Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Klimaatakkoord niet eerlijk; burger betaalt de rekening’

Het klimaatakkoord dat er nu ligt, is niet eerlijk en laat de burger betalen voor verduurzaming van de industriesector. Dat stelt Milieudefensie in een persbericht op 20 juni 2019.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat weigert om bedrijven in de (zware) industrie te laten betalen voor het verduurzamen van de sector. Zo blijkt uit gesprekken tussen de minister en Milieudefensie.

Om de doelstellingen in het klimaatakkoord te bereiken, moet de industriesector minimaal 14,3 megaton aan CO2 reduceren per 2030. Dat gaat ongeveer 1 miljard euro per jaar kosten.

Wie betaalt de rekening?

In december beloofde Wiebes dat huishoudens in het midden- en kleinbedrijf niet hoeven op te draaien voor de energietransitie binnen de industriesector.

Nu gebeurt er volgens Milieudefensie het tegenovergestelde:

  • Bijna de helft van de kosten (450 miljoen euro) die nodig zijn om de uitstoot te verminderen, wordt door de burger en het mkb betaald.
  • De rest (550 miljoen euro) betaalt de industrie zelf. Dat bedrag wordt opgebracht uit een ODE-heffing voor grote bedrijven. Dit zijn de 400 grootste vervuilers in Nederland.

Milieudefensie stelt dat Wiebes zwicht voor vervuilende bedrijven binnen de industriesector. Iets dat zeer schadelijk kan zijn voor de toekomst van Nederland.

De oplossing

Een oplossing volgens Milieudefensie is een belasting op vervuiling die wordt teruggegeven als subsidie voor schone productie.

Er wordt door verschillende milieuorganisaties gepleit voor een heffing voor de grootste vervuilers plus een heffing van 5 euro per ton CO2-uitstoot voor de gehele industrie. In dat geval zou de belastingbetaler niets hoeven te betalen.

Volgens doorrekeningen van het PBL is deze maatregel haalbaar en effectief, maar Wiebes ziet dit niet zitten.

Uitstel

De ondertekening van de klimaatplannen zijn nu opnieuw uitgesteld naar dit najaar.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.