Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit gebeurt er met je energierekening in 2020

0 reacties

In tegenstelling tot 2019 gaan consumenten in 2020 juist minder betalen voor stroom en gas. Huishoudens liften mee op de steeds lagere gasprijzen en de hogere heffingskorting. Wel gaan de energiebelasting en netbeheerkosten iets omhoog.

Volgens schattingen valt de gemiddelde energierekening in 2020 zo’n 61 euro lager uit dan vorig jaar.

Energievergelijk.nl zocht uit waar deze prijsdaling vandaan komt.

Heffingskorting en netbeheerkosten

Allereerst is de heffingskorting die huishoudens ontvangen op hun energierekening met 216 euro omhoog gegaan per 2020. Die bedraagt nu 527,17 euro op jaarbasis. De heffingskorting is een belastingvermindering en dus: hoe hoger de korting, hoe beter.

De netbeheerkosten stijgen aan de andere kant licht in 2020: gemiddeld 5 euro meer per huishouden.

Stroom- en gasprijs

De gasprijs gaat in 2020 verder omlaag. Dat is gunstig voor consumenten die stroom én gas afnemen. De lagere prijzen zijn het gevolg van de Russisch-Amerikaanse gasoorlog. De VS (en andere landen) gaan meer gas exporteren waardoor het aanbod toeneemt. Dit heeft een gunstig gevolg op de prijs die Nederlanders aan hun energieleverancier betalen. De kosten kunnen met zo’n 5 tot 10 procent omlaag.

Ook het Russische staatsbedrijf Gazprom laat de gasprijzen dalen.

Als gevolg van de lagere gasprijzen, wordt ook stroom over het algemeen ook goedkoper per kWh.

Energiebelastingen

De energiebelasting voor stroom gaat in 2020 iets omlaag: 4 euro per maand gemiddeld. De belasting op gas gaat wel met 73 euro omhoog (voor een gemiddeld huishouden).

Ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) waar de aanleg van duurzame projecten mee wordt bekostigd, is begin dit jaar gestegen:

  • 35 euro extra voor stroom
  • 46 euro extra voor gas

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.