Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiekosten consument 70 euro hoger in 2018

Een gemiddeld huishouden gaat volgend jaar ongeveer 70 euro meer betalen voor stroom en gas. De energiekosten vallen in 2018 een stuk hoger uit dan verwacht, blijkt uit onderzoek van energie vergelijkingssite Pricewise. Dat heeft alles te maken met de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting. Beide heffingen vallen hoger uit dan aanvankelijk werd ingeschat.

ODE

De ODE is een kleine toeslag die per kilowattuur of kubieke meter gas betaald moet worden om investeringen binnen de duurzame energiesector te financieren. Denk hierbij aan de bouw van windmolens of de aanleg van een zonnepanelen park. In 2018 is er 1 miljard euro aan ODE-inkomsten nodig om de begroting sluitend te krijgen. Echter, omdat het totale energieverbruik in Nederland daalt, moet de ODE-heffing per energieverbruiker omhoog. Een gemiddeld gezin betaalt volgend jaar daarom zo’n 50 euro meer ODE-belasting.

–> Meer over de ODE

Energiebelasting

Daarnaast betalen burgers een forse energiebelasting per kilowattuur stroom of kubieke meter gas. Deze belasting is bedoeld om een zuiniger energieverbruik te stimuleren. Met de belasting doet de overheid duurzame investeringen om de energiehuishouding te verbeteren. De energiebelasting wordt geïnd door de energieleverancier en betaalt aan de belastingdienst.

De verwachting is dat de energiebelasting in 2018 toeneemt met 20 euro ten opzichte van dit jaar. Het zou gaan om een tijdelijke verhoging.

–> Meer over de energiebelasting

De energiebelasting gaat omhoog omdat er aan de afspraken uit het energieakkoord moet worden voldaan. Ongeveer 30 procent van de totale energierekening bestaat uit belastingen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.