Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit kun jij iedere maand besparen bovenop het energie prijsplafond

Het energie prijsplafond zorgt ervoor dat de kosten voor stroom en gas in 2023 wordt beperkt.

Toch valt ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens gedeeltelijk boven het prijsplafond, stelt het CBS. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met een hoger verbruik, maar soms vanwege de ingewikkelde verdeling van het prijsplafond per maand.

Gezien de forse verschillen in de energieprijzen, kan een overstap van energiebedrijf daarom flink wat geld opleveren.

Kosten binnen het prijsplafond

Eerst de basis.

Het energie prijsplafond, dat op 1 januari 2023 in werking is getreden, ziet er als volgt uit:

 • Stroom: maximaal 2.900 kWh voor € 0,40 per kWh
 • Gas: maximaal 1.200 m3 voor € 1,45 per m3

Deze verbruikswaarden worden vervolgens verdeeld over 2 perioden (voor en na de jaarnota), waarbij wordt gekeken naar het historische referentieverbruik (uitleg hier).

Kosten boven prijsplafond

Kom je verbruik buiten het prijsplafond? Dan betaal je betaal je het tarief dat in je energiecontract staat. Deze ligt gemiddeld zo’n 90 eurocent hoger voor gas en zo’n 25 eurocent hoger voor stroom.

Maar er zijn nu ook energiebedrijven die zelfs goedkoper zijn dan het prijsplafond. Deze check je nu hier.

Maar dit zijn slechts gemiddelden. Uit een recente rondgang van Energievergelijk.nl blijkt bijvoorbeeld dat meerdere grote energiebedrijven nog meer dan 2,80 euro per kuub gas rekenen.

Voor stroom varieert het bij de grote leveranciers tussen de 64 en 83 cent per kWh. Daarmee behoren ze tot de duurste in Nederland.

Voorbeelden

Als je met jouw verbruik boven het verbruiksplafond uitkomt, is er dus genoeg mogelijkheid om te besparen. Met name als je er fors boven zit, kan de besparing oplopen tot meer dan 150 euro per maand.

Twee voorbeelden:

1. Klant Essent

Kevin en Charlotte zitten bij Essent (variabel) en verbruiken heel 2023 het volgende:

 • Stroom: 4.500 kWh
 • Gas: 2.500 m3
Stroom boven prijsplafondGas boven prijsplafond
Verbruik1.600 kWh1.300 m3
Tarief€ 0,827€ 2,927
Kosten€ 1.323,2€ 3.805,10

Kosten boven het prijsplafond: € 427,36 per maand.

Tina en Hans besluiten over te stappen naar een energiecontract van UnitedConsumers.

Hier betalen ze boven het prijsplafond:

 • 0,552 per kWh voor stroom
 • 1,854 per m3 voor gas

Hun variabele kosten boven het prijsplafond komen dan uit op: (1.600 x 0,552) + (1.300 x 1,854) = € 3.293,40, ofwel 274,45 euro per maand.

Met deze overstap besparen ze maar liefst 152,90 euro per maand.

2. Klant Vattenfall

Richard en Marlies hebben een variabel energiecontract bij Vattenfall en verbruiken in 2023:

 • Stroom: 3.500 kWh
 • Gas: 1.600 m3
Stroom boven prijsplafondGas boven prijsplafond
Verbruik600 kWh400 m3
Tarief€ 0,836€ 3,219
Kosten€ 501,60€ 1.287,60

Kosten boven het prijsplafond: € 149,10 per maand.

Ze besluiten hun stroom- en gascontract onder te brengen bij Budget Energie.

Waarbij de nieuwe tarieven boven het energie prijsplafond liggen op:

 • 0,486 per kWh voor elektriciteit
 • 1,748 per m3 voor gas

De maandelijkse kosten boven het prijsplafond komen dan uit op: (600 x 0,486) + (400 x 1,748) = € 990,80, wat neerkomt op 82,56 euro per maand.

Via deze overstap besparen Richard en Marlies dus 66,53 euro per maand.

Rekenmethode

Bij de bovenstaande twee voorbeelden gaan we gemakshalve uit van een jaarafrekening op 31 december 2023. Het volledige prijsplafond 2900 kWh / 1200 m3 is dan van toepassing. Zou de jaarafrekening bijvoorbeeld halverwege het jaar plaatsvinden? Dan is het financiële voordeel bij overstappen nog groter.

Afhankelijk van verbruik en huidige contract

Hoeveel je met een overstap van energiebedrijf kunt besparen, is vooral afhankelijk van:

 • Je huidige energiecontract en de tarieven die daarbij horen
 • In hoeverre je verbruik boven het prijsplafond uitkomt
 • Naar welke leverancier je overstapt (laagste prijzen vind je hier)

Vooral als je veel energie verbruikt en bent ondergebracht bij één van de grote energieleveranciers (Essent, Vattenfall en Eneco) blijkt de besparing na een overstap enorm.

Koen Kuijper (Energie-expert)

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

47 reacties

 • JJohan van Doorn

  Ik heb alle reacties hier gelezen en ook op een paar gereageerd. Ik heb het idee dat de regeling niet echt wordt begrepen. IK heb al een keer aangegeven dat mijn CV overdag gewoon op 21,5 graden staat. Zelfs in de koude periode. In de nacht staat de CV op 18 graden. Hieronder een klein rekensommetje. Uitgaande van stoken onder het prijsplafond.
  Maximale kosten in één jaar volgens prijsplafond: zijn voor KWh: € 1.160,00 en voor M3 € 1.740,00. Totaal p/j is dit: € 2.900,00 wat dan neerkomt op circa € 241,67 p/maand Dit is dan wel exclusief de vaste kosten van € 22,50 per maand en de BTW in totaal kom je bij het maximum gebruik van het prijsplafond nooit hoger uit dan ± € 300,==

  Reageren
 • TTim

  Je plafond gaat gewoon in per 1 januari en loopt af 31 december, wat is er nou zo moeilijk. Je jaaraafrekening afhankelijk welke maand deze komt, laten we zeggen juli in rotste geval wordt afgerekend voor een half jaar tegen het tarief vanaf juli tot januari, en januari tot juli tegen prijsplafond. Afhankelijk welke prijs en voorwaarden jij met je leverancier hebt afgesproken.

  Het is echt niet zo’n wiskunde

  Reageren
 • TTim

  Is niet moeilijk… soms zijn tomaten duur, soms niet. Doe niet zo moeilijk en wees blij met wat je hebt

  Reageren
 • KKees

  Het plafond moet op jaar basis neergezet worden. Niet zo als nu op een maand basis. De eerste 2 maanden ben ik weg net als de laatste 2 maanden. Daar tussen kan ik gebruiken maximaal dus niet. Er is bepaald je mag die maand zoveel gebruiken.

  Reageren
 • FFrank

  Het enige waardoor wij minder problemen oplopen op financieel vlak is door de gasvelden in Groningen maximaal open te draaien. Van de winst die overblijft voor de staat kan immers iedere zeikerd in Groningen worden uitgekocht plus oprot bonus. Als je wilt blijven zitten ook prima dan verder niet zeuren.
  Iedereen blij. Win win situatie. Ik heb die oorlog en het voortrekken van Zelenski ook niet gewild. Kortom regering ga eens regeren.

  Reageren
  • BBart

   @Frank Zeikerd???Wat vreselijk kortzichtig dom commentaar
   Ver van mijn bed show !!

   Reageren
  • IInge

   @Frank,
   Mooi geschreven,
   Mooi gezegd.
   Ik ben het voor t’ch x met je eens.

   Reageren
   • PPeter B.

    @Inge
    Inge T’ch X is??? Of ben je het er niet mee eens dat de klokthermostaat naar 19° moet worden gedraaid, dan verzakken er minder woningen. Dat is het geval ook in het zuiden bij die kolenmijnen waar heel NL zich aan gewarmd heeft. Kolen in dagbouw nou ja dan sloop je alles. Lutzenraht nu ook over de grens. Omdat onze energievoorzieningshonger niet te stillen is.

    Reageren
    • PPater

     @Peter B.
     19 graden? Als ik 2x een kwartier stook per dag op 18 en m weer uitzet is mijn rekening al 462euro. 19 is iets voor 2019. Kou lijden is key heden ten dage. Dikke trui en deken over de benen. Bijna niet stoken kost al 400euro. Lekker stoken kostte mij 2jaar geleden 162 euro pmnd ipv in de kou en toch nog 462 betalen.

     Reageren
     • BB. Beerends

      @Pater

      Wat doe jij dan? Ben jij een koukleum ofzo! door en door verwend ?

      Reageren
     • YY

      @Pater

      Klopt helemaal, ook wij hebben de verwarming niet aan en douchen kort.
      De kosten zijn net zo hoog als vroeger en het is koud.
      Een half uurtje de verwarming in de ochtend aan kost zo maar 5 euro. De verwarming op 18 graden zetten helpt ook niet.

      Reageren
     • JJohan van Doorn

      @Y
      Ik ga echt niet meedoen. Kou lijden is armoede. Ik zal voor januari ongeveer € 315 neer moeten tellen, maar ik ga niet in de kou zitten om die wereldvreemde figuren in Den Haag een plezier te doen. Zoal ik al eerder schreef: Overdag vanaf 7:00 uur op 21,5 en in de nacht vanaf ongeveer 24:00 uur op 18.

      Reageren
     • PPetra

      @Pater

      Een deken us wel warm maar een petrolieum kachel is kist wel geld dat hasl he dik en dubbel er uit als je geld wil terug wil hebben paar uurtjes aan en dan blijft het warm in huis

      Reageren
     • PPetra

      @Pater

      Een deken is wel warm maar een petrolieum kachel is wel geld dat haal je dik en dubbel er uit als je geld wil terug wil hebben paar uurtjes aan en dan blijft het warm in huis

      Reageren
     • JJohan van Doorn

      @Pater

      Vreemd. Ik zit bij Vattenfall met een variabel contract. Volgens sommigen een van de duurste leveranciers. Maar ik doe niet mee aan het paniek zaaien van deze regering. Mijn CV gewoon op 21,5 en in de nacht op 18. Om een overzicht te krijgen heb ik een spreadsheet gemaakt waarin ik dagelijks de standen van gas en elektra invul. En ik blijf ruimschoots onder het prijsplafond. Vandaag geëxtrapoleerd naar de hele maand en dan kom ik uit op ongeveer € 325,== voor januari. In mijn geval kan ik daar de KWh kosten weer vanaf trekken omdat ik zonnepanelen heb liggen.Maar € 325,== is goed.

      Reageren
  • EEnrico

   @Frank gaan we een biertje drinken? 😉

   Reageren
  • MMeroli

   @Frank Prima redenering waarmee je vast veel vrienden maakt. Zo ook door te trekken op boeren, mensen die bij een vliegveld wonen, etc. Kennelijk zit jij veilig op je 3-zits bank en behoor jij niet tot zo’n “doelgroep”. Ik wil het eigenlijk omdraaien: had jij maar meer geïnvesteerd in het energiezuinig maken van het huis, dan had je niet zo veel gas nodig. Maar je vond je mooie telefoon of auto belangrijker. Je hebt dus gekozen en nu moet je op de blaren zitten.

   Reageren
  • PPiet

   @Frank

   Ja Frank je bent geweldig, de irrationele optimist.
   Jông Frank dea groetjes en vûr @Pater auch, vanoet dea kôhlezak gewünscht wo zich hiel dea Höllenjers zich aan gewërmd hûbbe.

   Reageren
 • Ee.bouw

  Als ze een beetje schappelijk waren geven ze electra en gas per jaar, niet per maand, met verlies wat je niet verbruikt hebt, en extra betalen als je erboven komt, dit is sociaal credit system, slimme meter is zonder overleg geplaatst, ik heb deze uit staan, en geef geen meterstanden door.

  Reageren
 • JJohn

  Een dynamisch contract, lijkt de oplossing, echter een slimme meter is noodzakelijk.
  Wij wachten al meer dan 5 jaar op de slimme meter , en het kan tot 2027 duren voordat wij een slimme meter krijgen . Goed geregeld allemaal!!
  Zie antwoord van Stedin
  Goedendag! Ik kan me voorstellen dat je graag een slimme meter geplaatst wilt hebben op jouw adres.

  Ik kan jammer genoeg geen afspraak voor je inplannen. De reden dat de slimme meters niet op korte termijn geplaatst kunnen worden heeft te maken met het feit dat de aansluiting/meteropstelling op jouw adres onderdeel uitmaakt van een saneringsprogramma met een looptijd tot en met 2027.

  Dit programma bevat duizenden locaties waar Stedin de centrale huisaansluitkast (HAK) en oude bedrading moet vervangen alvorens een slimme meter geplaatst kan worden. Dit vraagt dus een projectmatige aanpak, waardoor we niet op korte termijn aan alle klant aanvragen kunnen voldoen. Dat betekend dat het nog even kan duren voordat de meters vervangen kunnen worden.

  Reageren
 • TThijs

  Als je het uitlezen uit laat zetten kunnen ze je niet per maand aanpakken toch. Ik heb nog een draaimeter die ook dit voordeel heeft. Ik ga voor februari een ander contract nemen. Nu vraag ik me af of de nieuwe aanbieder dan ook de januari begin stand van het prijsplafond over zal nemen.

  Reageren
  • HHans

   @Thijs
   Ik heb een oude meter en zonnepanelen. Ik wilde ook overstappen, maar dat lukt haast alleen nog maar met een slimme meter, zeker als je naar een dynamisch contact wil. De slimme meter dus maar aangevraagd…

   Reageren
   • TThijs

    @Hans

    Hoe kom je daar achter?
    Als ik vergelijkingen doe hoef ik toch niet op te geven of ik een slimme meter heb.
    Al zou ik die wel hebben dan zou ik de data laten blokkeren.

    Geld dat dan ook als ik een niet slimme digitale meter laat plaatsen?

    Reageren
  • PPater

   @Thijs
   Nog erger, ze gaan dan schatten wat jij zou verbruiken, daar hebben ze een tabel voor. Werd mij toen aangedaan.. ik was zuinig maar voorschot betalen ging via schatting. Hedentendagen betaal ik al dik, en komt er nog bovenop ook ipv terugkrijgen, terwijl ik stevig bezuinig.

   Reageren
   • BB. Beerends

    @Pater
    Aha jij bezuinigd tot en met. Zelfs bij 19graden, en je betaald daardoor de hoofdprijs. Zit jij bij de verkeerde maatschappij dan? Lag je te slapen of zo bv. 2,5jaar geleden toen dit alles nog niet zo bekend was, met komende heer en tsaar putin, ja dat kan ik me indenken. Maar andere energie en milieu technische dingen waren al minstens 35jaar bekend. Zo als bv. het Ozongat dat men door maatregelen (verboden) toch wel enigsinds gedicht hebben. Er komen nog meer verboden en met inleverende beperkingen.

    Reageren
 • HHans

  Het was te voorzien dat er haken en ogen aan zouden zitten. Maar dat werd destijds niet verteld door onze “zeer capabele ” minister Jetten. List en bedrog regeert in in Den Haag. Hoop op een snelle val van dit kabinet.

  Reageren
  • PPiet

   @Hans
   En dan komt er een andere bv. van Christenen, en die belazeren de zaak nog harder als rentmeesters, waar hier er veel van waren die die Assurantiën kantoren hadden met hoge Woeker polis provicies. Gena*id wordt je altijd zelfs door Geert of Thiery zijn reptielen. Wegens ook door de grote verdeeldheid van het voetvolk. Die niet gaan stemmen, en ook nog hebbende 33partijen en partijtjes in dit ikke land, dat zie je niet in andere landen, daar hebben ze kiesdrempels.

   Reageren
   • KKlaas

    @Piet
    Hoi Piet, ben jij de Piet uit Maassluis!
    Piet Visser! van Monique Visser!

    Reageren
 • Rrob

  dat sommige het niet snappen is precies de bedoeling.. kabinet lijkt de maffia wel een en al bedrog dat het kabinet maar gauw mag vallen

  Reageren
  • VVonn

   @rob
   Komt allemaal door RUTTEN die maakt alles kapot voor de kleine man. zelf heeft die genoeg

   Reageren
 • RRianne

  Gasverbruik per maand
  Dit mag je iedere maand aan gas verbruiken om binnen het verbruikslimiet van het prijsplafond te blijven:

  Januari: 221,2 m3
  Februari: 188,0 m3
  Maart: 158,6 m3
  April: 85,7 m3
  Mei: 34,9 m3
  Juni: 18,7 m3
  Juli: 17,2 m3
  Augustus: 17,3 m3
  September: 24,3 m3
  Oktober: 80,9 m3
  November: 146,7 m3
  December: 206,6 m3
  Stroomverbruik per maand
  Dit mag je iedere maand aan elektriciteit verbruiken om binnen het verbruikslimiet van het prijsplafond te blijven:

  Januari: 339,5 kWh
  Februari: 280,0 kWh
  Maart: 267,4 kWh
  April: 207,2 kWh
  Mei: 181,1 kWh
  Juni: 159,3 kWh
  Juli: 161,0 kWh
  Augustus: 176,3 kWh
  September: 199,2 kWh
  Oktober: 266,4 kWh
  November: 306,2 kWh
  December: 356,3 kWh

  Reageren
  • CChris

   @Rianne

   Zo mag toch we zijn een gezin met drie kinderen. Die hoeven dus in de zomermaanden niet in de douche ik kook electrisch maar alleen met douchen halen we het al niet en douchen echt niet lang…..

   Reageren
   • NNicole

    @Chris

    Kijk bij Zonneplan en ga over op dynamisch. Dan kun je via app alles goed volgen en is de helft goedkoper dan wat je nu betaald. Anwb kan ook….of Next energie…

    Reageren
  • JJan

   @Rianne
   Dit zijn de criteria die gehanteerd worden tot aan de jaar afrekening of bij het overstappen op enig moment naar een andere provider.

   Reageren
 • MMickey

  Ik snap niet waarom het prijsplafond voor stroom in juli 2023 de helft is van het plafond in januari. Als je geen gas hebt zoals wij maakt het echt niet veel uit. Die paar minder brandende led lampen maken echt niet dat verschil.

  Reageren
 • IIk ook niet

  @R . Verschoor.

  Reageren
 • JJeroen

  Ook al blijf je op jaarbasis onder het plafond, het kan zijn dat je moet betalen.
  Men rekent namelijk over de periode voor een na je jaarafrekening. Elke maand heeft een eigen hoeveelheid verbruik dat je mag hebben.

  Reageren
 • AA.Kemp

  Zeg dat, met 7 jaar L.O. kom ik tegenwoordig niet ver meer. Wij zijn 75+, en moesten in onze jeugd werken voor de centen.
  Prijsplafond moet simpeler zodat iédereen weet wat het eindresultaat is aan het eind.

  Reageren
  • SSchemmekes

   @A.Kemp

   En zo is dat wat een rotzooi niet meer te volgen

   Reageren
   • RRuud

    @Schemmekes

    1 grote kliek
    De tweede kamer Plus alle grote leveranciers van gas en licht en water…..
    En wij maar betalen……

    Reageren
    • PPiet

     @Ruud
     Ruud de volgende verkies ronde ook van de bank af komen en niet hoofd schuddend ut baat toch niet, ze doen toch wat zij willen! Ja dat klopt, maar dan niet meer groen of geel/rood stemmen, stem dan christelijk zwart dat scheelt een hoop met het belazeren van de ….. !

     Reageren
 • CCc

  De prijzen van prijsolafond zijn toch exkl. Leveringskosten enz . Zet een totaal prijs weg zodat het voor iedereen duidelijk is .

  Reageren
  • GGijs

   @Cc
   Helemaal mee eens.
   Nu zit iedereen zich suf te rekenen met de plafondprijzen, terwijl het eindresultaat wel eens dubbel zoveel kan zijn onder de streep.

   Reageren
 • NNvp

  De berekeningen volgens de voorbeelden kloppen niet want voorschotten worden al aangepast bij einde jaar nota en daar word gekeken of je onder of boven plafond uitkomt.hier gebruiken ze bepaalde tabel voor omdat in winter meer word verbruikt dan zomer. Plafond word dus in twee delen berekend niet over heel jaar!

  Reageren
 • TThomas

  Ik begrijp er niks van denk meer mensen.

  Reageren
 • FFloris

  @Kees
  Dat klopt niet. Je mag “tegoeden” meenemen naar andere maanden. Pas bij een contract wissel word er gekeken naar maandverbruik.
  (Anders zouden oude en nieuwe leverancier enorme rompslomp hebben)

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.