Waar ben je naar op zoek?

Goedkope energie

Op zoek naar goedkope energie? Dan is het slim om energiebedrijven met elkaar te vergelijken op prijs, duurzaamheid, voorwaarden en klantbeoordeling.

Maar hoe vind je het goedkoopste contract voor jouw huishouden? Dat hangt af van een aantal factoren rondom je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Hieronder staan ze op een rij:

  1. Verbruik: hoe groter het huis en hoe meer mensen er wonen, hoe hoger het energieverbruik
  2. Woonplaats: afhankelijk van waar je woont kunnen de netbeheerkosten en gastarieven verschillen
  3. Groene of grijze stroom: grijze stroom is meestal net iets goedkoper dan groene stroom
  4. Soort contract: variabele contracten die maandelijks opzegbaar zijn, zijn meestal iets duurder

Gelukkig hoef je niets zelf uit te rekenen. In onze energievergelijker kun je jouw verbruik en voorkeuren eenvoudig aangeven.

Verbruik

Wat je verbruikt aan stroom en gas bepaalt voor een groot deel wat voor soort energiecontract voor jou voordelig is. Verbruik je relatief veel? Dan komen contracten met hoge vaste koste en lage variabele leveringskosten goed naar voren.

Verbruik je juist weinig? Dan is het goedkoper om te kiezen voor een contract met hoge variabele kosten en lage vaste leveringskosten.

Uitleg:

  • Vaste leveringskosten (vastrecht): vaste kosten die jouw energieleverancier in rekening brengt voor de dienstverlening, vergelijkbaar met een abonnementstarief
  • Variabele leveringskosten: kosten die je energiebedrijf in rekening brengt per hoeveelheid kWh stroom of m3 gas.

Afhankelijk van het verbruik dat je opgeeft, kunnen er dus verschillende energie aanbieders naar voren komen. Het is daarom belangrijk om het verbruik goed in te schatten. Dit kun je doen om te kijken naar het gemiddeld verbruik voor je huishouden of te kijken naar je jaarafrekening.

–> Vul hier je verbruik in om te kijken hoeveel je kunt besparen op jouw energierekening.

Woonplaats

Waar je woont, heeft invloed op de prijs voor energie. Allereerst betaal je een vast tarief aan je netbeheerder. Dit kun je zien als een vergoeding voor het gebruik van het gas- en stroomnetwerk. Maar ook voor het onderhoud van het energienetwerk.

Voor je gaskosten betaalt je een regiotoeslag afhankelijk van waar je woont. Dit is een toeslag voor het transport van het gas naar jouw woonregio. Het meeste gas wordt namelijk gewonnen in de regio Groningen. De goedkope provincies zijn Friesland en Groningen. Hier betaal je geen regiotoeslag voor gas. Zeeland is de duurste provincie.

Groene of grijze stroom

Het meest goedkope energiecontract is er meestal een met grijze stroom. Heb je een voorkeur voor groene stroom, eventueel opgewekt door windmolens op Nederlandse bodem? Dan betaal je daarvoor net wat meer.

  • Grijze stroom wordt verkregen door verbranding van fossiele brandstoffen of middels het smelten van atomen (kernenergie). Deze energie is eindig en niet goed voor het milieu.
  • Groene stroom is duurzaam en opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Bij de opwekking is er geen of geringe milieubelasting.

Bij vrijwel alle energiemaatschappijen kun je kiezen voor een groen energiecontract. Let wel even op het stroometiket. Niet alle duurzame energie wordt in Nederland opgewekt. Soms wordt de stroom geïmporteerd uit het buitenland.

Soort contract

Veel consumenten vragen zich af wat goedkoper is: een vast of variabel energiecontract? Op die vraag is een eenvoudig antwoord niet mogelijk.

  • Een vast tarief is voordeliger als de energieprijs op de markt gaat stijgen. De leveringskosten blijven dan voor je huishouden hetzelfde.
  • Een variabel tarief is voordeliger als de energieprijs op de markt daalt. De leveringskosten voor jouw huishouden dalen dan mee.

Het komt ook voor dat alleen de stroomprijs vast staat en de gasprijs variabel is. Bij het vergelijken van energiecontracten is het belangrijk om hier goed naar te kijken. Veel leveranciers stunten met de energieprijzen van vaste contracten voor één of meerdere jaren. Het is lucratief om de welkomstkortingen van deze contracten te bekijken.

Goed om te weten:

Met een variabel energiecontract kun je altijd overstappen naar een andere energieleverancier.


Laatst bijgewerkt op: 15 juli 2022