Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stroom- en gasprijs lager ondanks onderhoud Nordstream 1

Nu er tijdelijk onderhoud wordt gedaan aan Nordstream 1-pijpleiding, stroomt er tijdelijk geen gas richting Europa. Desondanks dalen de stroom- en gasprijzen behoorlijk.

Volgens de Duitse krant Die Welt lijkt het chantagepotentieel van Poetin in het niets te verdwijnen. Al blijft de vraag bestaan of de gastoevoer via Nordstream na dit onderhoud terugkeert op het vorige niveau van circa 20 procent van de capaciteit.

Gasprijs

De prijs op de Amsterdamse gasbeurs ligt vandaag (2 september) rond de 220 euro per Megawattuur (MWh), wat zo’n 120 euro lager is dan de piek die op 26 augustus werd bereikt. De kale gasprijs ligt nu omgerekend rond de 2,10 euro per kuub.

Dat vertaalt zich direct in iets lagere prijzen die een aantal energieleveranciers hanteren voor een nieuw variabel energiecontract.

Update (05-09-2022): de gasprijs maakt toch weer een enorme sprong omhoog.

Stroomprijs

Ook de prijs voor elektriciteit is in korte tijd fors gedaald op de groothandel, namelijk van 1.000 euro per MWh naar 600 euro. Dat is nog steeds enorm hoog, vergeleken met een jaar geleden.

De gemiddelde stroomprijs in een nieuw energiecontract ligt momenteel op zo’n 83 eurocent.

Let wel, de ontwikkelingen binnen de energiemarkt volgen zich razendsnel op. Binnen een week tijd kan de situatie heel anders zijn.

Angst blijft bestaan?

De angst blijft bestaan dat Rusland het onderhoud aangrijpt om blijvend minder gas te leveren aan Duitsland.

Intussen zijn de gasvoorraden in Duitsland en Nederland behoorlijk aangevuld, dus de leveringszekerheid komt deze winter niet in gevaar, verwachten energie-experts. Wel is de verwachting dat de energieprijzen in 2023 op een hoog niveau blijven.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

7 reacties

 • JJ.W.v d Bos

  Voor de periode 2022/23 wind de overheid via NAM en Shell 20miljard m3 aardgas uit de diverse Nederlandse bronnen en heeft verkocht op lange termijn contracten ong,17,5 miljard m3 Nederland gebruikt ongeveer 40 miljard m3 maar er is eerst aan de schatkist gedacht en de verkoop heeft heel veel geld opgeleverd,maar ondersteuning of een gedwongen prijsreductie voor de Nederlanders is er niet bij,want de mogelijkheden daarvoor zijn NIET voorhanden of onmogelijk dus de armoede zal in de komende maanden om zich heen grijpen

  Reageren
 • HHarmke

  Iedereen in Nederland weet wat straks nog meer geld kosten mensen die het niet kunnen betalen en in de problemen komen kloppen allemaal aan voor bewind
  Bakker moeten sluiten en nog meer bedrijven die hun rekening g niet meer kunnen betalen dus geld moet rollen straks zoveel mensen werkloos omdat bedrijven het niet meer kunnen op hoesten en een uitkering aanvragen maar goed daar zit Rutte en de kornuiten niet mee want zij hebben geen problemen geld zat ……….

  Reageren
 • FFady

  Julli zijn niet van deze wereld denk ik met deze nep informatie . De hele wereld maken de mensen zich zorgen om de hoge kosten van storm en gasprijs en jullie komen met deze domme informatie aan de mensen verkopen . Gaan jullie voortaan beter informeren voor jullie zulke onjuiste informatie verplaatsen

  Reageren
  • VVictor

   @Fady

   Wat is hier precies nep aan? Lees het artikel eerst eens goed.
   De stroom- en gasprijzen op de groothandelsmarkten daalden vorige week flink. Dat betekent nog niet dat je daar als consument direct wat van werkt

   Reageren
 • AA

  De energieprijzen is voor iedereen te hoog niet alleen de lage inkomens maar ook de middeninkomens gebben er de mieute mee, jullie moeten ook rekening houden met hem niet alleen de lage inkomens.

  Reageren
 • LLau vissers

  Maar waarvoor gaan die energie prijzen dan niet omlaag??!!!
  Vele miljoenen mensen zijn of gaan in de problemen komen door deze absurde bedragen!!!!!
  Waarom en waarvoor??!!

  Reageren
  • RRichard

   @Lau vissers ook jij moet toch weten dat de prijzen direct omhoog gaan en zeer traag omlaag. De directeur wil wel zijn Porsche willen blijven rijden hè. Ooit gehoord van witte boorden criminelen? Dit is het perfecte voorbeeld.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.