Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten Eneco bekend: 11,5 cent per kWh stroom

Energiebedrijf Eneco heeft vandaag aangekondigd dat het vanaf juni 11,5 cent per kilowattuur (kWh) zal gaan rekenen aan klanten die met hun zonnepanelen stroom terugleveren aan het net.

De wijziging betreft alle klanten met een variabel stroomcontract en iedereen die een nieuw vast contract kiest.

Eneco-klanten die geen zonnepanelen hebben, gaan juist minder betalen, doordat het stroomtarief met zes cent per kWh omlaag gaat. Dat scheelt bij een gemiddeld verbruik zo’n 150 euro per jaar.

Tientjes per maand aan extra kosten

Een Eneco-klant die jaarlijks 2.500 kWh teruglevert, gaat hiervoor 287,50 euro aan terugleverkosten betalen. Dat komt neer op een bedrag van zo’n 24 euro per maand.

De terugleverkosten zijn vergelijkbaar met die van andere energieleveranciers, zoals Vandebron en Budget Energie.

TIP
Op energievergelijk.nl vind je een volledig overzicht van alle leveranciers die terugleverkosten rekenen, inclusief de exacte kosten per kWh.

Op dit moment worden de terugleverkosten van Eneco nog verwerkt in het vastrecht, dat hoger is voor huishoudens die terugleveren. Het verschil bedraagt zes euro per maand met het standaardtarief. Dit gaat vanaf juni dus veranderen.

Terugleververgoeding naar 14,5 cent per kWh

Klanten die per saldo meer stroom terugleveren dan verbruiken, ontvangen straks een terugleververgoeding van 14,5 cent per kWh. Na aftrek van de terugleverkosten blijft dus 3 cent over, een daling van 2 cent ten opzichte van de huidige vergoeding van 5 cent.

Apparaten aanzetten als de zon schijnt

Eneco benadrukt dat klanten die actief hun zelfopgewekte zonnestroom direct verbruiken, minder terugleverkosten zullen hebben.

Rianne de Voogt, vertegenwoordiger van Eneco, adviseert: “Zet apparaten aan als de zon schijnt; elke kWh die je niet teruglevert, hoef je niet te betalen.”

Ook Vattenfall overweegt het invoeren van terugleverkosten. Essent doet dat voorlopig nog niet, maar onthoudt nieuwe klanten met zonnepanelen wel cashbacks en een driejarig contract.

Onderzoek ACM

De Autoriteit Consument & Markt heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de terugleverkosten bij energieleveranciers, om na te gaan of deze niet te hoog zijn. De uitkomst hiervan kan gevolgen hebben voor de toekomstige tariefstructuur.

Benieuwd welke energiebedrijven op dit moment nog geen terugleverkosten hebben?

Check ons overzicht hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

28 reacties

 • WWim

  Als de acm gaat onderzoeken zie ik de bui al hangen deze instantie staat toch aan de kant van de energie leveranciers

  Reageren
  • GGoel

   @Wim

   Gebaseerd op?

   Reageren
 • Llily

  als je zonnepanelen op je huur huis heb en je betaal daar per maand bij de woningcorporatie 30euro voor per maand en je moet dan ook nog extra bij je energieboer betalen dan ben je wel erg duur uit en ja er zijn woningcorporaties die bij elk huis dat leeg komt zonnepanelen leg en de nieuwe huurder er per maand voor laat betalen dit zijn huizen waar meestal minima wonen

  Reageren
  • GGoel

   @lily

   Die zonnepanelen krijg je toch niet gratis?
   Bovendien: dynamische energie heeft geen terugleverkosten.

   Klik onderaan deze pagina op Dynamische Energie.

   Reageren
   • Llily

    @Goel
    nee die huur je maar als je er 30jaar blijf wonen betaal je wel elken maand huur voor de zonnepanelen en de woningcorporatie plaats op elk huur huis zonnepanelen daar je huur voor moet betalen dat is los van de kalen huur die je betaald de zonnepanelen vallen onder servicekosten

    Reageren
    • GGoel

     @lily

     Het is duidelijk dat je beter kan kopen, maar ook al huur je, dan nog heb je veel gratis stroom.
     Overigens: economische levensduur zonnepanelen is 25 jaar dus mag je verwachten dat de verhuurder daarna nieuwe zonnepanelen aanlegt. Of de huurvergoeding ervan stopt want afbetaald!
     Beter zou een lease constructie zijn.

     Reageren
 • WWRM

  Ze hebben er een dagtaak aan om mijn post te verwijderen

  Dat wil niet zeggen dat ik ongelijk heb maar het past niet in straatje klimaat fanatici geopolitiek en deze website

  Reageren
  • MMo

   @WRM

   Dat is mij ook diverse keren gebeurt ik vind dat meer dan triest we leven toch in een land waar je voor je mening mag uit komen..?? En dat zijn idd soms kritische berichten allemaal netjes verder maar nee de mensen die kritische opmerkingen hier soms maken worden zonder pardon hier verwijderd…erg laf ook.

   Reageren
 • JJosé Willems

  Als we moeten betalen voor het terug leveren van de stroom trekken we met een groepje afnemers van energie de stekkers uit de omvormers als we het geschatte eigenverbruik per jaar hebben gebruikt.

  Dan kan het teveel wat terug geleverd is ook niet worden doorverkocht!
  Er is nu niet genoeg stroom voor het stroomnet in nieuwbouw wijken te voorzien, breid het netstroomwerk uit, dan is er wel genoeg voor iedereen.

  Reageren
  • GGoel

   @José Willems

   Ben je op de hoogte dat Zonneplan automatisch voor jou als je zonnepanelen hebt deze kan uitzetten bij negatieve prijzen? Je krijgt zelfs geld toe als je dan géén stroom levert!

   Reageren
 • WWill Eisinga

  Overstappen naar ANWB Energie. Geen teruglever kosten. Lage stroomprijzen.

  Reageren
  • GGoel

   @Will Eisinga

   Als je dan toch dynamisch neemt zijn er (veel) gunstiger alternatieven. Klik onderaan deze pagina op Dynamische Energie om te kunnen vergelijken. Gebruik vooral deze Tool die daar (wat moeilijk) te vinden is!

   Reageren
  • JJosé Willems

   @Will Eisinga

   Bedankt voor je tip.

   Reageren
 • WWouter

  Hiermee handelt Eneco tegen de geest van de wet. Een capabele overheid zou hier onmiddellijk een stokje voor steken.
  Het is makkelijker om de burger te belasten dan om wat nuttigs met het overschot aan stroom te doen.

  Reageren
 • JJack

  En maar zonnepanelen parken aanbrengen. Waardoor de particulier de rekening mag gaan betalen.

  Reageren
  • GGoel

   @Jack

   Onzin. Zonneparken net als zonnepanelen op daken leveren veel goedkope stroom. Zoveel zelfs dat er inderdaad op sommige momenten overschot is zodat de stroomprijs negatief wordt. Dat kan allemaal netjes worden opgevangen door opslag, dat nu ook van de grond lijkt te komen. Wel verdiend dat subsidie en kan de salderingssubsidie worden afgeschaft.

   Reageren
 • SSpijtoptant

  Lang leve de groene politiek! Eerst mensen er toe te bewegen om zonnepanelen te nemen onder het mom van “beter voor het milieu” en vervolgens dezelfde mensen extra geld uit hun zak te kloppen. Hopelijk kan de energie die straks opgewekt wordt door de nieuwe kerncentrale wel over het net worden afgenomen.
  Wees alert en doe dus geen investeringen voor het milieu zoals hybride pompen en elektrische auto’s. Straks mag je ook daar nog extra voor betalen!

  Reageren
  • GGoel

   @Spijtoptant

   Zonnepanelen werden in het begin gesubsidieerd. De saldering kost degenen zonder zonnepanelen nu erg veel geld, dus is het goed dat energieleveranciers terugleververgoeding zijn gaan vragen zodat zij de stroomprijs laag kan houden.

   De salderingssubsidie moet gewoon worden afgeschaft!

   Reageren
   • WWouter

    @Goel
    Ik vroeg me af of je zelf zonnepanelen hebt (die al terugverdiend zijn)?
    Je verwijst regelmatig naar het TNO onderzoek mbt de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit onderzoek is achterhaald.
    Bovendien maken de energieleveranciers enorme winsten (Vattenfall in de eerste 3 maanden van 2024 1,45mildjard netto winst).
    De overheid wil dat we vergroenen, dat zullen ze dus moeten blijven stimuleren op een of andere manier. Als ze nu eens significant de beslasting op elektra verlagen ipv die 2 cent die dit jaar doorgevoerd is.

    Reageren
    • WWRM

     @Wouter Op dit moment is het zelfs omgekeerd electriciteit wordt gezien de calorische waarde zwaarder belast dan gas

     Reageren
 • EEddy

  Dus dan maar uit zeten wanneer het teveel is bij teruglevering

  Reageren
 • WWRM

  Ik vraag mij af welke zonnepanelen nog rendement brengen en hoeveel bij deze hoeveelheid teruglever kosten

  Ik denk dat het geld in het water gooien is

  Uiteraard zijn er mensen hier die er anders over denken en verwacht ook de reacties

  Laat ik duidelijk zijn ik heb geen duizenden geïnvesteerd in zonnepanelen en heb geen 450 euro moeten betalen aan terug lever kosten en kregen een mooie bonus van 300 euro bij energiedirect

  Dus ja wie is winnaar of verliezer zonder zonnepanelen

  Reageren
 • HHarry van Nerum

  Onbegrijpelijk dat dit kan eerst zoveel mogelijk mensen aan zonnepanelen helpen met een mooie subsidie regeling en dan een afstraffing van 11,5 eurocent voor terug geleverde stroom per kWh gaan berekenen is best gek.

  Reageren
  • GGoel

   @Harry van Nerum

   Je kan toch niet verwachten dat subsidie tot in eeuwigheid doorgaat?

   Reageren
 • LLucky

  Enig idee hoe Eneco dit gaat doen als je geen slimme meter hebt ?

  Reageren
 • GGoel

  De invoering van terugleverkosten door energieleveranciers laat slechts zien dat de salderingssubsidie moet worden afgeschaft. Is ook allang niet meer nodig zoals vele berekeningen laten zien.

  De verwachting is dat zonnepanelen dit jaar weer gaan halveren in prijs en er worden alleen maar meer zonnepanelenfabrieken gebouwd. Daarnaast zijn er spectaculaire ontwikkelingen in het rendement van zonnepanelen met hogere opbrengst en lagere productiekosten.

  Subsidie zonnepanelen afschaffen en voor thuisbatterijen invoeren!

  Reageren
 • AAnton.kers

  Hoe je het keert of draait. Wij betalen de aandeelhouders links om of rechtsom.
  Energiecowboys. Wd gaan dezelfde richting op als in amerika

  Reageren
  • GGoel

   @Anton.kers

   Het is een feit dat bedrijven, die dus aandeelhouders hebben, op de langere termijn altijd goedkoper uit zijn dan dat het in overheidshanden is. Simpelweg omdat concurrentie ervoor zorgt dat het goedkoper en beter wordt, terwijl er ook nog eens innovatie plaats vindt.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.