Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tarieven Vattenfall omhoog (1 januari 2023), ondanks dalende gasprijs

De gasprijs zit al een poosje in een dalende trend. Desondanks verhoogt energieleverancier Vattenfall de prijzen in haar variabele contracten per 1 januari 2023. Zowel stroom als gas wordt duurder. Dat laat het concern in een verklaring weten.

Hoeveel de tarieven precies stijgen, is niet duidelijk, want Vattenfall noemt geen exacte bedragen. Vattenfall heeft 2 miljoen klanten onder haar hoede.

Hoge energieprijzen

Reden voor de verhoging zijn de hoge energieprijzen van de afgelopen maanden. Zo lag de gasprijs op de groothandelsmarkt in augustus nog op omgerekend 3,50 euro per m3.

Vanwege de inkoopstrategie is gas een stuk duurder ingekocht. Dat wordt doorgerekend aan de consument.

Hoe zit dat precies?

Expert in energiezaken Bart Koenraadt legt uit:

Vattenfall en andere grote leveranciers kopen vaak voor een langere periode en gespreid stroom en gas in. Wat je als klant betaalt is de gemiddelde inkoopprijs over een bepaalde periode. En aangezien de energieprijzen de afgelopen paar manden nog hoog lagen, betalen huishoudens dus nu nog een hoge prijs.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

Prijsplafond

Het prijsplafond zorgt ervoor dat de prijsstijging voor de meeste huishoudens beperkt blijft. Tot aan bepaalde verbruikslimieten betaal je niet meer dan 40 eurocent voor een kWh stroom en 1,45 euro per kuub gas.

Desondanks kun je profiteren als consument, want sommige leveranciers duiken met hun prijs onder de prijzen in het plafond.

Je vergelijkt de energieleveranciers via energievergelijker.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

107 reacties

 • JJohn

  Blijf vooral stemmen op links en ja vvd is ook links cda ook opstaaaaaan wakker worden

  Reageren
 • JJolanda

  Woon alleen in een flat. Betaal mnd 170 euro. Nu moet ik 1265 euro bij betalen. Mijn mnd kosten zijn omhoog gegaan naar 265 eur p/m. Dit is niet te betalen voormij. Ik heb een inkomsten van 1175 euro p/m. Zelfs met de huurtoeslag 200 euro hou ik 15 euro per week over om van te leven. Vattenval is telefonisch niet bereikbaar

  Reageren
 • TThea

  Vattenfall , ik geloof ze gewoon niet. In prijs vergelijker kom je ze nergens tegen . Moest volgens hun vanaf 14 nov ’21 , €526,.. betalen was een verhogen bijna € 150. , dat wilde ik niet , over naar 485 , eind van jaar 1 dag minder , krijg ik door zuinig aan en vernieuwing apparaten, € 863, ..
  terug. Op 30nov.’22. 14dagen later krijg ik bericht dat ik €1166,- moeten betalen , hoe kan zo iets rijmen ? Direct terug zetten kon niet ,in dec teruggedraaid voor Jan ’23 € 893,- , febr. ook , prijsplafond kenden ze niet. Toen ze nagekeken wel. Ik had in febr.23 weer terug gezet naar €486,-
  ,wat doen ze berekenen € 174,- prijsplafond en mijn € 486,- inclu. btw en belast. samen €660,- zo kom je aan GELD . ZE ZIJN ZO BANG DAT ZE NIET KRIJGEN DAN MAAR ZO.
  Vreselijk en een gesprek krijg je niet .
  Het lijkt wel RATTENFALL. BAH.

  Reageren
 • CCoco

  Wij betaalden 500 euro. Nu verhoogt naar 979. We schrokken ons dood. Kan het bedrag ook niet verlagen bij Vattenfall. Te gek voor woorden !!

  Reageren
 • CConny

  In januari kreeg ik de jaarrekening en kreeg bijna 500 euro terug terwijl ik maak 108 euro voorschot per maand betaalde. Er werd mij toen aangeraden om het voorschot toch maar te verhogen naar 140 euro. Mijn contract liep eind februari af en nu zit ik op de variabele kosten! Dat vindt Vattenfall prima want nu vragen ze 3,23 voor een kub gas! Wat een boeven zijn het toch! Ik zou nu per maand 300 euro moeten gaan betalen voor dat kleine beetje gas!! Het is heel bedroevend dat we zo in de maling genomen worden! Al die jongens rijden in een dikke Tesla terwijl de klanten de verwarming niet meer aan durven te zetten. Ik zet de verwarming niet meer aan! Wat een land is dit geworden!!! Wij zijn mensen van in de zeventig!

  Reageren
 • AAnoniem

  Sorry hoor!! Maar hebben mensen nu echt niet in de gaten dat de hele maatschappij eraan gaat. Alles wordt kapot gemaakt. Werken!! Jezelf kapot werken. Waarvoor??? Ze rusten niet eerder voor alles kapot is. Daar zijn we naar toe aan het gaan. En!!!! Wij kunnen er niets aan veranderen. Wij zijn overgeleverd aan een systeem wat niet meer werkt. Heel erg en eng vind ik het.

  Reageren
 • HHinderikus bos

  Ik had in dec 70 euro en in januari 110 euro
  Maar volgens vattenfall had ik 120 euro bespaard vergeleken met Jan vorig jaar doordat ik de helft minder verbruik had dan Jan vorig jaar . Lol
  Vorig jaar Januari zat ik op 77 euro met de helft verbruik meer zucht en nu dit jaar Januari 110 met helft verbruik minder .
  Ik snap dat vattenfall ook vergroeningskosten heeft maar hun opportunistische manier van misleiden en rekenen vanuit eigen stoel klopt echt niet en veroorzaakt volkomen zinloos boosheid en wantrouwen .

  Reageren
 • LLoraine Patty

  Het is gewoon dat Vatenfall ons uitbuit omdat de winters al jaren achtereen te zacht zijn ze verliezen daardoor veel winst dus moeten ze wel met een goedkope smoes aankomen dat ze duur hebben ingekocht
  Mensen word wakker niet alleen Vattenfall neemt ons in de boot maar nóg veel méér bv de boodschappen.. en zo zijn er meer dingen die ons nekken en alleen maar doordat ze slapend rijk willen worden
  Wij zijn schapen in de ogen van niet alleen Vattenfall……….
  Stop met geloven in de wereld van de Elite, laten we dit niet meer pikken ze hebben al genoeg gepikt

  Reageren
  • NNico

   @Loraine Patty
   Energielevering is een taak van de OVERHEID. En dan een overheid van LINKSE signatuur. Alleen dan wordt rekening gehouden met de zwakkeren onder ons. Dat is eerlijker!!!!

   Reageren
 • MMargriet

  Ik ben me rot geschrokken van het tarief van januari 2023. Vorig jaar januari was dat nog voor ons €112.00 bij Essent en door de hoge tarieven overgestapt naar Vattenfall. Maar deze maand is onze maandpremie naar ruim € 450.00 gegaan. De maand december was dat nog de helft €254,00.
  Het is toch van de gekken dat de gasprijs die nu lager is toch de volle pond vraagt aan je klanten omdat Fattenfall in augustus jl. duur gas heeft ingekocht.
  Ik heb het advies van een verontwaardigde klant opgevolgd en ben ook weggegaan bij Vattenfall.

  Reageren
 • Rrobert van lent

  snel weg bij deze mallefiede uitmelkingsclub , continu in verdediging met ” we hebben duur in moeten kopen ” broodje aap verhaal ….. hoop dat ze boveproportioneel klantenverlies gaan ondervinden .
  over op anwb , deze lopen niet te huilenbalken met ” we” hebben duur in moeten kopen .
  nederland …..gaaf land , alles verkocht en privatiseren , chapeau .
  zittende maffia privatiseren hun eigen moeder nog als het moet

  Reageren
 • AAnoniem

  Hier nog iemand die zich belazerd voelt door met name Vattenfall. Vandaag overgestapt naar Engie met mijn bedrijf en het scheelt mij 1300 per maand.

  Reageren
 • PPeter

  Het is te betreuren wat vattenval allemaal aanricht met de consument, deze mensen interesseert het echt niet wat hier allemaal geschreven word, deze leveranciers worden slapend rijk, alleen worden wij bestolen.
  Het is ook te gek voor woorden dat de Politiek hier niet naar kijkt, dit kan toch zo niet langer.
  Vattenval doet maar wat ze zelf willen.
  Ik zou zeggen allemaal massaal overstappen, ik ben druk zoekende naar een betrouwbare leverancier, en zal er zeker 1 vinden.
  En ja Vattenval is voor mij OVER&UIT.
  Peter

  Reageren
 • WWalter

  Hoi,
  Even een aantal zaken als commentaar.
  Vattenfall, voor de leven, binnen 1 generatie fosiel vrij…
  De hoge tarieven als excuus voor de hoge inkoop prijs voor gas in Augustus. Dus de jaar voorraad is voor het duurste tarief ingekocht? Lekker bezig. Ik sprak gisteren wat vrienden. Die zitten niet bij Vattenfall en zijn gemiddeld 50ct goedkoeper voor gas en 20ct tot 30ct goedkoper voor elektra. Soms nog veel meer. Vattenfall is de allerduurste, by far.
  Ik zou verwachten dat een grote maatschappij verstandiger en met meer strategisch inzicht zou kunnen inkopen. Nuon waar ben je, vertel even hoe het heurt.

  Reageren
 • BBianca

  Niet normaal . Vattenfall maakt mijn bedrijf kapot . Ze doen de prijzen uit het niets 5 x over de kop . Ik ga van 2000 per maan naar 8000 per maand . En dat wordt zonder waarschuwing zo even van je rekening afgeschreven .

  Reageren
 • VVivian

  Het prijsplafond is op 1 januari ingegaan. Dit wordt pas verrekend bij de jaarafrekening. Je moet dus niet meer kijken naar de bedragen op de app. Je kan zelf kijken naar de m3 en kwh die je verbruikt hebt en dit vermenigvuldigen met de 1, 45 en 0.40 euro . Dit plus je vaste kosten is wat je daadwerkelijk betaald.

  Reageren
  • BBakker

   @Vivian
   Beste vivian gewoon je voorschot laag houden en instellen meer mogen ze er niet afboeken zonder je toestemming

   Reageren
 • DDickR

  Ongelofelijk als je de reacties leest hier. Ook ik betaal nog steeds 3,20€ per m3, prijsplafond? Vattenfall vaart een eigen koerst een kapitalistisch bolwerkt met een ongekende machtspositie.

  Reageren
 • BBron

  Gaat energieplafond niet in op 1 Jan, schrik me een hoedje 3 euro per m3 gas,
  Ik kan dit niet betalen hoor!
  Ik ga weg bij deze club, heb eindafrekening 15 feb dus mag tot die tijd zo,n 110 kuub verbruiken en dan 3 euro per kuub betalen. Doei doei. Overstappen duurt alleen 6 weken! Ga ze morgen bellen en als er geen normaal antwoord komt ga ik weg.

  Reageren
 • OOmer

  Ik krijg ook alles dubbel verrekend voor gisteren bij vattenfall.
  Waar blijft die prijsplafond?

  Reageren
 • JJanine

  ik begrijp er niks van, het prijsplafond zou toch vanaf 01-01-2023 toegepast worden? Ik betaal deze maand het dubbele. Per 01-02-2023 wordt blijkbaar het prijsplafond toegepast, dan ga ik weer de helft betalen.
  Je krijgt ook geen fatsoenlijk antwoord. Alleen zo’n standaard chat antwoord.

  Reageren
 • AAnoniem

  Hoe zit dat nu bij vattenval… ik zie in mijn verbruiks app op 1 januari prijzen staan van,

  Gas 1,982 €6,38
  Elek. 10.132 €7.24

  Dat zijn toch geen plafond prijzen???

  Reageren
  • SSusanne

   @Anoniem
   Ik en mij broer hetzelfde. Ga bijna naar een verdubbeling toe. Mag hopen dat dit een foutje is

   Reageren
  • MMart

   @Anoniem

   Ik dacht net dat ik gek wordt de gas en stroom prijs verdubbeld in januari is dat een gelukkig Nieuwjaar oplichters zijn het in Duitsland per m3 1.45 per januari stroom ook de helft

   Reageren
  • MMirjam

   @Anoniem ze rekenen met de normale contract prijs. Pas als je de jaarafrekening krijgt dan zullen ze het prijsplafond in mindering brengen. Staat ook een filmpje en een rekenvoorbeeld op de website van Vattenval.

   Reageren
   • AAngel

    @Mirjam

    Oh tot je jaarafrekening zie je de normale prijs zonder prijsplafond bij je jaarafrekening zie je het pas
    Jammer dat je het niet direct ziet schrik me ook rot

    Reageren
  • DDries

   @Anoniem
   De prijzen in de app kloppen niet. Deze worden verrekend met hè prijsplafond in de jaarafrekening! Raar maar waar. Belachelijk dus

   Reageren
  • CCorinne

   @Anoniem

   Ik schrok me ook al dood, zijn toch geen prijzen!!

   Reageren
 • BBert Wolters

  Allemaal overstappen dan gaan ze vanzelf failliet

  Reageren
 • KKees

  Wij zitten ook bij Vattenfall, schrok van de prijzen voor Januari 2023, niet uit te leggen. Ik ben inmiddels overgestapt naar ANWB dynamische prijzen , dan betaal je de dagprijs en voor stroom zelfs een uurprijs. Ondanks het prijsplafond , wat natuurlijk voor elk energiebedrijf geldt, vindt ik het schandalig dat de regering mijn gasprijs aan moet vullen tot het krankzinnige bedrag wat Vattenfall rekent. Slapend rijk zou ikzelf ook wel willen maar niet over de rug vd belastingbetaler, geld moet toch weer ergens vandaan komen

  Reageren
 • KKelley de Vink

  Volgens Vattefall gaan de prijzen per 1 januari 2023 omhoog, maar verdubbelt al per december 2022! Toch even een maandje inpikken door zich niet te houden aan hun eigen uitspraken.
  Ik zou per 1 januari € 398,00 gaan betalen, maar het termijn december is al dit bedrag en nee, ik betaal niet vooruit, dus hier klopt iets niet. Gas en stroom hadden gewoon in NL handen moeten blijven, dat moet je niet aan een ander land overlaten!
  Het gekke is, dat ik dit jaar ruim € 850,00 terugkreeg bij een maandbedrag van € 199,00 per maand, maar nu wordt het maandbedrag precies verdubbelt, vreemde zaak…

  Reageren
 • RRene

  Ik begrijp niet dat mijn buren per 1 januari goedkopere tarieven hebben dan ik.
  Terwijl deze ook een variabel contract hebben.

  Reageren
 • JJan

  Begrijp niet dat mensen niet overstappen naar een dynamische contract, allemaal die weg kunnen doe het nu . Vattenfall heeft miljoenen gekregen van de overheid betreft de verbranding van de bomen groene stroom nu worden de mensen weer genaaid door Vattenfall,en wat doet de regering zij doen Vattenfall weer sponseren vandaag in koop gas 1,12 op 20 december.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.