Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs stijgt weer, met klein risico op prijsexplosie

De gasprijs steeg gisteren in één dag met 4,5 procent, en ook vandaag (9 april) lijkt de koers ruim 2 procent hoger te eindigen dan gisteren.

De koers op de Amsterdamse Title Transfer Facility (TTF) schommelt momenteel rond de 28,5 euro per Megawattuur, wat neerkomt op zo’n 28 cent per kuub aardgas.

Risico op verdere escalatie Midden-Oosten

Na de Israëlische aanval op een Iraans overheidsgebouw in Damascus, Syrië, heeft Teheran vergelding aangekondigd. Hoewel deze actie nog niet heeft plaatsgevonden, staan de financiële markten op scherp. Zo is de prijs voor een vat olie vandaag bijna 17 dollar (of 25 procent) hoger dan begin 2024.

Hoewel het sluimert op de achtergrond, en het risico op verdere escalatie steeds een beetje toeneemt, is het geopolitieke risico op gasprijzen nog beperkt.”

Hans van Cleef – Energie-expert bij Publieke Zaken

Vaak wordt vergeten dat de huidige gasprijs nog steeds twee keer zo hoog als voor de energiecrisis. Volgens van Cleef komt dat vooral door krapte op de markt en het weggevallen van de Russische gasleveringen aan Europa.

Op deze site vind je een analyse van de energieprijzen in 2024 en de jaren erna, inclusief kansen en risico’s.

Blokkade Straat van Hormuz

Een van de risico’s die er ligt, is een (langdurige) blokkade van de Straat van Hormuz, veroorzaakt door Iran of de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Deze kan significante gevolgen hebben.

Dit wordt duidelijk als we kijken naar het onderstaande kaartje. Het illustreert hoe onze gasimport, die hoofdzakelijk uit Qatar komt, afhankelijk is van deze cruciale zeestraat.

Mocht het risico op een blokkade worden verwerkt in de huidige gasprijs, dan zou de gasprijs in één klap exploderen en met enkele tientallen procenten stijgen.

Feit is dat handelaren dit soort risico’s vaak pas incalculeren als het geopolitieke risico dermate aanwezig is. De angst moet groot genoeg zijn voor handelaren om actie te ondernemen.

Vast contract veilige haven?

Gezien de huidige geopolitieke ontwikkelingen, kan het voor jou verstandig zijn om te kiezen voor een vast tarief. Deze beschermt één jaar of langer tegen prijsschommelingen op de stroom- en gasmarkt.

De vaste energiecontracten die op dit moment worden aangeboden, liggen op een relatief gunstig niveau, bijvoorbeeld wanneer een vergelijking wordt gemaakt met de tarieven in dynamische contracten.

Een overzicht van de meest voordelige vaste contracten vind je hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

15 reacties

  • GGoel

    Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal Iran Israël aanvallen. Zeker is het dat Israël en de VS zullen terugslaan. Of dit een regionale langdurige oorlog wordt met eventuele blokkade van de Straat van Hormuz is onzeker.

    Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal er een treffen komen tussen de Filipijnen samen met de VS, en China, bij de Spratly Islands (Second Thomas Shoal). China claimt op historische (verzonnen) gronden de gehele Zuid-Chineze zee terwijl de Filipijnen, gesteund door de VS, zich haar grondgebied en rijkdommen niet laat afnemen. Beiden partijen sturen actief en bewust aan op confrontatie. Hoezeer dit regionaal zal uitdijen is onzeker maar na een treffen tussen de VS en China wordt de (poging tot) inname of tenminste een blokkade van Taiwan door China aanzienlijk groter. Daarmee zullen Japan, Australië en Nieuw-Zeeland en het VK zich in de strijd voegen (laatsten: AUKUS). En waarschijnlijk Europa of beter NAVO, en mogelijk India.

    Ondertussen heeft de Russisch Orthodoxe kerk zich achter het Groot Russische Rijk idee van Poetin geschaard, waarbij wordt gesteld dat dit rijk “een glorieuze samenleving” wordt waarin 600 miljoen onder het Russische dak komen. Waar die 600 miljoen wonen laat zich goed raden, daar horen wij bij, net als ook de Aziatische ‘Stannetjes’. Rusland maakt het hiermee geen gewone oorlog, maar een “cultureel heilige missie”, welke zich niet makkelijk laat stoppen.

    Deskundigen praten allang niet meer over de kans op (meer) oorlog, dat wordt als gegeven aangenomen. Zij praten nog slechts over de aard van de komende oorlogen, welken gecombineerd een systemische wijziging worden genoemd, gelijk WO-1 en 2.

    Ook Turkije droomt van herstel van het Groot Ottomaanse Rijk. Er is een kans dat Noord-Korea Zuid-Korea zal aanvallen als de VS in oorlog met China is en dus afgeleid en middelen elders moet inzetten. Ook kan India gebruik maken om weer terrein terug te veroveren van China in dit permanent sluimerende conflict (o.a. Ladakh en grens Tibet) tussen kernmachten. Pakistan kan van de gelegenheid gebruik maken geheel Kashmir te proberen in te nemen (beiden kernmachten) als China en India in kinetisch conflict zijn. En zo zijn er vele, vele, andere potentiële brandhaarden welken slechts wachten op een lont in het kruitvat, en net zo erg, met elkaar in verbinding staan: het ene conflict heeft gevolgen voor het andere conflict en daarmee betrekt het mogelijk derden partijen wat de schaal vergroot.

    We staan aan de vooravond van grootschalig kinetisch treffen. Of dit ook nucleair wordt moet worden afgewacht. We mogen ook slechts hopen dat dit niet de prelude tot WO-3 zal zijn.

    Tegelijkertijd zijn de wapensystemen dermate destructief geworden voor het milieu (bv het massaal zinken van olietankers en nucleaire onderzeeërs, thermonucleaire vernietiging), dat door grootschalige en blijvende vernietiging van essentiële voedselvoorziening de mensheid in gevaar komt.

    Hoe dan ook, het lijkt onvermijdelijk dat de energieprijzen en voedsel in Europa fors en mogelijk langdurig zullen stijgen. De VS kan in haar behoefte zelf voorzien. India niet en China kan ook niet voldoende uit Rusland importeren, bovendien zullen zij worden afgesloten van aanvoerlijnen.

    Einstein voorspelde de aard van WO-4: met stokken en stenen. Het is echter maar de vraag of wij die volgende stap in de glorieuze geschiedenis van de mensheid zullen halen.

    Reageren
  • IIk

    Ze willen in de zomer net zo veel geld verdienen als in de winter.
    Dus verzinnen ze iets zodat de mensen veel meer moeten betalen terwijl ze bijna niets verbruiken. Of ze verhogen de vaste lasten.
    Wie controleert hun, de omgekochte politicie?

    Reageren
    • GGoel

      @Ik

      Ze? Politici, omgekocht door wie? Welke? Heb je daar bewijzen van?

      Je kan wantrouwig zijn maar dat betekend niet dat je elke paranoïde gedachtegang als waar moet aannemen.

      Reageren
      • Tthe

        @Goel

        En jij vertrouwt de politiek, zou toch maar eens wakker worden.

        Reageren
        • GGoel

          @the

          Waar haal jij vandaan dat ik ‘de’ politiek zou vertrouwen? Of desnoods: wantrouwen?

          Het zal je verbazen hoe vaak mensen gewoon de waarheid vertellen. Weliswaar vanuit hun (vaak verwrongen) paradigma, maar wel (vaak vrij letterlijk) wat zij vinden.

          Als je dan nog de vaak overduidelijk zichtbare psychopathologie bij optelt, dan is het niet al te moeilijk om een redelijke inschatting te kunnen maken. Dat laatste moet je natuurlijk wel kunnen en een eerste vereiste is om (totaal) eerlijk naar jezelf te zijn. Pas dan kan je eerlijkheid zien.

          Dus: wakker genoeg hoor 😉

          Reageren
  • WWRM

    Misschien kan zo een artikel een update krijgen zodat we de trend kunnen zien of dat het zich handelde om eenmalige incidentele verhogingen

    Reageren
  • WWRM

    Je kunt je over alles druk maken maar feit is de nieuwe wereldorde gaat er komen

    Dan hoeven we alleen te twijfelen in welke vorm

    Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een systeem

    Hoeveel schade er ontstaat en wie valt om is een tweede

    Maar de politieke dagen van oorloghitsers als vvd en d66 zijn geteld

    Het is geen vraag of alleen hoe lang ze het nog uithouden

    Mijn advies houdt voorschotbedrag zo laag mogelijk en houdt uw eigen straatje schoon

    Reageren
    • KKoen Kuijper

      @WRM

      Hou het een klein beetje on-topic alsjeblieft 😉

      Reageren
  • GGoel

    Van belang is ook dat het gevaar voor een prijsexplosie niet ligt in wat raketjes die over en weer vliegen. Ook het KORTSTONDIG afsluiten van de één of andere straat maakt voor je dynamische contract weinig uit over langere termijn.

    Waar het om gaat is als Iran de Str.v.Hormuz gaat afsluiten en de VS die zich wereldwijd militair terug aan het trekken is om alle aandacht op China te richten, zich onder bv een Trump niet zal ingrijpen. De VS is de enige zeemacht die genoeg middelen heeft om dit af te dwingen. Europa, India, en zelfs China (veel bootjes, geen afstanden kunnen afleggen, bovendien ‘vrienden’ met Iran) hebben niet de militaire middelen (oa (echt) capabele vliegdekschepen) om Iran en de Houthi’s in het gareel te krijgen.

    Omdat inkomsten van oa Qatar maar ook Irak en S-A direct worden getroffen is er een serieus risico dat die landen zich militair gaan mengen in die blokkade, ook als is bv Irak redelijk bevriend met Iran (beiden Sjiitisch bewind) en Qatar van oudsher op goede voet met Iran. Dan heb je een regionaal conflict met afsluiten van toevoerlijnen.

    Europa heeft deze slechte positie aan zichzelf te danken want het had in de relatief rustige jaren allang een militaire grootmacht moeten worden om dit soort gevaren daadkrachtig te kunnen pareren.

    Reageren
  • PPet

    @Goel: waar haal jij al deze …. vandaan? Pfff…

    Reageren
  • WWRM

    @Goel Als je dit soort leest is minimaal Groningen open wellicht een oplossing

    Doorgaan met klimaat fanatici en geopolitiek is geen oplossing

    Overigens of het wellicht allemaal betaalbaar is via hedge funds is geen optie als gas niet leverbaar is

    Overigens gaat de Nederlandse staat direct failliet aan competenties

    Reageren
  • MMo

    @Goel

    Wat een depri verhaal….de mensen zijn al genoeg opgefokt tegenwoordig..

    Reageren
  • WWRM

    @Goel Misschien moet u eens kijken naar de jaarrekening van Vattenfall als een van de weinigen die gepubliceerd is en wellicht het begrip vet op de botten herdefiniëren

    Overigens kan aan mij liggen maar ik kon er niet de cash flow en liquiditeit uit achterhalen en nog minder waar die activa uit bestaan

    Wellicht ook eens kijken naar het resultaat

    Reageren
  • WWRM

    @WRM LOL een verschrijving competentie waar bedoeld werd compensatie maar wellicht was het ook het definitieve failliet aan competentie

    Reageren
  • GGoel

    @Pet

    De ironie wil dat ik dit juist voor mensen als jij opschrijf. Degenen die niet geïnformeerd zijn (van overigens openbare feiten) maar toch bij het afsluiten van een energiecontract dit soort aspecten moeten meenemen om het juiste contract te kunnen afsluiten.

    Graag gedaan 😀

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.