Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs naar laagste niveau sinds jaren

Woensdagochtend was er een opmerkelijke daling in de gasprijs te constateren, die tijdelijk het laagste niveau sinds de lente van 2021 aantikte.

De prijs zakte naar slechts 24,72 euro per megawattuur. Bij het sluiten van de markt gisteren stabiliseerde de prijs op 25,43 euro per megawattuur, wat overeenkomt met ongeveer 24,8 cent per kubieke meter.

Weer en gasopslagen

De relatief warme winter in Europa wordt als belangrijkste aanleiding gezien voor de dalende gasprijs. In Nederland is er tot nu toe nauwelijks vorst geweest, en de weersvoorspellingen voor de komende twee weken duiden op een gemiddelde temperatuur die (ruim) boven de 10 graden blijft. Dit mildere weerbeeld is ook waarneembaar in grote delen van Europa.

Om die reden zijn de Europese gasopslagen goed gevuld voor de tijd van het jaar. Het gemiddelde in de EU stond gisteren op zo’n 66 procent. De Nederlandse gasvoorraad bedraagt circa 60 procent, zo blijkt uit de Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). De vraag naar gas is dus relatief laag.

Ontwikkeling van de gasprijs

De grafiek hieronder toont de prijsontwikkeling van gas, gemeten op de Nederlandse gasbeurs, de zogenoemde Title Transfer Facility (TTF), over een periode van iets meer dan een jaar, vanaf begin januari 2023 tot en met begin februari 2024.

Voor de gemiddelde huishoudens betekent dit dat de gasprijzen aanzienlijk zijn gedaald. Een ontwikkeling die we ook hebben teruggezien in de energiecontracten.

De huidige gasprijs op de beurs en die van de energiebedrijven vind je terug op onze gasprijs-pagina.

Opwaartse prijsrisico’s

Ondanks het gunstige prijsverloop voor huishoudens – met name voor hen met een dynamisch contract – zijn er voor 2024 en 2025 wel degelijk verschillende risico’s aanwezig de gasprijs kunnen doen opdrijven, stellen specialisten.

Een overzicht van de belangrijkste:

 • Onzekerheid over toekomstige aanvoer van LNG vanuit de VS doordat de export vanuit LNG terminals wordt gepauzeerd (nieuws).
 • Onzekerheid over export door Qatar vanwege door een mogelijke blokkade in de Straat van Hormuz.
 • Escalatie (verdere aanvallen) van Houthi rebellen in de Bab el-Mandeb straat.
 • Omslag in het winterweer: als de temperaturen dalen, stijgt de vraag zeer snel.
 • Rusland dat de gaskraan naar Europa helemaal dichtdraait.

Onderstaande geeft een goed beeld van de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en hoe dit de gasprijs zou kunnen beïnvloeden:

De Straat van Hormuz en de Bab al-Mandab zijn twee cruciale zeestraten waar dagelijks een groot aantal schepen, waaronder LNG- en olietankers, doorheen navigeren.

Vast contract lijkt aantrekkelijk

Gezien de risico’s op een nieuwe prijsstijging en de huidige stand van de gasprijs kan een vast energiecontract een interessante overweging zijn.

Engie biedt momenteel het goedkoopste gascontract, namelijk één jaar lang vast voor een prijs van 1,185 euro per kuub. Voor wie verwacht dat de prijzen verder dalen, kan een dynamisch contract een goede optie zijn.

Combinatie stroom en gas

In combinatie met elektriciteit biedt Energiedirect momenteel de beste deal:

 • € 0,245 per kWh
 • € 1,210 per m3
 • Overstap tot € 190

Let op: dit contract is alleen aan te vragen voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Check de energievergelijker voor meer info.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

16 reacties

 • GGoel

  Ondertussen is de gasprijs naar record laagte sinds de imperialistische inval van Rusland in Oekraïne. Het niveau van begin 2021 is weer bereikt.

  Om hiervan te profiteren moet je uiteraard wel een dynamisch contract hebben.
  Klik daarvoor bovenaan deze pagina op: Kennisbank => Dynamische Energie

  Reageren
 • WWRM

  De kop van het artikel is flauwekul

  Het betreft de kale inkoop prijs en niet de eindgebruikers prijs voor gas

  Feitelijk betaald de klant 2 keer de prijs van de gasprijs van voor de speciale militaire operatie en de sancties van eu

  Reageren
  • GGoel

   @WRM

   Zonder hulp aan Oekraïne nu zouden wij op termijn VEEL duurder uit zijn omdat Rusland dan de rest van Europa zal bedreigen. Het is in ons belang Oekraïne te steunen. Afgezien van het feit dat het onze menselijke plicht is Oekraïne te helpen. Zij zijn mede-Europeanen!

   Reageren
 • RRotterdammer

  Ik betaal nu nog 44 euro/GJ bij Eneco stadsverwarming. Deze prijs zou gekoppeld moeten zij aan de gasprijs.

  1 GJ = 31.6 m3
  De gasprijs is op dit moment volgens het artikel 0,248 euro/m3 * 31,6 m3/GJ = 7.8 euro zijn.

  Eneco maakt gigantische winsten.

  Ik herinner daarnaast dat Eneco tijdens het prijsplafond 90 euro/GJ vroeg. Nadat het prijsplafond in Januari 2024 weg was, verlaagden ze het naar 44 euro/GJ. Dit lijkt ook op het afroomen van de overheid…..

  Reageren
  • GGoel

   @Rotterdammer

   @Rotterdammer

   Yep, stadsverwarming is één vd grootste 0plichterijen van deze tijd. Ook bekend probleem maar er zijn (zeer) langdurige contracten afgesloten die niet zomaar eenzijdig opgezegd kunnen worden. Oftewel: er zijn foute contracten gemaakt en degenen die daar verantwoordelijk voor zijn blijven tot nu toe achter de schermen.

   Reageren
 • PPatric

  Wat ben ik blij met mijn dynamische contract. Morgen gemiddeld 6 cent per kw per uur voor stroom. Wat mij betreft mag het tarief voor de stadsverwarming ook omlaag.

  Reageren
 • GGoel

  Het moge duidelijk zijn dat degenen met een dynamisch energiecontract hiervan ten volle profiteren en degenen met een vast contract maximaal de energiemaatschappijen spekken.

  Maar zelfs bij gelijkblijvende gasprijzen is dit zo, en zelfs licht gestegen gasprijzen (gegeven het grote prijsverschil tussen dynamisch en vast). Gas moet echt fors stijgen wil je met een vast contract beter af zijn.

  Reageren
 • TTonnie boven

  Tis nog 40 euro cent te duur kijk naar duitsland veel goedkoper gas uit nederland.

  Reageren
  • GGoel

   @Tonnie boven

   Te duur of niet wordt bepaald door kostendekkend; niet of andere landen energie subsidiëren.

   Reageren
  • RRay

   @Tonnie boven in Rusland is het gratis, zo kun je wel bezig blijven om er andere landen bij te halen. Kijk naar je eigen land dat is relevant, niet Duitsland.

   Reageren
 • BBas

  En mijn gemiddelde gasprijs via een dynamisch contract is € 1,14.

  Reageren
 • MMo

  Tja .. ik denk dat velen met mij toch een beetje spijt hebben dat we vorig jaar een vast contract hebben afgesloten gezien de lage gasprijzen nu.Het blijft speculeren allemaal het had natuurlijk ook de andere kant op kunnen gaan dat was uiteindelijk je eigen keus 🙁
  Nu maar hopen dat als we eindelijk eens een nieuw kabinet hebben dat er wordt besloten om de energiebelasting wat te verlagen want dit is echt te gek voor woorden hoe die graaiers bezig zijn..

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Mo

   Grote kans dat het in jouw situatie loont om je contract voortijdig op te zeggen door overstappen naar het contract met de beste gasprijs van dit moment. Je kunt eenvoudig de opzegboete door je energiebedrijf laten uitrekenen. Vaak valt dit erg mee in de praktijk. Ik deed het onlangs voor mijn eigen situatie (boete was slechts 26 euro voor stroom en gas samen).

   Reageren
   • GGoel

    @Koen Kuijper

    Wat ik mis is eens een berekening waarin duidelijk wordt gemaakt of de energieprijs met alle belastingen slechts kostendekkend zijn (of zelfs verlieslatend), of dat er meer aan wordt verdiend dan dat het geheel kost. Dat natuurlijk inclusief de ongekende kosten van het verzwaren van het stroomnetwerk.

    Reageren
   • MMo

    @Koen Kuijper

    Dank voor je reactie dat zou een optie kunnen zijn inderdaad maar ik ben juli ’23 een 3 jarig contract aangegaan en ben bang dat de boete om nu over te stappen prijzig zal zijn maar ik kan het even uitzoeken.

    Reageren
  • JJack

   @Mo
   Is niet helemaal zo denk ik. Ik heb juist een dynamisch contract gehouden omdat energiemaatschappijen weer contracten voor drie jaar gingen aanbieden, en er werd veel reclame voor gemaakt. Dat doen ze niet als ze verwachten dat er weer significante prijsstijgingen gaan ontstaan. Complete zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar als de maatschappijen weer heel hard gaan roepen dat het verstandig is om een vast contract te nemen dan moet je wel bedenken voor wie dat verstandig is. Ik denk dat we het antwoord wel weten.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.