Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederland onderaan EU-ranglijst duurzame energie

Nederland scoort slecht op het gebied van duurzame energieconsumptie. Slechts 7,4 procent van de gebruikte energie was in 2018 afkomstig van duurzame bronnen. Dat is het laagste aandeel in de gehele Europese Unie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Het gemiddelde aandeel hernieuwbare energie in Europa lag in 2018 op 18 procent. Nederland zit daar dus ver onder. Wel is de verwachting dat Nederland eind 2020 de 11,4 procent antikt. Andere landen die ver achterlopen op het gebied van duurzame energie zijn Polen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zij liggen rond de 11 procent aandeel. Nog altijd een stuk hoger dan Nederland.

Stroom importeren

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, wil desnoods stroom importeren uit het buitenland om zo op korte termijn te voldoen aan de Europese doelstellingen. Zonder dergelijke acties wordt het heel moeilijk voor Nederland om de doelen te halen, met flinke boetes tot gevolg.

Koplopers

Zweden, Finland en Letland zijn het meest duurzaam in hun energievoorziening.

Overzicht van de top 5 binnen de EU:

 1. Zweden (54,6 procent)
 2. Finland (41,2 procent)
 3. Letland (40,3 procent)
 4. Denemarken (36,1 procent)
 5. Oostenrijk (33,4 procent)

Tegengaan klimaatverandering

Een hoge productie van duurzame stroom is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom wil de EU dat 32 procent van onze energieconsumptie per 2032 wordt geleverd door hernieuwbare energiebronnen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

 • EElisabeth Kosters

  Hoe komt het dat Nederland zo achter loopt?

  Reageren
 • AArjan

  Positief is dat steeds meer burgers urgentie op dit thema voelen. En hierin ook initiatief tonen. De politieke wil is (helaas) volgend en zal dus vanzelf toenemen, maar het gaat wel traag.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.