Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Water besparen wordt steeds belangrijker

0 reacties

We verbruiken per dag zo’n 120 liter water per persoon. Het grootste deel, zo’n 40 procent, gebruiken we om ons te wassen. Zo’n 30 procent gaat door de WC. De rest gebruiken voor andere zaken, bijvoorbeeld de afwas, koken en als drinkwater.

Het waterverbruik wordt nog veel hoger als we ook kijken naar wat nodig is het produceren van ons eten en drinken. Dan komen we uit op 3.450 liter extra per dag, stelt het voedingscentrum.

Het besparen en behoud van water wordt steeds belangrijker, maar waarom eigenlijk?

Schaarste

Door klimaatverschillen is er in veel delen van de wereld sprake van waterschaarste. Er is te weinig water voor eigen gebruik en een gezonde economie.

Door opwarming van de aarde, als gevolg van klimaatverandering, kan dit ook in Europa gebeuren. Dit wordt overigens in de hand gewerkt doordat we veel warm water gebruiken. Voor het verwarmen van water is immers energie nodig, wat bijdraagt aan de uitstoot van CO2.

Ook in Nederland zijn er steeds meer inspanningen nodig om iedereen van genoeg en schoon drinkwater te kunnen blijven voorzien. Niet alleen nu, maar ook in de komende 30 jaar.

101 Tips

Het besparen van water resulteert in een besparing van tijd, geld en energie. Maar wat kun je zelf doen om je consumptie te verminderen?

Op Energievergelijk.nl staan 101 tips om water te besparen, bijvoorbeeld:

  • Minder vlees eten
  • Minder lang douchen
  • Regenwater opvangen in een regenton
  • Water vaker hergebruiken

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.