Waar ben je naar op zoek?

Dit zijn de beste energie aanbiedingen

Vorig jaar is het aantal energie aanbiedingen erg schaars gebleken. Logisch ook, want de hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat leveranciers moesten beknibbelen op tarieven, acties en welkomstbonussen.

Nu de energieprijzen sinds eind 2022 weer behoorlijk aan het dalen zijn, zie je dat steeds meer energie aanbieders elkaar beconcurreren met het laagste tarief. Als consument kun je profiteren van deze concurrentiestrijd door te kiezen voor het scherpste tarief en de beste deal in 2024.

Actuele energie aanbiedingen (top 5)

Dit zijn de vijf beste energie aanbiedingen van dit moment (april 2024):

EnergieleverancierStroomprijs per kWhGasprijs per m3Korting
1. Pure Energie
1 jaar vast
€ 0,248€ 1,186€ 150
2. United Consumers
1 jaar vast
€ 0,286€ 1,167€ 200
3. Engie
1 jaar vast
€ 0,277€ 1,219€ 250
4. Oxxio
1 jaar vast
€ 0,288€ 1,259Tot € 355
5. Vandebron
1 jaar vast
€ 0,282€ 1,237€ 240
Laatste update: 19 april 2024 | tarieven zijn inclusief belastingen

Via energievergelijk.nl vergelijk je de bekende energieleveranciers op tarieven en huidige aanbiedingen.

Loyaliteitsbonussen

Ook de loyaliteitsbonussen zijn weer terug van weggeweest.

Dit zijn de vijf energie-aanbieders met de hoogste kortingen:

  1. Oxxio: Tot € 355 korting
  2. Essent: Tot € 100 korting
  3. Energiedirect: Tot € 230 korting

Peildatum: 13-02-2024

Slim vergelijken

Door een vergelijking te maken op basis van je verbruik en postcode zie je direct welk energiebedrijf voor jou:

  • De beste aanbieding of actie heeft
  • Het meest duurzaam is
  • Het best wordt beoordeeld door klanten

Verlies echter niet het tarief per kilowattuur en kubieke meter gas uit het oog, hoe voordelig de aanbieding er ook uitziet.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en lever je doorgaans meer stroom aan het elektriciteitsnetwerk dan dat je afneemt?

Dan is het zaak om ook te kijken naar de terugleververgoeding.

Die kan namelijk fors verschillen, afhankelijk van de energieleverancier. Een hoge terugleververgoeding kan in sommige situaties zelfs voordeliger uitpakken dan een ogenschijnlijk voordelige aanbieding.

Soorten energie aanbiedingen

Er zijn een aantal verschillende soorten energie aanbiedingen die kunnen voorkomen:

1. Energie met een welkomstkorting

Bij verreweg de meeste energie aanbiedingen krijg je een welkomstkorting als je overstapt naar de energieleverancier. Deze welkomstkorting geldt alleen voor nieuwe klanten. De welkomstkorting wordt soms verrekend in het voorschotbedrag en soms krijg je deze pas aan het einde van de looptijd van het contract.

2. Energie met een cadeau of cadeaubon

Er zijn vroeger ook energie aanbiedingen waarbij je een nieuw energiecontract een cadeau of cadeaubon krijgt, bijvoorbeeld een iPad, smartwatch, PlayStation, cadeaukaart of gratis slimme meter. Dit soort cadeautjes worden op dit moment (januari 2024) niet gegeven.

Vattenfall had eind vorig jaar (2023) wel een gratis Nintendo Switch als aanbieding bij het afsluiten van een jaarcontract. Mogelijk komt deze actie in 2024 weer terug.

Als je in plaats van een welkomstkorting een cadeau kunt kiezen, is het slim om te kijken naar de waarde van het cadeau. Is deze vergelijkbaar, hoger of lager dan de totale welkomstkorting?

3. Energie met een cashback actie

Tot slot zijn er aanbiedingen waar je direct een cashback (geld terug) krijgt van de energieleverancier. Dit soort acties komen minder vaak voor.

4. Lage tarieven

Sommige energieaanbieders geven geen kortingen of welkomstbonussen, maar bieden gewoon structureel lagere prijzen voor stroom en gas. Soms zijn dergelijke leveranciers voordeliger dan bedrijven die je een welkomstkorting aanbieden.

Vooral het dynamische energiecontract blijkt erg in trek, omdat hier de tarieven het laagste liggen.

Waarom zijn er energie aanbiedingen?

Veel mensen vragen zich af hoe al die energie aanbiedingen kunnen bestaan en of er misschien een addertje onder het gras zit.

Hoe zit dat?

Een energie aanbieding is vaak een lokkertje van energiemaatschappijen om mensen voor langere tijd als klant te behouden. Het energiecontract wordt namelijk na het verstrijken van de looptijd stilzwijgend verlengd als variabel contract. Hier wordt veel geld mee verdiend, omdat je langere tijd klant blijft.

Het geld wat de leveranciers verdienen aan variabele contracten kunnen ze vervolgens weer gebruiken om nieuwe klanten te werven door middel van een energie aanbieding.

Jaarcontract

Als je kiest voor een jaarcontract is het dan ook raadzaam om ieder jaar energieprijzen en energieaanbiedingen te bekijken en te vergelijken. Stilzitten en blijven bij jouw huidige energieleverancier is zelden voordeliger dan te wisselen van aanbieder.

Overstappen en besparen

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kun je tot bijna 400 euro besparen door te kiezen voor een nieuwe energie aanbieding. Je moet dan wel overstappen van energie aanbieder.

Wisselen van energiebedrijf is vrij eenvoudig en kan een hoop geld besparen. Als je van plan bent om over te stappen is het volgende belangrijk om rekening mee te houden:

Opzegvergoeding

Als u een lopend contract heeft, kan het voorkomen dat de energieleverancier een opzegvergoeding bij u in rekening brengt. Dit is een soort boete, omdat het contract voortijdig wordt beëindigd. Als u gaat overstappen, is het daarom raadzaam om te wachten tot uw energiecontract aflopend is.

U kunt dit controleren door contact op te nemen met uw energiemaatschappij of in te loggen in de online omgeving bij uw energiebedrijf.

14 dagen bedenktijd

U heeft 14 dagen bedenktijd om de aanvraag van uw nieuwe energiecontract te annuleren. Dit is wettelijke geregeld. Met andere woorden: ziet u elders een betere energie aanbieding? Dan kunt u binnen 14 dagen de overstap annuleren.

Dit doet u door contact op te nemen met de nieuwe energieleverancier. U kunt vervolgens het energiecontract afsluiten bij de gewenste energieleverancier.