Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening 2500 euro hoger bij wegvallen energie plafond

De echte pijn van de hoge stroom- en gasprijzen gaan we pas in 2024 voelen. Naar verwachting stijgen de energiekosten in dat jaar met gemiddeld met 2.500 euro per huishouden, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH). Er is dan namelijk geen prijsplafond of andere overheidscompensatie die de energierekening binnen de perken moet houden.

Reden tot zorgen, want als er niets gebeurt, dreigen honderdduizenden, zo niet miljoenen Nederlanders financieel in het nauw te komen.

Gas blijft duur

Volgens energiedeskundigen liggen de problemen vooral bij de nog altijd hoge gasprijs. Momenteel ligt deze op circa 1,15 euro per kuub. Maar daar moet de btw (straks 21 procent) en de energiebelasting (bijna 0,50 euro) nog bijkomen.

Bovendien ligt de daadwerkelijke inkoopprijs voor gas vaak een stuk hoger, omdat er voor langere termijn gas moet worden ingekocht. Zowel Essent als Vattenfall verhogen om die reden de nieuwe tarieven per 1 januari 2023.

De betaalbaarheid van gas blijft dus een groot probleem. Er wordt daarom voorzichtig geopperd om de gasvelden in Groningen weer open te gooien Dit kan de prijs mogelijk met zo’n 10 procent verlagen.

Aanvullend beleid

Directeur Cindy Kremer van VEH roept het kabinet daarom op om op korte termijn met aanvullend beleid te komen. Zo kan hopelijk worden voorkomen dat huishoudens in de knel gaan komen.

Ook Koen Kuijper van Energievergelijk.nl vindt dat er iets moet gebeuren om de pijn te verzachten:

Een mogelijkheid zou zijn om de energiebelasting voor stroom en gas wat te verlagen of de btw-verhoging weer terug te schroeven naar 9 procent. In 2023 geldt het percentage van 21 procent weer, maar daar merken de meesten veel minder van als gevolg van het prijsplafond.

Koen Kuijper (Energie-expert)

In november en december krijgen bijna alle huishoudens nog 190 euro energiecompensatie. Maar dat soort maatregelen zijn slechts tijdelijk. Het is veel beter als er wordt nagedacht over oplossingen voor de lange termijn.

Verduurzamen

Natuurlijk kunnen Nederlanders ook zelf wat doen om de eigen energiekosten te verminderen, bijvoorbeeld door te investeren in isolatie, een hybride warmtepomp of zonnepanelen. Ook de VEH roept op om zoveel mogelijk woningen optimaal te isoleren.

Iedereen die achterblijft loopt het risico na volgend jaar alsnog hard te worden getroffen door hoge energietarieven en belastingen.

Cindy Kremer (Directeur VEH)

Een andere manier om het heft in eigen hand te nemen, is het overstappen naar een voordeliger energiecontract. De verschillen tussen energie-aanbieders zijn namelijk behoorlijk groot.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

25 reacties

 • AAnne klophout

  Belachelijk de hardwerkende middenmoot mag weer het volle pond gaan het betalen. Al die mensen in bijstand krijgen al zoveel toeslagen En de deur staat nog wagenwijd open voor nog meer bijstand uitkeringen, gratis zorg , onderwijs etc.

  De ouderen laten ze ook barsten.

  Er is geld zat in NL maar ze geven 2O miljard uit aan asielzoekers per jaar.
  Eigen volk eerst helpen.
  De hardwerkende middenmoot is tegenwoordig de slaaf.
  Op naar Thailand.
  Helemaal gehad met de EU en NL.

  Reageren
 • MMax

  Het energieplafond was nog enigszins een acceptabele manier om mensen aan te zetten meer aan het milieu te denken.

  Een basisbehoefte onbetaalbaar maken ondanks je gebruik, is natuurlijk gewoon ordinair zakken vullen.

  Waar worden we nu eigenlijk voor gestraft? Dat we uberhaupt leven? Is er een manier om compleet energie en gasvrij te leven of waar zijn we nu mee bezig? Hebben we geen recht meer op een aantal basiszaken? Is het echt al zo diep gezonken in deze wereld? Hetzelfde geld overigens voor eten, vervoer ed. We willen allemaal een heleboel maar alternatieven worden niet gegeven.

  Reageren
 • MMarieke

  Vergeet de stroom niet..
  Greenchoice van 33ct naar 87 cent..gas van 1,44 naar 2,66

  Reageren
 • RRuud

  Het wordt tijd dat dit rovers kabinet afgezet wordt , ze maken alles en iedereen kapot.
  Doe eerst overal de accijns en belastingen maar eens af dan is alles alweer een stuk beter te betalen voor de burger , en verder alle asielzoekers er uit schoppen want dat kost ook een vermogen en die mensen hebben het zo ver als het heen is beter dan de geboren Nederlander hier voor hun is alles gratis. Ook gelijk stoppen met Oekraïne te helpen dan kunnen we weer gewoon goedkope brandstof uit Rusland importeren het is onze oorlog niet , al met al hoop problemen opgelost.

  Reageren
  • PPatricia

   @Ruud
   Nounounou Ruud, mag wel wat constructiever.

   Reageren
   • MMax

    @Patricia
    Fijn dat je zelf zo onwijs constructief bent

    Reageren
 • HH homan

  Het is een groot schandaal dat we zo in een rjik land worden behandeld het duurd niet lang of er wonen meer asielzoekers als Nederlanders en die worden van alle kanten geholpen moet je zien hoe ze er bji lopen kunnen zo naar een bruiloft ze hebben alles wat hun hartje begeerd een mooi ingericht huis mooie i.bikes scooter te gek voor woorden en onze mensen worden aan hun lot overgelaten er zjin mensen die ziek zjin en aan zuurstof apparaten en andere nodige apparatuur daar val ik zelf ook onder maar daar word niks voor gedaan wji Nederlanders kunnen slikken of stikken schande

  Reageren
  • JJan

   @H homan

   Reageren
  • PPatricia

   @H homan
   Ho man (flauw, maar je vraagt erom). Stel je niet zo aan, je woont nog steeds in een van de rijkste landen van de wereld en niet te vergeten een van de meest vrije…Tuurlijk zitten er dingen scheef en ja er zijn schrijnende gevallen, maar dit soort vergelijkingen maken en zondebokken aanwijzen draagt niet bij aan enige oplossing.

   Reageren
   • MMax

    @Patricia
    Mensen zoals jij dragen niet bij aan een oplossing. Volgens jou is er niemand aan te wijzen voor deze problematiek. Het komt als een paddestoel de grond uitschieten. Was ik nog maar zo heerlijk naïef.

    De grootste aanstellers zijn overigens de mensen die commentaar hebben op mensen met klachten en vervolgens zelf niet met oplossingen komen.

    En NL 1 van de rijkste landen? Gezin hier met 2 full time werkenden. In een goedkoop huurhuisje en bijna niet rond kunnen komen. Donder een eind op met je onzin

    Reageren
    • TTonny

     @Max je zou beter zelf kunnen opdonderen. Je klets de grootste onzin uit. En ten tweede heeft Patricia gelijk dat wij nog steeds in een rijk land wonen waar alles nog steeds beter is geregeld en betaalbaar is vergeleken met de meeste landen wereldwijd. En ja Maxje, we moeten allemaal de broekriem meer ophalen want het gaat allemaal nog een stuk minder worden, en dat een wereldwijd probleem, dus geen Nederlands probleem an sich. Stukje realisme zou je sieren Maxje. Och! nog een puntje, wat zijn jouw oplossingen dan? Wel schreeuwen tegen Patricia dat ze niet constructief is, maar zelf zie ik jou alleen maar huiliehuilie doen.

     Reageren
 • JJustin Lieffering

  Fijn man een warmte pomp met nauwelijks compensatie .

  Reageren
 • BBart

  De prijs is in 1 jaar vervijfvoudigd al zou ik 5 keer zou weinig gebruiken wat onmogelijk is betaal ik nog steeds hetzelfde.

  Reageren
 • PP

  Iedereen roept en doet verder maar niks…dat is echt nedelandse klompen mentaliteit.

  Overheid verkloot alles en maar geld naar oekraine ed pompen terwijl eigen mensen kapot mogen vallen ik haat het hoe Nederland nu is en helaas zal blijven. Het is het nieuwe nu geworden.
  We accepteren alles maar maar laten we eens net als in Frankrijk bv eens flink van ons horen en er voor strijden verandering te brengen die het volk past

  Koningshuis afschaffen is er 1 van kost geld die we niet hebben
  En ga zo maar door

  Reageren
  • RRaymond

   Helemaal mee eens P

   Reageren
 • SSummer

  Overheid moet huiseigenaren en de woningbouw verplichten om de woning energie neutraal te maken. Investeren om op alle daken zonnepanelen te leggen alternatieve vormen van warmte.
  Er worden miljoenen verdient over de ruggen van de burger. Dat moet maar eens ophouden !!!

  Reageren
  • AAb

   @Summer
   Ga jij dat allemaal betalen dan?
   Huiseigenaren verplichten om hun huis te laten isoleren. Het geld moet er wel zijn. Niet zo maar wat roepen! Eerst nadenken!

   Reageren
 • LLeo

  Als dat zo is .gebruik ik thuis niks . Sta ik dalijk op straat .ik eet wel patat .met broodtje .ik ga niet op straat lopen .

  Reageren
 • DDerk Leusveld

  Het wordt echt crisis in 2024 voor een hoop mensen!
  De EU heeft dit veroorzaakt door een boycot van Russisch gas!
  De overheden moeten met een oplossing komen voor hun inwoners.
  Optie Groningen moet open en snel beslissen!
  Dure stikstof plannen uitstellen!
  Want dit is echt een crisis die men niet moet onderschatten!
  Compensatie inwoners geld stikstofpannen naar de gedupeerde inwoners!!!

  Reageren
 • KKikker

  Onze energierekening ging van 250 euro naar 800 euro per maand!!! Niet te betalen….

  Reageren
 • EEsther

  Energie zou nagenoeg gratis moeten zijn als het van zon en wind afkomstig is. Die energie bronnen zijn immers van ons allemaal en niet enkel het bezit van grote energiebedrijven en de roverheid. Een kleine toelage per huishouden voor onderhoud Netbeheer. Mensen moeten ook de optie geboden krijgen om zelfvoorzienend te zijn in hun energie opwek. Dus het off grid scenario. Scheelt direct in hoeveel mate het huidige energie netwerk belast wordt.

  Reageren
  • MM

   @Esther, precies! Wie bezit de wind en de zon?
   Grote maatschappijen draaien nog grotere winsten onder het mom van reserves aanleggen. Maar onze reserves raken steeds leger.

   Reageren
 • JJ. J. Bastiasns

  Ik heb een lage energierekening omdat ik weinig verbruik, mijn huis is goed geïsoleerd de lege kamer wordt niet verwarmd.
  Mijn energierekening gaat van€85 naar € 317. Alle adviesen heb ik opgevolgd. Nu dus maar geen kachel aan en koken op houtskool??

  Reageren
  • AAb

   @J. J. Bastiasns
   Je HAD een lage energierekening!

   Reageren
   • Nnic

    @Ab

    Heeft nog. Hij omschrijft het NU NOG €85 als kosten heeft en beschrijft dat dat VOLGEND JAAR naar €317 te verwachten gaat zijn.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.