Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

40 procent Nederlanders wil liefst groene stroom uit Nederland

40 procent van de Nederlandse huishoudens wil het liefste groene stroom van Nederlandse bodem. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatstichting HIER onder bijna 1.600 Nederlanders.

Tegelijkertijd maakt het voor een derde van de Nederlanders niet of uit ze groene stroom uit Nederland of het buitenland geleverd krijgen. 21 procent van de respondenten is sceptisch over groene stroom: ze hebben er niets mee of beweren dat het niet bestaat.

Beter voor duurzaamheid en economie

Stichting HIER stelt dat het voor de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland veel beter is als de stroom die groen wordt opgewekt ook daadwerkelijk afkomstig is van Nederlandse bodem, bijvoorbeeld via windmolens of zonnepanelen. Ook de economie krijgt hierdoor een boost.

Volgens HIER kun je hier als consument in directe zin aan bijdragen, namelijk door over te stappen van energieleverancier en te kiezen voor een ‘echt’ groen energiebedrijf. Op Energievergelijk.nl staat ook duidelijk of de groene stroom uit Nederland komt of niet. Bij gas staat duidelijk of deze CO2-gecompenseerd is.

Coronacrisis

Opvallend is dat de houding van veel Nederlanders ten opzichte van groene stroom is veranderd door de coronacrisis. 10 procent van de huishoudens vindt groene stroom nu zelfs nog belangrijker. Dit geldt vooral onder hogere leeftijdsgroepen.

18 procent

18 procent van de stroom die op dit moment in Nederland wordt opgewekt, is duurzaam. Volgens afspraken in het klimaatakkoord moet dat in 2030 uitkomen op 70 procent. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Al worden er hier en daar wel grote stappen gezet. Zo bleek onlangs dat deze zomer één op de acht huishoudens zonnepanelen op het dak heeft.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • MMare

    Wij vinden het ook belangrijk. Biobey ( https://www.biobey.be ) gebruikt groene energie. Het is belangrijk voor ons.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.