Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gas bereikt laagste prijspeil in 20 jaar

De gasprijs heeft een historisch laag niveau bereikt. Op de energiemarkt betalen handelaren nu zo’n drie tot vier eurocent per kubieke meter. Dat was twee jaar geleden maar liefst 30 eurocent. Een verschil van factor tien.

Het is ruim 20 jaar geleden dat de prijs voor gas zo laag is geweest.

Ook consumenten kunnen profiteren van een lagere gasprijs, maar veel minder dan de grootverbruikers. Dat komt omdat de gasprijs voor huishoudens voor een groot deel bestaat uit energiebelastingen. Daarnaast hebben veel mensen een vast contract.

Oorzaken

De kernoorzaak voor de dalende gasprijs is de afgenomen vraag naar het vluchtige goedje. Door de coronacrisis en relatief warme winter is er een overschot aan gas wereldwijd. Dat is gunstig voor de prijsontwikkeling. Ook Nederland profiteert, omdat ons land meer gas importeert dan exporteert.

Ook voor het milieu zijn er voordelen, want kolencentrales hoeven minder hard te draaien om genoeg elektriciteit te kunnen leveren om te voldoen aan de vraag. Er is dus minder uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen.

Energieprijzen

Eerder kwam ook al naar voren dat de elektriciteitsprijzen zijn gedaald, grotendeels vanwege dezelfde redenen. Het is nu aantrekkelijker dan ooit om energiecontracten met elkaar te vergelijken en over te stappen.

Voor een actueel overzicht van de energieprijzen kun je ook terecht op Energievergelijk.nl.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • EEvert

    Hoe kan het dat de prijs van elektra zo extreem hoog is, ook bij leveranciers waarvan zij aangeven 100% groene stroom te leveren, zoals windenergie en zonnepanelen (Van de Bron). Het is toch niet te verantwoorden om te zeggen de prijs is gekoppeld aan de stijging van de gasprijs.
    Vervolgens zie ik wanneer ik in België zou wonen de tarieven vele malen lager liggen en dat ligt echt niet alleen aan de belastingen die in Nederland worden geheven. Ook in Duitsland is het goedkoper. Waarom moet het in Nederland dan zo duur zijn?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.