Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 7 meest effectieve manieren om thuis gas te besparen

Op 1 december is de Meteorologische winter van start gegaan. En dat merken we meteen. De gemiddelde temperaturen schieten omlaag. Overdag zitten we net boven het vriespunt, terwijl het ’s nachts kan vriezen. De eerste sneeuw is ook al gevallen.

Door de lagere temperaturen schiet het gasverbruik van je woning omhoog. Gelukkig kun je hier zelf wat tegen doen.

Dit zijn 7 van de meest efficiënte manieren om het gasverbruik in je woning te verminderen.

1. Breng isolatie aan

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Dit is verreweg de beste methode om het gasverbruik in je woning terug te dringen. Dat geldt zeker voor oudere huizen (vóór 1975) waarbij geen spouwmuurisolatie of dubbelglas aanwezig is.

Helaas is isoleren niet voor iedereen weggelegd, want er komt vaak een flinke investering bij kijken. Bovendien krijg je de gewenste isolatie waarschijnlijk niet meer op korte termijn gerealiseerd, want er zijn flinke wachttijden bij installateurs.

2. Vervang de oude ketel

Een oude ketel is nu eenmaal minder zuinig dan een nieuwe. Is die van jou al meer dan 15 jaar oud? Dan is het interessant om deze te vervangen door een zuinige hr-ketel. Het liefst combineer je deze met een hybride warmtepomp. Bij een goede isolatie gaat je gasverbruik dan fors omlaag.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste ketel? Dan kun je het stappenplan van Milieu Centraal eens bekijken.

3. Verlaag de temperatuur van het warme water

De meeste huizen hebben een combiketel die ook warm water levert voor de kraan en douche. De temperatuur van het warme tapwater staat standaard vaak ingesteld op 70 of 80 graden. Dat is eigenlijk niet nodig, omdat dit meer energie verbruikt. Door de temperatuur in te stellen op 60 graden begin je direct met gas besparen. Ga niet lager zitten, want dan verhoog je het risico op legionella.

Tip: sommige cv’s hebben een ecostand en een comfortstand. De meeste installateur zetten deze het liefst op de comfortstand, omdat de cv het water dan sneller verwarmd. Maar dat verbruikt meer gas. Om zoveel mogelijk gas te besparen, zet je de cv daarom liever op de ecostand.

4. Draai radiatoren dicht in ongebruikte ruimtes

In ruimtes die je niet of weinig gebruikt, is het beter om de radiatoren volledig dicht te draaien. Daarmee bespaar je een hoop energie. Het scheelt namelijk nogal wat als jouw cv-ketel 3 of 10 radiatoren moet opwarmen.

Let daarbij wel op het volgende:

 • Doe de deuren dicht in de ruimtes waar je verwarming dichtdraait. Zo voorkom je vochtproblemen als gevolg van indirecte verwarming.
 • Als het vriest kun je radiatoren beter wel even openzetten, want hiermee voorkom je een kapotgevroren systeem.
 • Zet de radiatoren in de onverwarmde ruimtes één keer per twee maanden een half uurtje open om te voorkomen dat roest of bezinksel kan neerslaan in de leidingen.

Tip: als je veel thuiswerkt, zou je kunnen overwegen om gebruik te maken van slimme radiatorknoppen die alleen de kantoorruimte verwarmd (en de rest van de woning niet). Ook infraroodverwarming of een airco kan geschikt zijn als lokale verwarmingsbron of als bijverwarming.

5. Breng radiatorfolie aan

Door radiatorfolie aan te brengen, ontsnapt er minder warmte via de achterkant van de radiator naar buiten. Dit kan een aanzienlijke gasbesparing opleveren.

Hoeveel is afhankelijk van waar de radiator staat en hoe goed de buitenmuur is geïsoleerd.

Verwachte besparing per vierkante meter folie:

 • Radiator voor een glazen pui of raam (enkelglas): 50 m3
 • Radiator voor een glazen pui of raam (dubbelglas): 25 m3
 • Radiator tegen buitenmuur: 10 m3

Tip: radiatorfolie is niet duur en kun je soms zelf gratis via de gemeente aanvragen. Installeren is ook niet moeilijk (uitleg in deze video).

6. Doe gordijnen en rolluiken dicht

Door gordijnen en rolluiken dicht te houden, hou je de warmte in kamers beter vast. Dit is weliswaar een simpele vorm van isolatie, maar ze kunnen je wel degelijk een mooie besparing opleveren.

De meest effectieve gordijnen zijn plisségordijnen met een dubbele laag en een speciale coating.

Verwachte besparing op jaarbasis bij enkelglas of oud dubbelglas in een matig tot redelijk geïsoleerde woning:

 • Tussenwoning: 100 m3
 • Twee-onder-1-kapwoning: 130 m3
 • Vrijstaande woning: 200 m3

100 m3 per jaar levert je binnen het prijsplafond dus een besparing op van 145 euro.

Tip: als de zon schijnt buiten, is het juist weer slim om de gordijnen en rolluiken te openen, omdat je de energie van de zon zo gebruikt om je huis weer wat op te warmen.

7. Plaats tochtstrips en vul gaten

Door tochtstrips te plaatsen en gaten, kieren en naden te vullen, zorg je ervoor dat de binnenwarmte minder gemakkelijk kan ontsnappen naar buiten.

Veelvoorkomende plaatsen waar tochtwering het meest effectief is:

 • De voordeur
 • De achterdeur
 • De brievenbus
 • Een honden- of kattenluik
 • De deur naar de garage
 • De deur van de meterkast

Het vullen van gaten en kieren kun je doen met kit of speciaal opvulschuim.

Dit heeft het meeste effect:

 • Rond de voor- en achterdeur
 • Op plekken waar leidingen binnenkomen
 • Bij de randen bij ramen en kozijnen
 • In het dak
 • In de meterkast

Naast een lager gasverbruik ook op zoek naar een lager gastarief?

–> Kijk dan eens hier

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

36 reacties

 • LLuc Sampermans

  Wil u aub alle spelfouten uit de tekst verwijderen. U maakt zich hierdoor ongeloofwaardig en zelfs belachelijk. Voornamelijk dt fouten!

  Reageren
 • SSylvia Zwaap

  Is het beter om je gaskachel
  aan te laten staan of als het warm is uit doen en als het koud word weer aan te zetten. Daar kan ik niks over vinden.

  Reageren
  • BBrambo

   @Sylvia Zwaap
   Als je een slecht geïsoleerd huis hebt, dan kan het het beste hem zetten op 15 graden omdat er toch veel warmte verloren gaat snachts. Heb je spouwmuur isolatie dan is 16 graden beter snachts

   Reageren
   • HHassan

    @Brambo
    We wordende gewoon genaaid er is genog gas en stroom maar we worden lekker genaaide. Ui
    Zelfde met bak olie geen olie geen olie daarna we hebben olie voor 30 jaar. Paar weken geen olie dan van .0.99 naar 3.90 € dat komt door Nederlanders die gaan bij koffie automatten klachten maar goed

    Reageren
    • SSan

     @Hassan

     Je hebt helemaal gelijk Hassan
     Corona is niet volledig gelukt
     De apenpokken…ook mislukt
     Dan ineens komt schurft opduiken..
     Ze willen contineu de overhand .. mensen gek maken en gek houden
     Maak je ogen open mensen
     Nu is de energie z’n de beurt
     Omdat ze al jaren geen grote winst maken, er zijn geen strenge winters meer
     Daarom moet alles omhoog
     Wij mensen worden zo erg in de boot genomen
     En het word nóg veel erger!
     Let maar op dat het water volgend jaar 2023 ontzettend duur gaat worden
     Wij zijn de pionnen
     Wij doen en volgen wat ze zeggen
     Is toch van het zotte!
     Mensen iedereen word is wakker
     Zolang wij onze stem niet laten horen zal het alleen maar erger worden
     Dus mensen WORD WAKKER!

     Reageren
 • MMarcha

  Waarom nooit tips over vloerverwarming??? Hoe kan ik bezuinigingen.

  Reageren
  • BB

   @Marcha
   Zonneboiler nemen voor de vloerverwarming, investering die zich snel terugverdiend.. neem dan wel 1 zonneboiler met buizen i.p.v. een die op een zonnepaneel lijkt. Die draaien ook goed in de winter namelijk

   Reageren
  • DDoret

   @Marcha
   Goede vraag. Heb hetzelfde probleem met parketvloer en geen vloerisolatie. Wie kan ons helpen met goede en betaalbare oplossingen?

   Reageren
 • EErna

  Hoi allemaal,
  ben wat filmpjes aan het kijken over isoleren en zie overal gestuntel met folie achter de radiatoren dus ik vroeg me gewoon af, waarom zijn er geen radiatoren met een standaard isolerende achterkant, dus muurkant?
  Beetje zitten googelen, maar bestaat dus niet…best gek toch?!

  Reageren
  • MMike

   @Erna, radiatorfolie weerkaatst warmtestraling. Als je het rechtstreeks op de achterzijde van de radiator plaatst valt er niets te reflecteren. Een kleine ruimte tussen radiator en folie is dus noodzakelijk.

   Reageren
 • FFlorijn

  Als er onder de radiatoren een ventilatiesysteem aangebracht kan worden, bijvoorbeeld speedcomfort, dan kan ook de watertemperatuur in het cv systeem omlaag.

  Reageren
  • MMike

   Uitstekende oplossing, wel wat prijzig in aanschaf. Heb er acht van in de woonkamer, en het is beslist veel sneller warm met de Speedcomforts.

   Reageren
 • JJeroen

  Wij aan onze buitenmuren coaten zodat vocht niet in de muur kan trekken. Vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen. Onze woning is uit 1972 en is de spouwmuur matig geïsoleerd. Durfen niet aan dit vol te spuiten met isolatie om een koude brug te voorkomen. Tevens zorg je er dan voor dat ventilatie in de spauw niet meer mogelijk is met alle gevolgen van dien zoals vocht ophoping.

  Reageren
 • EErik Firing

  Iedereen vergeet dat dat alleen het gas en elektriciteit is, de andere kosten, belasting, netwerkbeheerder e.d. komt daar nog bovenop, dus geen 1,45 en 0,40, regering vertelt de halve waarheid

  Reageren
  • MMJ

   @Erik Firing
   Niet goed geïnformeerd; volgens publicatie in de landelijke dagbladen zijn deze prijzen wel degelijk INCLUSIEF
   belastingen.

   Reageren
 • VVanham

  Ik heb geen centrale verwarming maar een gaskachel, hoe kan ik daarop besparen en isolatie kopen laat mijn budget niet toe daar ik gepensioneerd ben?

  Reageren
  • AArend

   @Vanham wat ik zelf zou doen is proberen wat opzei te zetten elke maand voor vloer, dak of spouw Isolatie. Al is het een klein bedrag elke maand uiteindelijk heb je iets dat veel bespaart en dan kan je steeds iets meer opzei zetten omdat je dat bespaart in je rekening . Wat ook snel en veel helpt zijn tochtstrips, radiator folie en isolerende raam folie. Die zijn kwa kosten niet erg hoog maar helpt al veel. De isolerde raam folie heeft het meeste nut bij enkel glas, maar werkt ook nog goed bij double glas. Wanneer je het++ glas is zou ik eerder kiezen voor de andere twee opties die ik eerder benoemd heb. Dit zijn dingen die je wel binnen 1/2 jaar al hebt terug verdiend.

   Ik hoop dat je dit iets helpt. Je kan ook altijd de gemeente vragen om advies soms kunnen die je ook gratis wat dingen aanbieden wellicht ook moeite waard.

   Reageren
  • LLucas

   @Vanham
   Nou als je een laag inkomen hebt dan heb je in 2022 een energietoeslag gekregen van €1300,- en in 2023 krijgen de lage inkomens weer eens €1300,-
   Dus ik denk dat u met dat bedrag wel aardig wat maatregelen kunt nemen.

   Reageren
 • EEls

  Ik denk dat alles isoleren echt niet goed is , onze huizen kunnen niet meer ademen.

  Reageren
  • AArend

   @Els is inderdaad belangrijk dat je wel zorgt dat je huis goed kan ventileren. Aan oude huizen moet je denken aan goede ventilatie roosters in je huis te zetten. Of wellicht een elektrische systeem als je heftig je huis isoleert, maar het is zeker mogelijk. Zou alleen niet zelf aan de slag gaan maar zorgen dat je iemand in huis neemt die je adviseert wat het beste is voor jou huis kwa ventilatie. Een goede ventilatie zorgt namelijk ook voor minder gas verbruik dus met alleen isoleren kom je er ook niet.

   Reageren
  • BBeirens Patrick

   @Els, heel correct!!Vocht ophouden in de woning,zal het isolerend materiaal aantasten, en zijn isolerende waarde verliezen.
   Ik heb isolerende gevelstenen poroton plus,zijnde snelbouwsteen met houtvezel in verwerkt.Mijn spouwmuren zijn NIET geïsoleerd, om ventilatie te creëren, en de muren droog te houden.Groeten,Patrick.
   PS:Slimme vrouw,super!

   Reageren
 • GGreet

  Helemaal eens met Willem, lees alleen maar: isoleren, kachel laag, hoe zit het met onze gezondheid???
  Mijn moeder is 91! Ik maak me zorgen. Zij woont in een slecht geïsoleerd huurhuis. Wel dubbel glas… je voelt de wind!
  Maar de kachel staat laag… want ja….
  Zijn er nog tips voor de gewone!!!! Mensen!!

  Reageren
  • AArend

   @Greet wellicht goed om te kijken of er kieren zijn in de kozijnen waar de tocht door heen komt? Je kan anders altijd en scan van je huis maken om te zien waar de grootste tocht punten zijn in je huis. Zo weet je meteen wat je als eerste zou kunnen aanpakken om die nare tocht tegen te gaan. Voor de rest zou ik adviseren te kijken naar bericht wat ik bij vanham heb geplaatst. Zo zou ik het ieder geval aanpakken.

   Reageren
  • BBassie

   @Greet
   Met 91 jaar kun je toch wel stellen dat ze een taaie is? De winters waren vroeger veel kouder. Met een paar extra dekens en een warmwater zijn generaties groot gebracht. Wat is daar ineens mis mee? Het is inmiddels ook wel zeiken om het zeiken. Er zijn nog zat woningen met enkele beglazing.

   Reageren
   • HHarald

    @Bassie
    Regelrechte onzin, mevr was toen de winters nog koud waren geen 91 toch?
    Bewezen feit dat al je lichamelijk systemen wat achteruit gaan naarmate je ouder wordt, dus ook je interne kacheltje
    Een heleboel dingen ZOUDEN KUNNEN helpen maar geloof dat het dan meer maatwerk word
    Niet eider huis is gelijk, niet ieder huishouden is gelijk, niet ieder verbruik is gelijk en inderdaad niet ieder inkomen is gelijk

    Reageren
  • HHennie

   @Greet
   Dit zijn tips voor de ‘gewone mensen’. Die het ermee want er komt echt geen tovertip waarmee alles voor je is opgelost.

   Reageren
  • RReintje

   @Greet
   Idd, want niemand heeft het over huurders die machteloos staan, buiten de kleine dingen waar we zelf controle over hebben.

   Reageren
 • TTinigreveraars@hotmail.com

  Een vraag er staat niks over de stadsverwarming wat kan ik daar bezuinigen

  Reageren
  • AArend

   @Tinigreveraars@hotmail.com kwa isoleren werkt hetzelfde. Ook met stads verwarming zou ik zelfs gewoon kijken wat nog niet geïsoleerd is en daar mee beginnen. Ook altijd beginnen met de radiator folie, tochtstrips en bij enkel glas isolerende raam folie. Heb je zo snel terug verdiend. Ik raad altijd iedereen aan om dat meteen te halen. Wat ik zelf ook nog doe is vaak lezen hoe het bij nieuwbouw wordt toegebracht welke materialen en wat je er voor nodig hebt en dan kijken of dat toegepast kan worden op mijn eigen woning. Ik overleg dit ook altijd met een paar bedrijven waar ik offertes op vraag zo kan je zien welke informatie het vaakst gezegd wordt en heb je meest betrouwbare info.

   Reageren
 • KKlaas de jong

  Over isolatie is slecht voor het klimaat in huis als er geen of nauwelijks ventilatie aanwezig is of niet wordt gebruikt. (Roosters boven ramen, zijn er meestal niet)). Spouwmuren in oudere huizen geven vaak problemen . Vloerisolatie is prima.

  Reageren
  • LLiene

   @Klaas de jong
   Wat voor problemen bij spouwisolatie in oudere huizen Klaas?
   Wij willen onze spouwmuren laten isoleren. Woning uit 1923. Er schijnt een beetje bouwrommel te zijn maar onze isolatieman zegt dat dat geen probleem is .
   Kan ik daarop vertrouwen?

   Reageren
   • LLinda

    @Liene
    Absoluut niet doen ! Zo creëer grote problemen met vocht op de langere termijn . Door de spouw moet juist lucht om het vocht af te drijven.

    Reageren
    • IIrene

     @Linda
     Precies dat zeiden de grootouders van mijn man ook. Ze zijn er niet voor niets . Toen waren de winters veel strenger dan nu.

     Reageren
 • WWillem

  Over isoleren is dodelijk slecht voor een huis en je gezondheid. En toch blijft men maar hameren op isolatie en afdichten van naden en kieren. Word de volgende epidemie astma ?

  Reageren
  • KKoen

   @Willem
   Juist Willem , onbegrijpelijk , net als bij Corona moet er altijd ventilatie zijn , luchtverversing en verplaatsing , anders kweek je ellende , naast potentiële astma krijgen bijv. ook chimmels een grote kans zich te nestelen door oude, warme en vochtige lucht .
   Maw , door weer een angst te creëren , nu voor een hoge energierekening , wordt er wederom met volksgezondheid gespeeld . Het hele proces herhaalt zich…

   Reageren
 • MM

  Dank je wel voor deze tips. Wederom zeer duidelijk en prettig leesbaar.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.