Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit worden de tarieven bij Eneco per 1 januari 2023

Huishoudens die bij energiebedrijf Eneco klant zijn, gaan volgend jaar een lager variabel energietarief betalen.

De gasprijs komt in 2023 uit op 2,99 euro per m3 en de stroomprijs op 0,687 euro per kWh. Dat maakt de energieleverancier vandaag bekend. Het zou gaan om een verlaging van zo’n 12 procent in vergelijking tot het huidige tarief.

> Maak nu hier een berekening voor 2023

De prijsverlaging is enigszins opvallend, want bij zowel Essent als Vattenfall gingen de energieprijzen juist flink omhoog. Aan de andere kant was de energieprijs bij Eneco al op hoog niveau.

Gasprijzen grote 5

Bij de meeste energieleveranciers zijn de energieprijzen voor 2023 inmiddels bekend.

Een overzicht van de de variabele gasprijs (per m3), inclusief belastingen, bij de vijf grootste energieleveranciers in Nederland:

  1. Budget Energie: € 2,42
  2. GreenChoice: € 2,55
  3. Essent: € 2,98
  4. Eneco: € 2,99
  5. Vattenfall: € 3,22

Op deze prijzen geldt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond van 1,45 euro per kuub tot 1.200 m3.

Je vergelijkt deze energieleveranciers in dit overzicht.

Stroomprijzen grote 5

Dit zijn de variabele stroomprijzen (per kWh) bij de vijf grootste energieleveranciers:

  1. Eneco: € 0,69
  2. BudgetEnergie: € 0,72
  3. Essent: € 0,83
  4. GreenChoice: € 0,82
  5. Vattenfall: € 0,84

Op deze tarieven geldt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond van 0,40 euro per kWh tot 2.900 kWh.

Dure inkoop

De voornaamste oorzaak van de hoge energieprijzen is natuurlijk de hoge inkoopprijs die leveranciers (hebben) moeten betalen voor stroom en gas.

Door de oorlog in Oekraïne, de sancties van het Westen richting Rusland en van Rusland richting het Westen, is er veel minder aanbod van gas. Dat heeft zowel de gasprijs als de stroomprijs erg opgedreven, waardoor leveranciers meer geld moeten betalen voor hun ingekochte energie.

Stijgende belastingen

Daarbovenop stijgt de belasting op stroom en gas volgend jaar ook nog eens:

  • De btw op stroom en gas stijgt van 9 naar 21 procent in 2023
  • De vermindering energiebelasting daalt naar 597 euro in 2023 (was 824,77 euro)

Als gevolg van het hogere btw tarief worden alle kostenposten op de energierekening volgend jaar hoger:

Denk aan:

  • Variabele kosten
  • Vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten

Verwacht wordt dat de energierekening in 2024 zelfs met maar liefst 2.500 euro hoger uitvalt.

Ruim tweederde heeft variabel contract

Op dit moment heeft ruim tweederde van Nederland een variabel energiecontract. En dat percentage blijft de komende tijd verder groeien, want er worden praktisch geen vaste contracten meer aangeboden.

Wel zijn dynamische energiecontracten, waarbij de stroom- en gasprijs per dag kan verschillen erg in trek. De tarieven in deze contracten liggen een stuk beneden die van de bekende leveranciers. Dat komt omdat deze contracten sneller meebewegen

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

156 reacties

  • VV. Schult

    Dit hele corrupte kabinet moet op de schop, dan jetten die ooit een opleiding heeft gehad van, jaja dhr Rockefeller, zegt al genoeg. Als wij het volk eens op zou staan, maar is allemaal al ingecalculeerd, het volk over de hele wereld word onderdrukt door dit elite tuig

    Reageren
  • GGeorge Philip

    Hoe meer mensen op de VVD blijven stemmen, hoe meer de overheid aan belasting geld zal blijven bijtanken op kosten van het volk. En zo worden de armen armer en de rijken worden rijker. Het heeft absoluut niets met oorlog en Putin te maken, het is een grote fraude. En Nederland blijft vrolijk gas exporteren naar het buitenland.

    Reageren
    • MMichael S

      @George Philip: eens. Alleen weinig mensen snappen dat dat plafond bekostigd wordt door, uiteindelijk, de belastingbetaler zelf.

      Wellicht heel triest om te zeggen (en zeker niet maatschappelijk/politiek correct), maar de mensen die modaal of minder verdienen, worden getroffen door hogere energie en voedselprijzen door dit politiek steekspel tussen VS, EU en Poetin… lachende winner is overigens uiteindelijk VS (LNG en behoud machtpositie ten kosten van burgers ) en QATAR (levering LNG!)

      Reageren
    • WWilma

      @George Philip

      Je hebt helemaal gelijk. Mensen ga toch niet meer op Rutte stemmen denk aan je portemonnee. De privatisering van bedrijven is de grootste fout die de VVD gemaakt heeft!

      Reageren
  • PPhiL

    Nederland blijft vrolijk net zo veel gas aan het buitenland verkopen als voorheen. Beetje Bidenachtige politiek.

    Reageren
  • FFlorijn

    Ik herken deze prijzen nog steeds niet met mijn dynamisch contract bij Frank energie. Stroomprijzen ca € 0,50 en gas ca € 2,00
    De afgelopen maanden lagen de prijzen veel lager.

    Reageren
  • FFrits van Gerder

    Allemaal boeven vooral in Den Haag stelletje opvreters zijn het gewoon met z’n alle niet meer betalen dan piepen ze we anders

    Reageren
    • KKeijmeulen Hans

      @Frits van Gerder Groot gelijk man , niemand zou die schurken nog een euro mogen betalen, ze zullen vlug anders piepen !

      Reageren
  • YY. Schoenmakers

    De geschiedenis leert ons. Dat in Groningen! Bijna elk jaar, protesten waren! Heeft dus ook niet geholpen, gasprijs was 1 eurocent. Dat heet een dictatuur. Zachtjes gezegd. Wij zijn dom.

    Reageren
  • GGeral-Dino. Gerrit Van De Vooren

    De geschiedenis leert ons over het winnen van gas in Groningen vanaf 19….. Er waren regelmatig protesten daarover. Nooit is er iets mee gedaan. Gasprijs 2 of 3 cent of 1 euro cent. Hoelang blijven wij nog toekijken! Zachte heelmeesters maken stinkende wonden .

    Reageren
  • Xxilence

    Als ze nu niet bewezen is dat het 1 grote oplichtersbende is dan is dit wel het bewijs.
    Betaalde bij (engie) united consumers voor een variabel contract 0,33 cent voor een Kwh en 1,64 voor een cuub gas. Nu het prijsplafond in aantocht is krijg ik een prijsverhoging voor mijn kiezen van 80 cent Kwh en 2.94 voor een cuub gas als ik over het vastgestelde verbruik gaat. Dat is gewoon ordinair mee graaien uit de pot van de overheid. Wordt tijd dat ze daar eens wat aan gaan doen!

    Reageren
    • SSonja

      @xilence
      Ben ik eens met u. Hier in Nederland zijn ze de grootste graaiers. Dankbaar gebruik maken van de stijgingen onder de mom van…oorlog. Waarom is het in Spanje en omliggende landen goedkoper.? Wij horen toch ook bij de Europese Unie.? Waarom grijpt de EU niet in.?Dus waarom elders in Europa goedkoper en Nederland knijpt ons nee, zuigt ons leeg. Men denkt , we krijgen geld van de overheid. Nee lezers alles wordt maar duurder en duurder. Dus of je onderaan de ladder bent betaal je mee voorbeeld dagelijkse levensbehoefte hoe duur is dat niet.
      Dat is voor de meeste niet meer op te brengen. Prijsstijgingen rijzen de pan uit in Nederland en het wordt nog erger. De bevolking moet nu echt wakker worden, en zijn stem laten gelden dat het zo niet langer kan op een vreedzame manier.

      Reageren
  • TTheo

    Engie heeft een groot deel van zijn mensen wereldwijd verkocht en heeft daar 7.1 miljard voor gevangen.
    Na de verkoop in oktober 2022 heet het nu Equans. Alle verkochte medewerkers en alle medewerkers van Engie kregen een email dat zij een bonus kregen van 1500 euro. De verkochte medewerkers hebben bijgedragen aan de winst van Engie maar kunnen fluiten naar deze bonus.
    Ik kan u zeggen dat Engie in alle voorgaande jaren nooit een bonus aan al zijn medewerkers heeft gegeven. Nu het zo goed gaat met de verkoop van gas en elektriciteit en de organisatie is afgeslankt kan het wel. ENGIE BEDANKT.

    Reageren
    • Xxilence

      @Theo,
      ‘ Alle verkochte medewerkers en alle medewerkers van Engie kregen een email dat zij een bonus kregen van 1500 euro. De verkochte medewerkers hebben bijgedragen aan de winst van Engie maar kunnen fluiten naar deze bonus.’

      Alle verkochte medewerkers en alle medewerkers kregen een bonus, maar tegelijk kregen de verkochte medewerkers toch niets. Wat is het nou? Raar verhaal

      Reageren
  • SSuzan

    Ik ga per 27-12-2022 (eneco) €2,61 voor een kuub gas betalen en €0.69 per kwu. Belachelijk hoog!! Ik woon in een niet geisoleerde huur woning van Portaal en ze zijn de komende 10 jaar ook niet van plan om te gaan isoleren oid. De huren gaan wel ieder jaar flink omhoog!

    Reageren
    • TTea

      @Suzan Dat zijn ze inmiddels verplicht! Een brief schrijven naar de gemeente!
      Succes en sterkte!

      Reageren
    • EEmmetje

      @Suzan ik betaal al sinds maart 2.71 per m3 gas en 0.70 cent per kWh…de huren gaan per juli 50 euro omlaag….

      Reageren
      • JJohn

        @Emmetje
        Ik betaal aan die gascriminelen van Oxxio. €3.37 per m3 gas en €0.92 per kwh !! Er moet iets gebeuren!!

        Reageren
        • BBert

          @John
          Stap dan over!
          Ga naar Zonneplan.nl of Tibber.
          0,40 cent.

          Reageren
          • FFrans

            @Bert zonneplan.nl/energie, 0.50 cent stroom met zelf zonnepanelen, 2.00 gas.

            Reageren
        • UUlco

          @John

          Waarom stap je niet over dan met die tarieven? Voordeel van flexibel is dat je kosteloos kunt overstappen. Volgens mij lijkt er sprake van een daling van de inkoop prijzen. Deze daling pak je volgens mij het snelste mee met dynamische tarieven.

          Reageren
    • DDW

      @Suzan
      Troost je, ik betaal sinds 30-10 al 3,39 per kuub gas en 0,93 ct voor kwh stroom tm 30-01-2023.
      1 nov jl, 1 dag later dan mijn nw prijs aanbod zakte de prijs naar 3,17.
      Blijft zuur……

      Reageren
  • PPeter57

    Wat kosten jullie nu over de energie maatschappijen? Het is de overheid die steelt. Heb je wel gelezen hoeveel belasting je betaalt? Meer dan de helft. Hetzelfde geldt voor de benzine. In de 2023 gaat de btw en de belasting weer omhoog. In 2024 willen ze zelfs de belasting nog meer verhogen met 2400. De overheid dat is de dief en ook de schuldige. Nederland!oest zonodig af van het Russisch gas. Dit terwijl ze geen voorbereidingen hadden getroffen omdat het wegvallen hiervan te compenseren.

    Reageren
  • NNancy

    Sorry meneer,maar niet iedereen kan in kou en met een trui extra aan leven. Wat als u zich dan moet omkleden. Een reuma patiënt bv kan niet de pijn bij koude verkrijgen met een pull extra. Het is onverantwoord. En blijft de schuld van de grote winsten. En taken… voor alles. Schande in deze tijd….

    Reageren
  • NNancy

    1x gekloot geen 2. En waarom verplicht variabele als alles zakt. STOP LET MIJ TE BELLEN. WIE OOK. EN ZEKER ESSENT AFZETTERS.

    Reageren
  • LLeo

    Stelletje zeurpieten, niet de overheid overal de schuld van geven, zelf verantwoordelijkheid nemen , kort douchen en 18,5 graad en een trui aantrekken

    Reageren
    • RRobin

      @Leo
      Je bent gewoon kortzichtig als je niet inziet dat er een bandieten bende ons kompleet van alle kanten aan het bestelen is ,het zijn nu de gediplomeerde oplichters
      met een stropdas om die nietsontziend hun zakken vullen over de rug van trouwe eerlijke klanten die jarenlang keurig maandelijks hun rekening betalen.
      Als je jarenlang een eerlijke betaler bent voor je product!, dan mag je van je aanbieder verwachten dat hij jouw ook eens een keertje tegemoet komt voor waarschijnlijk,een korte periode!
      Maar zoals altijd moet de hardwerkende altijd weer de eenrichtingsweg nemen zonder enig inspraak.

      Reageren
    • FFirdowsa

      @Leo
      Hou gewoon je bek man’ ga jij maar leven als een zwerver, dit is de schuld van de overheid niet ontkennen, zelfs boodschappen verhogen ze de belasting ervan’ ga je dan ook zeggen we moeten minder boodschappen doen en leven in armoede? Word eens wakker je word leeggeroofd door de belasting.

      Reageren
    • RRika de Haas 39

      @Leo
      Een zeurpiet !!!!wie denk je wel wie je bent.
      Denk eens goed na beste man of ben een schoothondje van de Overheid.
      Niets is wat het lijkt.
      Gewoon weg gaan naar een
      Andere Energie Maatschappij
      Kijk en vergelijk

      Reageren
  • TTon

    Nationaal inlijven net als vroeger een prijs

    Reageren
  • PPeter

    Bizar dat er met deze stroomtarieven een verplichting voor de warmtepomp in 2026 komt.

    Reageren
  • TTon

    Bedank Rutte maar mensen die wil oorlog met Rusland en blijf voor al stemmen op de ratten van het kartel.

    Reageren
    • RRomeo

      @Ton helemaal met jouw eens. Rutte schreeuwt van de hoogste toren af hoe en dat de Russen aangepakt moeten worden en dat heeft deze gevolgen. Rusland neemt Nederland als voorbeeld voor het westen. Met gevolg dat voor ons als eerste de prijzen nooit zo hoog zijn geweest, we worden aan alle kanten gehacked. Dus schreeuw nog ff wat harder Pinokio. Wie op deze partijen nog stemt zijn de mensen die nog genoeg centen hebben en blind zijn dat VVD het volk laat vallen als een baksteen.

      Reageren
      • GGerrit

        @Romeo
        Zou er iemand een idee hebben HOEVEEL EUROS er betaalt gaat worden aan de leveranciers van Gas en Electra…door vadertje staat ? Als ze dat geld nou netjes hadden gebruikt om de schade im Groningen op te lossen, en de Gaskraan aldaar open draaien was een groot deel van de problemen opgelost. Verder gewoon de nodige leveraciers Overheidsbedrijf maken zoals vroeger. En nog wat, in onze Noordzee zit nog HEEL VEEL GAS !!!!

        Reageren
  • IIkkuh

    Deze tarieven gaan in m.i.v. 2024 want tot die tijd geldt het plafind tarief. Is hoe dan ook belachelijk al die prijzen.

    Reageren
    • LLeeuw

      @Ikkuh het prijsplafond in 2023 is tot een bepaald verbruik. Komt men daarboven dan gelden deze tarieven. Dat zal voor veel huishoudens het geval zijn.

      Reageren
  • Ttrouwaert.linda

    Hoe zit het met die premie die we krijgen van de staat totaal engerie betaald deze al terug hoe zit dat bij Eneco

    Reageren
    • CCobie de Koning

      @trouwaert.linda
      Van Eneco allang 190 euro binnen

      Reageren
    • EEduardo

      @trouwaert.linda

      18.nov. Kreeg ik 190 op mijn rekening. 18dec. Volgende betaling. Jij moet het ook gehad hebben die 1e betaling

      Reageren
  • WWim

    We moeten met zij alleen gewoon de rekening niet betalen. Dan gaan de criminelen gewoon failliet . Doe gaskraan open im Groningen compenseer ze . Doe vooral niet zo panisch over aardbevingen er is nog enkele dode laat staan en gewonde. We sluiten toch ook niet de snelwegen af daar vallen elk jaar dode en gewonden

    Reageren
    • DDanielle

      @Wim en zo is het. Als we met zijn allen maar blijven betalen dan gebeurd er niets. Ik hoor daar zelf natuurlijk ook bij hoor. Maar niemand protesteert. En als er maar enkele mensen zijn waar betaling uitblijft dan komen er incasso, deurwaarder etc bij. Moeilijk hoor. Durf het zelf ook niet. De mensen die al in armoede leefden , worden nu alsmaar armer. Wordt hier echt verdrietig van.

      Reageren
  • GGer

    Wij zitten in een huur huis van zowonen het tocht aan alle kanten de huisen moeten geïsoleerd worden maar beginnen er pas aan in 2030 in de spouwmuur zit niets meer in gezien op infrarood de hele straat zit op noord oost met open veld op zolder kijk je zo naar buiten zweig over de voor deur en de ramen ze laten ons echt in de kou zitten schandalig.

    Reageren
  • WWillem Visscher

    Ik krijg 5 cent van energiedirect per kwh. Dan zou ik zeggen dat het in de zomermaanden voor 10 cent per kwh door geleverd kan worden.

    Reageren
    • MMartin

      @Willem Visscher

      Willem overstappen naar Engie terug levering het zelfde als verbruik dus gelijk om .

      Reageren
      • AAry

        @Martin
        Blijft Engie ook per 1 januari 2023 een terugleververgoeding betalen die gelijk is aan het afnametarief?
        United consumers deed dat ook, maar verlaagt de terugleververgoeding per 1 januari naar 13.5 cent per kWh. Terugleveren levert dan nauwelijks nog iets op. Welke leveranciers geven nog wel een goede terugleververgoeding per 1 januari 2023?

        Reageren
  • FFred

    Heel dat kabinet moeten ze naar huis sturen. Zijn alleen maar bezig iedereen kapot te maken en iedereen trapt er met lede ogen in.
    Nederland wakker worden.
    Over enkele jaren hebben we hier niets aar dan ook niets meer te vertellen. Dan zijn wij de slaven.

    Reageren
    • JJack

      @Fred
      We zijn de slaven van de maatschappij!

      Reageren
  • DD. de Leeuw

    Lees ik het goed aan het begin van dit artikel:
    Stroompjrijs per KWh:
    € 0,687 per 01-02-2023?
    LEUK!

    Reageren
  • AAnsje Rood

    Tot nu toe zit ik nog goed . Dus maar weer afwachten op betere tijden.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.