Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vaste tarieven Vattenfall omhoog, waarschijnlijk door stijging gasprijs

Na een periode van dalende energieprijzen bij energieleveranciers, heeft Vattenfall als eerste grote leverancier zijn vaste tarieven weer wat verhoogd. De tariefwijziging heeft mogelijk te maken met de stijgende gasprijs van de afgelopen week.

Op 11 april sloot de gasprijs op de Amsterdamse beurs bijna 7,5 procent hoger dan de dag ervoor, het hoogste niveau in twee maanden tijd. Dat resulteert ook in hogere inkoopkosten voor stroom en gas bij energiebedrijven.

Overzicht prijsstijging Vattenfall

Hieronder een vergelijking van de oude stroom- en gastarieven (10 april) bij Vattenfall, en de nieuwe tarieven, geldig vanaf 18 april 2024.

ContractOude tarievenNieuwe tarievenVerschil
1 jaar vast€ 0,259 /kWh
€ 1,212 /m3
€ 0,317 /kWh
€ 1,314 /m3
5,8 cent /kWh
10,2 cent /m3
3 jaar vast€ 0,307 /kWh
€ 1,280 /m3
€ 0,321 /kWh
€ 1,326 /m3
1,4 cent /kWh
4,6 cent /m3

250 korting

Pluspunt is wel dat Vattenfall bij het afsluiten van haar jaarcontract een eenmalige korting biedt van 250 euro. Deze is onafhankelijk van verbruik, maar geldt niet meer zodra je stroom aan het net teruglevert met zonnepanelen.

Gasprijs stijgt weer

De hogere tarieven bij Vattenfall liggen waarschijnlijk ten grondslag aan de stijgende gasprijs. Deze steeg gisteren (11 april) vanwege zorgen over mogelijke verstoringen in de gasleveringen via Oekraïne. Rusland voert afgelopen dagen aanvallen uit op Oekraïense energie-infrastructuur en gasopslagfaciliteiten. Het land levert nog altijd 15 procent van de gasimport aan Europa.

Afgelopen dinsdag steeg de gasprijs ook al met bijna 5 procent in één dag als gevolg van escalerende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Kans op verdere prijsverhogingen

Als het hogere niveau van de gasprijs aanhoudt, is de kans groot dat ook andere leveranciers met prijsverhogingen zullen komen. Voor wie nu op zoek is naar een nieuw vast contract, lijkt dit dus geen verkeerd moment om over te stappen.

In de energievergelijker vind je na het invullen van je verbruik (en teruglevering) precies bij welke energiemaatschappijen je momenteel gunstig uit bent.

Kom je er zelfstandig niet uit?

Laat je dan adviseren door één van onze experts.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

7 reacties

 • JJuan

  WRM hou toch op met je gezeur! Realiseer je je wel hoe goed we het in Nederland hebben?

  Reageren
  • WWRM

   @Juan Dat geldt niet voor 30 procent van de mensen die nauwelijks de rekeningen kunnen betalen en die zien hoe Rutte het geld over de schutting gooit en weinig oog heeft voor uitkeringen trekkers en minima laat staan wat doet aan verbetering

   Het credo lijkt nog steeds knijp ze uit en dan gaan ze werken maar dat werken lijkt nog steeds niet te lonen

   Dan heb ik het nog niet over mensen met aow

   Reageren
   • WWRM

    @WRM Koen ik dank je voor de publicatie

    Sommige dingen geven een andere blik en zorgt voor reflectie

    Reageren
    • MMartin Willemse

     @WRM
     Als iedere wereldburger een vierkante meter zonlicht reflecteerd, dan is dat evenveel energie als je nodig hebt om de atmosfeer een graad op te warmen of af te koelen, dit even om de opwarming te relativeren.

     Reageren
 • WWRM

  In mijn optiek koopt Rutte zijn nieuwe baantje over de rug van de gemiddelde Nederlander want als hij de Oekraïne niet sponsort kan hij zijn nieuwe baan bij de Navo vergeten

  Terwijl de pvv vecht voor de Nederlander gingen er miljarden over de schutting waardoor geen verhoging minimumloon en energietoeslag mogelijk was

  Inmiddels is toch wel de vraag of Rutte er voor de Nederlanders is

  In mijn optiek niet maar wat mij betreft mag u er anders over denken met hoge energie belasting en wellicht worden uitkeringen trekkers uitgezogen en mensen met een minimumloon

  Reageren
 • WWRM

  Deze prijsverhoging is niet iets om zorgen over te maken gezien de hoogte absoluut van gas en de relatieve verhoging

  Zorgelijker wordt het als het midden oosten niets meer kan leveren of oorloghitsers het laatste gas uit Rusland afsluiten of de Amerikanen als een soort heroïne dealer eerst afhankelijk hebben gecreëerd en daarna minder gaan leveren

  Een en ander uiteraard met klimaat fanatici die Groningen willen dicht storten

  Dan is het geen kwestie meer van betaalbaarheid maar van levering zekerheid

  Reageren
 • GGoel

  Vandaag gaat de stijging (iig tot nu toe) ook weer door. Het lijkt daarmee onvermijdelijk dat alle energieleveranciers hogere tarieven zullen gaan rekenen.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.