Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bijna 1 miljoen woningen met zonnepanelen

Deze zomer wordt het record bereikt van 1 miljoen woningen met zonnepanelen op het dak. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DINER). Uit de cijfers blijkt dat gemiddeld bijna 1 op de 8 woningen zonnepanelen op het dak heeft.

Volgens de klimaatmonitor databank, die gebruik maakt van cijfers uit 2018, heeft gemiddeld 9,1 procent van de woningen een of meerdere zonnepanelen op het dak.

De gemeenten Loppersum en Harlingen hebben – op basis van die cijfers – de meeste woningen met panelen: respectievelijk 30,1 en 27,1 procent.

Netbeheerders

Voor het bepalen van het totaal aantal zonnepanelen in Nederland zijn de onderzoekers van DINER afhankelijk van cijfers afkomstig van netbeheerders. Daarvan zijn er zeven in Nederland voor stroom.

Bij alliander, de grootste regionale netbeheerder, waren er in 2019 zo’n 375.000 huishoudens met zonnepanelen. 38 procent meer dan in 2018. Nu zijn het er al 417.000 laat alliander weten.

Ook andere netbeheerders, zoals Enexis en Stedin zien een flinke groei. Niet alleen bij koopwoningen groeit het aantal panelen, ook bij huurwoningen wordt er groei geconstateerd.

Kosten lager dan besparing

Jasper Hörmann van aanbieder Sungevity is de enorme groei van zonne-energie vooral ontstaan vanwege de goedkope leningen die beschikbaar worden gesteld.

Uit ervaringsonderzoek blijkt verder dat iemand die zonnepanelen neemt, direct kan besparen op zijn energierekening. De maandelijkse kosten van de lening zouden lager liggen dan de besparing.

Andere energieleverancier

Wie meer stroom aan het net teruglevert dan zelf consumeert, doet er verstandig aan om de energietarieven en terugleververgoedingen van diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

“Een overstap van energieaanbieder loont vaak de moeite nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft”, zegt ook Bart Koenraadt van Energievergelijk.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.