Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

CO2-uitstoot bereikt recordhoogte

2018 is een recordjaar wat betreft CO2-uitstoot. In geen enkel ander jaar blies de mens zoveel kooldioxide de lucht in. Dat concludeert het Internationaal Energieagentschap (IEA) in haar jaarrapport van maart 2019.  

De kans is ook groot dat in 2019 opnieuw een recordniveau wordt bereikt.

De wereldwijde groei van energie-gerelateerde uitstoot groeide in 2018 met 1,7 procent naar een totaal van 33 gigaton CO2. Dat is 33.000 miljard kilogram. China en de Verenigde Staten blijven de grootste vervuilers. Kolenenergie neemt maar liefst 10 gigaton voor zijn rekening.

Weinig veranderd

De cijfers in het rapport van IEA laten zien dat er drie jaar na het klimaatakkoord in Parijs weinig is veranderd. Sterker nog, het energieverbruik en gebruik van fossiele brandstoffen is alleen maar toegenomen. En dat is opvallend want in de jaren 2014 tot en met 2016 groeide de CO2-uitstoot niet meer.

Vraag naar elektriciteit

De vraag naar elektriciteit groeide in 2018 met vier procent naar meer dan 23.000 TWh. Duurzame energie neemt hierin het grootste aandeel in beslag. Vooral in China, met zijn miljardenbevolking, blijft de vraag naar energie stijgen. Dit land staat dan ook al twaalf jaar bovenaan de lijst met landen met de hoogste CO2-uitstoot.

Bron: https://www.iea.org/geco/

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.