Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kabinet komt met minimumprijs voor CO2 bij opwek elektriciteit

Er komt per 1 januari 2020 een minimumprijs voor CO2 die wordt uitgestoten als gevolg van elektriciteitsopwekking. Dat blijkt uit een ingediend wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.

Minister Wiebes en staatssecretaris Snel van Economische Zaken willen dat bedrijven worden geprikkeld om te verduurzamen. Als de maatregel van kracht wordt, betekent dat langdurige zekerheid voor elektriciteitsproducten over de kosten die zij moeten maken.

ETS-prijs

De minimumprijs voor CO2-uitstoot hangt samen met de EU ETS-prijs voor emissierechten. Een ingewikkeld systeem voor het verhandelen van emissierechten. Alle bedrijven die vallen onder de EU ETS-regelgeving of elektriciteit opwekken, vallen ook onder de minimum CO2-prijs. Dit zijn ongeveer 135 bedrijven. Dat betekent dat ook chemiebedrijven en producenten van voedingsmiddelen en papierproductie te maken krijgen met de heffing.

Nederland hoopt dat andere landen het voorbeeld volgen en ook een invoering van een minimumprijs voor CO2 overwegen.

Industrie

In het kader van het klimaatakkoord en doorrekeningen van de planbureaus wordt momenteel ook gewerkt aan een ‘verstandige’ CO2-heffing voor de industriesector.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.