Waarom er vanaf 2030 een tekort aan elektriciteit is in Nederland
Er dreigt na 2030 een tekort aan elektriciteit te ontstaan in Nederland. Dat stelt de landelijke netbeheerder Tennet in een rapport voor het ministerie van Economische zaken.
“Er kan mogelijk niet op alle uren van het jaar volledig aan de gewenste elektriciteitsvraag worden voldaan”, luidt de waarschuwing.
Is dit reden tot zorgen?
Leveringszekerheid in gevaar
Op dit moment is de leveringszekerheid in Nederland nog extreem goed: 99,99963%. Daar kunnen de meeste andere landen in de wereld nog een puntje aan zuigen.
Tot 2025 is er nog voldoende productiecapaciteit om heel Nederland van elektriciteit te voorzien. Maar daarna gaat de situatie veranderen, verwacht Tennet. De leveringszekerheid komt dan in gevaar.
Er zijn verschillende problemen aan de orde.
Verschuiving van grijs naar groen
De eerste is de verschuiving van grijs naar groen. Gas- en kolencentrales gaan dicht, terwijl zonneparken en windmolens in ramp tempo uit de grond (of zee) worden gestampt. Als gevolg hiervan is onze elektriciteit steeds afhankelijker van het weer.
Als het hard waait en de zon schijnt is er niets aan de hand. Maar op bewolkte dagen met weinig wind kunnen er tekorten ontstaan en dat is slecht nieuws is voor de leveringszekerheid. Het stroomnetwerk kan dan op bepaalde momenten niet aan de vraag voldoen.
Groeiende vraag
Het tweede issue is dat de vraag naar elektriciteit harder groeit dan het aanbod. Dat komt omdat steeds meer huizen, gebouwen en fabrieken gaan over van gas op elektriciteit.
Ook hebben de oorlog in Oekraïne en Westerse sancties ervoor gezorgd dat bedrijven sneller van het gas af willen.
Ten slotte zijn er steeds meer elektrische auto’s die de stroomvraag verder doet stijgen.
Stroomvoorziening onderbreken
Als er op bepaalde momenten te weinig elektriciteit wordt geproduceerd, kan dit erin resulteren dat de stroomvoorziening tijdelijk wordt onderbroken. Dit wordt ook wel ‘load shedding’ genoemd en komt ook in elders in de wereld voor. Denk aan landen als India, Zuid Afrika en Pakistan.
In Zuid Afrika is men er al aan gewend. Gedurende een paar uur per dag valt daar de stroom uit. Bedrijven en kleine ondernemers hebben inmiddels oplossingen, zoals een noodaggregaat, om de tijdelijke onderbreking van stroom op te kunnen vangen. Toch lijdt de economie er wel onder.
Vraag en aanbod matchen
Nederland moet dus aan de bak om dergelijke situaties te voorkomen. Een van de manieren om dit te bereiken is om vraag en aanbod beter te matchen.
Dat betekent:
- Stroom verbruiken wanneer er veel aanbod is (en de stroomprijs laag)
- Stroom besparen wanneer er weinig aanbod is (en de prijs hoger)
Met een dynamisch energiecontract kun je hier zelf een steentje aan bijdragen.
Je leest er alles over op deze pagina.
Hherman Jacobs
Laten we gewoon ons eigen aardgas behouden en gebruiken
ReagerenMMCDONALD
Heel Nederland aan de zonnepanelen, electrische auto, fiets en scooter en natuurlijk electrisch koken. En dan vooral op momenten dat de zon schijnt.
Lijkt me een onmogelijke opgave.
Sowieso voldoet het electriciteitsnet niet om dit voor elkaar te krijgen.
Nieuwe woningen neerzetten en dan geen electrische aansluiting kunnen krijgen.
De politieke partijen hebben mooie plannen die in de praktijk niet haalbaar zijn.
Stemmen morgen…..zou niet weten welke partij iets kan veranderen aan deze hopeloze situatie.
ReagerenMMC
Heel Nederland aan de zonnepanelen, electrische auto, fiets en scooter en natuurlijk electrisch koken. En dan vooral op momenten dat de zon schijnt.
Lijkt me een onmogelijke opgave.
Sowieso voldoet het electriciteitsnet niet om dit voor elkaar te krijgen.
Nieuwe woningen neerzetten en dan geen electrische aansluiting kunnen krijgen.
De politieke partijen hebben mooie plannen die in de praktijk niet haalbaar zijn.
Stemmen morgen…..zou niet weten welke partij iets kan veranderen aan deze hopeloze situatie.
ReagerenMMatthijs
We moeten en zullen van het gas af. Maar hoe zit het nu met groene waterstof maken ? Waterstof is een gas echter de verbrandingswaarde is een stuk hoger. Gas circa 32.5 MJ/kg en waterstof circa 120.000 MJ/kg dus rendement technisch gaan we ook verdienen. Dus overdag met zon en wind energie opwekken voor fabricage waterstof en ’s nachts draaien met gasturbines gevoed door waterstof. Welke dan energie levert en met het overschot waterstof maken.
ReagerenRRuud Klaver
Het is complete waanzin.
ReagerenWe MOETEN van het gas af, elektrisch koken, elektrisch rijden, elektrisch je huis verwarmen. Het gas en alle fossiele brandstoffen moeten we zo snel mogelijk vanaf. Dit alles onder het mom van Klimaatverandering, waarvan bijna iedereen weet dat het de grootste onzin is die er bestaat. Mensen die dit scenario jaren geleden al ‘voorspeld’ hebben worden gecanceld. Alles draait om controle. Hopelijk worden de mensen in de westerse wereld massaal wakker.
KKarel kleefbees
@Ruud Klaver echt te gek voor woorden, vergeet niet dat ze in België allemaal groen gaan op eu subsidie en Nederlands geld. Ze gaan daar allemaal naar gas….. En wat van Italië die met de eu pot gehele steden financiers om met een bonus aircos aan te schaffen. Lijpe wereld laten we er aub zo snel mogelijk mee stoppen.
Reageren