Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs daalt onder de 40 cent per kuub

Gas is sinds tijden niet zo goedkoop geweest. Op de Europese beurs wordt het vluchtige goedje op dit moment rond een prijs van 40 euro per megawattuur verhandeld.

Omgerekend ligt de kale gasprijs vandaag (20 maart) zelfs onder de 40 cent per kuub. Sinds augustus 2021 hebben we zo’n lage prijs niet meegemaakt.

Oorzaak

De verdere daling hebben we te danken aan het goede nieuws over de gasreserves in Europa. Door de relatief milde winter zijn deze namelijk nog voor ruim de helft gevuld, stelt Gas Infrastructure Europe (GIE). Dat is een stuk meer dan normaal.

Doordat de voorraden nog goed op peil zijn, hoeven Europese landen komende winter minder gas in te kopen om de voorraad weer helemaal aan te vullen. De vraag naar gas is daarom minder hoog, wat weer gunstig is voor de prijs.

Zo heeft de Europese gasprijs zich de afgelopen tijd ontwikkeld:

Ontwikkeling van de gasprijs in 2021, 2022 en 2023

Meer weten over de ontwikkeling van de gasprijs?

Op onze gasprijs-pagina worden de actuele gastarieven op de beurs en bij de leveranciers nauwlettend bijgehouden.

Goed nieuws voor klanten met dynamisch contract

De lagere gasprijs klinkt als muziek in de oren voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. Zij profiteren namelijk vrijwel direct van de voordelige tarieven.

De kale gasprijs ligt in de dynamische contracten rond de 45 eurocent per kuub. Daar komt echter nog wel energiebelasting, btw en een inkoopvergoeding van de leverancier bovenop.

Dynamische energieleverancier Next Energy gaat in haar voorspelling voor een nieuw contract uit van een all-in prijs van 1,218 euro per m3 als verwacht tarief. Concurrent ANWB Energie zit ietsje hoger met 1,343 euro per m3.

Ook dynamische stroom is voordelig

Ook de stroomprijs ligt gunstig in de dynamische contracten als gevolg van de lagere gasprijs. Op veel momenten van de dag kun je voor minder dan 20 eurocent stroom afnemen.

Tijdens de piekuren ligt de stroomprijs rond de 30 cent per kWh. Energiebedrijven die werken met variabele of vaste contracten zitten hier doorgaans nog iets boven.

Je vergelijkt de meest voordelige (dynamische) energie-aanbieders in de energievergelijker.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

4 reacties

 • OOrazio Tronco

  Als die prijzen van gas dald waarom is alles zo duur ik wind op dit moment Oorlog aardbeving mafia ale mensen die bepalen deze wereld zijn slechts mee bezig er moet iemand zijn om dit toestand ende maken

  Reageren
 • BBaro Meter

  Kun je al je stroom zelf opwekken? Heb je stroom over of tekort? Hoeveel gas verbruik je?
  Het is allemaal van invloed op wat voor jou het voordeligst is.

  Reageren
 • MMaria

  Wat is nu voor delig voor mensen met zonnepanelen ,je komt er niet uit graag advies

  Reageren
  • HHarrie

   @ben je oud of jongMaria

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.