Waar ben je naar op zoek?

Alles over energie aanbiedingen

Sinds dat de energiemarkt is geprivatiseerd, zijn energieleveranciers druk in de weer met elkaar te beconcurreren en zoveel mogelijk klanten te winnen. Dit gebeurt door te stunten met lage energietarieven, een welkomstkorting of een andere energie aanbieding, zoals een cadeau of cashback-korting.

Als consument kun je profiteren van deze concurrentiestrijd door af te gaan op aantrekkelijke energie aanbiedingen. Verlies echter niet de totale prijs die jij betaalt voor energie uit het oog, hoe voordelig de aanbieding er ook uitziet.

Op deze pagina vergelijk je gratis alle energie aanbiedingen in 2018 van de bekende energieleveranciers, zoals Essent, EnergieDirect BudgetEnergie, Nuon, Eneco, Oxxio, Delta, Engie en NLE. Op die manier zie je direct welk energiebedrijf voor jou het meest voordelig is.

Soorten energie aanbiedingen

Er zijn verschillende soorten energie aanbiedingen:

1. Energie met een welkomstkorting

Bij verreweg de meeste energie aanbiedingen krijg je een welkomstkorting als je overstapt naar de energieleverancier. Deze welkomstkorting geldt alleen voor nieuwe klanten. De welkomstkorting wordt soms verrekend in het voorschotbedrag en soms krijg je deze pas aan het einde van de looptijd van het contract.

2. Energie met een cadeau of cadeaubon

Er zijn ook energie aanbiedingen waarbij je een nieuw energiecontract een cadeau of cadeaubon krijgt, bijvoorbeeld een iPad, smartwatch, PlayStation, cadeaukaart of gratis slimme meter.

Als je in plaats van een welkomstkorting een cadeau kunt kiezen, is het slim om te kijken naar de waarde van het cadeau. Is deze vergelijkbaar, hoger of lager dan de totale welkomstkorting?

3. Energie met een cashback actie

Tot slot zijn er aanbiedingen waar je direct een cashback (geld terug) krijgt van de energieleverancier. Dit soort acties komen minder vaak voor.

4. Lage tarieven

Sommige energieaanbieders geven geen kortingen of welkomstbonussen, maar bieden gewoon structureel lagere prijzen voor stroom en gas. Soms zijn dergelijke leveranciers voordeliger dan bedrijven die je een welkomstkorting aanbieden.

Welke energie aanbieding is het meest voordelig?

Maar welke energie aanbieding is voor nu het meest voordelig? Dat hangt voor een groot deel af van jouw stroom en gasverbruik. Deze vul je in als je bezig bent met het maken van een energievergelijking.

Vervolgens zie je per energieleverancier welke kortingen, acties en andere aanbiedingen er gelden.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en lever je doorgaans meer stroom aan het elektriciteitsnetwerk dan dat je afneemt? Dan is het zaak om ook te kijken naar de terugleververgoeding. Die kan namelijk fors verschillen, afhankelijk van de energieleverancier. Een hoge terugleververgoeding kan in sommige situaties zelfs voordeliger uitpakken dan een hoge welkomstkorting.

Waarom zijn er energie aanbiedingen?

Veel mensen vragen zich af hoe al die energie aanbiedingen kunnen bestaan en of er misschien een addertje onder het gras zit.

Hoe zit dat?

Een energie aanbieding is vaak een lokkertje van energiemaatschappijen om mensen voor langere tijd als klant te behouden. Het energiecontract wordt namelijk na het verstrijken van de looptijd stilzwijgend verlengd als variabel contract. Hier wordt veel geld mee verdiend, omdat je langere tijd klant blijft.

Het geld wat de leveranciers verdienen aan variabele contracten kunnen ze vervolgens weer gebruiken om nieuwe klanten te werven door middel van een energie aanbieding.

Jaarcontract

Als je kiest voor een jaarcontract is het dan ook raadzaam om ieder jaar energieprijzen en energieaanbiedingen te bekijken en te vergelijken. Stilzitten en blijven bij jouw huidige energieleverancier is zelden voordeliger dan te wisselen van aanbieder.

Overstappen en besparen

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kun je tot bijna 400 euro besparen door te kiezen voor een nieuwe energie aanbieding. Je moet dan wel overstappen van energieaanbieder.

Wisselen van energiebedrijf is vrij eenvoudig en kan een hoop geld besparen. Als je van plan bent om over te stappen is het volgende belangrijk om rekening mee te houden:

Opzegvergoeding

Als u een lopend contract heeft, kan het voorkomen dat de energieleverancier een opzegvergoeding bij u in rekening brengt. Dit is een soort boete, omdat het contract vroegtijdig wordt beëindigd. Als u gaat overstappen, is het daarom raadzaam om te wachten tot uw energiecontract aflopend is.

U kunt dit controleren door contact op te nemen met uw energiemaatschappij of in te loggen in de online omgeving bij uw energiebedrijf.

14 dagen bedenktijd

U heeft 14 dagen bedenktijd om de aanvraag van uw nieuwe energiecontract te annuleren. Dit is wettelijke geregeld. Met andere woorden: ziet u elders een betere energie aanbieding? Dan kunt u binnen 14 dagen de overstap annuleren.

Dit doet u door contact op te nemen met de nieuwe energieleverancier. U kunt vervolgens het energiecontact afsluiten bij de gewenste energieleverancier.


Laatst bijgewerkt op: 15 juli 2022