Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs daalt door sneller gevulde gasreserves

0 reacties

De prijs per m3 gas op de Amsterdamse gasbeurs is vanochtend vroeg (maandag 29 augustus) met zo’n 16 procent gezakt naar een prijs van 286 euro per megawattuur (MWh).

De daling kan worden toegekend aan de Duitse gasvoorraden, die sneller worden aangevuld dan waar voorheen rekening mee werd gehouden.

Forse schommelingen

Vorige week steeg de gasprijs naar een recordhoogte van 340 MWh. Inmiddels is de gasprijs al weer wat hoger (296 euro per MWh) dan de stand van vanochtend.

De schommelingen zijn fors. Daarom houden we op Energievergelijk.nl dagelijks de actuele gasprijs per m3 bij.

Voorraden

Volgens Robert Habeck, de Duitse minister van Economie en Klimaat zijn de opslaglocaties voor gas snel vol. De verwachting is dat de gasopslag eind september al voor 85 procent gevuld is.

Nederland heeft als doel om de gasvoorraden voor 80 procent te vullen per 1 november. Volgens het ministerie van Economische Zaken liggen we op schema.

Gastoevoer blijft problematisch

Desalniettemin blijft de levering van gas problematisch. Door de Nordstream pijpleiding stroomt nu nog maar 20 procent van de totale capaciteit. En op 31 augustus wordt de gastoevoer zelfs volledig onderbroken in verband met noodzakelijk onderhoud.

Politiek middel

Onder meer Duitsland is bang dat Rusland het onderhoud inzet als politiek middel om de Europese gasprijs nog meer onder druk te zetten. Daarom zijn landen druk bezig met het vullen van hun gasvoorraden.

Verder is bekend dat Rusland op grote schaal gas affakkelt vlakbij de grens met Finland, schrijft onder meer de BBC. Het zou dagelijks gaan om zijn 4 miljoen kuub gas, wat tegenwoordig zo’n 10 miljoen euro waard is.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.