Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Weer vaste energieprijzen in 2023, maar opzeggen gaat je geld kosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast.

Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt. Dit moet straks een variabel bedrag worden – van mogelijk meer dan 1.000 euro – afhankelijk van het verlies dat de leverancier lijdt.

Interessanter

De hogere opzegvergoedingen moeten ervoor zorgen dat het voor bedrijven interessanter wordt om weer vaste stroom- en gascontracten te gaan aanbieden. Zowel Eneco als Vattenfall reageren positief op de plannen van de ACM.

Op één energieleverancier na worden er op dit moment geen vaste contracten meer aangeboden. Voorlopig vind je alleen variabele en dynamische contracten. De belangrijkste reden hiervoor zijn de sterk wisselende energieprijzen.

De gasprijs kan de ene dag 10 procent hoger liggen dan de andere dag. Dat maakt het voor energiemaatschappijen ingewikkeld en risicovol.

Boete nu te laag

Maar er is dus meer aan de hand.

Volgens energieleveranciers is de huidige ‘boete’ veel te laag om de verliezen bij een contractbreuk te dekken. Het energiebedrijf zit in zo’n geval met de gebakken peren, want die heeft voor een periode van een jaar of langer stroom en gas moeten inkopen voor de klant.

Het verlies dat een energiebedrijf maakt bij een opzegging, kan met de huidige energieprijzen zomaar oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat was vroeger een stuk minder, waardoor de risico’s niet zo groot waren.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

Een fors hogere opzegvergoeding moet dat verlies gedeeltelijk kunnen dekken of beter nog: voorkomen dat iemand vroegtijdig zijn contract beëindigd.

Berekening

In de conceptversie van de nieuwe beleidsregels wordt de opzegvergoeding berekend aan de hand van het economische verlies, die bepaald wordt volgens een formule:

Economisch verlies (in €) = (overeengekomen prijs – prijs van het referentieproduct) x resterend volume

In theorie zou het kunnen gaan om een bedrag van meer dan 1.000 euro, afhankelijk van de resterende contractduur.

De regels liggen nu ter inzage waarbij men tot vrijdag 4 november kan reageren. Daarna wil de ACM de nieuwe regels vastleggen.

Zit jij te wachten op een vast energiecontract? Laat het ons hieronder weten.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

111 reacties

  • NNatasja

    Zolang de tarieven zo hoog liggen wil ik geen vast contract. Dan zit ik daar voor jaren aan vast.

    Reageren
  • DDnepr

    Gaarne nationaliseren en energie voor particulieren aanbieden zonder extreme winsten.

    Reageren
  • MMike

    Hoe je het ook wendt of keert, een energie maatschappij wil, zal en moet winst maken, anders gaat die failliet. De vraag is, hoe veel winst is nog acceptabel voor een product dat wordt gezien als eerste levensbehoefte.
    Vanuit die optiek zie ik liever dat de overheid zulk soort zaken regelt

    Anderzijds is het natuurlijk hoog tijd dat wij onze energieconsumptie drastisch beperken of halen uit echte groene energie. Ik zou het een fijne gedachten vinden als mijn kinderen en wellicht ooit kleinkinderen, ook een prachtige planeet hebben om op te leven. In dat opzicht is dit natuurlijk wel een enorme wake up call! Dus verbeter de wereld en begin bij jezelf.
    Zoals al eerder aangegeven, er zijn mooie mogelijk heden vanuit de overheid om gunstig te investeren in zonnepanelen, warmtepompen etcetera. Maak er gebruik van. De overheid stelt voor het komende jaar een prijs plafonds in, maar daarna…..

    Reageren
    • MMarly

      @Mike alsjeblief laat dit niet aan de roverheid over

      Reageren
      • CC

        @Marly @mike loop vast over van zijn inkomen. Begin maar eerst uitkering trekkers. Wat zij aan vermogen hebben en kunnen aanvragen is zelfs meer dan mensen met een gemiddeld inkomen.

        Reageren
    • HHan Faber

      @Mike laat het aub niet helemaal over aan de overheid. We hebben de afgelopen decennia gezien welke drama’s ontstaan als je het beleid aan ambtenaren overlaat.

      Reageren
    • MMirjam

      @Mike ik zou het fijn vinden als mensen het max. bij 1 kind zouden laten. Daar heeft de planeet pas echt wat aan. Hoe minder mensen hoe minder er geconsumeerd wordt, maar daar hoor je zelden iemand over want dan zal de economie instorten. We zijn gewoon met teveel mensen en trekken de hele aarde leeg. Uiteindelijk zijn we dus ons eigen graf aan het graven ongeacht of we “groener” consumeren.

      Reageren
      • JJanet

        @Mirjam
        Helemaal mee eens Mirjam. Kan het niet anders zeggen.

        Reageren
  • Llive.surf

    Dan krijg je straks dat er geen variabele contracten meer te krijgen zijn, en vaste contracten met torenhoge tarrieven èn dure boeteclausules over blijven. Bedankt, sancties!!

    Reageren
  • CC. Ristie

    Ik wil graag een vast contract bij welke maatschappij is dat mogelijk

    Reageren
  • Mmarchal

    ik en me verloofde huur via de vrij huis markt
    en onze huurbaas wil in maart energie prijs verhogen en we wonen met meer huurders en we hebben maar een gastmeter dus als me huurbaas geen vastcontract kan afsluiten in 2023 dan ben bang dat verhoging oneerlijk zal verdeel worden dat ik meer moeten betalen als de rest en daar zitten wij niet op te wachten

    Reageren
  • DD.v.d.Akker

    Vast contract is voor mij belangrijk energiemaatschappijen verdienen nu grof geld

    Reageren
  • WW.j.Braat

    Weet waar je aan toe bent

    Reageren
  • YYvonne

    De energiebedrijven hadden hun inkoop op orde en kochten nu in de afgelopen week voor goedkopere tarieven, toch zag ik een vertegenwoordiger vertellen dat voordeel niet direct werd gedeeld door hun afnemers, de klanten. Hoe betrouwbaar en transparant is de hele energie markt eigenlijk? Wanneer je het afgelopen jaar een doorlopend vast contract had, heb je het meeste geluk, niets veranderen. Komt het teneinde, krijg je tot het prijsplafond te maken met maximale prijzen zoals overeengekomen tussen de overheid en energiebedrijven. Daarboven gelden de dan actuele tarieven. De btw gaat daarbij ook weer terug omhoog van nu 9% naar 21%.
    Kijk wat je je kunt veroorloven aan isolatie, zonnepanelen en of zonneboiler, deze zijn mogelijk gunstig te financieren via een regeling van de overheid. (Bv Warmtefonds). Zelf zitten wij met een variabel contract en met 6 hoge rendement zonnepanelen blijven de kosten voor elektriciteit beperkt. Ook isolatie scheelt wat. Verder de algemeen bekende tips, minder lang en of vaak douchen, warmer kleden als het kouder wordt of meer bewegen. Hebben een klein electrisch kacheltje gekocht met 750/1250/2000watt en fleecedekens op de bank en warme pantoffels. Lampjes op batterijen als sfeerverlichting maar als je tegen kaarsen kunt,die geven ook warmte.
    Check de vergelijkingssites of die weer met adviezen komen: gaslicht.com pricewise of independent en volg de actualiteit. Succes!

    Reageren
    • KKarel

      @Yvonne

      Reageren
  • AAndré

    Het is ridicuul. Als klant betaal je bij een vast contract sowieso te veel omdat de energieleverancier zijn tarieven veilig hoog houdt. En nu moet je ook nog eens €1.000 betalen om daar vanaf te komen als de prijzen dalen. Dit is een extra reden om geen vast contract te nemen. Alles wordt naar de energiebedrijven toegerekend en de consument is de dupe.

    Reageren
    • CChrist

      @André
      Je bent vergeten dat veel mensen hun contract in het voorjaar van 2020 openbraken en energiebedrijven vaak maar een geringe boete konden uitdelen. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/lage-energiekosten-juist-nu-overstappen/

      Afspraak = afspraak en je hebt zelf de keuze of je een vast, variabel of dappeijzen contract wil. Kies je voor vast, dan is vast ook vast, 2 kanten op, dus zowel voor de leverancier als voor de consument.

      Hopelijk kan die zekerheid gunstig uitpakken in de prijs, want die is nu veel te hoog.

      Reageren
  • MMarieke van gemert vd laar

    Daar word je blij van vaste contracten zodat iedereen weer weet waar hij of zij aan toe zijn.ik hoef geen andere energiebedrijf.ik ben tevreden.

    Reageren
  • GGerwin

    En wie zou daar uiteindelijk beter van worden?? Denk niet de consument

    Reageren
  • Ggwijnans@hotmail.nl

    Voorstander voor vaste contracten dan weet de klant wat hij moet betalen.En niet voor verrassingen komt te staan

    Reageren
  • SSuzan

    Mijn vaste contract loopt af per 15 nov a.s. ik zag dat Innova energie al een vast contract aanbiedt voor 1 jaar, tegen gastarief van €3,10. Is het slim dit nu af te sluiten of beter nog variabel en volgend jaar naar vast kijken?

    Reageren
    • NNanda

      @Suzan

      Zou het niet doen kijk die gasprijs als je weinig gebruik is het plafond 1.50 euro

      Reageren
    • Pper

      @Suzan Niet doen dan ben je beter of met een dynamisch contract (next energy) vooral in 2023 je betaald dan nooit meer dan 1,45 per kuub door het prijs plafond en doordat de prijs kan zakken heb je ook het voordeel van de lagere marktprijs. Maar zorg ervoor dat je geen contract voor langere tijd tekent het moet per dag opzegbaar zijn aangezien er altijd een goede deal met vaste prijzen voor langere termijn kan opduiken.

      Reageren
  • MMichael

    Graag zie ik een vast contract in het vooruitschiet. Ik heb nu nog een contract tot februari 23 en hoop op verlenging daarvan.

    Reageren
    • CChar

      @Michael hier ook een vast tarief tm feb. Best een goede ook ben ik achtergekomen. Maar… nu met het prijsplafond zie ik maar weinig mogelijkheden om de prijs vanaf febr. opnieuw vast te zetten voor minimaal een jaar. Jij wel?

      Reageren
  • Hherman heezen

    prima idee, ik heb nu nog een vast contract tot juni volgend jaar!

    Reageren
  • HHuub

    Prima , Duitsland en België ook zo .. wil je opzeggen betaal je een fikse boete .. in Nederland wordt deze eventuele boete doorberekend door de leveranciers in de energie prijzen .. dus betaal je meer voor je energie.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.