Waar ben je naar op zoek?

Energiecontract

Meterstanden doorgeven

Als je verhuist of overstapt van energieleverancier is het vaak nodig om je meterstanden door te geven aan jouw energieleverancier. Uitzondering hierop geldt als je gebruik maakt van een slimme meter. De meterstanden worden dan automatisch uitgelezen door de netbeheerder en doorgegeven aan het energiebedrijf, bijvoorbeeld Nuon, Essent of Eneco.

Wanneer meterstanden doorgeven?

Er zijn drie momenten waarop de meterstanden moeten worden doorgegeven:

  1. Als je overstapt van energieleverancier
  2. Bij een verhuizing
  3. Voor het opmaken van de rekening

1. Overstap energieleverancier

Als je wisselt van energieleverancier wil de oude energieleverancier weten wat de laatste meterstand is. Daarmee kan de eindafrekening worden opgemaakt. Tegelijkertijd wil de nieuwe energieleverancier weten vanaf welke meterstand er gemeten moet worden.

2. Verhuizing

Als je verhuist, krijg je een andere stroom- en gasmeter. Dus ook andere meterstanden. Jouw energieleverancier wil graag de beginstand weten. Het gemakkelijkste is om met de oude bewoners de meterstanden in het nieuwe huis te noteren en deze door te geven. Doe dit binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht.

Verder is het zaak de meterstanden in je oude huis te noteren op het moment dat je vertrekt. Zo weet de leverancier precies hoeveel gefactureerd moet worden.

3. Opmaken energierekening

Je energieleverancier zal ieder jaar de meterstanden opvragen om de jaarafrekening op te maken. Zo weet jij en de leverancier precies wat er is verbruikt aan stroom en gas.

Hoe meterstanden doorgeven?

Het doorgeven van de meterstanden kan via:

  • Een traditionele meterstandenkaart of formulier
  • Via een online formulier
  • De telefoon
  • De mail

Raadpleeg je eigen energiebedrijf voor de mogelijkheden.

Meterstanden aflezen

Het aflezen van de meterstanden is eenvoudig. Je hoeft alleen de cijfers voor de komma af te lezen. De meters voor stroom en kas vind je in de meterkast.

Elektriciteit

De eenheid is kWh. Vaak is de elektriciteitsmeter analoog, soms digitaal.

Er zijn verschillende soorten elektriciteitsmeters. Sommige meters hebben één telwerk. Anderen hebben er twee: elektriciteit I (T1) en elektriciteit 2 (T2). T1 staat altijd links of bovenaan. T2 staat onder of rechts. Je heeft beide standen nodig.

Gas

De gasmeter is rechthoekig en behoorlijk groot. De eenheid is kubieke meter (m3). Deze eenheid moet je niet verwarren met de meterstand voor het waterverbruik, waar ook gebruik wordt gemaakt van ‘m3’. De watermeter is rond (en meestal blauw).

Afwijkende meterstanden

Het kan zijn dat de meterstanden afwijken, bijvoorbeeld omdat er iets mis is of er een verkeerde beginstand is genomen. De oorzaak kan administratief of technisch zijn.

In dit dossier wordt uitgelegd wat je kunt doen.


Laatst bijgewerkt op: 04 oktober 2019

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank