Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit worden de nieuwe verlaagde Eneco tarieven (februari 2023)

Energiemaatschappij Eneco gaat de energietarieven per februari 2023 verlagen. Dat is goed nieuws voor klanten die het financieel zwaar hebben en boven de verbruikswaarden van het prijsplafond uitkomen.

Tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3 betaalt iedereen een vast tarief van respectievelijk 40 eurocent en 1,45 euro. Maar daarboven betaal je het tarief dat staat in je contract.

Stroom- en gasprijs

Positief is dus dat een variabel contract bij Eneco in een derde van de gevallen goedkoper wordt volgend jaar.

De stroom- en gasprijs komt dan uit op:

 • € 2,41 per m3 gas
 • € 0,64 per kWh stroom

Eneco houdt wel een slag om de arm:

We blijven afhankelijk van de marktontwikkelingen die onder meer onder invloed staan van de geopolitieke situatie.

Woordvoerder Eneco

Vorige maand kondigde Eneco ook al aan een verlaging van hun energietarieven door te voeren.

Wat doen de andere leveranciers?

Voorlopig zien we nog geen signalen bij andere leveranciers dat de stroom- en gasprijzen gaan dalen.

Wij houden dagelijks de prijzen bij voor stroom en gas van alle Nederlandse energieleveranciers.

Vaste contracten

Ook vaste energiecontracten wordt voorlopig nog niet aangeboden door Eneco of andere energieleveranciers.

Maar minister Rob Jetten van Klimaat en Energie wil wel dat dergelijke contracten volgend jaar weer worden aangeboden door alle leveranciers.

Daarvoor moet wel de wet worden aangepast, zodat energieleveranciers beter beschermd worden bij een contractbreuk. Op dit moment betaal je bij een vroege opzegging slechts 100 euro als het contract binnen 1,5 jaar afloopt. Dat moet straks een stuk hoger worden, zodat het voor leveranciers interessant blijft om vaste contracten aan te bieden.

Nu een goedkoop energiecontract nodig?

–> Check de laagste prijzen van dit moment

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

243 reacties

 • CC.v.d.Weteringh

  welke tijden heb je goedkopen en dure stroom.
  En wat kost op dit adres het kw.

  Reageren
 • FFrans

  En als je via de chat om uitleg vraagt waarom de product prijzen stijgen i.p.v. dalen in januari, dan krijg je 0 reactie.

  Reageren
 • FFrans

  Klopt helemaal, de aangekondigde verlaging in januari is inderdaad een vergissing. Moest verhoging zijn. De consument betaald toch niet meer dan de de afgesproken 1.45 de rest betaald het rijk (dezelfde consument) toch bij. Maak het maar zo duur mogelijk. Volgens mij zit er maar een iemand warmpjes bij deze winter. Ene??

  Reageren
 • AAlex

  De verhoging hebben wij ook bijna €0,20 mails nagekeken maar niets . Alleen dat er per 01Feb een verlaging plaats vind tussen 01nov en nu dus onaangekondigde verhoging

  Reageren
 • FFrank Slingerland

  Zie vandaag in de app dat zonder melding mijn tarieven met 0,40 per kuub ( 3,17 naar 3,57 ) en 0,26 per kw ( 0,78 naar 1,04 ) zijn verhoogd. Ga er van uit dat dit een foutje is. Want er wordt juist aangegeven dat de tarieven iets omlaag zouden gaan.

  Iemand enig idee hoe het zit met het plafond bij Eneco.? In hun eigen uitleg lijkt het erop dat je tot aan je eindnota het volle tarief betaald en pas op dat moment het verschil terug krijgt. De mijne loopt af op 5 Dec. Over 11 maanden dus. Komt bij dat ze aangeven dat grofweg de helft van de compensatie VOOR de eindnota en de andere helft NA de eindnota wordt berekend .. Zou voor mij dus ook heel vervelend uitpakken als dit zo is.

  Lijkt mij dat er iets schort aan de uitleg, want op deze manier daalt mijn “koopkracht” toch redelijk naar 0 voor het hele jaar en volgens mij is daar nou juist dat plafond voor ingesteld .. om dan vervolgens in December een sloot geld terug te krijgen.

  Reageren
  • LLinda

   @Frank Slingerland

   Ja dat zag ik dus ook! Mijn tarieven zijn dus ook opeens verhoogd, zonder een melding van Eneco te hebben ontvangen. Ze zijn toch verplicht om ons 30 dagen van te voren te informeren als er iets wijzigt? Belachelijk die prijzen, ik zag dat anwb wel heel goedkoop aanbied maar ben dan altijd bang dat je achteraf voor verassingen komt te staan. Volgens mij was het iets van € 1,04 per m3 en stroom ongeveer € 0,30 per kWh. Hoe kunnen/mogen die verschillen zo groot zijn?

   Reageren
  • MMilou

   @Frank Slingerland

   Ik zag dus net precies hetzelfde in de app van Eneco. Hier klopt toch helemaal niets van! Ik heb op 30 november een brief gekregen dat per 1 januari de tarieven verlaagd zouden worden naar 2,34 per m³ gas en 0,63 normaal tarief stroom en 0,48 cent daltarief. Die tarieven die nu in de app staan zijn vele malen hoger, dit kan niet. Ze zouden het morgen helemaal uit gaan zoeken maar ik ben dus niet de enige waarbij ze dit gedaan hebben zonder melding. Dit kan toch echt niet. Ik ga morgen denk ik zelf nogmaals bellen naar de klantenservice van Eneco want ik sta erop dat dit per direct aangepast wordt. Wellicht slim dat jullie ook even een melding maken bij Eneco?

   Reageren
  • GGert Stam

   @Frank Slingerland

   Dit komt omdat de btw van 9 naar 21% is gegaan. Ik zit nl in hetzelfde schuitje.

   Reageren
 • TTon

  Nationaliseren van de energie bedrijven is het enige wat ons kan helpen. Geen enkele Nederlander met gezond verstand zal zich vrijwillig van het gas laten halen en zich onderwerpen aan de grillen van ENECO. Dat bedrijf heeft een monopolie positie en buit dit ten volle uit op kosten van de belasting-betaler. Weg met ENECO dus. Laat de gemeente maar zelf de warmtenetten beheren. ( Van ons allemaal voor ons allemaal.) En niet voor de aandeelhouders…!

  Reageren
 • FFrans

  Bericht ontvangen, maar de 64 cent is het daltarief en niet het gemiddelde.
  Maar belangrijker gas is €3,04
  Dus zeker geen €2,41
  Die slag om de arm is wel erg ruim dus.
  @energievergelijk hou dit in de gaten alsjeblieft!

  Reageren
 • RRené

  Hoeveel kost de Stadsverwarming dan per Gj.
  Nu, na plafond van 46.- naar 90.- per Gj…..verleden jaar 26. Gj !!!
  en het zit gekoppeld aan de gasprijs, terwijl de stadsverwarming maae 1% gas verbruikt, de rest is allemaal warmte uit verbrandingen van de industrie / huisvuil et cetera !!

  Reageren
 • MMartin

  Graaicultuur Nederland, gasprijs ligt nu op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne.

  Gruwelijke winsten maken, over de ruggen vd kaalgeplukte Nederlanders.

  Het zou verboden moeten worden ,om met prijzen van eerste levensbehoeften te speculeren .

  Reageren
 • HH Buitendijk

  ze zijn zo asociaal dat ze de prijzen voor november en december nog gauw even hebben verhoogt naar boven gas 3,39 euro m3 en stroom naar 0,82 euro kwh .
  met in het achterhoofd dat met het plafond de regering hun zgn verlies zou aanvullen dus met ons belasting geld.
  Ook die verdeling van dat plafond is pure onzin omdat in 2 delen te doen met die slimme meters en door zelf elke maand je verbruik op te geven hoeven ze niets te schatten .
  maar dit flikken ze al jaren dat je volgens hun bepaalde maanden meer en minder verbruikt .
  ik heb alles bijgehouden zowel de tarieven en de standen en wil dit terug zien in mijn eind afrekening en geen schatting of gemiddelde prijs over de tijd van maart 2022 tot maart 2023 .
  bij afwijking ga ik dit juridisch uit laten zoeken .
  nog een detail in België al stukken goedkoper en dat is Nederlands gas.

  Reageren
  • KKlaas

   Ze houden ons gewoon voor de gek is wat iemand nu heeft Essent per januari 2023 gauw tot gas 2.92 en stroom tot ongeveer 90 cent gewoon dat het prijsplafond eraan komt jonge snap de Regering dit niet ze hadden beter zelf een energiemaatschappij kunnen oprichten Nieman die hier aan denk de rest wegwezen

   Reageren
  • BBerry

   @H Buitendijk

   En dan ook nog een dubbele meter waar ze niet na kijken,dus ook betaal je hiervoor maar maakt dus niks uit met het plafond…dus ook daar klopt weer niks van…

   Reageren
 • HHenny

  Zolang rutte aan de macht is samen met zijn vriendje jette kunnen de Nederlanders verrekken en hebben de buitenlanders het met hun energietoeslag het goed want kunnen zij het niet betalen kloppen zij bij de bijstand aan zelf iraneese familie in de straat wonen koken de hele dag op gas hebben het lekker warm in huis en drogen de was met de achterdeur open niet normaal

  Reageren
  • JJan

   @Henny
   Papagaai, je lan genot geniet ook van toeslag jij ook. Bla bla

   Reageren
  • KKlaas

   @Henny
   Hahahaha tuurlijk vriend waar betaald de buurman die dikke auto van?…grow up..
   Calimero

   Reageren
 • BBerry

  Jette is helemaal niet bezig met de belangen van de burgers..

  Hij is alleen met de belangen, van de energiemaatschappijen bezig.

  Deze zullen miljarden extra verdienen. En om de extra winsten te verdoezelen, zullen ze aan het management, hoge bonussen uitkeren.
  Hij zal vast een mooie baan in het vooruitzicht hebben daar……
  Wat een verschrikkelijk eng mannetje…..

  Reageren
 • AAdriaan Bevelander

  Eneco ! Wat een maatschappelijk ongevoelige maatschappij is dit.
  Toen ik hier vandaag, 27 december, over de aangekondigde tariefsverlaging belde wist de eneco-medewerkster nergens van.
  Ga je schamen Eneco !

  Reageren
  • SSchoonhoven v Beurden

   @Adriaan Bevelander
   Ophangen opnieuw opbellen, zolang tot je een medewerker an de lijn hebt die wel iets over het gevraagde weet.

   Reageren
 • CCora

  Ik heb totaal geen meldingen gehad, maar vorige maand kreeg ik opeens geld terug en 1 maand geen betaling – dat maakte dat ik in totaal €400 terugkreeg. Tot mijn verbijstering is mijn tarief nu keer zohoog als vorig jaar. Ik heb een vast contract

  Reageren
  • JJohan

   @Cora
   Vorig jaar was de btw 9% en nu weer 21%. Ook was de energiebelasting per kWh veel lager dan nu. De totale prijsverhoging gaat, omdat het alleen accijnzen en BTW betreft rechtstreeks de staatskas in. Het energiebedrijf houdt er niet meer aan over dan vorig jaar.

   Reageren
 • RRuysseveldt Hilde

  Wij wachten al 2 jaar op de afrekening van 2021 en nu 2022 ,daarbij komt nog eens dat we dit jaar nog niks betaald hebben voor gas en elektriciteit. Ben al van in de maand maart naar Eneco aan het bellen ik krijg daar altijd andere mensen aan de lijn die mij altijd beloven dat het ze het zo snel mogelijk gaan in orde brengen. Ze moeten mij nog bellen, ben het kotsbeu.

  Reageren
 • CCarlos

  Ik zit nog altijd te wachten op mijn afrekening van electriciteit die ik normaal in juli moest krijgen, maar ik zit vast in hun computer omdat ik een injectieklant ben en ze dat niet kunnen berekenen. Heb voor 14 dagen nog eens voor de 5de maal gebeld en nu gingen ze het manueel uitrekenen en ging ik de afrekening zeker binnen de 10 dagen hebben, wacht nog steeds!!! Eneco stop met zeveren. Wat met prijzen als je ze toch niet kunt uitrekenen zij´ jullie een firma uit de oertijd?

  Reageren
 • JJan Van Diermen

  Ik zit nog steeds op de terugggaaf van mijn voorschot te wachten krijg nog €2200 teveel betaald terug zou 15 nov overgemaakt zijn ?

  Reageren
 • Mm.a.saad

  Ze hebben net mijn contract stilzwijgend variabele van gemaakt en werd opgelegde een hoog tarief dat ik nauwelijks kan want lager van die bedrag gaan ze niet daarnaast moet ik 800€ bij betalen een advocaat kan ik niet betalen ik kook bijna elke dag Ik heb twee tieners thuis en als wij koud hebben wij stokken gewoon als iemand kan mijn helpen graag maar zo kan ik echt niet doorgaan.

  Reageren
  • CCyril

   @m.a.saad
   Neem anwb contract. Betaal de dagprijs. Ik ben heel de winter nog niet boven het “prijsplafond” van de (r)overheid gekomen.

   Reageren
   • PPeter

    @Cyril

    Wat betaal je nu gemiddeld per dag bij de anwb ?

    Reageren
  • BBianca

   @m.a.saad

   Je kan gratis informatie inwinnen bij het juridisch loket. Zit vaak in elke stad! Succes

   Reageren
 • MMichael

  Gewoon schandalig dat wij het elke keer weer moeten ophoesten en dat z.g het plafond voor de consument voordelig uit pakt. De clown gaat dood en het circus gaat door.

  Reageren
 • AAnnunaki

  Ach mensen het eind is in zicht van het geld in de wereld. Dat word niet verteld van geld kun je niet vreten en leven. Ook voor komt het eind snel er gaan maar een klein miljard het overleven op de planeet de rest gaat gewoon dood of verzuipt.

  Reageren
 • WWout

  Ik vindt het van zotte, dat alle vluchtelingen krijgen een huis en gratis gas en licht ,en wij maar betalen, bij ons in de buurt komen ze uit Duitsland bij hun familie in Nederland gaan ze samen in 1 huis wonen en dat kan allemaal, schande dat wij Nederlanders zo gepakt worden, dat noem ik misbruik van de situatie schande

  Reageren
  • DDanny

   @Wout

   Ik ben ook wel benieuwd hoeveel miljoenen eneco winst maakt over de rug van Nederland dit jaar en hoeveel de directeur weer heb verdiend , ik weet zeker dat hij er wel lekker warm bij zit thuis

   Reageren
   • WWillianne

    @Danny ze rekenen de dure prijs van nu, terwijl ze het al eerder goedkoop in hebben gekocht òf ze hebben niet goed opgelet en te weinig ingekocht, maar dàt is hun probleem en mogen ze nu niet op de klanten afschuiven! dat geschuif met alles moet verboden zijn en is ’t volgens mij ook, want anders wordt het ook nooit meer goedkoper…………….

    Reageren
    • Ssebco

     @Willianne

     Stoere praat om te zeggen dat het hun probleem zou moeten zijn maar zo werkt het nou eenmaal niet. Blijkbaar ben je tegen het westerse mechanisme van vraag en aanbod. Als Eneco heel veel heeft ingekocht tegen een laag tarief dan hebben ze het goed gedaan en kunnen ze veel winst maken. Hebben ze te weinig ingekocht dan moeten ze bijkopen tegen een hoog tarief. En dat zal worden doorberekent aan de klant. Zo gaat dat nu eenmaal met een commercieel bedrijf. Het is geen sociale instelling. Je denkt toch niet dat ze zo maar verlies gaan lijden omdat ze je zielig vinden? Als de prijs voor energie voor langere tijd lager wordt dan gaan er vanzelf energiebedrijven het aanbieden tegen lagere tarieven en moet Eneco wel mee. Zo werkt het nou eenmaal met marktwerking. Geen paniek. Komt vanzelf weer goed. (Ik weet dat Eneco energie inkoopt voor een langere termijn dan bijvoorbeeld Essent en Vattenfall; dit betekent dat de prijs langer laag blijft maar ook dat als de prijs eenmaal hoog is zoals nu het ook langer hoog zal blijven dan hun concurrenten).

     Reageren
  • JJan Bisschops

   @Wout
   Dat komt allemaal door het vieze kereltje Rutte en zijn niet minder vieze kabinetsvolgers.

   Reageren
   • HHeleen

    @Jan Bisschops en Wout idd waar blijven wij in ons eigen land ??;

    Reageren
  • HHuib

   @Wout
   Het is te hopen dat je zelf nooit vluchteling wordt.

   Reageren
   • RRita

    @Huib

    Als het zo verder gaat,dan zal dat vlug gebeuren,en u denkt dat je dan ook hier of elders geholpen wordt,zoals de gelukzoekers,meeste dromen zijn bedrog,droom jij dus maar verder!

    Reageren
   • RRobert

    @Huib

    Huib dat is toch een dood doener zo een antwoord.
    Wout heeft volkomen gelijk .
    Rutte zit er nier voor jou .

    Reageren
   • GGerard

    @Huib

    Was het maar mogelijk dan heb je het hier een stuk beter

    Reageren
  • BBen

   @Wout ik ben het met jou eens
   Zeker nu we het toch al zo moeilijk hebben ik heb niets op vluchtelingen maar ik kan in de kou zitten en de tandarts rekening kan ik ook niet betalen het is allemaal mooi geregeld met dank aan het kabinet
   Ps zorg eerst voor ons Nederlanders die het door deze ellende zo moeilijk hebben

   Reageren
  • EEke

   @Wout
   Niet best ben ben het helemaal met je eens

   Reageren
 • DDieneke

  Verdiep je eens in een dynamisch bedrijf. Ons gas kost nu 1.40 per m3 en 40 ct kwh. Tibber, Frank Energie, Zonneplan

  Reageren
  • HHarm

   @Dieneke
   Je hebt volkomen gelijk en ook bij de ANWB Energie kan je een Dynamisch contact afsluiten.

   Reageren
   • FFlorijn

    @Harm
    Zolang men alleen kan vertellen wat het maandbedrag is wat men moet betalen. Niet het energieverbruik weet. Dan is het zinloos om dat te adviseren. Maar dan ook uitleggen dat het bedrag iedere maand anders is. Bij mij varieerde tussen de €400, en min €35,-
    Als je dat gaat vertellen kijken ze je aan of ze water zien branden. Als ik de gemiddelde opmerkingen hier lees zullen de meeste er niets van begrijpen. Maar binnen twee jaar gaan alle energiebedrijven voor stroom over op een dynamisch contract. Dat k9 t door al die windmolentjes op zee. Bij windkracht 6 of 7 is de stroomprijs maar 2 of 3 cent plus de belasting

    Reageren
 • SSchoonewagen

  Toen mijn energie leverancier over de kop ging kreeg ik niets. En als ik mijn contract op wil zeggen als hij te duur is mag ik betalen vreemd hoor

  Reageren
 • SSoerin

  Onbegrijpelijk dat we gas veel goedkoper exporteren en dure gas importeren.

  Reageren
  • SScheffers

   @Soerin
   Onvoorstelbaar laten we ons gas zelf gebruiken !!!

   Reageren
  • EEmmy

   @Soerin ? Leg uit? Waar kan ik die kennis van je terug vinden? Ik weet dat dat vroeger zo was met Gronings gas maar zou niet weten of dat nu nog wel zo is? Zou natuurlijk van de zotte zijn. Maar zijn we niet gewoon een doorvoer land waar Duitsland het door Duitsland zelf gekochte gas doorheen loodst en een tijdje opslaat? Dat dacht ik namelijk? En daar verdienen wij dus weer wat op. Dus of het klopt wat jij beweerd? Ik vraag me dat af?

   Reageren
   • YYvonne Segeren

    @Emmy

    @soerin heeft gelijk, dit is namelijk op tv geweest. Minister Omsigt heeft dit kenbaar gemaakt dat er, begin 2022 gas, door Nederland, aan Duitsland en België verkocht werd voor een vrienden prijsje. Hij wilde ook weten voor welke prijs het verkocht was maar ik denk dat dat nooit boven water komt. Wat er op dit moment gebeurt, is van te voren al gepland. Iedereen moet van het gas af en moet maar dure investeringen doen. Hetzelfde als de auto, de dieselauto moet eruit en ook de benzineauto, dit is makkelijk op te lossen, we maken de diesel en de benzine zo duur dat de mensen niet meer kunnen rijden. En tot slot kunnen we niet meer eten omdat het zo duur gemaakt wordt. Onze ministers in Den Haag moeten zich de ogen uit de kop schamen, de Nederlanders die het land gemaakt hebben zoals het was, zijn nu aan de bedelstaf geraakt moeten nog meer bezuinigen. Mijn moeder is een alleenstaande weduwe die de nieuwe gas/stroomprijs door kreeg van de energiemaatschappij zij moest maar ruim € 900.- per maand gaan betalen, zij heeft alleen een AOW. Dit resulteerde dat ze de verwarming op 14 graden heeft staan en dat ze om 19.00 uur op bed ligt. Fijne feestdagen ministers.

    Reageren
 • PPrem Singh Mahabier

  Ik vind het prima dat de prijzen naar beneden zakken

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.