Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Wereldwijde investering duurzame energie lager

0 reacties

Duurzame energie in NederlandDe wereld investeerde in 2017 zo’n 7 procent minder in duurzame energie dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een persbericht van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Wereldwijd werden er in 2017 ongeveer 298 miljard Amerikaanse dollars gespendeerd aan de aanbouw of ontwikkeling van hernieuwbare energie. In absolute cijfers is dat 1 miljard meer dan in 2016. Maar in het rapport van de IEA wordt ook rekening gehouden met de wereldwijde inflatie en wisselkoersen. Daardoor vallen de cijfers voor 2016 hoger uit.

Zon en wind

Hoewel de totale investering lager is, gaan de investeringen in zon en wind juist sterk omhoog. Zo werd er maar liefst 140 miljard euro in zonne-energie geïnvesteerd: tientallen procenten meer dan het voorgaande jaar. Door de nieuwe investeringen neemt de productie van zonne- en windenergie toe van 210 terawattuur (TWh) naar 220 TWh.

Water

De oorzaak van de lagere totaalinvestering is grotendeels te danken aan de sterk verminderde investering in waterkrachtcentrales.

Dat is ook logisch, want in de meeste grote rivieren is al zo’n centrale. Op een gegeven moment is de markt verzadigd.

Bedrijfsleven

Uit berekeningen van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) blijkt dat het bedrijfsleven dit jaar al meer duurzame energie heeft ingekocht dan in heel 2017. De teller staat nu op 7,2 gigawatt. Dat is nu al 1,8 gigawatt meer dan in 2017.

De groei is grotendeels te danken aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen die zijn gesteld. Bedrijven met een kleinere CO2-voetafdruk hoeven minder belasting te betalen. In sommige delen van de wereld is duurzame energie simpelweg de goedkoopste vorm van energie. Dat zorgt voor een sterke toename in de vraag.

Verenigde Staten

Het is algemeen bekend dat Donald Trump niet bepaald een voorstander is van duurzame energie. Sterker nog, hij heeft klimaatverandering zelfs meerdere malen ontkent.

Desalniettemin zijn het juist de Amerikaanse bedrijven die het gros van het duurzame energie-aanbod inkochten. Het gaat om 4,2 gigawatt, 58 procent van het totaal.

Facebook koopt maar liefst 1,1 gigawatt aan duurzame energie in. Meer dan welk bedrijf ook ter wereld.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.