menu
Energiecontract

Meterstanden doorgeven

Als je verhuist of overstapt van energieleverancier is het vaak nodig om je meterstanden door te geven aan jouw energieleverancier.

Uitzondering hierop is als je gebruikmaakt van een slimme meter. In dat geval worden de meterstanden automatisch uitgelezen door de netbeheerder en doorgegeven aan je energieleverancier.

Wanneer meterstanden doorgeven?

Als je een analoge meter hebt, zijn er drie momenten waarop de meterstanden moeten worden doorgegeven:

  1. Als je overstapt van energieleverancier
  2. Bij een verhuizing
  3. Voor het opmaken van de jaarrekening

1. Overstap energieleverancier

Als je wisselt van energieleverancier wil de oude energieleverancier weten wat de laatste meterstand is. Daarmee kan de eindafrekening worden opgemaakt. Tegelijkertijd wil de nieuwe energieleverancier weten vanaf welke meterstand er gemeten moet worden.

2. Verhuizing

Als je verhuist, krijg je een andere stroom- en gasmeter, dus ook andere meterstanden. Jouw energieleverancier wil graag de beginstand weten. Het gemakkelijkst is om met de oude bewoners de meterstanden in het nieuwe huis te noteren en deze door te geven. Doe dit binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht.

Verder is het belangrijk de meterstanden in je oude huis te noteren op het moment dat je vertrekt. Zo weet de leverancier precies hoeveel er gefactureerd moet worden.

3. Opmaken energierekening

Je energieleverancier zal ieder jaar de meterstanden opvragen om de jaarafrekening op te maken. Zo weet jij én de leverancier precies wat er is verbruikt aan stroom en gas.

Aan de hand van de tarieven in je contract, je totale verbruik en je betaalde termijnbedrag wordt berekend of je te veel of te weinig hebt betaald.

In de eindafrekening staat of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Hoe geef ik de meterstanden door?

Het doorgeven van de meterstanden aan je energieleverancier, bijvoorbeeld Essent, Eneco, Vattenfall of Budget Energie, doe je meestal online via de beveiligde omgeving van de leverancier.

Andere opties voor het doorgeven van de meterstanden:

  • Via een traditionele meterstandenkaart
  • Schriftelijk via een formulier
  • Via de telefoon
  • Via e-mail

Raadpleeg jouw energiemaatschappij voor de mogelijkheden.

Hieronder vind je informatie over hoe je de meterstanden kunt aflezen.

Hoe kan ik de meterstand afleze

Het aflezen van de meterstanden is eenvoudig. Je hoeft alleen de cijfers voor de komma af te lezen. De meters voor stroom en gas vind je in de meterkast.

Elektriciteit

De eenheid die je moet aflezen, is kilowattuur (kWh). Tegenwoordig zijn veel elektriciteitsmeters digitaal, maar er zijn ook nog steeds analoge meters in gebruik.

Voorbeeld van een analoge meter.

Er zijn verschillende soorten elektriciteitsmeters. Sommige meters hebben één telwerk. Anderen hebben er twee: elektriciteit I (T1) en elektriciteit 2 (T2). T1 staat altijd links of bovenaan. T2 staat onder of rechts. Je hebt beide standen nodig.

Gas

De gasmeter is rechthoekig en behoorlijk groot. De eenheid is kubieke meter (m3).

Voorbeeld van een gasmeter:

De meterstand voor gas moet je niet verwarren met de meterstand voor het waterverbruik, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van kubieke meters. De watermeter is rond (en meestal blauw) en verbonden met de hoofdkraan.

Afwijkende meterstanden

Het kan zijn dat de meterstanden afwijken, bijvoorbeeld omdat er iets mis is of er een verkeerde beginstand is genomen. De oorzaak kan administratief of technisch zijn.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een afwijkende meterstand:

  1. Je hebt de meterstanden niet op tijd doorgegeven aan het energiebedrijf. Gebeurt dit niet, dan neemt men een gemiddeld verbruik. Dat kan dus afwijken van de werkelijke standen.
  2. Er is een fout gemaakt, waardoor de cijfers niet meer kloppen. Bijvoorbeeld doordat een verkeerde beginstand is genomen. De oorzaak kan puur administratief zijn, maar het is ook mogelijk dat er door een overstap naar een nieuwe leverancier een fout is gemaakt.
  3. Er is iets mis met de meter. Hoewel dit een zeldzaam voorkomend probleem is, is het niet onmogelijk.
  4. Er is een fout gemaakt bij het doorgeven van de meterstanden.

Contact opnemen

Is de afwijking van de meterstand groot?

Dan zal de leverancier direct contact opnemen. Is de afwijking klein, dan worden de standen uiteraard overgenomen.

Is het zo dat de meterstanden duidelijk afwijken van wat werkelijk is verbruikt? Neem dan direct contact op met de leverancier, zodat er uitgezocht kan worden waar het verschil is ontstaan. Zo kun je het samen oplossen.

Nota

Het is erg belangrijk dat je de jaarnota goed controleert. Vergelijk de beginstand met de eindstand van de vorige jaarnota. Die moeten hetzelfde zijn. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de leverancier.

Wijken de meterstanden echt af? Wacht dan niet. Snel contact opnemen met de leverancier voorkomt veel ergernis, die niet nodig is.