Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit voordeel levert gas en stroom los afsluiten je op

Veel Nederlanders weten niet dat het mogelijk is om je energiecontract bij twee verschillende energieleveranciers af te sluiten. Je krijgt dan een apart contract voor stroom en voor gas bij twee bedrijven.

Maar is dit een goed idee? En waar moet je op letten?

Ik zocht het voor je uit.

600 euro voordeel

Het apart afsluiten van je stroom en gas bij twee energiebedrijven kan een stuk goedkoper uitpakken. Zo ligt het laagste stroomtarief momenteel bij een aantal energieleveranciers die energie tegen inkoopprijs verkopen. Je betaalt daar gemiddeld rond de 30 tot 52 cent per kWh. Maar ook andere leveranicers kunnen voordelig zijn.

Een goed voorbeeld is Energiedirect. De stroomprijs ligt daar rond de 54 eurocent per kWh, wat in deze tijd relatief goedkoop is.

De gasprijs is met een m3-prijs van 2,45 euro ook niet slecht, maar het kan toch interessant zijn gas elders af te sluiten, bijvoorbeeld bij EasyEnergie. Daar wordt uitgegaan van een gemiddelde gasprijs van circa 1,85 euro per m3 verwacht.

Bij een verbruik van 1.000 m3 per jaar scheelt dat maar liefst 600 euro. Mooi meegenomen.

Zonnepanelen

Een ander voorbeeld waarbij het slim is om stroom en gas los af te sluiten, is als je zonnepanelen hebt en stroom terug levert aan het net.

Sommige energieleveranciers bieden bijvoorbeeld wel een lage gasprijs, maar geven een lage vergoeding voor zonnestroom die je teruggeeft aan het energienet. Je krijgt dan bijvoorbeeld maar 5 eurocent per kWh.

Het kan dan een stuk goedkoper zijn om je stroomcontract ergens af te sluiten waarbij je het kale leveringstarief ontvangt.

De hoogste terugleververgoeding van dit moment check je hier.

Hoe werkt het?

Hoe het werkt, is eigenlijk vrij eenvoudig. Je sluit 2 keer een los energiecontract af, één voor stroom én één voor gas. Je betaalt dan iedere maand 2 aparte rekeningen.

Los gascontract niet mogelijk

Bij veel energieleveranciers is het niet mogelijk om los gas af te sluiten. Dit geldt in elk geval voor de meeste grotere energiebedrijven, zoals:

  • Essent
  • Eneco
  • EnergieDirect
  • BudgetEnergie

Dus het is wel even zoeken naar de juiste energieleverancier.

Los gascontract wel mogelijk

Bij de onderstaande energiemaatschappijen is het in ieder geval wel mogelijk om een los contract voor gas af te sluiten:

Een los energiecontract voor stroom is gelukkig wel bij iedere leverancier mogelijk.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.