Energieleveranciers verlagen tarieven stroom en gas
Vanaf 1 juli dalen de inkoopprijzen voor stroom en gas. Door de relatief warme winter is de vraag naar gas afgenomen en is er een gasoverschot ontstaan.
Veel energieleveranciers besluiten daarom om de tarieven te verlagen. Begin dit jaar stegen de energieprijzen nog flink. Gemiddeld zo’n 330 euro, berekende het CBS. Door de dalende tarieven wordt een deel van de enorme tariefstijging in januari tenietgedaan.
Energieleveranciers die hun tarieven verlagen, voeren aan de andere kant wel een verhoging door van de vaste leveringskosten.
Eneco
Per juli gaan klanten met een variabel of nieuw vast contract bij Eneco jaarlijks 133 tot 164 euro minder betalen.
De gasprijs daalt met 9 eurocent per kubieke meter. Stroom wordt 2 cent per kilowattuur goedkoper. Aan de andere kant gaat het tarief voor vastrecht weer omhoog met 2 euro per maand. Bij een verbruik van 1200 kuub gas en 2800 kWh stroom resulteert dit al met al in een jaarlijkse prijsverschil van 133 euro in het voordeel van de klant.
Andere leveranciers
Ook Nuon (Vattenfall) laat de prijzen zakken. De prijsverlaging is weliswaar lager dan bij Eneco. Consumenten zijn vanaf 1 juli jaarlijks 51 euro goedkoper uit bij een verbruik van 2.750 kWh stroom en 1.300 kuub gas. Het gastarief gaat met 39 euro omlaag en stroom wordt ruim een tientje goedkoper.
Essent, de grootste energieleverancier in Nederland, houdt
de tarieven voorlopig nog gelijk. De leverancier wijst op risicoverhogende
factoren, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, de stijgende
CO2-emissierechten en de oplopende spanningen tussen Iran en Amerika. Met name de
olieprijzen staan daardoor onder druk.
Koen Kuijper
Als onderzoeker en schrijver draai ik al zo'n zes jaar mee in de energiewereld. De markt is continu in beweging en dat maakt het extra uitdagend. Het is mooi om te zien als burgers en bedrijven betere beslissingen nemen als gevolg van mijn nieuws en dossiers.