Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

1,4 miljoen Nederlanders stappen over van energieleverancier

Een recordaantal Nederlanders heeft vorig jaar gekozen voor een nieuwe energieleverancier. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) Het zou gaan om 1,4 miljoen mensen. Dat aantal kan nog hoger uitvallen als de ACM in mei de definitieve cijfers publiceert.

Reden voor de massale switch, zijn de fors stijgende energiekosten. Met name de gastarieven gaan flink omhoog vanwege de groeiende energiebelasting en hogere heffingen voor de opslag van duurzame energie (ODE).

360 euro duurder

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de stroom- en gastarieven tot 360 euro omhoog gaan. Dat heeft deels te maken met de hogere prijzen voor olie en gas. Maar ook de klimaatbelastingen drijven de kosten verder op.

Ten slotte voeren ook de netbeheerders hun kosten op.

Besparen

Veel huishoudens zijn wakker geschud door de enorme prijsverhogingen. Daarom zijn er veel meer mensen dan normaal (rond de 1,1 miljoen) gewisseld van leverancier.

Vergelijkingssites voor energie, waaronder ook Energievergelijk werden massaal geraadpleegd. Sommige sites zagen het aantal bezoekers met meer dan 70 procent toenemen.

Door te wisselen van energiebedrijf en energiecontract kan men tot wel 300 euro op jaarbasis besparen.

Verdere stijging

De kans is groot dat de energietarieven het komende jaar verder zullen toenemen. Het kabinet maakt namelijk binnenkort duidelijk welke voorstellen uit het klimaatakkoord worden overgenomen. Dat kan onder meer betekenen dat de energiebelastingen verder omhoog zullen gaan om de overgang naar een aardgasvrije woning verder te stimuleren.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.