Zoeken?
Doorzoek de website:

Uw antwoord niet gevonden? Neem dan contact op met een van onze experts.

Boete bij overstappen energieleverancier

Als u overstapt van energieleverancier terwijl uw contract nog loopt, pleegt u contractbreuk en is de kans groot dat het energiebedrijf een boete (opzegvergoeding) naar u stuurt. De energieleverancier lijdt dan namelijk inkoopverlies en moet daarvoor worden gecompenseerd.

Normaliter kunt u alleen overstappen zonder boete als het contract aflopend is. U heeft dan een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum) met een opzegtermijn van één maand. Als u twijfelt over de vorm van uw contract kunt u contact opnemen met de energieleverancier.

Hoogte boete bij voortijdige beëindiging contract

De hoogte van de boetebedragen zijn wettelijk vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Leveranciers mogen niet van de bedragen afwijken tenzij ze een lagere boete hanteren. De meeste energiebedrijven houden echter vast aan de wettelijke bedragen. Hieronder ziet u de wettelijke bedragen op een rijtje gepresenteerd:

Contract loop af binnen Alleen gas of stroom Gas én stroom
1,5 jaar 50 euro 100 euro
1,5 tot 2 jaar 75 euro 150 euro
2 tot 2,5 jaar 100 euro 200 euro
2,5 jaar of later 125 euro 250 euro

Deze bedragen zijn van toepassingen op particuliere aansluitingen met een stroom- en gasverbruik van 10.000 kWh en 5.000 m3 of minder

De energieleverancier is verplicht de opzegvergoeding binnen zes weken na de opzegdatum aan u te vragen. Wordt daaraan niet voldaan? Dan hoeft u de boete niet te betalen.

Geen boete bij contractbreuk

Sommige leveranciers, zoals Greenchoice, hanteren bewust geen boetes bij een contractbreuk. Er zijn ook bedrijven binnen de energiebranche die de opzegvergoeding van uw vorige energieleverancier (onder bepaalde voorwaarden) voor u betalen als u naar hen overstapt. In hoeverre deze bedrijven de opzegvergoeding betalen, hangt af van de leverancier waar u naartoe overstapt en varieert tussen de 125 euro en 250 euro.

Leveranciers vergoeden de boete doorgaans niet als u overstapt via een vergelijkingswebsite of als u kiest voor een contract met korte looptijd (1 jaar bijvoorbeeld). Informeer bij de desbetreffende energieleverancier naar de voorwaarden.

Tussentijds overstappen soms voordeliger

In sommige situaties is het financieel aantrekkelijk om zelfs bij een lopend contract toch een overstap te maken naar een andere energieleverancier, namelijk als het prijsvoordeel van de overstap groter is dan de opzegvergoeding. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u een welkomstbonus of scherp tarief aangeboden krijgt waarmee u nog steeds een financieel voordeel behaalt.

Voorwaarden

Let wel even op de voorwaarden van uw huidige contract. In sommige contracten is bijvoorbeeld opgenomen dat u de welkomstbonus  van u huidige contract niet krijgt (of moet terugbetalen) als u tussentijds overstapt.

Nieuwe contract te vroeg ingegaan

Het kan voorkomen dat u bij het overstappen een datum voor het nieuwe energiecontract heeft afgesproken en dat de nieuwe leverancier u te vroeg verwerkt naar het nieuwe contract. Uw huidige energieleverancier mag in dat geval geen boete bij u in rekening brengen. Ook heeft u recht op alle eventuele kortingen of welkomstbonussen die bij uw ‘oude’ contract waren inbegrepen. Als u schade leidt door de te vroege overstapdatum kunt u dat aangeven bij de nieuwe energieleverancier.

Geen datum afgesproken

Het kan ook voorkomen dat u geen datum afspreekt voor de ingang van het nieuwe contract. In dat geval moet de nieuwe leverancier altijd nagaan hoe lang uw huidige contract nog loopt om de overstap soepel te laten verlopen. Een boete wordt dan automatisch voorkomen.