Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Trump laat klimaatakkoord Parijs links liggen

President Donald Trump van de Verenigde Staten trekt zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat meldt een CBS-correspondent van het Witte Huis. Het besluit van Trump zal grote gevolgen hebben, want de Verenigde Staten is verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide, een belangrijk broeikasgas. Bovendien zullen er meer landen zijn die het voorbeeld van de VS zullen opvolgen.

Toch hebben ook veel leiders uit het buitenland geprobeerd om Trump op andere gedachten te brengen. Dat bleek tevergeefs: uit het klimaatakkoord stappen was één van de verkiezingsbeloften die Trump maakte aan de kiezers. Trump noemde ‘global warming’ tijdens zijn verkiezingsstrijd een fabeltje.

G7

Tijdens de G7-top op Sicilië had Trump al aangekondigd dat hij uiterlijk deze week een besluit zou nemen over de kwestie. Daarover is nu dus duidelijkheid. Het is echter nog niet bekend hoe de VS onder het akkoord uit gaat komen. Dat kan namelijk maar op twee manieren:

  • Het formeel terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord. Dit is een proces dat drie jaar gaat duren.
  • Het verlaten van het VN-verdrag waar het klimaatakkoord op is gebaseerd. Ook dit is een ingewikkeld proces.

De Duitse bondskanselier Merkel zei na de top op Sicilië dat de besprekingen over het klimaat niet zijn geslaagd.

Doelstelling

De belangrijkste doelstelling uit het klimaatakkoord is om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan 2 graden en te streven naar maximaal 1,5 graad stijging. Om dat te bereiken moet de uitstoot van broeikasgassen fors omlaag. Nederland is één van de vele landen die het akkoord wel heeft ondertekend.

–> Meer over het onderwerp klimaatverandering

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.