Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Weer vaste energieprijzen in 2023, maar opzeggen gaat je geld kosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast.

Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt. Dit moet straks een variabel bedrag worden – van mogelijk meer dan 1.000 euro – afhankelijk van het verlies dat de leverancier lijdt.

Interessanter

De hogere opzegvergoedingen moeten ervoor zorgen dat het voor bedrijven interessanter wordt om weer vaste stroom- en gascontracten te gaan aanbieden. Zowel Eneco als Vattenfall reageren positief op de plannen van de ACM.

Op één energieleverancier na worden er op dit moment geen vaste contracten meer aangeboden. Voorlopig vind je alleen variabele en dynamische contracten. De belangrijkste reden hiervoor zijn de sterk wisselende energieprijzen.

De gasprijs kan de ene dag 10 procent hoger liggen dan de andere dag. Dat maakt het voor energiemaatschappijen ingewikkeld en risicovol.

Boete nu te laag

Maar er is dus meer aan de hand.

Volgens energieleveranciers is de huidige ‘boete’ veel te laag om de verliezen bij een contractbreuk te dekken. Het energiebedrijf zit in zo’n geval met de gebakken peren, want die heeft voor een periode van een jaar of langer stroom en gas moeten inkopen voor de klant.

Het verlies dat een energiebedrijf maakt bij een opzegging, kan met de huidige energieprijzen zomaar oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat was vroeger een stuk minder, waardoor de risico’s niet zo groot waren.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

Een fors hogere opzegvergoeding moet dat verlies gedeeltelijk kunnen dekken of beter nog: voorkomen dat iemand vroegtijdig zijn contract beëindigd.

Berekening

In de conceptversie van de nieuwe beleidsregels wordt de opzegvergoeding berekend aan de hand van het economische verlies, die bepaald wordt volgens een formule:

Economisch verlies (in €) = (overeengekomen prijs – prijs van het referentieproduct) x resterend volume

In theorie zou het kunnen gaan om een bedrag van meer dan 1.000 euro, afhankelijk van de resterende contractduur.

De regels liggen nu ter inzage waarbij men tot vrijdag 4 november kan reageren. Daarna wil de ACM de nieuwe regels vastleggen.

Zit jij te wachten op een vast energiecontract? Laat het ons hieronder weten.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

111 reacties

  • LLily

    Heb per abuis overgestapt van Innova naar HEM mijn 14 dagen zijn helaas voorbij kon alleen af van het contract als ik een nieuwe energie maatschappij nam ik terug gestapt naar innova het contract gaat 1 september in bij HEM tot 29 september Bij innova 29 september terug oude stop per 1 september krijg nu een boete van 3685.75 vind dit niet normaal meer ik ben echt heel dom geweest zit er denk ik aan vast

    Reageren
  • JJac

    Verleden jaar nieuw contract voor 3 jaar afgesloten, betaal nu €2,30 per m3.
    0,45ct Kw.
    Prijsplafond was voor mij dan dit jaar ook welkom, maar dat is voor gem. 3m3 per dag!!!
    Huichelaars, dat was niet bekend dat er een plafond per dag in zat, of ik heb iets gemist!!!
    Prijzen zijn inmiddels achterhaald!
    Op dat moment geen slechte keuze, maar gas is nu stuk lager!
    Zelfs al ruim onder het prijsplafond.
    Kijken of het loont om contract op te zeggen.

    Reageren
  • PPeter

    Ik heb een variabel energiecontract bij budgetenergie en sinds kort ook zonnepanelen. Voor de salderingsregeling staat bij butgetenergie in de kleine lettertjes dat bij een variabel contract de terugleververgoeding 50% is van de kale leveringsvergoeding. Dus daarmee is mijn terugverdientijd 2 keer zo lang geworden. Een vast contract kan je nog niet afsluiten dus lekker voor de energieleveranciers

    Reageren
  • JJan

    Ik kreeg zojuist een aanbod van energiedirect om mijn contract te verlengen met een vast contract van 1 jaar. Ik heb onmiddellijk gereageerd. Er stond in de mail: Yess, ik wil verlengen.
    Ik kreeg direct de melding: Oeps, er is iets mis gegaan.
    Ik heb toen zitten chatten met een medewerker en die snapte er ook helemaal niets van. Om wanhopig van te worden.
    Ik vind dit misleiding en verkeerde voorlichting/reclame. Vraag me af of dit zomaar mag.

    Reageren
    • FFrits

      @Jan
      Dat fenomeen had ik dus ook. Wilde vast contract en kreeg ook “oeps” op de website. Toen gebeld maar konden niet in het systeem komen werd er gezegd. RaRa hoe kan dit.

      Reageren
  • BBert-Jan Kramers

    Mijn vast energiecontract verloopt over 1 maand, doch helaas biedt Budget Energie (nog) geen vaste contracten aan. Zo jammer! Kennelijk heeft de aanpassing van de boeteclausule bij tussentijdse overstap de energiebedrijven nog niet ‘verleid’ tot die zo gewenste vaste contracten.

    Reageren
    • MManon

      @Bert-Jan Kramers
      Bij energiedirect net zo.

      Reageren
  • JJ

    Ik zie op tv prominente figuren ons vertellen dat er van alles geregeld wordt en wij hier weer veel beter van worden als wij maar heel goed op letten en goede keuzes maken. Maar dan moet er ook wel wat te kiezen zijn toch, nu is de enige informatie dat je een variable energie prijs hebt maar dat de werkelijke prijs kan afwijken van de aangeboden prijs waardoor je wellicht meer moet betalen dan eerst gedacht. Met deze formule loopt de energie aanbieder natuurlijk geen risico, maar is dat risico niet gewoon het risico van ondernemen. Als alles vroeger goedkoper ingekocht zou zijn hadden wij dan ook allemaal minder hoeven te betalen? De energie bedrijven hoeven nu helemaal niet meer te zorgen dat ze scherp blijven en vragen torenhoge bedragen ondanks dat de gas en elektra inkoop prijzen al veel goedkoper zijn geworden. De Nederlandse staat acteert richting de energiebedrijven met een boos vingertje maar staat met de rug tegen de muur als deze energie bedrijven een dikke middel vinger terug geven. Nu hebben we gelukkig een prijsplafond, maar is dit nu echt waar we wat aan hebben. Btw is weer naar 21% en de energieprijzen zijn inmiddels zeker 2 x hoger dan deze voor deze miserie was. Geeft de staat ons alweer een sigaar uit eigen doos. Deze krijgt namelijk 2 x zoveel belasting geld binnen als voorheen. Houden de energiebedrijven en de staat elkaar hierdoor niet het hand boven de hoofd. Toch hoor ik mensen om me heen zeggen dat ze blij zijn met het prijs plafond maar we zijn gewoon gefopt. Laten we eerst de prijs zo hoog maken dat iedereen zich een hoedje schrikt, paniek breekt uit. Dan maken we de prijs weer wat lager en plots zijn we allemaal dankbaar. Dat we nu voortaan 2 x zoveel betalen nemen we voor lief want dat is nog altijd beter dan 4 x meer. Resultaat iedereen blij. Energie bedrijven blij want die verdienen nu bakken met geld. Nederlandse staat blij want die verdienen nu bakken met geld. Wij blij want wij zijn niet 4 x meer kwijt maar slecht 2 x. Deze hele energie ellende is uiteindelijk te danken aan slecht beleid van onze regering. Wel roepen dat we allemaal groener moeten worden maar zelf niet zorgen dat ons netwerk deze vergroening ook kan behappen. Wel salderen niet salderen, het netwerk overbelast, allemaal te danken aan slecht beleid of sluwe plannen. Hoe dan ook de gewone mens mag uiteindelijk deze rekening betalen. Succes voor iedereen.

    Reageren
  • FFrank

    Zonnepanelen aanschaffen
    Goede investering,alleen hebben we in Nederland de capaciteit niet om terug te leveren
    Gas wordt goedkoper,gaat de stroom weer omhoog
    Regering heeft te lang achter over geleund
    We lopen achter de feiten aan
    Maar wel de grote jongen uithangen in Europa

    Reageren
  • FFa de jongh

    Wat een onzin om de boetes zo hoog te maken energie reuzen maken woeker winsten en zeker nadat die ik noem zijn naam niet al de maatschappijen allemaal verkocht zijn naar het buitenland. En dan zeggen voortijdig opzeggen de leverancier met de gebakken peren wegens inkoop gas en elektra. Nou de consument zit met de gebakken peren wan de reuzen kunnen vragen wat ze willen consument betaald wel

    Reageren
  • NNeel

    Als consument voel ik mij met de rug tegen muur gedrukt in deze energie chaos.
    Energie leveranciers zijn niet bereid om uitzondering te maken, terwijl er al vele uitzonderingen/afwijkende contracten zijn.
    Verwarmen en wassen is een basis behoefte en geeft zekerheid en veiligheid aan je bestaan.
    Dit is weg en geeft nu een onveilig en onzeker gevoel.
    Ik krijg het idee dat dit ook iets is wat alleen de “rijke” kunnen.

    Reageren
    • KKleijn

      @Neel mee eens Neel, het is een basis behoefte! Mensen die het al krap hebben zitten nu letterlijk en figuurlijk in de kou!

      Reageren
  • BBart de Jong

    De energiemarkt is gewoon te ingewikkeld en niet transparant voor de gewone consument. Door steeds meer bedrijven die de energiemarkt als een nieuw verdienmodel zien, zoals Coolblue ,Shell en Frank energie enzo ook maar nu ‘even’ energie als tussenpersoon gaan verkopen. De bedrijven lijken ook ‘onder een hoedje ‘ te spelen wat betreft prijsafspraken en niet toestaan van jaarcontracten ….want de tarieven zijn nog steeds te hoog en de consument mag dure maandtarieven gaan betalen die ook nog eens door de leverancier elke maand bepaald gaan worden bij de goedkoopste leveranciers. Dit is misbruik van macht vind ik want als consument heb je nauwelijks keus om nu over te stappen. Terwijl de markt gasprijs al weer laag is moeten consumenten toch nog hoge maandtarieven aantikken. Dat terwijl er ook steeds meer gratis stroom is door de vele wind en zonneparken vind ik de marktarieven echt voor gas en elektra nog belachtelijk en veel te hoog en daar romen nu de grootste bedrijven de afgelopen 2 wat koudere maanden flink de extra winsten van af omdat ze wel weten dat ze dan ook op basis van het verbruik dan het maandtarief flink omhoog kunnen schroeven voor de warmere maanden die komen. Ja en dat kon vroeger met een jaarcontracht niet zomaar gebeuren. De markt is nu te grillig en te onvoorspelbaar geworden door de zgn. liberalisering van energie. Energie is een primaire levensbehoefte maar is nu een speelbal geworden van sluwe zakenmensen die snel heel rijk willen worden, daardoor de markt naar hun hand zetten met inkoopstrategieen met excuus dat de oorlog in Oekraine door oorzaken zijn en mensen van het gas af moeten en inkoopexcuses terwijl de gasreserves nog heel vol zijn!! Terwijl wij zelf nb jarenlang heel veel gas hadden en zelf rijk mee zijn geworden. Veel gas van ons gaat nu naar Duitsland zelfs!! Maar ook creeren we door de grote energiecrisis een grotere kloof tussen arm en rijk. De rijken kopen vaak veel zonnepanelen en die hebben soms met salderingsregelingen een zeer laag maandbedrag of geld terug! Dat mogen de mensen zonder mogelijkheden voor wind en zonnepanelen eigenlijk betalen want waar halen de energiebedrijven anders ook het geld vandaan om de de ‘rijkere Nedetlanders te betalen voor hun groene investeringen…. De overheid moet gewoon weer nationale energieprijzen bepalen en bedrijven verbieden zomaar een energiebedrijf op te starten. Tensloote gaan veel (energieafhankelijke)e bedrijven kapot hierdoor.. Dat doen ze eigenlijk al met het energieplafon maar daarmee spek je vooral ook de leveranciers. Al die nieuwe medewerkers , prijsvergelijkers en hun websites , en irritante reclames moeten we tenslotte allemaal ook betalen toch ??? Net als in de zorg werkt concurrentie niet op deze ‘energiemarkt’ niet omdat uiteindelijk de kwaliteit en leveringszekerheid alleen maar maar in gevaar komt en de consument er uiteindelijk de dupe van wordt! Ja we kunnen vergelijken en reviews achterlaten maar uiteindelijk zijn we gewoon duurder uit en worden we slachtoffer van onze eigen (on) vrijheidskeuzen.

    Reageren
  • PPatricia Meier

    Ik wil graag weten wanneer en bij welke providers er weer vaste contracten worden afgesloten

    Reageren
  • GGea

    Wil graag een verlenging van mijn vaste energiecontract ;).

    Reageren
  • BBaptisten Gemeente Borne

    Ja, want zekerheid is ook iets wat belangrijk is voor de continuïteit

    Reageren
  • CChar

    Wat ik dus wel interessant vind om te weten. Bij welke leverancier zitten jullie en wat is dus jullie exacte prijs per m3 en per kWh? Is dat groene of grijze stroom? En wat is jullie terugleverprijs voor stroom ivm zonnepanelen per kWh?

    Reageren
  • FFrits Bos

  • PPeter Gielis

    Kan een voetbalvereniging ook nog in 2023 overstappen naar een vast contract?

    Reageren
    • PPim

      @Peter Gielis een dynamische contract lijkt me goed passen bij n voetbal vereniging, vaak in de avond en in t wknd waar de energiebehoefte ligt, keuze lijkt me snel gemaakt, dynamische tarief dus…

      Reageren
    • MMartin Weiland

      @Peter Gielis, nee dat kunnen alleen korfbalverenigingen

      Reageren
  • RRobert de Wilde

    Als vast dan ook echt vast is, en geen kleine lettertjes dat ze wel tariefVERHOGING door mogen voeren. Vaak staat er dan dat je je contract dan kostenloos op mag zeggen, maar je mist dan wel het afgesproken tarief voor de resterende periode!! Daar zou de boete dan ook moeten werken in omgekeerd vorm

    Reageren
    • PPeter Gielis

      @Robert de Wilde

      Reageren
  • Mmartin gijtenbeek

    IK, man. zit al 9 jaar bij essent met een VAST contract. 3×3 jaar. bevalt uitstekend. zou per 2023 graag weer een vast contract willen, al is het maar voor 1 jaar. hopelijk gaan ze dat ook aanbieden.

    Reageren
  • Aar

    en wat als je nog een oude meter hebt? je weetwel zo 1jte die nog ¨draait¨.
    hoe weten ze dan bij variabel contract wanneer ik hoeveel gebruik?
    of ben je dan gebonden aan een vast contract?

    Reageren
    • CChar

      @ar
      Dan Ben je sowieso goedkoper uit dan al die mensen met een “slimme” meter. Mijn moeder noemde het zelfs een domme meter

      Reageren
      • BBert

        @Char

        De correcte naam is dan ook een “sluwe meter”.

        Slim is hij niet, kan niet eens optellen en aftrekken.
        Meer een marketing naam om consumenten zo’n meter door de strot te duwen. Lekker voorsorteren op je eigen ‘CO2 quotum’ en fijn voor energiemaatschappijen.

        Reageren
  • RRobin H

    Voor de crisis deden velen aan salderen en contract-hoppen en weinig die zich afvroegen: “Klopt en kan dit eigenlijk allemaal wel?” want we konden lekker geld besparen 😛

    Van salderen is vanaf het begin al bekend dat het een stimuleringsregeling is en geen verdienmodel! Het is bedacht om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren in een markt die daarvoor nog eigenlijk te onaantrekkelijk is. Maar velen werden al helemaal geil van het idee dat ze hun meter achteruit konden laten draaien en daarmee dus dachten geld te verdienen. Maar dat soort constructies werken natuurlijk alleen in de beginfase en als iedereen dat gaat doen dan werkt het dus niet meer. Goud is ook alleen zoveel waard omdat er niet veel van is. Als er net zoveel van zou zijn als ijzer dan was het net zoveel waard als ijzer.

    Je kunt dus niet midden in de zomer zeggen: “De zon schijnt dus ik wil daar hetzelfde tarief voor als wanneer ik het met hetzelfde geweld in de winter uit het net trek om mijn huis te verwarmen”. Want “guess what?” IEDEREEN wil meer energie verbruiken in de winter en IEDEREEN met zonnepanelen wil energie terugleveren in de zomer. Maar als heel Nederland de verwarming uit heeft staan en de helft ook nog eens op vakantie is is er weinig vraag naar energie. Op papier staat jaarlijks salderen heel leuk maar in de praktijk gaat die ballon niet op omdat vraag en aanbod dusdanig in tijd verschoven zijn dat die logica gewoon niet opgaat. In de winter is energie duur en in de zomer is energie goedkoop.

    Ik ben nooit fan geweest van dat snelle handelen want dan krijg je tijdens een crisis precies dat wat we nu hebben.

    De enige manier om een economie op pure zonne-energie te laten draaien is als we met z’n allen de hele zomer blijven werken en voor het dieptepunt van de winter op vakantie gaan naar een warm land en pas terugkomen als het weer boven nul is. Hiervoor moet je dus het hele systeem omgooien zodat we 1 a 2 maanden wintervakantie krijgen. Ook zou je alle winterfeestdagen als Sinterklaas en Kerst naar de zomer moeten verschuiven zodat al die pakketbezorgers op zonne-energie kunnen rijden.

    En ergens slaat het hele idee om naar een koud gebied te gaan om vervolgens daar fossiele brandstoffen te verstoken natuurlijk helemaal nergens op tenzij je er heel veel voor terug kunt krijgen. Maar ja zolang de overheid mensen met een uitkering dwingt om in Nederland te blijven schiet dat natuurlijk niet op. Het is niet voor niks dat de meeste mensen in het verleden veel dichter bij de evenaar woonden.

    Reageren
  • NNicole

    Ik wil zeker voorlopig geen vast contract meer. Mijn huidige contract van 3 jaar met lage prijzen loopt febr. 2023 af. Ik stap dan over op een aanbieder met dagprijzen en zorg ervoor dat ik binnen het prijsplafond blijf. Het prijsplafond is straks lager dan nieuwe vaste contracten. Het verbruik van gas, met name voor gebruik verwarming, was nog een dingetje. Nu aantal dagen airco als verwarming uitgeprobeerd (als test), werkt prima (stroomverbruik gaat natuurlijk iets omhoog). Vanaf einde contract gebruik ik de cv ketel dan niet meer voor verwarmen van het huis, hierdoor heb ik een lager gasverbruik (voor gas betaal je de hoogste prijs). Vanaf 2024 worden we niet meer ‘geholpen’ door de overheid, geen prijsplafond meer. Ik denk dat het dan verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen om mijn hogere stroomverbruik onder controle te houden. Ik ben van mening dat de gasprijs hoog zal blijven en wellicht in de toekomst nog hoger wordt. Men wil immers dat we van het gas af gaan. Een warmtepomp lijkt mij nu nog geen slimme optie. Er is zoveel in ontwikkeling. Binnen een aantal jaren komen er nieuwe producten, met name kleiner in formaat en goedkoper. Soms is het beter om te wachten bij nieuwe innovaties.

    Reageren
    • CChar

      @Nicole

      Klinkt wijs! Echter heb ik geluiden gehoord dat als de gasprijs niet meer stijgen kan de elektriciteitsprijs ook gaat stijgen en panelen of niet.. als het niet gebruikt wordt en de opslag vol kan het nergens meer heen. Wat resulteert in het feit dat men meer opwekt dan daadwerkelijk verbruikt en dat dat straks geld zou gaan kosten… raarste constructie ever… maar klonk me toch een vrij logische mogelijkheid.

      Reageren
  • JJan

    Beste reageerders,
    Uiteraard hebben we allemaal op onze eigen manier te maken met de energiecrisis. Er zijn mensen die € 1300 krijgen terwijl nog een oud contract loopt. Heb al reacties gehoord “kunnen we mooi van op vakantie en ook heb ik mensen horen zeggen” dat wordt een nieuwe televisie, telefoon etc. Dit is niet de bedoeling van deze tegenmoetkoming. Helaas moeten de goeden het weer met de kwade ontgelden. Er zijn ook reageerders die zeggen we moeten niet zeuren, u had al lang u huis kunnen verduurzamen, priet praat natuurlijk, immers niet iedereen heeft een eigen huis of de middelen om dit te betalen. Volgens mij heeft de overheid zitten slapen, deze wisten jaren terug al, dat het een keer mis zou gaan, maar de kas moest en zou gespekt worden, ten kosten van alles en nu zitten we op de blaren door dit beleid.
    Helaas heb ik ook niet de wijsheid in pacht, maar geloof ook niet alles wat ze ons in Den Haag op de mouw spelden.
    Wens u allemaal heel veel wijsheid en hoop dat er voor iedereen een oplossing komt. En dat de oorlog in Oekraine snel voorbij is, vooral voor al die mensen hun dierbare moeten verliezen

    Reageren
    • Jjoke

      @Jan
      iedereen heeft voor de crisis de kans gehad een variabel of vast contract te nemen iedereen met een variabel contract zocht zijn eigen voordeel maar u vind dat al degene die gekozen hebben voor een vast contract nu ineens geen recht hebben op een vergoeding terwijl degene die dan wel voordeeltjes hebben misgelopen voor al degene die een variabel contract hadden waar bent u mee bezig ,,steek de hand eens in eigen boezem beste jan

      Reageren
      • GGreta

        @joke
        Wij hadden in mei 2022 de kans om nog een vast jaarcontract af te sluiten bij Essent. Mazzeltje. Die prijzen liggen wel hoger dan de prijzen van het komende prijsplafond, maar een stuk lager dan de prijzen van de variabele contracten. Vanaf mei zullen wij daar ook aan moeten geloven. De tegemoetkoming van de afgelopen tijd bewaren we dus nog even voor de tijd die komen gaat.

        Reageren
  • HHelena

    Er worden momenteel gigantische winsten geboekt op de kap van de particulieren. De overheid wil niet ingrijpen in de vrije economie maar er is niets meer vrij aan. Nergens kan je een vast contract krijgen, simpelweg dwang naar flexibel (=modelcontract) en jij, de particulier mag even energieprijzen x3 tot wij zelfs x4 ophoesten! De overheid geeft nu een lagere belasting van 9% maar uiteraard gaat deze weer terug naar 21% per jan 2023. Dank u overheid! En het salderen wordt afgeschaft. Elk jaar steeds minder tot het weg is. Alles ten nadele van de particulier. Het gaat niet meer om meer energie opwekken en helpen de putten te vullen, neen het draait enkel om zakken vullen. De kas spijzen. En dan… zouden ze de (opzeg)boete willen aanpakken voor de particulier die een contract openbreekt. Dus stel dat je na veel zoek en puzzelwerk (want koffiedik kijken is het vergelijk ts alle partijen) en je vindt nu toch een vast contract dat minstens het dubbele tot driedubbele rekent van je oude prijs en de overheid bepaalt in januari 2023 dat iedereen vaste contracten moet aanbieden en God weet welke prijs er dan volgt voor de particulier. Stel…stel maar even dat je dan toch ergens een lagere prijs kan vinden in een ander vast contract, mag JIJ, de gulle particulier alweer een monsterboete gaan betalen! De brave particulier wordt alweer uitgewrongen en alles ten bate van de leverancier en overheid met woekerwinsten. Het is niet te geloven!

    Reageren
    • RRolandevanderputte@gmail.com

      @Helena

      Ik ben in invalide en heb elektriciteit echt nodig en krijg van de overheid 1 euro per dag als compensatie. Ik heb copd 3 a 4.Ik loop heel de heel dag met neusbrilletje op en heb een eindrekening gekregen van 3769,91euro terwijl ik sociaal tarief heb voor 209 dagen elektriciteit van Elegant .De totaalprijs voor alleenstaande 4577,61euro.Ik ben genoodzaakt om dit aftebetalen met 316 euro plus mijn andere 221euro bij andere leverancier eneco sinds juli .Daar zij mij beloofde goedkoper te zijn .

      Reageren
    • KKate

      @Helena De gewone man is altijd de dupe van de talrijke dwaze beslissingen van de roverheid. Zij die hun hersenen gebruiken, waarschuwen al heel lang dat duurzaamheid ons de das om zal doen. De uitlokking van het conflict tussen Rusland en Oekraïne -bedankt, Sloppy Joe Biden- heeft gelukkig meer mensen de ogen geopend voor wat in de wereld nog belangrijk is. Geld. Wie dat niet doorheeft is misschien verdiend beRutteld. I’m not a gamblin’ woman, maar ik durf te wedden dat, op basis van zijn bromance met Willem, de Oranjes er wel op vooruitgaan in deze enge tijd. Exact zoals zij forse loonsverhogingen kregen tijdens de plandemie, terwijl duizenden Nederlanders failliet gingen en nog veel meer hun baan kwijtraakten. Hopelijk is het duidelijk dat na het paniek zaaien van de twee corona jaren, 2022 het jaar van het armoe zaaien is. Het beetje financiële steun zet absoluut geen zoden aan de dijk. Het is een zoethoudertje. In Den Haag weten ze al decennialang dat wij dan rustig en stil al hun rotzooi over ons heen laten komen.

      Reageren
  • JJan bienefelt

    Wat een zeurpieten allemaal. Jullie hadden 20 jaar geleden moeten beginnen met verduurzamen. Dan waren we van jullie gezeur af. Ik krijg euro 150,00 terug. En ik hoef niemand de schuld te geven. De zon misschien. Die schijnt mij altijd te weinig. Sorry

    Reageren
    • HHenk

      @Jan bienefelt

      20 jaar geleden was ik 9. Nu jij weer Jan.

      Reageren
  • JJos

    Idd alles moest geprivatiseerd worden nuts bedrijven ziekenfonds spoorwegen zogenaamde (globale freie Mark Wirtschaft) ,nou de gevolgen heb je nu dure prijzen bij inergie bedrijven die in buitenlandse handen liggen???.kijk maar eens naar onze buurlanden die net erachter komen door dat privatiseren hoe afhankelijk je kunt worden van zoiets als energie.!!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.