Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs blijft dalen, maar nog altijd 5x hoger dan ‘normaal’

3 reacties

De gasprijs op de Amsterdamse ICE Endex heeft het laagste punt bereikt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De teller staat momenteel op 82 euro per megawattuur (MWh), wat in de praktijk neerkomt op een kale prijs van 80 eurocent per kuub (m3).

Het warme winterweer en de goedgevulde gasvoorraden zorgen ervoor dat de vraag naar gas minder hoog is.

De prijzen lijken daardoor aan de lage kant, maar schijn bedriegt…

Gasprijs lijkt laag, maar dat is hij niet

Dee huidige gasprijs is namelijk allesbehalve laag te noemen. Als we bijvoorbeeld de vergelijking trekken met de situatie voor de coronapandemie, zitten we nog steeds een factor 4 tot 5 hoger.

Ook vergeleken met de Amerikaanse gasbeurs zitten wij nog extreem hoog. In de VS wordt gas verhandeld voor rond de 17 euro per MWh, bijna 5 keer lager dan bij ons in Europa.

Hieronder zie je hoe de gasprijs zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld.

Belastingen komen er nog bij

Bovendien moet niet vergeten worden dat bij die kale 80 eurocent per m3 nog bijna het dubbele bijkomt aan energiebelasting en btw.

Op iedere kuub gas zit in 2023 circa 0,59 euro aan energiebelasting en 21% btw. Een stuk meer dan nu het geval is.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

De totale gasprijs zou met de nieuwe belastingen en btw-regels uitkomen op 1,56 euro per kuub. Dat bedrag komt aardig in de beurt van de tarieven die dynamische energieleveranciers, zoals Next Energy, ANWB en Zonneplan rekenen. Al zit daar vaak ook nog een inkoopvergoeding bij van ongeveer 12 eurocent.

De meeste andere leveranciers, zoals Essent, Eneco en Vattenfall zitten met hun gasprijs nog ver boven de 2,50 euro per m3. Al heeft Eneco bijvoorbeeld al wel aangekondigd de tarieven per 1 januari 2023 te verlagen naar 2,41 euro per m3.

Prijsplafond gas te hoog ingesteld?

De huidige gasprijs komt inclusief belastingen dus uit op 1,50 euro per m3. Als de daling van de gasprijs verder doorzet, zou hij wel eens kunnen uitkomen beneden de waarden in het prijsplafond (1,45 euro per m3).

Dan heb je dus feitelijk gezien niets aan het energieplafond.

Heeft de overheid deze dus te laag ingesteld?

Dat lijkt voorlopig nog niet het geval te zijn, gezien de leveranciers met hun all-in prijs nog boven het prijsplafond zitten.

Via de energievergelijker vind je snel welke leverancier voor jou het voordeligste is in 2023.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

3 reacties

  • DD. Bloem

    Het probleem zit hem in onze regering die spinnen garen bij deze hoge prijzen, om het begrotingstekort weer op peil te krijgen. Dus wordt er niet ingegrepen. Dat krijg je met privatisering dan wordt alls door de marktwerking goedkoper, volgens onze premier

    Reageren
  • GGreetje

    Ja dat is altijd met die energiemaatschappijen als het omlaag gaat zij profiteren op onze zakken.inbrekers zijn het.als het omhoog gaat dat kan meteen en als het omlaag gaat niet.

    Reageren
  • WWillem

    Goede analyse !
    Wel een rekenfoutje volgens mij: 1 MWh = 95 m3 Dus een prijs van 82 euro per MWh komt overeen met 0,86 euro per m3. Inclusief energiebelasting en 21 % btw: 1,63 euro per m3.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.