Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit worden de tarieven bij Eneco per 1 januari 2023

Huishoudens die bij energiebedrijf Eneco klant zijn, gaan volgend jaar een lager variabel energietarief betalen.

De gasprijs komt in 2023 uit op 2,99 euro per m3 en de stroomprijs op 0,687 euro per kWh. Dat maakt de energieleverancier vandaag bekend. Het zou gaan om een verlaging van zo’n 12 procent in vergelijking tot het huidige tarief.

> Maak nu hier een berekening voor 2023

De prijsverlaging is enigszins opvallend, want bij zowel Essent als Vattenfall gingen de energieprijzen juist flink omhoog. Aan de andere kant was de energieprijs bij Eneco al op hoog niveau.

Gasprijzen grote 5

Bij de meeste energieleveranciers zijn de energieprijzen voor 2023 inmiddels bekend.

Een overzicht van de de variabele gasprijs (per m3), inclusief belastingen, bij de vijf grootste energieleveranciers in Nederland:

 1. Budget Energie: € 2,42
 2. GreenChoice: € 2,55
 3. Essent: € 2,98
 4. Eneco: € 2,99
 5. Vattenfall: € 3,22

Op deze prijzen geldt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond van 1,45 euro per kuub tot 1.200 m3.

Je vergelijkt deze energieleveranciers in dit overzicht.

Stroomprijzen grote 5

Dit zijn de variabele stroomprijzen (per kWh) bij de vijf grootste energieleveranciers:

 1. Eneco: € 0,69
 2. BudgetEnergie: € 0,72
 3. Essent: € 0,83
 4. GreenChoice: € 0,82
 5. Vattenfall: € 0,84

Op deze tarieven geldt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond van 0,40 euro per kWh tot 2.900 kWh.

Dure inkoop

De voornaamste oorzaak van de hoge energieprijzen is natuurlijk de hoge inkoopprijs die leveranciers (hebben) moeten betalen voor stroom en gas.

Door de oorlog in Oekraïne, de sancties van het Westen richting Rusland en van Rusland richting het Westen, is er veel minder aanbod van gas. Dat heeft zowel de gasprijs als de stroomprijs erg opgedreven, waardoor leveranciers meer geld moeten betalen voor hun ingekochte energie.

Stijgende belastingen

Daarbovenop stijgt de belasting op stroom en gas volgend jaar ook nog eens:

 • De btw op stroom en gas stijgt van 9 naar 21 procent in 2023
 • De vermindering energiebelasting daalt naar 597 euro in 2023 (was 824,77 euro)

Als gevolg van het hogere btw tarief worden alle kostenposten op de energierekening volgend jaar hoger:

Denk aan:

 • Variabele kosten
 • Vaste leveringskosten
 • Netbeheerkosten

Verwacht wordt dat de energierekening in 2024 zelfs met maar liefst 2.500 euro hoger uitvalt.

Ruim tweederde heeft variabel contract

Op dit moment heeft ruim tweederde van Nederland een variabel energiecontract. En dat percentage blijft de komende tijd verder groeien, want er worden praktisch geen vaste contracten meer aangeboden.

Wel zijn dynamische energiecontracten, waarbij de stroom- en gasprijs per dag kan verschillen erg in trek. De tarieven in deze contracten liggen een stuk beneden die van de bekende leveranciers. Dat komt omdat deze contracten sneller meebewegen

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

156 reacties

 • AA bakker

  Ik zou nu €168 gaan betalen.en nu staat er dat ik over de 200 moet betalen dus jullie hebben mij toch bedonderd denk ik nu Als dat zo is jullie zeiden dat ik gewoon bij enneco bleef maar dat jullie dit deden voor enneco Dat blijkt denk ik toch niet zo ik wil dat graag weten

  Reageren
 • IIvan van de geuchte

  Blijf nog bij eneco tot na mijn afrekening want anders problemen met de premie van de overheid en dan veranderen van leverancier met vast contract want ze doen wat ze willen en kunnen niets controleren, noteer alle maanden mijn verbruik ,ben eens benieuwd naar hun schatting hoe ze mijn verbruik gaan berekenen, heb nog geen digitale meter

  Reageren
 • KKenny

  Since Budget Energie hebben hun tarief prijs verlaagt …passen de grote energie spelers ook hun tarieven aan…..als Budget Energie dat niet heeft gedaan Dan hadden de grote spelers nog hoger tarieven .ga niet de energie bedrijven voorspekken met hogere voorschot….daar hebben ze hun investors voor

  Reageren
 • Tteun

  ook hier dat verhaal, zag tot mijn schrik in de app van Eneco in jan 2023 de hoge tarieven staan in de app, bijna a 4 euro voor een kuub gas en ruim een euro voor 1 KWh.
  Na een telefoontje met Eneco met de vraag waarom ze het prijs plafond niet toepassen in de app kreeg ik te horen dat dat niet mag van de overheid.
  Krijg dus geen goed inzicht in de app wat betreft het gebruik in euro’s, de medewerker wist mij te vertellen dat dat zo blijf in heel 2023 en dat pas op de jaarafrekening het prijsplafond te zien is.
  Zij tegen haar dat de app dus eigenlijk waardeloos is in dit opzicht, tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat dat niet zo was omdat ik gewoon mijn verbruik kan zien, en als ik dat wil weten wat mijn verbruik in euro’s is in de betreffende maand kan ik dat gewoon met een rekenmachientje bijhouden.
  Dit gaat natuurlijk helemaal nergens over.

  Reageren
  • KKenny

   @teun
   Ik vertrouw Eneco niet. Dus heb ik een P1 meter gekocht en aangesloten op de slimmemeter kWh ingestelt op €0,40
   M3 ingestelt op €1.45 in de P1 meter app zie ik de werkelijk moment prijs. vergelijken met Eneco app hun huidige tarief prijs weet niet of ik moet huilen of lachen

   Reageren
  • Llieve

   @teun
   ik ben het met je eens
   kootje is nutteloos
   lekker ding wel.

   Reageren
 • JJW

  Grappig om te lezen dat iedereen klaagt en dan zegt” ik ben jaren klant”.. Dan geef je zelf al antwoord; Energiebedrijven hebben niks met trouw en vinden “slapers” (dus jarenlange trouwe klanten) alleen maar fijn.. Ja kan gewoon shoppen en overstappen.. maar nee “stel je voor dat ik geen energie krijg” , of ” dat hele uitzoeken heb ik geen zin in”.
  Dan moet je niet zeuren en lekker blijven zitten waar je zit! en betaal je dus te veel.

  Ik heb de afgelopen jaren zoveel aanmeldpremies opgestreken door telkens over te stappen en dan ook nog lageren tarieven.. ja; zelfs nu…
  Niet klagen maar actie nemen.. dan kan je geld besparen.
  Succes.

  Reageren
 • Ffz

  Helaas niet kunnen opzeggen anders moeten we ff 700euro betalen omdat de stroomprijzen zo hoog zijn dat we in nov dec ca 900 euro aan alleen stroom hebben
  We hebben warmtepomp
  We hebben geen gas en betalen 100 E aan voorschot per maand
  Vorig jaar was stroom nog 0,11 en nu 1,04 per kWh
  Boeven zijn het

  Reageren
 • MMieneke de Jong

  Zo triest en verdrietig vorige week zo maar weer verhoogd
  Gas is nu €3,82
  Stroom€1,11
  Om te huilenaltijd klant geweest

  Reageren
  • HHetty

   Het is verschrikkelijk bij Eneco. Niet normaal meer hun prijzen. Ze vallen inderdaad door de mand. Wegwezen daar. Gelukkig al opgezegd. Per 8 februari een ander energie bedrijf. Scheelt mij heel veel geld. Dit jaar zoveel minder gebruikt en 3 graden lager aan temperatuur. Ja echt niet te geloven wat een….

   Reageren
  • KKees

   @Mieneke de Jong

   Gewoon overstappen naar dynamisch contract van Frank!
   Bespaard je zo maar 60 %

   Reageren
   • CCindy

    @Kees
    Hoi Kees,
    Is dat Frank Energie waar je nu bij bent. Ik ben momenteel ook volop aan het vergelijken en die kwam er wel goed boven uit met zijn tarieven. Ik ben dan wel benieuwd of dat werkelijk zo is of dat er ergens een addertje onder het gras zit.

    Reageren
 • JJan

  Jaren trouw geweest maar nu vallen ze door de mand hoelang willen ze nog deze prijzen verkopen

  Reageren
  • Ddumarey norbert

   @Jan
   het zijn Nederlanders hé !!

   Reageren
   • FFrans

    @dumarey norbert

    Eneco is een geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf met als aandeelhouders Mitsubishi Corporation (80%) en Chubu (20%).

    Reageren
 • JJan

  Zo snel als het mogelijk is weg wezen bij Eneco wat een boeven
  Jaren trouw geweest maar nu vallen ze door de mand hoelang willen ze nog deze prijzen verkopen

  Reageren
 • MMark

  Wojtek to sa zlodzieje , Huj im w dupe !!!

  Reageren
 • MMartina Wingers

  Nou mijn stroomprijs is per 1 januari bij Eneco verhoogd naar € 1 ,13 per kwh, terwijl hier een bedrag van € 0,69 wordt vermeld. Hoe kan dat nou?

  Reageren
  • Llouis

   @Martina Wingers

   Nieuw contract gaat in in de loop van januari en niet per 1 januari.
   Tot die tijd geldt bestaand contract waarbij echter de btw is teruggebracht naar 21% en we profiteerden een tijd van 9%.
   Dit staat los van de prijzen uit de regeling prijsplafond
   Zo zit het volgens mij…

   Reageren
  • DDaniel Abom

   @Martina Wingers
   HI Martina, de wijzingen per kwh kloppen, echter deze gelden alleen als je boven het prijs plafond uitkomt. 2700 KW op jaar basis is dacht ik het plafond, blijf je hier onder dan geldt een prijs van 0,40 per kwh. Ik zag deze informatie pas nadat ik op de laptop inlogde bij Eneco. De app geeft dus de max prijs aan en is daardoor redelijk waardeloos.

   Reageren
  • WWouter

   @Martina Wingers

   Ja,mijn gasprijs zou van 3,39€ per kuub,dalen naar 2,99€ per kuub.maar zie net op de enecoapp,dat ie is verhoogd maar 3,80€ per kuub. Ga er vanuit dat het niet klopt.

   Reageren
 • WW Donker

  Ik ook

  Reageren
 • CC.aardenburg

  Zonder aankondiging is mijn gasprijs verhoogd. 4 januari 2023 Heb geen bericht ontvangen. Betaalde eerst 3.17 voor gas.nu 3,57 bij eneco

  Reageren
  • SS

   @C.aardenburg

   Ik ook

   Reageren
  • SS

   @C.aardenburg

   Voor mij ook, snap er helemaal niets van

   Reageren
  • MManon

   @C.aardenburg hier idem dito. In december nog verhoging gehad en nu weer en ver boven wat hier beschreven staat. 3,06 gas en 0.86 stroom zonder aankondiging

   Reageren
  • HH.

   @C.aardenburg

   Hier ook gasprijs verhoogd naar € 3,57 en stroom naar € 0,95.

   Reageren
  • CCindy

   @C.aardenburg
   Ik kan alleen maar zeggen, weg gaan! Wij hebben Eneco per 16-12 verlaten omdat de prijzen bleven Steven terwijl de marktprijzen aan het dalen waren. We hebben nu een dynamisch prijzen contract bij Frank Energie. Betalen vandaag 1.47 voor gas en gemiddeld 0,32 voor stroom. Ik kan het niet uitleggen waarom de grote energie reuzen dit doen maar ben wel blij met het voordeel welke we nu hebben.

   Reageren
   • RReinier

    @Cindy

    Ik heb ook een dynamisch contract bij Frank energie en ben nog nooit zo voordelig uit geweest. Je moet wel een kleine borg vooruit betalen zodat het bedrijf het risico niet loopt en dus goedkoper kan leveren. Tussen kerst en nieuwjaar betaalden we op sommige momenten slechts 0,09 cent incl. alle belastingen. Dat komt omdat er dan een overschot is. Vandaag is het kouder en een werkdag en kost een kwh circa 40 cent max en in de nacht 0,18 cent.

    Ik raad iedereen aan om het op zijn minst te proberen, je hebt ook geen contract waar je aan vast zit, dus bevalt het toch niet dan kun je na een week of maand ook gewoon weer naar een ander!Ik heb geen aandelen in dit bedrijf of belangen en u bent een dief van uw eigen portemonnee als u hier geen gebruik van maakt

    Reageren
  • Eelly

   @C.aardenburg btw ging omhoog 1 januari

   Reageren
 • WWim Roos

  Zonder aankondiging is mijn gasprijs en elektra verhoogd. Heb geen bericht ontvangen. Betaalde eerst 3.17 voor gas.

  Reageren
 • AAnneke de Bok Offerman

  Waarom staat er in het prijsplafond dat de variabele contracten van stroom per 1 januari €0,69 ( inclusief 21% ) bedraagt terwijl in mij enecoapp word er € 1,05 berekend. Ik vind dit pure diefstal , het dagtarief moet zijn €0,57 maar in mijn enecoapp staat € 0,83

  Reageren
  • YYvo Smit

   @Anneke de Bok Offerman

   Wij van het zelfde ben vanaf augustus alleen maar in stijgende lijn van 53 cent naar nu in januari 2023 naar 1,04 cent per kw stroom en ga zo maar door. Ik begrijp er helemaal niks meer van. Er is nu al voor de 4 keer een prijs verlaging bekend gemaakt maar wij nog steeds de Sjaak

   Reageren
 • SSietske

  Waarom is het tarief voor gas omhoog gegaan per 1 Januari? Dit moet 30 dagen van tevoren per mail doorgegeven worden. Betaalde 31 December 3.49 voor gas en per 1 Januari ong 3.84 Kreeg wel bericht dat per 19 Januari de gasprijs naar beneden gaat. Zou hier graag antwoord op willen hebben!

  Reageren
  • FFrans

   @Sietske hebben storing, uiterlijk 5 jan moeten de juiste bedragen zichtbaar zijn

   Reageren
 • JJolanda

  Ook ik schrok me een ongeluk. Mij tarieven staan ook ineens om gas 7,214 en stroom dagstroom 2,06 en dal 1,58. Hoe kan dit . Ik heb 20 december mail gekregen dat mijn tarieven per 19 jan verlagen naar 3,04 voor gas en 0,82 normaal en 0,63 dal.
  Ik snap helemaal niks meer van.

  Reageren
 • JJan van de Vis

  Mijn tarieven op Mijn ENECO staan per 1/1/23 op 1,8301 per kWh en 7,21438 per m3, Dat is veel hoger dan hierboven is aangegeven. Gisteren was het nog 0,83 en 3,40. Een verhoging moet toch 30 dagen van te voren worden aangekondigd?

  Reageren
  • KKitty

   @Jan van de Vis ja dat zag ik ook toen ik vanmorgen in de app keek. Heel vreemd en vervelend. En zeker, omdat ze nu niet bereikbaar zijn. Had verwacht dat er nu 1,45 en 0,40 zou staan ivm het prijsplafond

   Reageren
   • SStef

    @Kitty

    Ik dacht ook dat ik per 1 januari bij eneco de prijs van het prijsplafon moest gaan betalen maar in mijn app staan gewoon de ouden prijzen

    Reageren
    • JJoost

     @Stef

     Ik heb liever mijn oude prijzen dan de nieuwe prijzen. Ik ben opeens van 77 cent per kw naar 93 cent per Kw gegaan zonder ook maar enige aankondiging. En dan te denken dat ik begin dit 2022 nog op 13 cent per kw dag tarief en 9 cent dal tarief had…

     Reageren
 • Kkoen verstappen

  Had ooit variabel tarief okt 2022 ..deze leverancier wilde voorschot van 1050/mnd..ben toen overgestapt naar ANWB dynamisch tarief met voorschot van 650/mnd… zelfs nu eind december is het beeld dat ik 2500 euro terug krijg.. in december zelfs minder verbruikt dan mn voorschot.
  Wel is het zo dat we auto laden, vaatwasser, wasmachine, droger naar de dalmomenten ( snachts en vaak ook weekend) is verschoven en dan wordt het leuk. Ook moet je geen zonnecellen hebben, want daar krijg je alleen de uurprijs voor terug en kun je beter naar maand variabel e- leverancier

  Reageren
  • LLeon

   @koen verstappen klopt niet helemaal. Ik heb zonnepanelen en ga

   Reageren
 • SSoulia

  Eneco stuurt een mail waarin staat dat de prijzen vanaf 30 januari 2023 pas gaan wijzigen, dus niet vanaf 1 januari.

  Reageren
 • BB.van Willigen

  Beste medewerkers Eneco,
  Ik wil graag overstappen van Essent naar Eneco. Heb alleen maar stroom. Gas gaat apart via appartement en via VVE.
  En ik wil dit eerst met u bespreken voor dat ik overstap. Ben het wel van plan maar wil de voorwaarden graag weten.
  Kunt u mij vandaag of aanstaande maandag of eventueel dinsdag bellen. Liefst in de of eind middag.

  Reageren
  • DD.Duck

   @B.van Willigen

   Reageren
 • AA de Ronde

  Ik ben supergelukkig met mijn dynamische elektra contract bi EnergyZero, ik baal ervan dat het vel over mijn oren wordt getrokken door ENECO omdat deze de stadsverwarming in beheer heeft (alleenrecht) en gewoon de HOOFDPRIJS blijft berekenen naar zijn afnemers. En. dan spreken over klantvriendelijkheid. Jullie moesten je schamen!!!

  Reageren
 • Ssake kootje

  ik vind het de grooste oplichterij die er bestaat.. nex energie nu op dit ogen blik 00.017 kw gas 0,87 hier moet iedereen heen gaan ben blij dat ik met eneco ben gekapt heb nu een dynamisch contrakt

  Reageren
  • AAad

   @sake kootje

   Gas kost(te) bij Next Energy tijdens de kerstdagen én vandaag € 0.77 per kuub.

   Reageren
 • RRika

  Beste mede burgers
  Op 7 Januari je kans nu met z’n allen naar Amsterdam .
  En laten merken jullie zijn te ver gegaan.
  Burgers doen!!!!!!anders wordt
  voor vele onhoudbaar

  Reageren
  • JJoop

   @Rika
   Wat een onzin. Je energierekening wordt ruim gecompenseerd door de regering. Wat wil je nog meer?
   Probeer eens na te denken over je eigen bezuinigingen in plaats van de boel op te ruien.

   Reageren
   • Jjaap

    @Joop ga eerst eens goed rekenen voor je zoiets vermeld wij als burgers worden niet gecompenseerd maar de energiebedrijven worden gesubsideerd terwijl ze torenhoge winsten maken met hele lage inkopen voor gas en elektra de regering had ook een prijsplafond in moeten stellen voor die maatschappijen en niet een gebruiksplafond want deze compensatie gaan we gewoon zelf weer betalen aan deze corrupte bende in den haag

    Reageren
    • TTheo

     @jaap. Je hebt helemaal gelijk,wand de overheid int belasting over de hoge energieprijzen en daar worden wij dan mee gecompenseerd,dus is brood uit eigen deeg

     Reageren
 • VVigil

  Mede door de expansie politiek van de EU zijn we
  betrokken geraakt bij een oorlog.
  Frans Timmermans (PvdA), D’66 en Groen Links hebben
  hebben dit aangegrepen om de energietransitie te versnellen
  en hun klimaatideologie door te drukken met als resulaat
  deze prijsopdrijving.
  De linkse partijen zijn sinds de jaren 80 tegen kernenergie
  geweest, (Dodewaard), waardoor de ontwikkeling
  op dit gebied heeft stilgestaan.
  Wij allen betalen daar nu de prijs voor.

  Reageren
  • EErnest

   @Vigil complimenten. Nooit zoveel onzin in zo’n klein stukje tekst gezien. Bravo.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.