Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs maakt enorme sprong omhoog: € 2,70 per m3

0 reacties

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs maakte vanochtend een reuzensprong omhoog. Een piek van 279 euro per Megawattuur (MWh), omgerekend zo’n 2,70 euro per kuub, werd bereikt.

Alles heeft te maken met het Russische gasconcern Gazprom, die heeft besloten om het onderhoud aan de gaspijpleiding Nordstream 1 langer stil te leggen. Eigenlijk zou de levering afgelopen afgelopen vrijdag (3 september) worden hervat.

Geen gas naar Europa

Er stroomt daardoor voorlopig geen gas via de pijplijn naar Europa. Wel komt er wat Russisch gas binnen via andere kanalen, bijvoorbeeld via pijpleidingen in Oekraïne. Deze zijn echter niet genoeg om het aanbod vanuit Nordstream 1 te compenseren.

Het is hoogst onzeker wanneer de gaslevering weer wordt hervat. Rusland wordt ervan verdacht de gaskraan als politiek middel in te zetten om zo de gasprijs onder druk te zetten.

Sterker nog, Dmitry Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, zei maandag dat de gasleveringen van Rusland aan Europa niet volledig zullen worden hervat totdat het “collectieve westen” de sancties tegen Moskou opheft.

Opvallend

Toch is de stijging van de gasprijs opvallend te noemen, want vorige week daalde de koers juist flink, ondanks de onderhoudswerkzaamheden aan Nord Stream 1.

Europa zou namelijk voorlopen bij het vullen van de gasvoorraden voor deze winter. De vraag zou daardoor minder groot zijn, maar dat lijkt dus niet helemaal op te gaan, gezien de stijging die we nu weer zien.

Leveringszekerheid niet in gevaar

Gelukkig komt de leveringszekerheid deze winter niet in gevaar, stelt het kabinet. Dat komt omdat de gasvoorraden tegen die tijd tot minimaal 80 procent zijn gevuld. Zelfs een strenge winter zouden we dan moeten doorkomen.

Volgens de Gasunie hoeft Nederland zich geen zorgen de maken dat we in een gascrisis terecht komt. Er wordt steeds meer aanbod van vloeibaar gas (LNG) gerealiseerd waardoor de gasvoorraden gevuld kunnen worden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.