Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 5 best beoordeelde energieleveranciers (en dit de slechtste)

Op de Nederlandse energiemarkt zijn meer dan 50 energieleveranciers actief. Met dit enorme aantal bedrijven is het soms verdomd lastig om de juiste keuze te maken.

Het begint natuurlijk met een scherp tarief voor stroom en gas, maar de ervaringen van klanten over de leverancier zeggen vaak veel meer.

In dit artikel presenteren we daarom de best (en slechtst) beoordeelde energiebedrijven. Dit doen we aan de hand van ruim 4.500 reviews die via deze site zijn achtergelaten.

De winnaars

Volgens bezoekers van Energievergelijk.nl is Tibber de beste energieleverancier van Nederland. Het dynamische energiebedrijf uit Scandinavië, dat overigens alleen elektriciteit levert, scoort ongekend goed. Het klantcijfer komt uit op een 9,7 op basis van 149 ervaringen. Bravo!

Op de tweede plaats komt United Consumers met een zeer nette 9,1 uit 135 reviews, gevolgd door Delta op plek drie met een 8,6 uit 65 reviews. Bij deze bedrijven zijn enkele honderdduizenden klanten aangesloten.

Het podium

Wat zeggen klanten?

  1. Tibber wordt met name geroemd om de scherpe elektriciteitsprijs. Ook de slimme, fijne app, waarmee je de dynamische uurtarieven gemakkelijk kunt volgen en het verbruik kunt afstemmen met de prijs, worden zeer gewaardeerd.
  2. United Consumers klanten zijn uitermate tevreden over de communicatie en de klantenservice. Op vragen wordt zeer snel, vriendelijk en oplossend gereageerd. Zowel via de mail als via de telefoon. Tot slot is men erg te spreken over de kortingsregeling.
  3. Delta wordt door klanten gewaardeerd als een betrouwbare energieleverancier die de klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft. De wachttijden zijn kort, er wordt goed geluisterd en afspraken worden nagekomen.

Tip: op zoek naar een goedkope energieleverancier met een hoge score?

Dit check je eenvoudig hier.

Top 5 – best beoordeelde leveranciers

Dit zijn de 5 best beoordeelde energieleveranciers, inclusief scores per onderdeel:

LeverancierPrijsServiceAlgemeen
1. Tibber (9,7)9,79,69,7
2. United Consumers (9,1)9,09,19,1
3. Delta (8,6)8,48,68,7
4. Engie (8,4)8,58,48,5
5. Greenchoice (8,2)8,08,38,3

Hoe scoren de grote energiebedrijven?

Essent, Eneco, Vattenfall, Budget Energie en Greenchoice behoren tot de vijf grootste energiebedrijven van Nederland. Samen hebben deze bedrijven ongeveer 9,4 miljoen klanten (privé en zakelijk) onder hun hoede.

Hoe scoren deze leveranciers?

Een overzicht:

  1. Essent: 8,2
  2. Greenchoice: 8,2
  3. Budget Energie: 8,1
  4. Vattenfall: 7,6
  5. Eneco: 7,6

Benieuwd naar de score van jouw energieleverancier? Bekijk het hier.

Al met al dikke voldoendes dus. De meeste Nederlanders zijn klaarblijkelijk tevreden over hun energieleverancier.

De verliezers

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers.

Gelukkig zijn er slechts 2 leveranciers in Nederland die een onvoldoende scoren. Dit zijn DGB Energie en Frank Energie.

Vooral de score van DGB Energie is bedroevend, namelijk een 3,1 op basis van 301 ervaringen. De klachten gaan hier met name over de manier waarop het bedrijf klanten werft en de hoge kosten die dit als gevolg heeft. Het woord ‘oplichters’ komt in ruim 15 procent van de reviews voor. Geen goed teken dus.

Ook bij Frank Energie is er werk aan de winkel. Het dynamische energiebedrijf scoort een zeer matige 5,4 op basis van 62 ervaringen. Er is vooral ontevredenheid over de hoge inkoopvergoeding die betaalt moet worden voor stroom en gas. Ook over de klantenservice zijn klachten: er is geen telefoonnummer en het duurt soms erg lang voordat men reageert via mail of Whatsapp.

De laatste tijd komen er bij Frank wel weer wat meer positieve reviews binnen, gelukkig.

Top 5 – slechtst beoordeelde leveranciers

De rest van de top 5 wordt bezet door WoonEnergie, Innova en Holland Energie.

LeverancierPrijsServiceAlgemeen
1. DGB Energie (3,1)3,23,33,1
2. HEM (3,4)3,73,33,3
2. Frank Energie (5,0)5,44,55,0
3. WoonEnergie (5,8)5,65,86,2
4. Innova Energie (5,8)6,15,75,5

Benieuwd hoe de goedkoopste energieleveranciers van Nederland het doen op service en kwaliteit?

Check dan de energievergelijker.

Over dit onderzoek

  • De ruim 4.500 reviews zijn verzameld tussen 2015 en 2023
  • De gemiddelde cijfers zijn vastgesteld op 14 februari 2023
  • Alleen leveranciers met ten minste 50 reviews zijn meegenomen

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

120 reacties

  • EEd Bijman

    Misleidend onderzoek, moet je stuk voor stuk de google reviews van Tibber eens lezen, mensen worden aangespoord hun code te vermelden voor korting.

    Reageren
  • MMarinda

    Er wordt niks meegenomen over duurzame energieleveranciers, dat vind ik jammer, want daar moeten we allemaal naar toe binnen 30 jaar

    Reageren
    • RRuud

      @Marinda

      Wel hoor, Greenchoice is aardig duurzaam bezig.
      En wat dacht je ervan om zelf je energie op te wekken met zonnepanelen en zonneboilers. Wij krijgen jaarlijks geld terug van het energiebedrijf

      Reageren
  • MMike (Amsterdam)

    Essent is gewoon superslecht. Persoonlijk en heel veel andere slechte ervaringen en recensies overal over Essent te vinden.

    Reageren
  • LLinda

    Wij zaten voor de “crisis” bij DBG, drama. Ontzettend duur. Slechte communicatie. Werd toen gebeld dat DBG failliet zou zijn en ik nu nog kon overstappen naar United consumers. Kreeg de mogelijkheid om het op waarheid te controleren ed. Werd erg vriendelijk te woord gestaan.
    Nu bij uc. Erg tevreden. Duidelijk verbruik overzicht. Bespaar tips ed. Verbruik vergelijken enz. En niet de hoofdprijs!

    Maat nogmaals ben het volkomen met Dhr Ed Bos eens.
    Teveel energiemaatschappijen
    Teveel verzekeringsmaatschappijen
    Teveel enz
    Maar..
    Te weinig politie
    Te weinig zorg personeel
    Enz enz!

    Reageren
  • JJoke

    Over Easy Energy lees ik niks, terwijl ik weet dat daar ook veel mensen zijn aangesloten. Ik ken veel mensen die voor stroom bij Tibber zitten en voor gas bij Easy Energy. Het splitsen van het energiecontract blijft slim. Vaak is een energieleverancier met stroom “goedkoop” en met gas duur of omgekeerd. Echter, er zijn enkele leveranciers, zoals Zonneplan, die eisen, dat als je bij hen stroom afneemt, ook gas afneemt (er vanuit gaande dat je een gasaansluiting hebt). Vreemde zaak, want het zijn 2 verschillende produkten

    Reageren
  • JJan

    Wij hebben ook in slovenie een el. Aansluiting daar denken ze heel anders over de prijzen ze kenne dan ook geen prijs plafond en de kwh prijs is hier overdag 11 eurocent en snacht 8 eurocent heeft iemand in Europa hier een verklaring voor.

    Reageren
    • IIkke

      @Jan
      Begin eens met hoofdletters, punten en komma’s…….

      Reageren
      • AAnnie

        @Ikke
        Rare opmerking,ben jij zo goed met punten en komma’s,dacht dat het over energie ging en niet over Nederlandse taal

        Reageren
        • DDagobert

          @Annie
          Denk ook eens aan spaties. Ik hecht geen waarde aan de inhoud als het zo slecht Nederlands is geschreven.

          Reageren
  • BBert Kwint

    Enige tijd geleden is ook de basisbehoefte energie een verdienmodel geworden. Zie ook volkshuisvesting (‘woningmarkt’) en onze gezondheidszorg. Het is allemaal te wijten aan ons stemgedrag.

    Reageren
    • SSjaak

      @Bert Kwint
      Tsja, eigenlijk niet stemgedrag!
      De helft komt niet opdagen.
      Verplichten zoals in België.

      Reageren
      • RR.H

        @Sjaak

        Stemmen is niet de oplossing. Helaas is opstand tegen het systeem de enigste optie. De overheid is maar deel van het systeem. Oude poppetjes verplaatsen voor nieuwe die dezelfde agenda uitrollen op een andere manier is de waste of time op een weg naar beterschap.

        En dat duidelijk moge zijn.. dit kabinet trekt zich zo en zo al niets aan van hoe nederland stemt onder het mom van geen actieve herinnering.

        Reageren
  • PPoly

    WoonEnergie is onderdeel van Eneco. Dat zegt wel genoeg.

    Reageren
  • HHenk Drent

    Ik weet niet waarom innova het zo slecht doet. Ik ben zelf al jaren bij deze leverancier aangesloten. De prijs is prima. Al jaren, vast contract. Ze zijn goed te bereiken, ook telefonisch., En met de app kun je alles regelen. Er wordt zelfs met je meegedacht. Van mij krijgen ze een 10

    Reageren
    • MM

      @Henk Drent

      Hebben zij n app dan ?

      Reageren
    • BBert Elands

      @Henk Drent, helemaal mee eens. Goede ervaringen.

      Reageren
    • CCora bcorakker

      @Henk Drent ik ben het met je eens. Alleen een app zou wel fijn zijn. Maar door inloggen ook duidelijk overzicht

      Reageren
    • HHans lelieveldt

      @Henk Drent

      Helemaal mee eens

      Reageren
    • PPeter Hulleman

      @Henk Drent

      Ook ik zit bij Innova met een vast contract. Heb ze gisteren gebeld en binnen 3 min iemand aan de lijn die zeer vriendelijk was. Tevens is de app prima. Tot nu toe zeer tevreden.

      Reageren
    • JJoke

      @Henk Drent, ik wel. Innova heeft jaren geleden de boel opgelicht. Hiervoor hebben ze een forse boete van ACM gekregen. Vervolgens wilden ze niet dat ACM dit ging vermelden op hun site en hiervan is een Rechtszaak geweest. ACM heeft gewonnen en het later dus op hun site vermeld (site ACM). Dan rust er toch een smet op…..

      Reageren
  • DDaniël Middelkamp

    Ben het er niet helemaal mee eens tussen de 5beste staat mijn leverancier niet bij dat is (vrij op naam) ook de is beoordeeld met een 9 en heb overal vergeleken om de goed goedkoopste te hebben en daar mee staat (vrij op naam) op nr 1 dus is ma beetje onzin wat hier is gedaan

    Reageren
    • OOlaf B

      @Daniël Middelkamp

      Eens, vrijopnaam is supergoed bereikbaar, transparant, behoort tot de goedkoopste aanbieders en krijgt een 10 van de consumentenbond op duurzaamheid

      Reageren
  • MMiranda

    Het is een groot verdienmodel geworden. Veel oplichters onder energieleveranciers , komen er steeds meer bij helaas.
    We worden met zn allen flink uitgebuit in Nederland.
    Je moet je krom werken en mag geen cent overhouden !

    Reageren
  • NNiels

    Volledig terecht dat Tibber op 1 staat. Naast het feit dat je vele malen goedkoper uit bent tov de andere aanbieders op dit moment en de goede inzichten die je krijgt in de prijs door de dag en je verbruik, is ook de klantenservice nog eens uitstekend! Ontzettend blij met deze aanbieder!

    Reageren
  • KKoeman

    Wij zijn overgestapt naar Woonenergie een collectieve leverancier van gas en stroom.Voordelig werd gezegt,juist omdat collectief was en via onze woningbouw vereniging aanbevolen werd.Nu blijkt het dus één van de duurste te zijn.Wat fijn dat we er ingetrapt zijn
    Bedankt woningbouwvereniging Eigen Haard.

    Reageren
    • MMarcel

      @Koeman

      Allemaal verdien model ook voor de woningbouwvereniging krijgt wat voor aangemelde nieuwe klant. Gewoon zelf op onderzoek gaan lijkt mij het beste

      Reageren
  • Rrenato

    ik persoonlijk heb heel goede ervaring met innova energie vriendelijk altyd bereikbaar ,maar moet zeggen heb nog een vaste contract en betaal nog 0.34 voor electra heb dus niets te klagen

    Reageren
  • JJan Pieter Jansen

    Vattenfall kan nooit zo hoog cijfer hebben, echt iedereen die ik ken is er weg gegaan.

    Slechte en trage klanten service

    Vaak kloppen kortingen niet ( blijven loont betekent dat nieuwe klanten minder betalen dan vaste klanten )

    Verder zijn ze extreem duur, €3,44 per m3 boven het energie plafond ver uit de duurste in de markt.
    Onder het energie plafond betalen wij er voor met z’n allen.
    Nog even paar maanden flink wat geld binnen harken bij rattenvall.

    Ze hebben het afgelopen zomer helemaal verkloot met energie in kopen.
    Maar dat is geen probleem uit eindelijk betaald de klantof de overheid betaald toch.

    Ondertussen zit ik bij zonneplan en ook vanaf het begin al flink onder het prijsplafond gebleven.

    Reageren
    • MMarceline

      @Jan Pieter Jansen

      Amen!
      Ook wij betaalden ons blauw met 25% blijven loont korting en kwamen er achter dat wij meer betaalden dan een ander met 10% blijven loont korting. Sigaar uit eigen doos….
      Toen we dat meldden kregen we vage antwoorden en na ruim 25 jaar klant te zijn geweest zijn wij ook weg.

      Reageren
    • JJohn

      @Jan Pieter Jansen hoe kom je bij die € 3,44 klopt niks van of je moet zijn overgestapt.

      Reageren
  • Aa

    Veel te veel energiebedrijven

    Reageren
  • EEd Bos

    Teveel energiemaatschappijen.
    Teveel politieke partijen.
    Teveel zorgverzekeraars.
    Teveel verzekeringsmaatschappijen.
    Te weinig politieagenten.
    Etc, etc, etc..
    De lijst gaat maar door.
    Overheid, tijd om daar iets aan te doen.!

    Reageren
    • TTrudy

      @Ed Bos

      Helemaal mee eens! Je ziet door de bomen het bos niet.

      Reageren
    • WWim

      d Bos. Roepen wij al jaren overal zitten linke jongens, die uit ruif mee eten zonder er daadwerkelijk iets aan bij te dragen. Van al deze managers zou men er vijftig procent naar huis sturen, dan gaat alles gewoon door en een stuk goedkoper. Dit geld zeker voor al de door u genoemde.. bedrijven. Dank zij de geroemde marktwerking. Wie daar schuld van is kunt u zelf aanwijzen.

      Reageren
    • SSonja

      @Ed Bos

      Haha, De overheid vind dit allang fijn.
      Wat denk je van alle heffingen, energiebelastingen ed.
      De overheid die laat dit zo.
      Ze maken miljarden winst over de ruggen van Jan met de pet.

      Reageren
      • MMartin de Jong

        @Sonja “de overheid”? “De overheid” de schuld geven is nogal onzin. De kiezers hebben steeds in meerderheid in de afgelopen veertig jaren op politieke partijen gestemd die het prima vonden om ook de energiemarkt te privatiseren. Dat is rechts beleid ten behoeve van vermogende aandeelhouders en dure managers. “Overheid” is slechts een verzamelnaam.

        Reageren
    • LLinda

      @Ed Bos

      Helemaal mee eens!

      Reageren
    • RR van Driel

      @Ed Bos
      Hoezo Overheid doe er iets aan, u krijgt in Maart weer gelegenheid er iets aan te doen in het stemhokje. Daar moet het gebeuren, maar NL krijgt de regering die het verdient. De kiezer is de oorzaak van de situatie van nu.

      Reageren
  • HH.Woudstra

    Hoe kunnen we nu deze criminele energie leveranciers vertrouwen,ze zijn alleen maar uit op grote winst marge met mooie praatjes en aanbiedingen.
    Hendrik

    Reageren
  • HHenk Bakker

    Zonneplan scoort met 32 beoordelingen een 8,8. Waarom staat die niet op plek drie i.p.v. Delta?

    Reageren
    • BBart Koenraadt

      @Henk Bakker

      Alleen leveranciers met ten minste 50 reviews zijn meegenomen

      Reageren
  • HH.Willems

    Hoe zit het bij ANWB energie? Zijn zij te vertrouwen? Zo te lezen op de site van hun een goed resultaat.

    Reageren
    • BBart Koenraadt

      @H.Willems

      ANWB scoort bij ons op de site een 6.8 zoals hier te zien is.

      Reageren
  • GGer

    Bah wat een rare eerste reactie, en de aandeelhouders dan zoals ik, ik moet ook mijn E-Tesla afbetalen, mijn grote warmtepomp, moet ik soms overal mijn lampen uit gaan doe, en alle partie’s afzeggen die ik wel 6 keer per jaar houdt.

    Nee ik zit goed bij Eneco/Vattenvall/Essent met mijn aandelen twee maal per jaar dievendent uitkering. Spint garen nu. Want jij deed hetzelfde.

    Reageren
    • TTon

      @Ger begin bijna medelijden te krijgen

      Reageren
    • SSjah

      @Ger

      Top humor.
      Hahahahaha

      Reageren
    • TTon van der Heijden

      @Ger scherp weergegeven!
      De meeste energiebedrijven rekenen 0.40 voor 1 kWh. Althans zo schreef Eneco.
      Nou Eneco..ik zie telkens in mijn app omgerekend 0.79

      Reageren
    • DDagobert

      @Ger Zo is het Ger, al dat gezeur over aandeel houders…. Neem eens wat risico ipv je geld van een uitkering op een Nederlandse bank te stallen voor 0.2%. Aandelen en dividend leveren minimaal 8% op.

      Reageren
  • JJacques Walrave

    Wat hebben verbruikers daar in vredesnaam aan dit te weten of er betere en/of slechtere zijn? Als er al veel teveel verstrekkers zijn, en die zijn er nl – 50 – stuks, dan is dit al laakbaar en een Russisch roulette. Dit is abject en infaam.
    Er is geen verschil in energie. Geen verschil in elektriciteit en gas. Gas is gas en stroom is stroom. Het zijn gewoon oplichtende kartels die met smerige rekenmodellen werken. Het is een grote onrechtvaardige handel. Terwijl de burgers in de kou zitten moeten ze daarvoor ook nogeens een hoge prijs betalen. Eneco is het grootste smerigste kartel. Ze moesten zich schamen.

    Reageren
    • TTon

      @Jacques Walravehet
      het enigste waar eneco goed
      mee bezig door goed voor zichzelf
      tezorgen

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.