Waar ben je naar op zoek?

Energieleveranciers

Boete bij overstappen energieleverancier

Als je overstapt van energieleverancier terwijl jouw contract nog loopt, pleeg je contractbreuk en is de kans groot dat het energiebedrijf een boete (opzegvergoeding) naar jou stuurt. De energieleverancier lijdt dan namelijk inkoopverlies en moet daarvoor worden gecompenseerd.

Normaliter kun je alleen overstappen zonder boete als het contract aflopend is. Je hebt dan een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum) met een opzegtermijn van één maand. Als je twijfelt over de vorm van het contract kun je contact opnemen met de energieleverancier.

Hoogte boete bij voortijdige beëindiging contract

De hoogte van de boetebedragen zijn wettelijk vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Leveranciers mogen niet van de bedragen afwijken tenzij ze een lagere boete hanteren. De meeste energiebedrijven houden echter vast aan de wettelijke bedragen. Hieronder zie je de wettelijke bedragen op een rijtje gepresenteerd:

Contract loop af binnen Alleen gas of stroom Gas én stroom
1,5 jaar 50 euro 100 euro
1,5 tot 2 jaar 75 euro 150 euro
2 tot 2,5 jaar 100 euro 200 euro
2,5 jaar of later 125 euro 250 euro

Deze bedragen zijn van toepassingen op particuliere aansluitingen met een stroom- en gasverbruik van 10.000 kWh en 5.000 m3 of minder

De energieleverancier is verplicht de opzegvergoeding binnen zes weken na de opzegdatum aan jou te vragen. Wordt hier niet aan voldaan? Dan hoef je de boete niet te betalen.

Voorkom een opzegboete

Als je overstapt naar een nieuw energiebedrijf, hoef je niet op te zeggen bij je huidige leverancier. Dit regelt je nieuwe leverancier namelijk.

Als je op dit moment nog een vast contract hebt en wilt overstappen, is het wel erg belangrijk dat je bij de overstap duidelijk aangeeft wanneer de einddatum is van je huidige energiecontract. Op die manier weet de nieuwe energieleverancier precies wanneer je nieuwe contract kan ingaan. Een opzegboete wordt daarmee voorkomen.

Geen boete bij contractbreuk

Sommige leveranciers, zoals Greenchoice, hanteren bewust geen boetes bij een contractbreuk. Er zijn ook bedrijven binnen de energiebranche die de opzegvergoeding van jouw vorige energieleverancier (onder bepaalde voorwaarden) voor je betalen als je naar hen overstapt. In hoeverre deze bedrijven de opzegvergoeding betalen, hangt af van de leverancier waar je naartoe overstapt en varieert tussen de 125 euro en 250 euro.

Leveranciers vergoeden de boete doorgaans niet als je overstapt via een vergelijkingswebsite of als je kiest voor een contract met korte looptijd (1 jaar bijvoorbeeld). Informeer bij de desbetreffende energieleverancier naar de voorwaarden.

Tussentijds overstappen soms voordeliger

In sommige situaties is het financieel aantrekkelijk om zelfs bij een lopend contract toch een overstap te maken naar een andere energieleverancier, namelijk als het prijsvoordeel van de overstap groter is dan de opzegvergoeding. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een welkomstbonus of scherp tarief aangeboden krijgt waarmee je nog steeds een financieel voordeel behaalt.

Voorwaarden

Let wel even op de voorwaarden van je huidige contract. In sommige contracten is bijvoorbeeld opgenomen dat je de welkomstbonus van je huidige contract niet krijgt (of moet terugbetalen) als je tussentijds overstapt.


Laatst bijgewerkt op: 01 november 2022

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank