Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Groen energielabel levert tot 20.000 euro op

0 reacties

Huizen met een zuinig energielabel (A, B of C) zijn overwegend hoger geprijsd dat huizen met een onzuinig energielabel (E tot G). Het verschil loopt op tot bijna 20.000 euro per woning.

Uit onderzoek van de De Nederlansche Bank (DNB) blijkt nu ook dat het prijsverschil goed te verklaren valt, gezien de kosten die woningverduurzaming met zich meebrengen.

Verschillen

Een huis met energielabel A, B of C is gemiddeld 4.000 tot 6.000 duurder dan woning met een D-label. Woningen met een E-, F- of G-label zijn gemiddeld zelfs 13.500 euro duurder dan woningen met label D. Het verschil tussen energielabel A en G ligt gemiddeld dus op 16.500 tot 18.500 euro met uitschieters richting de 20.000 euro.

Op Energievergelijk staat een stappenplan voor het verbeteren van het energielabel in de woning.

Kosten investeringen

Het prijsverschil tussen energielabels blijkt nu dus goed verklaarbaar. De investeringen die nodig zijn om een huis met energielabel E, G of F te brengen naar energielabel B of C ligt in verhouding met de waardevermeerdering van het huis. Dit geldt helaas niet voor woningen met label A. De investeringen die hiervoor nodig zijn, zoals het aardgasvrij maken van de woning, liggen hoger dan de beoogde waardevermeerdering.

Verduurzamen aantrekkelijk

De toezichthouder stelt dat de verplichte energielabels huizenkopers helpen bij het inschatten van het energieverbruik in de woning. Dit maakt het aan de andere kant weer aantrekkelijk voor woningeigenaren om energiebesparingen door te voeren. Zeker gezien de nieuwe SEEH subsidie.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.