Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Aantal energieleveranciers in Nederland verviervoudigd’

Sinds de liberalisering van de energiemarkt is het aantal energieleveranciers in Nederland bijna verviervoudigd: inmiddels zijn er 47 bedrijven die stroom en gas aanbieden. Het grootste deel hiervan levert aan particuliere én zakelijke klanten. 12 bedrijven richten zich uitsluitend op ZZP’ers, MKB’ers en/of groot-zakelijke stroomverbruikers.

Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk die de energiebedrijven in kaart bracht.

Net voor de liberalisering, in 2001, waren er slechts 12 vergunninghouders voor elektriciteit. Nu is de markt behoorlijk verzadigd met maar liefst 47 verschillende leveranciers. De concurrentie die na de liberalisering is ontstaan, heeft gezorgd voor een positieve invloed op de stroom- en gasprijzen. Ook hebben nieuwe, klantgerichte technologieën, zoals de slimme meter, een flinke sprong voorwaarts gemaakt.

Infographic

In de onderstaande infographic staat een overzicht van alle energieleveranciers die in Nederland actief zijn. Bedrijven die enkel zakelijke stroom en gas aanbieden zijn apart getoond.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

*Energieleverancier Greenchoice is voor 30 procent in handen van Eneco en voor 70 procent van Energie Concurrent B.V..

Marktleiders

Een aantal grote energiebedrijven die al voor de liberalisering actief waren, behoren nog steeds tot de grootste leveranciers van Nederland. Marktleider in Nederland is het Duitse Innogy, een dochteronderneming van RWE, die Essent en Energiedirect onder haar hoede heeft. Het concern heeft op dit moment ongeveer 3,1 miljoen klanten. Op plaats twee en drie volgen Eneco en Nuon met respectievelijk 2,4 en 2,0 miljoen klanten.

Pas daarna komen energieleveranciers om de hoek kijken die na de liberalisering de markt hebben betreden. Op plek vier staat de Nuts Groep, waar BudgetEnergie en NLE onder vallen. Dit concern is naar schatting goed voor zo’n 600.00 klanten. Inmiddels behoort ook Greenchoice, met ongeveer 450.000 klanten, tot de grotere energiemaatschappijen.

Het restant van de energiemarkt bestaat uit kleinere, zelfstandige energiebedrijven. Een aantal van hen is onderdeel van een groter concern, zoals in de infographic te zien is.

Groen of grijs?

31 energiebedrijven leveren enkel nog groene stroom uit wind, water, zon of biomassa. Een groot deel van deze bedrijven koopt de stroom echter in middels een handelsmix en/of met behulp van groene stroomcertificaten uit het buitenland.

Een aantal bedrijven lijkt écht voorop te lopen in de duurzame energievoorziening van Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld Pure Energie en Qurrent. Deze bedrijven produceren en leveren uitsluitend wind- en zonne-energie van Nederlandse bodem. Ook het grotere Eneco investeert veel in windenergie en levert aan particulieren en klein-zakelijke klanten enkel nog duurzaam opgewekte stroom.

16 energieleveranciers leveren nog grijze stroom uit kolen, gas, olie of kernenergie. Hiertoe behoren ook de grotere concerns, Essent en Nuon. Het is enigszins te verklaren dat deze bedrijven nog niet volledig over kunnen gaan op een groene stroomvoorziening. De capaciteit is daarvoor te beperkt. Slechts 3 energieaanbieders leveren uitsluitend grijze stroom. Dit zijn Robin Energie, Naked Energy en het Russische Gazprom, die alleen de grootzakelijke markt bedient.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.