Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Weer vaste energieprijzen in 2023, maar opzeggen gaat je geld kosten

Koen Kuijper

74 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast.

Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt. Dit moet straks een variabel bedrag worden – van mogelijk meer dan 1.000 euro – afhankelijk van het verlies dat de leverancier lijdt.

Interessanter

De hogere opzegvergoedingen moeten ervoor zorgen dat het voor bedrijven interessanter wordt om weer vaste stroom- en gascontracten te gaan aanbieden. Zowel Eneco als Vattenfall reageren positief op de plannen van de ACM.

Op één energieleverancier na worden er op dit moment geen vaste contracten meer aangeboden. Voorlopig vind je alleen variabele en dynamische contracten. De belangrijkste reden hiervoor zijn de sterk wisselende energieprijzen.

De gasprijs kan de ene dag 10 procent hoger liggen dan de andere dag. Dat maakt het voor energiemaatschappijen ingewikkeld en risicovol.

Boete nu te laag

Maar er is dus meer aan de hand.

Volgens energieleveranciers is de huidige ‘boete’ veel te laag om de verliezen bij een contractbreuk te dekken. Het energiebedrijf zit in zo’n geval met de gebakken peren, want die heeft voor een periode van een jaar of langer stroom en gas moeten inkopen voor de klant.

Het verlies dat een energiebedrijf maakt bij een opzegging, kan met de huidige energieprijzen zomaar oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat was vroeger een stuk minder, waardoor de risico’s niet zo groot waren.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

Een fors hogere opzegvergoeding moet dat verlies gedeeltelijk kunnen dekken of beter nog: voorkomen dat iemand vroegtijdig zijn contract beëindigd.

Berekening

In de conceptversie van de nieuwe beleidsregels wordt de opzegvergoeding berekend aan de hand van het economische verlies, die bepaald wordt volgens een formule:

Economisch verlies (in €) = (overeengekomen prijs – prijs van het referentieproduct) x resterend volume

In theorie zou het kunnen gaan om een bedrag van meer dan 1.000 euro, afhankelijk van de resterende contractduur.

De regels liggen nu ter inzage waarbij men tot vrijdag 4 november kan reageren. Daarna wil de ACM de nieuwe regels vastleggen.

Zit jij te wachten op een vast energiecontract? Laat het ons hieronder weten.

74 reacties

 • NNicole

  Ik wil zeker voorlopig geen vast contract meer. Mijn huidige contract van 3 jaar met lage prijzen loopt febr. 2023 af. Ik stap dan over op een aanbieder met dagprijzen en zorg ervoor dat ik binnen het prijsplafond blijf. Het prijsplafond is straks lager dan nieuwe vaste contracten. Het verbruik van gas, met name voor gebruik verwarming, was nog een dingetje. Nu aantal dagen airco als verwarming uitgeprobeerd (als test), werkt prima (stroomverbruik gaat natuurlijk iets omhoog). Vanaf einde contract gebruik ik de cv ketel dan niet meer voor verwarmen van het huis, hierdoor heb ik een lager gasverbruik (voor gas betaal je de hoogste prijs). Vanaf 2024 worden we niet meer ‘geholpen’ door de overheid, geen prijsplafond meer. Ik denk dat het dan verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen om mijn hogere stroomverbruik onder controle te houden. Ik ben van mening dat de gasprijs hoog zal blijven en wellicht in de toekomst nog hoger wordt. Men wil immers dat we van het gas af gaan. Een warmtepomp lijkt mij nu nog geen slimme optie. Er is zoveel in ontwikkeling. Binnen een aantal jaren komen er nieuwe producten, met name kleiner in formaat en goedkoper. Soms is het beter om te wachten bij nieuwe innovaties.

  Reageren
 • JJan

  Beste reageerders,
  Uiteraard hebben we allemaal op onze eigen manier te maken met de energiecrisis. Er zijn mensen die € 1300 krijgen terwijl nog een oud contract loopt. Heb al reacties gehoord “kunnen we mooi van op vakantie en ook heb ik mensen horen zeggen” dat wordt een nieuwe televisie, telefoon etc. Dit is niet de bedoeling van deze tegenmoetkoming. Helaas moeten de goeden het weer met de kwade ontgelden. Er zijn ook reageerders die zeggen we moeten niet zeuren, u had al lang u huis kunnen verduurzamen, priet praat natuurlijk, immers niet iedereen heeft een eigen huis of de middelen om dit te betalen. Volgens mij heeft de overheid zitten slapen, deze wisten jaren terug al, dat het een keer mis zou gaan, maar de kas moest en zou gespekt worden, ten kosten van alles en nu zitten we op de blaren door dit beleid.
  Helaas heb ik ook niet de wijsheid in pacht, maar geloof ook niet alles wat ze ons in Den Haag op de mouw spelden.
  Wens u allemaal heel veel wijsheid en hoop dat er voor iedereen een oplossing komt. En dat de oorlog in Oekraine snel voorbij is, vooral voor al die mensen hun dierbare moeten verliezen

  Reageren
  • Jjoke

   @Jan
   iedereen heeft voor de crisis de kans gehad een variabel of vast contract te nemen iedereen met een variabel contract zocht zijn eigen voordeel maar u vind dat al degene die gekozen hebben voor een vast contract nu ineens geen recht hebben op een vergoeding terwijl degene die dan wel voordeeltjes hebben misgelopen voor al degene die een variabel contract hadden waar bent u mee bezig ,,steek de hand eens in eigen boezem beste jan

   Reageren
 • HHelena

  Er worden momenteel gigantische winsten geboekt op de kap van de particulieren. De overheid wil niet ingrijpen in de vrije economie maar er is niets meer vrij aan. Nergens kan je een vast contract krijgen, simpelweg dwang naar flexibel (=modelcontract) en jij, de particulier mag even energieprijzen x3 tot wij zelfs x4 ophoesten! De overheid geeft nu een lagere belasting van 9% maar uiteraard gaat deze weer terug naar 21% per jan 2023. Dank u overheid! En het salderen wordt afgeschaft. Elk jaar steeds minder tot het weg is. Alles ten nadele van de particulier. Het gaat niet meer om meer energie opwekken en helpen de putten te vullen, neen het draait enkel om zakken vullen. De kas spijzen. En dan… zouden ze de (opzeg)boete willen aanpakken voor de particulier die een contract openbreekt. Dus stel dat je na veel zoek en puzzelwerk (want koffiedik kijken is het vergelijk ts alle partijen) en je vindt nu toch een vast contract dat minstens het dubbele tot driedubbele rekent van je oude prijs en de overheid bepaalt in januari 2023 dat iedereen vaste contracten moet aanbieden en God weet welke prijs er dan volgt voor de particulier. Stel…stel maar even dat je dan toch ergens een lagere prijs kan vinden in een ander vast contract, mag JIJ, de gulle particulier alweer een monsterboete gaan betalen! De brave particulier wordt alweer uitgewrongen en alles ten bate van de leverancier en overheid met woekerwinsten. Het is niet te geloven!

  Reageren
  • RRolandevanderputte@gmail.com

   @Helena

   Ik ben in invalide en heb elektriciteit echt nodig en krijg van de overheid 1 euro per dag als compensatie. Ik heb copd 3 a 4.Ik loop heel de heel dag met neusbrilletje op en heb een eindrekening gekregen van 3769,91euro terwijl ik sociaal tarief heb voor 209 dagen elektriciteit van Elegant .De totaalprijs voor alleenstaande 4577,61euro.Ik ben genoodzaakt om dit aftebetalen met 316 euro plus mijn andere 221euro bij andere leverancier eneco sinds juli .Daar zij mij beloofde goedkoper te zijn .

   Reageren
 • JJan bienefelt

  Wat een zeurpieten allemaal. Jullie hadden 20 jaar geleden moeten beginnen met verduurzamen. Dan waren we van jullie gezeur af. Ik krijg euro 150,00 terug. En ik hoef niemand de schuld te geven. De zon misschien. Die schijnt mij altijd te weinig. Sorry

  Reageren
 • JJos

  Idd alles moest geprivatiseerd worden nuts bedrijven ziekenfonds spoorwegen zogenaamde (globale freie Mark Wirtschaft) ,nou de gevolgen heb je nu dure prijzen bij inergie bedrijven die in buitenlandse handen liggen???.kijk maar eens naar onze buurlanden die net erachter komen door dat privatiseren hoe afhankelijk je kunt worden van zoiets als energie.!!

  Reageren
 • HH.R.v.d.Sluis

  Een vaste prijs afspraak voor bijvoorbeeld 5 jaar .
  Stel dat de prijs ver naar beneden gaat moet het voor een acceptabel bedrag opengebroken kunnen worden.
  Het moet niet zo worden als bij een zakelijke overeenkomst.

  Reageren
  • PPiet

   @H.R.v.d.Sluis

   Maar stel dat de prijs nog veel verder omhoog gaat mag de energieleverancier dan ook het contract open breken? Het is net zoals een hypotheek afsluiten, je gaat akkoord met de voorwaarden die nu gelden en of dat je een goede deal hebt weet je pas achteraf.

   Reageren
 • Ffrank

  Dank aan eenieder die dus in de afgelopen 40 jaar VVD CDA PVDA D66 heeft gestemd.
  Vrije marktwerking op nutsvoorzieningen zorg en openbaar vervoer is onverstandig.
  (Pim Fortuyn).

  Vanaf Kok en Lubbers is dit land kapot gemaakt en tegenspraak wordt niet gedoogd.
  Deze partijen waren zelf degene die de hetze tegen Pim Fortuyn begonnen en het klimaat voor zijn dood hebben gecreëerd.

  Reageren
 • MMevr Roijakkers

  Terug naar de tijd dat het nuts bedrijven was en ook gewoon ziekenfonds.
  Nu verdienen die commerciële bedrijven bakken met geld, en wij betalen het gelag.

  Reageren
 • GGeert Nijhof

  Dat worden gewoon wurgcontracten als de prijs flink zou dalen.

  Reageren
 • RRoberto

  PRIVATISEREN en niet meer op RUTTE stemmen

  Reageren
  • MMaria

   @Roberto
   Zolang mensen op Wilders PVV (vroeger van de VDD) blijven stemmen verandert er niks. Die twee houden elkaar in het zadel en bijten elkaar niet. Wilders kan alles zeggen in de debatten. Wilders zal nooit regeren alleen onrust zaaien in de 2e kamer en onder de bevolking. Het wordt tijd dat er een links en sociale regering komt. 12 jaar Rutte heeft ons sociale stelsel compleet afgebroken, hij werkte voor de rijken, bovendien heeft hij geregeld geen actieve herinneringen in de enquette ondervragingen. Achteraf toont de commissie bewijsmateriaal en wordt er via slinkse woordspelingen omheen gedraaid. Wij leven niet meer in een democratie land. Het wordt een 2e China. Wat is afgebroken? Zorg, onderwijs, defensie, UWV, de toeslagenaffaire, de Groningersvergoeding, woningmarkt, energiemarkt, etc..

   Reageren
   • FFélix Georges

    @Maria, zoals de zorg, het zijn allemaal verdienmodellen geworden. Kijk naar de NS, huizenmarkt etc. Nederland is een gidsland geworden, hoe ver kun je gaan om de mensen eronder te krijgen. Als dit zo doorgaat, komen we met onze rug tegen de muur te staan! Kijk naar China, naar HongKong, daar verdwijnen mensen letterlijk! Daar is ook maar één waarheid, zoals de “elite” dat hier ook willen hebben. Er is zelfs Chinese politie in Nederland, om anders denkenden op te sporen. China speelt wel degelijk mee op de achtergrond om een wereldregering te vestigen! Goed dat Poetin dat doorziet en zich daar tegen verzet. Hij is de spelbreker van het grote schaakspel, dat gespeeld wordt waarvan wij de dupe gaan worden, als zij in Davos en Brussel het voor elkaar krijgen. Het is de afleiding door de oorlog in Oekraïne, waardoor zij in Brussel de QR code erdoor kunnen krijgen en tegelijkertijd ons het geld kunnen afnemen door de torenhoge inflatie veroorzaakt door de aankopen van oorlogstuig, munitie en die nepvaccins! Heb je 50.000 Euro op de bank staan, over vijf jaar is de waarde nul! Met de rug tegen de muur!

    Reageren
  • MMichiel

   @Roberto
   Ja en nog strak ook tot je er van …

   Reageren
 • MMarco Staarthof

  Hogere boeterente over de Energie bij opzegging contract,maatschappijen hebben nog nooit zoveel winst gedraaid.Krijgen wij nu ook een korting omdat ze nu gigantische winsten maken.Deze graai cultuur mag gestopt worden energie terug naar de overheid.

  Reageren
  • JJanet

   @Marco Staarthof
   Helemaal mee eens!

   Reageren
  • BBen

   Essent geeft 5,5 cent saldering bij zonnepanelen en verkoopt deze stroom door voor 70 cent.
   Wat een oplichters !!
   Verdienen goud over de rug van hun klanten.

   Reageren
  • KKo Derksen

   @Marco Staarthof

   Juist …UWV – NUTS bedrijven en ZIEKENFONDS weer terug

   Reageren
 • EEd Bos

  De hele economische afhankelijkheid wordt steeds meer omgedraaid. Wij worden afhankelijk gemaakt van energiebedrijven, verzekeringsmaatschappijen, banken, supermarkten, woningbouwverenigingen, etc, etc, etc…

  In werkelijkheid zijn ze allemaal afhankelijk van ons…. De consument…. De hardwerkende burger.

  Dus laat je niet gek maken….

  Reageren
 • BB.v.essen

  Het zijn weer de klanten die het gelag moeten betalen,als ze er een eerlijke prijs voor rekenen prima,maar mijn gevoel zegt dat dit niet gaat gebeuren in deze graai cultuur ze hebben elke keer een leuke smoes om hun zakken tevullen,maar we zullen zien wat er uitkomt.

  Reageren
 • IInge

  Nuts voorzieningen terug naar de overheid, zonder hoge winstmarges..

  Soms gewoon realiseren dat bepaalde taken (nuts, zorg en ov) niet bij commerciële partijen met winstoogmerk behoren maar bij de overheid

  Reageren
  • Llidewij Namink

   @Inge
   Mee eens Nuts bedrijven,terug naar de overheid.Het gaat ze allemaal om de duiten Er zijn al genoeg bedrijven geprivatiseerd.Kijk naar de spoorwegen .

   Reageren
  • RRien Immerzeel

   Terug naar de overheid alle nuts voorzieningen loopt grandioos uit de hand is niet geschikt voor marktwerking

   Reageren
   • JJanet

    @Rien Immerzeel
    Mee eens!

    Reageren
 • IInge

  Ik zie die niet als positief voor de consument maar slechts voor de leverancier. De formule is weggehaald bij de banken (hypotheek) die trekken je ook leeg.

  Kan ik een vergoeding krijgen / boete betekenen op het moment dat mijn leverancier de overeenkomst zou ontbinden? Nee, natuurlijk niet want dan verdient de leverancier niet.

  Reageren
 • HHenk

  Prima idee Ja ik wil heel graag vast contract

  Reageren
 • YYvonne

  Ik heb liever contract verlenging van me oude contract

  Reageren
  • TT koopmans

   @Yvonne

   Ja ik ook

   Reageren
 • FFRANS VELGHE

  De GROTE zijn de grote,en hebben het al voor het zeggen,begrijp me niet verkeerd,ze rekenen naar hunne zak,vraag het eens aan onze regering .?

  Reageren
 • AAd van Stijn

  Ja ik wil een vast contract met een normaal en eerlijk maandtarief

  Reageren
 • AA. Rigter

  Dus de klant is weer de klos. Eigenlijk moeten we weer terug naar de ouderwetse nutsbedrijven.

  Reageren
  • JJan

   @A. Rigter
   Helemaal mee eens Het zijn allemaal graaiende gieren geworden die alleen maar voor zich zelf bezig zijn.

   Reageren
  • MMarleen

   @A. Rigter precies. Net zoals Pim Fortuyn ooit al zei…

   Reageren
   • TTeo

    @Marleen
    Eerst de prijs voor gas en elektra met behulp van Rutte flink omhoog schroeven, zodat de baten voor dit kabinet nog meer worden, waarvan de 380 euro met gemak betaald kunnen worden, en dan worden we door de energiebedrijven met behulp van de ACM en het rijk gechanteerd met duure boetes voor nieuwe vaste contracten.
    Wat een gaaf VVD land !!!!

    Reageren
 • SSjeng

  Allemaal grote oplichters

  Reageren
 • LLaura

  Ach gossie dikkie, zo zielig zijn ze met al die miljoenen winst!!!
  Als ik zie wat ze betalen incl.btw bij de inkoopprijs en wat ze ervoor vragen,verdienen ze héél véél,dus hou die boete gewoon normaal,kwijt kunnen ze het toch wel!!!

  Reageren
 • DDe Groot

  Prima, je weet als klant waar je aan toe bent.

  Reageren
 • JJannie Verhaaf

  Iets wat walgelijk is, een alleenstaande in de AOW met een klein pensioen heeft nergens recht op, maar een echtpaar daar kan de partner die de helft krijgt van de AOW voor samenwonenden en gehuwden kunnen dit wel aanvragen en dat wordt gehonoreerd en dat klopt niet daar moet met spoed wat aangedaan worden.

  Reageren
  • IInge

   @Jannie Verhaaf
   ? Bericht gaat over vast contract energie en een boete bij oversluiten?
   In de war met de energietoeslag?

   Reageren
 • TToos Wezenbeek

  Hallo allemaal,
  Ben gepensioneerd en had graag mijn contract bekeken en gehouden, wil niet overstappen, want iedereen praat toch naar zijn eigen label. De klant moet het wel betalen ( € 305,00 ) per maand, en als ik nog meer moet betalen kom ik in de kou te zitten. Omdat ik € 80,00 per mnd krijg waar ik voor gespaard heb bij mijn werkgever kom ik niet in aanmerking voor de €1300.00 uitkering en volgens mij nog meer, ben alleen staand. Waar moet dit naar toe.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.