Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energie 334 euro duurder dan vorig jaar

0 reacties

De energierekening voor huishoudens valt in 2019 gemiddeld 334 euro hoger uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit een definitieve berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de berekening is gekeken naar de energiekosten in de maand januari voor 2018 en 2019 bij een gelijk verbruik. Er is bovendien gecorrigeerd voor weers- en temperatuursomstandigheden.

Een gemiddeld huishouden betaalt in 2019 maar liefst 2.074 euro aan energiekosten. Door de enorme stijging zijn 1,4 miljoen mensen gewisseld van energieleverancier.

Oorzaak kostenstijging

De prijs voor de levering van elektriciteit ging met 31 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar. Voor gas is dat 20 procent. Dit betekent een netto gemiddelde toename van 175 euro.

Het restant van de stijging zit in de energiebelasting op gas. Die stijgt met 101 euro. Bij de stroomrekening is de heffingskorting omlaag gegaan, waardoor huishoudens minder worden gecompenseerd door de overheid. Dit resulteert in een gemiddelde kostenstijging van 61 euro.

Tenslotte zijn ook de netbeheerkosten toegenomen.

Opbouw energierekening

In januari van dit jaar bestond 47 procent van de energierekening uit belastingen. Dat is 2 procentpunt meer dan in 2018:

De energiebelasting in 2019:

  • Stroom: 32 procent van de totale elektriciteitskosten
  • Gas: 53 procent van de totale gaskosten

De verwachting is dat de energiebelasting op gas de komende jaren nog verder omhoog gaat. De overheid wil burgers namelijk actief stimuleren om het gasverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld door middel van betere isolatie en duurzame verwarming.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.