Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs kan met 40 procent stijgen bij verdere escalatie Midden-Oosten

Gas en olie worden fors duurder als de situatie in het Midden-Oosten verder escaleert. Die voorspelling deed het Institute of International Finance (IIF), een grote internationale bankenclub. Volgens het rapport van het IIF kan de olie- en gasprijs in 2024 met 40 procent stijgen.

Volgens de bankenclub bedroeg de kans op escalatie in februari ongeveer 30 procent. Deze kans lijkt te zijn toegenomen, gezien de recente grootschalige luchtaanvallen vanuit Iran.

Directe aanval Iran op Israël

Iran voerde afgelopen zaterdag hevige luchtaanvallen uit op Israël. Daarbij werden honderden drones en ballistische raketten ingezet. Het is de eerste keer dat Iran het grondgebied van Israël direct aanvalt.

Het luchtafweersysteem van Israël bleek goed te werken, gezien vrijwel alle aanvallen werden gepareerd. Er vielen dan ook geen dodelijke slachtoffers. Desondanks heeft het Israëlische leger al wel gezinspeeld dat er een reactie kan worden verwacht.

Twee reacties mogelijk

Volgens defensiedeskundigen kan Israël op twee manieren reageren:

 • De klap incasseren en ‘verdergaan’
 • Als vergelding (lucht)aanvallen uitvoeren op Iran

Mocht dat laatste gebeuren, dan zal ook Iran reageren met meer geweld, met alle gevolgen van dien voor de energieprijzen.

Risico’s op verdere prijsstijging

Vandaag, 15 april, opende de gasprijs op ongeveer 31,30 euro per megawattuur, het hoogste niveau sinds begin januari. Begin april was de gasprijs nog ruim 20 procent lager, namelijk op 25,5 euro per megawattuur.

Hieronder de ontwikkeling van de gasprijs per kuub in 2024.

Gasprijs per m3 in 2024 (TTF)

Deze gasprijsstijging kan voortzetten als de gaslevering verder wordt verstoord. Een mogelijke oorzaak hiervan kan een blokkade zijn van de Straat van Hormuz, een cruciale doorvaartroute voor wereldwijde energieleveringen.

Bovendien bestaat het risico dat Houthi-rebellen in de regio van de Rode Zee aanvallen uitvoeren op olie- en gastankers. Als de Verenigde Staten en hun bondgenoten er niet in slagen deze aanvallen te neutraliseren, zou dit de vracht- en verzekeringskosten voor schepen significant verhogen. Dat kan op zijn beurt de olie- en gasprijzen verder doen stijgen.

Tot slot vormen de aanvallen van Rusland op het Oekraïense gasnetwerk een directe bedreiging voor de gasvoorziening naar Europa.

Er zit een hoop geopolitieke spanning in de gasmarkt, wat de olie- en gasprijs de komende weken verder zou kunnen verhogen.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Vast contract steeds ‘verstandiger’

Met de stijgende gasprijs en het risico op een verdere stijging, lijkt het voor consumenten steeds verstandiger om te kijken naar een energiecontract met vaste tarieven. Daarmee dek je jezelf in tegen verdere prijsstijgingen.

Het positieve nieuws voor de consument is dat de tarieven bij energiebedrijven nog niet echt zijn gestegen, ondanks de hogere gasprijs op de Amsterdamse handelsplaats TTF.

Als de gasprijs op de beurs stijgt, duurt het altijd even voordat de energiecontracten meebewegen.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

De gemiddelde energieprijs bedraagt per 1 april 1,219 euro per kuub en 0,277 euro per kWh, blijkt uit cijfers van energievergelijk.nl.

Goedkoopste opties

Als je momenteel op zoek bent naar een nieuw energiecontract, bijvoorbeeld omdat je een variabel contract hebt met het risico op prijsstijgingen, of omdat je vaste contract binnenkort afloopt, is het nuttig om opties te verkennen.

Hier zijn de drie goedkoopste vaste contracten die op dit moment beschikbaar zijn:

 1. Energiedirect – 1 jaar: € 0,259 /kWh en € 1,179 /m3 | Tot € 330 korting
 2. Budget Energie – 1 jaar: € 0,253 /kWh en € 1,238 /m3 | Tot € 220 korting
 3. Oxxio – 1 jaar: € 0,269 /kWh en € 1,184 /m3 | Tot € 350 korting

In de energievergelijker kun je zelf je postcode, verbruik (en teruglevering met zonnepanelen) invullen en een berekening maken van je maandbedrag.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

19 reacties

 • AAn

  De gasprijs daalt in Belgie. Hoe kan dat?

  Reageren
 • WWRM

  Vaste prijzen heb je niets aan als er niets meer geleverd kan worden

  The road to go is Groningen open houden en de Europese hub afsluiten en leveringszekerheid garanderen

  Reageren
 • NNaasteLiefde

  Rechts extremisme en religie fanatici(zelfde laken en pak) zorgen voor haat, leugens en oorlog en daarmee een zeer instabiele markt.
  De rechtse partijen zijn zich steeds minder bewust van onze nederlandse normen en waarden. De verlichting/ het exceptionalisme word vervangen door het absolutisme dictator denken van de rechts extremistische partijen. Men heeft Barabbas vrijgelaten en geeft links de schuld. Daarom Zondag 3 jarig kontrakt genomen.

  Reageren
  • WWRM

   @NaasteLiefde Links noemt al gauw wat niet in hun straatje past extremisme of extreem rechts

   Als u onbetaalbare energie rekeningen krijgt of niets meer leverbaar is en u protesteert en gebruik maakt van uw recht op demonstratie of wellicht uw kachel uitzet ziet u u zelfs als extremist of extreem ?

   Groningen dicht zetten is slechts een deel van de puzzel van een geopolitieke agenda of ideologie

   Reageren
 • RRonald

  Wat een flauwekul van een ’trendwatcher’ die overduidelijk baat heeft bij mensen die hun energiecontract gaan oversluiten. De Natural Gas spotmarket (waar energiebedrijven deels inkopen) heeft al maanden een dalende trend, ook nu net na de Iran-Israel escalatie. Ja de markt kan volatiel worden als het verder escaleert, dat klopt. Maar dreigen met 40% hogere prijzen zonder de andere kant te belichten maakt dit bericht zeer tendentieus en bedenkelijk. Trap er niet in is mijn advies (disclaimer: particulier zonder zakelijk belang met nog steeds een variabel energiecontract waarmee ik volop profiteer van de laagste energieprijzen van de afgelopen 2 jaar)

  Reageren
  • EEelco

   @Ronald

   Er is juist sprake van een stijgende trend sinds eind februari (zie ice.com Dutch TTF)
   Ook vandaag stijgt de gasprijs (momenteel 32,5 MWh) weer als gevolg van de toenemende onrust.

   Maar blijf jij lekker variabel zitten en te veel betalen. Dat is je goed recht.

   Reageren
   • GGoel

    @Eelco

    Sowieso is een variabel contract wel de lasten maar veel minder de lusten dan dynamisch.

    Daarnaast, inderdaad zijn de prijzen sinds alleen maar (golvend) gestegen, dus nogal een rare bewering van @Ronald.

    Reageren
  • GGoel

   @Ronald

   Het is duidelijk dat je niet naar de juiste gasmarkt (TTF) kijkt, of het scherm ondersteboven hebt. Er is al maanden een stijgende trend en juist dit kan (afhankelijk van je behoefte aan zekerheid) voor mensen een goed moment zijn om vast te nemen.

   Sinds laatste week februari zijn de prijzen gemiddeld alleen maar gestegen.

   Reageren
 • MMARIEJAN

  Groningsgas moet bseschikbaar blijven. De groningers moeten daarin onderdsteund worden en blijven. Het is nu onverantwoord de gasbel voorgoed dicht te maken

  Reageren
  • WWRM

   @MARIEJAN Het is volslagen idioot zeker bij de aanwezige voorraden Nederland door klimaat fanatici van d66 en Jetten Nederland in de koude zetten voor extreme energie prijzen

   We moeten Nederland van de Europese hub afsluiten en gaan voor betaalbare energie prijzen en levering zekerheid en minder doen aan de fata morgana van d66 en Jetten met Europa

   Nederland first

   Reageren
 • AAart

  Alle spanningen en onrust in de wereld hebben me doen besluiten de boel voor 3 jaar vast te zetten. 0,30 voor stroom en 1,20 voor gas. Niet het goedkoopste wat je nu kan krijgen op de markt, maar ik dek wel voor 3 jaar allerleir risico’s af. En dat voelt wel goed.

  Reageren
  • WWRM

   @Aart ik denk een goede en verstandige beslissing mits gas leverbaar blijft en dat is zeker niet zeker met mensen als Jetten die de weg kwijt zijn

   Reageren
 • WWRM

  De laatste weken zijn de brandstofprijzen in Nederland flink gestegen en dat heeft gelijk weer grote gevolgen voor de tankstations in de Duitse grensregio.

  Weerstand komt op gang met energie belasting accijnzen op brandstoffen en tabak

  Reageren
  • MMo

   @WRM

   Als je vlak bij de Duitse grens woont heb je mazzel daar betaal je minder kosten aan benzine en tabak bizar toch 11 euro per pakje hier …. nou zal je hier wel weer reacties krijgen van nou dan stop je toch….daar gaat het niet om de verschillen worden echt veel te groot vind je het gek dat mensen hier in Nederland boos worden en maar geld over de balk gooien Den Haag weer zoveel miljoen naar een bodemloze put .. oorlog en opvang voor weer zoveel duizenden mensen de komende tijd het is nu wachten wanneer de energiekosten de pan uit gaan stijgen nu Iran Israel heeft aangevallen.

   Reageren
 • WWRM

  Inmiddels is duidelijk dat er met twee maten gemeten wordt met politiek georiënteerde post

  Wat betreft die iraniers interesseert het mij niet of ze er een parkeerplaats van maken

  Niet omdat ik het die Iraniërs gun maar wel omdat het einde vormt van d66 en Jetten als klimaat fanatici en met hun gekke ideeën als sluiten Groningen en er geen belangstelling is voor levering zekerheid

  Als mensen geen gas meer hebben of warmte des te eerder breekt het politieke punt aan dat mens hier niet meer op stemmen en des te eerder we er van af zijn

  Kijk deze gasten kunnen iedereen uitkleden maar aan het einde ziet men de politieke agenda en de gevolgen voor de Nederlandse samenleving

  Reageren
  • LLuppo kip

   @WRM

   Dat komt de regering en energie bedrijven goed uit als het verder escaleert in het midden oosten.
   Nederland land veroordeeld een escalatie ook niet naar mijn mening lekker prijzen verhogen met een flinke winstmarge.
   Lekker de prijzen

   Reageren
   • WWRM

    @Luppo kip De Nederlandse overheid verdient altijd aan hogere energie prijzen al is het alleen al aan btw

    Reageren
 • GGoel

  Een ernstige situatie. Toch moeten we ons niet blindstaren op alleen de bedreigingen.

  Het Iraanse regime kan zich geen grote oorlog veroorloven: het regime zelf komt daarmee in gevaar.

  Het Iraanse regime is behoorlijk instabiel omdat er niet veel legitimiteit vanuit de bevolking meer is. De Iraanse bevolking wordt in hoog tempo atheïstisch of christelijk. Omdat op afvalligheid van islam in Iran de doodstraf staat zijn de cijfers moeilijk te controleren, maar er komen steeds meer berichten dat dit tegenwoordig mogelijk grote aantallen betreft. In ieder geval wijst alles erop dat de meerderheid van de Iraanse bevolking schoon genoeg heeft van het regime en een heel andere kijk op de VS en Israël (en het Westen) heeft dan de propaganda van het regime doet geloven. Ook zijn er tal van etnische conflicten, wijst alles keer kop keer dat de bevolking democratie wil, zodat dit geheel de stabiliteit van het regime chronisch in gevaar brengt. Het Midden-Oosten is een kruitvat, maar de bevolking van Iran wacht met smart op een lont in het eigen kruitvat om een vrijheidsrevolutie te kunnen bewerkstelligen. De ayatollahs weten dat.

  Tegelijkertijd is ook China sterk afhankelijk van olie en gas uit dit gebied waardoor deze bondgenoot van Iran druk zal uitoefenen om een en ander niet uit de hand te laten lopen. Iran is wegens alle sancties sterk afhankelijk van de energiehandel met China.

  Israël is een wat complexer verhaal. Aan de ene kant heeft Israël geen belang aan nog een front, aan de andere kant kan het land zich niet veroorloven honderden raketten op zich te laten afvuren. Als dit onbestraft blijft wordt dat de nieuwe normaal “want Israël kan toch wel alle raketten afweren”, zoals Hizbollah en Hamas al praktiseren, en nu ook Iran. Wat bij de deskundigen niet of nauwelijks ter sprake komt is dat er een verzadigingspunt is, waarna het systeem simpelweg niet meer inkomende objecten kan verwerken. Hier is een zeer groot gevaar aan verbonden, want als Israël duizenden, tienduizenden, danwel honderdduizenden (!) raketten te verwerken krijgt, zal het alles moeten doen om haar bevolking te beschermen. De nucleaire optie komt dan al snel ter sprake om de bron(nen) van alle raketten tot glasplaat te reduceren en zo haar bevolking te beschermen.
  Israël wil zeker geen twee of zelfs drie fronten oorlog (maar boven alles juist vrede) maar de wetten in het Midden-Oosten dicteren oog-om-oog, anders wordt je als zwak gezien en dus prooi. Het land zal waarschijnlijk een gulden middenweg zoeken.

  De VS moet zich op China en de Zuid-Chinese zee blijven concentreren en allianties aangaan zodat het voor China in ieder geval rationeel onlogisch is om tot grootschalig kinetische treffen over te gaan. Zij probeert dit conflict in het M-O daarom ook klein te houden.

  Dit is een conflict dat eigenlijk niemand (direct) wil uitvechten en dat kan wel eens de doorslaggevende factor blijken.

  Reageren
  • TTatjana

   @Goel volgens mij klopt uw samenvatting

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.