Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit verandert er aan je energierekening per 1 januari 2023

Er gaat in 2023 een hoop veranderen in jouw energierekening. De overheid probeert met het prijsplafond stroom en gas betaalbaar te houden, maar aan de andere kant stijgen vrijwel alle kosten.

Het kan daarom alsnog zo zijn dat je komend jaar meer gaat betalen voor energie.

Een overzicht met de 6 dingen die komend jaar gaan veranderen in de energierekening van jouw huishouden:

1) Er komt een prijsplafond

Er geldt per 1 januari 2023 een prijsplafond op je energiekosten.

Dat betekent dat je een maximumbedrag betaalt voor:

  • Gas: € 1,45 per m3 tot 1.200 m3
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting en btw.

Tarieven wel omhoog

Als je meer verbruikt dan de getallen in het prijsplafond, betaal je voor iedere kWh of m3 de tarieven die staan genoemd in je energiecontract. En, zoals we zien bij de 5 grootste energieleveranciers, gaan die fors omhoog.

Het is dan ook sterk aangeraden om je huidige contract onder de loep te nemen.

Of de energierekening voor jouw huishouden omlaag kan, check je hier.

2) De BTW gaat omhoog

De btw op alle energiekosten stijgt in 2023 van 9 procent naar 21 procent. Dit betekent dat je gehele energierekening volgend jaar duurder wordt, want op alle kosten wordt er btw in rekening gebracht.

Denk aan:

  • De kale variabele tarieven
  • De energiebelasting
  • De netwerkkosten
  • De vaste leveringskosten

3) De energiebelasting stijgt

De energiebelasting voor stroom verdubbelt komend jaar en voor gas betaal je straks 10 cent extra per verbruikte kuub.

Een overzicht van de energiebelastingen:

Energiebelasting20222023
Per m3 gas€ 0,4902€ 0,5927
Per kWh stroom€ 0,0733€ 0,1525
Bedragen zijn inclusief btw

Wat merk je hiervan?

Stel, je betaalt nu 2,50 euro per kuub gas, inclusief 9 procent btw. Dat wordt dat komend jaar 2,88 euro inclusief 21 procent btw.

Je energieleverancier moet de nieuwe energietarieven voor komend jaar tijdig met je communiceren.

4) De korting op de energiebelasting gaat omlaag

De vermindering energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd, gaat per 1 januari 2023 aanzienlijk omlaag.

Dat is ongunstig voor alle huishoudens in Nederland.

In 2022 bedraagt de heffingskorting gemiddeld 784 euro, inclusief btw. Komend jaar daalt de heffingskorting naar 597 euro, inclusief 21 procent btw.

Bijna 16 euro per maand duurder

Dat is omgerekend 15,58 euro per maand wat je extra gaat betalen.

Het prijsplafond heeft hier geen effect op, omdat je de heffingskorting krijgt ongeacht je energieverbruik.

5) De netbeheerkosten worden hoger

De netbeheerkosten van een gemiddeld huishouden stijgen volgend jaar tot wel 10 euro per maand. Dat laten netbeheerders weten in hun berichtgeving.

De stijging per standaard huisaansluiting bij de grootste netbeheerders:

  • Stedin: + € 10,02 per maand
  • Liander: + € 9,17 per maand
  • Enexis: + € 6,25 per maand

De transportkosten voor stroom en gas gaan omhoog vanwege de hogere btw en een stijging van de energieprijzen. Ook netbeheerders voelen de pijn van de hogere energieprijzen.

Daarnaast gaan de tarieven omhoog vanwege de hogere inkoopkosten van de landelijke netbeheerder TenneT, die op zijn beurt ook te maken heeft met hogere kosten als gevolg van de inflatie.

6) De vaste leveringskosten vallen hoger uit

Tot slot zien we dat de vrijwel alle energiebedrijven hun vaste leveringskosten (vastrecht) verhogen. Je betaalt komend jaar tussen de 1 en 2 euro per maand meer. Hierover ontvang je bericht van je energiebedrijf.

150 euro per jaar

De vaste leveringskosten hebben betrekking op alles rondom de levering van jouw stroom en gas, zoals bedrijfs- en administratiekosten. Je betaalt ze ongeacht hoeveel stroom en gas je verbruikt. Het prijsplafond heeft hier geen effect op.

De vaste leveringskosten bedragen in 2023 circa 150 euro voor stroom en gas samen.

TIP

Door te switchen van energieleverancier kun je op zoek naar een energiemaatschappij met lagere vaste en variabele kosten. Vergelijk de nieuwe prijzen hier.

Ook zorg duurder

Niet alleen de energierekening verandert per 1 januari 2023. Ook de zorgverzekering wordt volgend jaar fors duurder. Gelukkig kun je daar nu ook zelf iets aan doen.

Check hier hoeveel jij kunt besparen op je zorgkosten.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

564 reacties

  • AAlbert Derks

    Wij slikken hier in Nederland alles
    Waarom niet georganiseerd protesteren tegen de echte armoede waar we tegenaan zitten.
    Heel erg triest.
    Gecreëerd door de regering.

    Reageren
    • AAart

      @Albert Derks

      Reageren
      • RRia

        @Aart
        Wat had je dan in gedachten om te kunnen protesteren

        Reageren
  • ZZeurkous

    Wat ik krom vind is dat minima mensen extraatjes krijgen en de middemootjes niks, want zit je 300 Euro bruto boven de minimumgrens dan kan je fluiten naar extra’s. En daar werk je dan voor, belasting betalen om de extra’s aan andere te geven. Zogenaamd krijg je volgend jaar hogere toeslagen om je te helpen maar in werkelijkheid betaal je de verhogingen en hou je niks extra’s over maar kom je te kort.

    Reageren
    • ZZilver

      @Zeurkous, klopt ik zie vele met een laag inkomen of uitkering welke aan het einde van de maand meer op hun bankrekening gestort hebben gekregen dan ik met een midden inkomen waarvoor ik 50 uur heb moet werken.

      Reageren
    • JJokes

      @Zeurkous klopt, ik zit er net boven en krijg geen cent van wat voor toeslag dan ook. Maar ook voor mij wordt alles duurder, Eneco, zorgverzekering, boodschappen etc. Gelukkig heb ik altijd nog iets opzij kunnen leggen.

      Reageren
  • MMargaretha

    Het is voor de zoveelste keer dat regeringen je beduveld, of ik nou 50 jaar terug kijk tot nu was er elk jaar wel dat we moesten inleveren, we hebben voor heel veel generaties voor ons moeten betalen, we hebben vaak gezegd, straks als wij met pensioen gaan is er niets meer over, 14 jaar geen indexatie gehandwerkt pikten het allemaal, dan komt de Corona, mijn broek zakte af van wat de mensen konden lenen en niet alles terug hoefde betalen, dan denk ik een kroeg of eetgelegenheid. Dan komt de Oorlog in de Oekraïne, Vaak heb ik gezegd die Poetin is nog gekker dan Hitler, begrijp niet waarom deze nog niet afgeschoten is. Maar ja dat kan niet hoor ik dan. Het zal, Dan komen er zoveel mensen naar Nederland , ook uit landen waar geen oorlog is, voor 65 jaar terug werd er al gezegd nadat er mensen kwamen om te werken, ze gaan wel weee terug ja dat deden ze ook niet allemaal, toen kwamen de Marokkanen, het kon niet opMijn schoonmoeder was met 42 jaar al weduwe, Ze kreeg geen hulp ze had haar AOW en 13 gulden in de maand Pensioen, Nee ze moest het maar uit haar mond sparen of de kinderen moesten bijspringen. En nu zitten we in een oorlog waar we niet om gevraagd hebben. Dat land waar altijd een grote Corrupte bende was, mijn kunnen ze niet vertellen dat ze niets in de kas hadden, nu moeten de bewoners van Nederland wel tig keren kijken wat ze over kunnen houden. Degene die naar Nederland komen worden goed verzorgd, onze kinderen kunnen geen woonruimte krijgen om een gezin te kunnen stichten, daar moet een einde aan komen we hebben van af dat ik begreep wat er gezegd werd dat er niet genoeg woningen zijn, het is een schande want dat is nog steeds zo. Meer dan 70 jaar. Iedereen helpen vanuit Nederland hebben de regeringen altijd graag gedaan, om alleen maar te kunnen zeggen wat zijn we toch goed. De onderdanen hebben daar niets aan. Nederland bezint voor dat U aan iets begint. Dat moesten wij ook altijd,

    Reageren
    • WW.Dingemans

      @Margaretha
      We zijn het geheel EENS

      Reageren
    • KKoos

      Privatisering gezondheidszorg,
      Energiemarkt en openbaar vervoer, heeft ons alleen maar ellende gebracht. Terugdraaien dus en als overheid je verantwoordelijkheid nemen.

      Reageren
      • CChimène

        @Koos
        Volgende keer maar es SP stemmen. Die hebben de ellende van de marktwerking allang aan zien komen.

        Reageren
      • TTheo Selen

        Banken, enegie bedrijven en gemeenten en de VVD en zorgverzekering zijn de grote boosdoeners, hoe zuinig we ook leven, hoe duurder het wordt. Het geld van onze belasting, wordt niet eerlijk besteed, veel geld, verdwijnd, bij de rijken.

        Reageren
        • JJokes

          @Theo Selen. Sorry Theo maar die zgn. rijken komen niet in het bezit van dat geld. Ons belastinggeld verdwijnt naar de minder verdienende laag in Nederland. Zorgtoeslag, huurtoeslag, kindertoeslag, kinderopvangtoeslag, en wat er nog meer aan toeslagen zijn. De middenmoot komt er bekaaid van af. Net overal boven, dus geen recht op wat voor soort toeslagen dan ook. Schaf ze af en laat de prijzen zakken. Schaf ook de kinderbijslag Na het 2e kind af. Houdt de regering nog wat geld over.

          Reageren
    • JJeannette

      Helemaal gelijk@Margaretha

      Reageren
    • DDewi

      @Margaretha

      Ik ben het ’t helemaal met u eens.
      Nederland gaat naar de gallemiezen.
      Moedeloos word ik ervan.

      Reageren
    • AAnita

      @Margaretha
      Ben het helemaal met je eens

      Reageren
    • JJMM Koper

      @Margaretha,Ja eens hoor,een hele lijst met ellende.Onze overheid houd de armen arm en de rijken rijk!Bij de volgende verkiezingen stemmen op PvdA of SP en PVV.Maar de VVD en vooral D 66 moet weg.Christen Unie is ook slappe hap.Dar is de enige uitweg.Maar tegen die tijd is er wsl.weer een enorm begrotingstekort.Moeten we daar weer voor bloeden.Zo is het altijd wel wat.Het is wel een schande dat we zoveel vluchtelingen /gelukszoekers toelaten.

      Reageren
  • SSonja

    En hoe zit dat met stadsverwarming lees alleen maar alles over gas.

    Reageren
    • MMaria

      @Sonja, dat vraag ik me ook af…je hoort over stadsverwarming nauwelijks iets.

      Reageren
    • HHeleen

      @Sonja
      Ik kreeg vandaag van de woningbouwvereniging een brief dat het voorschotbedrag per maand met €300 voor warmte en €100 voor gas wordt verhoogd. Ik zit altijd onder het gemiddelde verbruik (volgens de app) maar heb geen idee hoe ik het volgend jaar financieel moet gaan doen. Oh, en het overschot van het voorschot wordt pas in oktober 2024 terugbetaald…
      Alleenstaande moeder met zoon van 18 en midden inkomen in vrije sector appartement.

      Reageren
    • GGuus

      @Sonja

      Prijsplafond stadsverwarming is 37 GJ per jaar. Tot dit plafond betaal je 47,38 per GJ.

      Reageren
  • PPipo

    Ze moeten de aftrek hypotheek stoppen . Jij wil toch huis kopen als je huurt en je komt boven de loon grens uit krijg je niks is dat geen discriminatie . En de rijken worden er beter van terwijl ze het huis zo kunnen betalen masr toch weer hun zakjes willen vullen kosten hoog houden .tis ws

    Reageren
    • FFcu

      @Pipo

      Top idee..dan kan ik mijn huis verkopen

      Reageren
  • NNicky

    Waar ik November 2021 nog €89 per maand betaalde voor Energie wordt dit vanaf Januari €380 per maand (Essent). Omdat ik “zon zuinige” warmtepomp heb verbruikt deze op jaarbasis ongeveer 3000kwh. Dat opgeteld met de rest van het verbruik zitten we op 6000kwh per jaar, dus RUIM boven het energieplafond. Helaas wordt hier niet naar gekeken/rekening mee gehouden….waardoor de maandelijkse kosten mogelijk nog hoger worden.

    Zeer triest

    Reageren
  • LL heans

    Vroeger was kerk hou jij ze dom hou ik ze arm.
    Nu hou lonen laag krijg je subsidie

    Reageren
    • EEllen

      @L heans
      Inderdaad. Het is een oud gezegde en sloeg destijds op de kerk en de overheid. Tegenwoordig kan de overheid het dom en stil houden zonder de kerk. Gewoon een kwestie van de bevolking de duimschroeven aandraaien en hen in de tang houden. Er zijn tientallen voorbeelden te noemen van een jarenlang uitgevoerd plan van de Rutte-kabinetten waarmee de vrijheid en democratie de grond ingeboord zijn. En tegelijkertijd is het egoïsme al die jaren flink aangemoedigd, waardoor er geen eenheid meer is onder de bevolking. Rijk wordt rijker en al wat niet rijk is moet het maar uitzoeken. Het menselijke in dit land dat Nederland eens was is in een kleine 20 jaar helemaal kapot gemaakt. Denk daar maar eens aan bij de komende Staten Generaal en landelijke verkiezingen! En onthoudt dat we, willen we het goed hebben, het SAMEN moeten waarmaken!

      Reageren
  • VVan hugten

    Zit in een huurwoning de bilt de woningbouw doet niks aan onze huizen ga nu naar 664 euro energie en hebben midden in komen
    Energielabel van lik mijn vesje daar moet de regering wat aan doen leuke beloftes als de btw omhooggevallen gaat

    Reageren
  • YYvonne van Heck

    Schandalig om in deze tijd de belasting te verhogen, is toch gewoon krom, aan de ene kant helpen en dan weer afpakken, bah, wat een bestuurders, triest

    Reageren
  • PPaul Pennings

    Gebruik geen gas méér en toch moet ik leveringskosten betalen
    Het slaat gewoon nergens op.
    Ze worden gewoon slapend rijk en daar zou de overheid tegen moeten optreden

    Reageren
    • KKarel van wijngaarden

      @Paul Pennings

      Dan moet je de gas meter laten verwijderen

      Reageren
      • RRene

        @Karel van wijngaarden
        Wij hebben gas laten afsluiten en stoken met 3 airco’s en 2 electra radiators. Met 20 zonnepanelen op het dak zijn wij nog geen € 80 per maand kwijt wij klagen niet over kou. Heb wel nog vast contract, loopt helaas in 2023 af. Zullen dan ook meer kwijt zijn aan energiekosten.

        Reageren
        • JJokes

          @Rene maar in de winter heb je (bijna) niets aan je zonnepanelen en in de zomer heb je geen verwarming nodig (behalve voor de douche)

          Reageren
    • FFifi

      @Paul Pennings

      Als je doucht verbruik je toch ook gas om het water op te warmen?

      Reageren
  • MMartin

    Nederland heeft de grootste gasbel en gasreserves in Groningen maar voor de overheid is 1 + 1= 3.

    Reageren
    • CCor

      @Martin

      We zitten er bovenop op die gasbel,nietaltemin gewoon schandalig!!!!!!!!!!!!

      Reageren
  • DD.bazen

    Zo laat de regering zien wat ze van armoede vind.
    Uitroeien want wij meer

    Reageren
  • MMonique

    Ik hoop dat er nog toekomst is voor mijn kleinkinderen qua wonen, energie etcetera. Pfff

    Reageren
  • MMaria

    We worden toch belazerd aan alle kanten.
    Meer loon hogere kosten aan alle kanten.
    Dit land gaat toch naar de knoppen helaas.

    Reageren
    • CCorrie

      @Maria

      T,is te triest voor worden maar het is echt zooo.

      Reageren
      • OOmer

        @Corrie
        IEDEREEN VINDT HET PRIMA WAT KABINET DOET , ,PROTESTEREN HO MAAR ….WANT IEDEREEN VINDT GOED …ALLEEN MAAR BEETJE KLAGEN VIA FORUM’S DAT IS HET , NIEMAND GAAT DE STRAAT OP EN DAAROM HEEFT KABINET VRIJE HAND OM DAT ZE WETEN DAT WE ALLES SLIKKEN …..

        Reageren
        • FFred

          @Omer
          Precies in Frankrijk steken ze de snelweg in de fik
          Daar buigt de overheid wel

          Reageren
        • AA.Vrij

          @Omer

          U heb helemaal gelijk we zijn een echtpaar van 81 en 85 jaar met gezondheid problemen ook wij zitten in de kou,en zien dus geen mogelijkheid om de straat op te gaan zou het graag doen ben er beroerd van ik weet het niet meer ons landje zo mooi zei Rutten m,n tante!!!!!!!!!

          Reageren
        • MMartin

          @Omer
          Protesten heeft geen zin de regering doet toch wat ze zelf willen doen daar heb je als volk helemaal niks meer in te brengen helaas .

          Reageren
        • RRenata

          @Omer
          Zo is het wel. Er schrijven hier alleen maar klagers maar ze wachten het allemaal maar af.

          Reageren
          • JJokes

            @Renata spreek voor jezelf. Mij hoor je niet klagen. De regering bestaat ook uit mensen die fouten kunnen maken. Kan je het zelf beter? Gewoon je gezonde verstand gebruiken en hopen dat onze regering eens het licht ziet. Maar gooi dan eerst al die economische asielzoekers het land uit en stop even met die stikstof discussie.

            Reageren
    • RRijkhoff p

      @Maria

      Ja ik ben er ook mee eens veel beloven en uit eindelijk wordt weer belazerd minimum looners worden het meest gepakt die compensatie is een druppel op een gloeiende plaat dat krijg je met een extreem rechtse partijen

      Reageren
      • Ppiet

        @Rijkhoff p
        Sorry om tezeggen maar dat zijn de linksmidden gevallen .En ja groenlinks en die pvda vinden het ook prima.
        De enige partijen die tegen dit alles zijn is de pvv en de sp ook haga en bbp zijn tegen dit zooitje die lage en middenklasse aan het uitkleden zijn.

        Reageren
  • MMichiel

    Dacht dat energie een “basisbehoefte” was en dat soort zaken zouden altijd onder het lage btw tarief moeten vallen, inclusief alle bijkomende kosten.
    Zo niet dus!
    Helaas krijg je nu dus een nog veel grotere tweedeling in de maatschappij. De ene groep kan het betalen en heeft er nauwelijks last van. Voor de andere groep is het puur overleven geworden en kan zich niets meer permitteren.
    Deze laatste groep wordt steeds groter, wat ik zo merk.
    Die groep doet ook geen aankopen meer, waardoor de hele economie ten gronde gaat, met allerlei faillissementen tot gevolg.
    Lekker bezig die regering….( Sarcasme!)

    Reageren
    • RRia louwen

      @Michiel

      Je hebt hemaal gelijk jongen,we gaan helemaal naar de maan met deze club in den haag ,We hebben een goede en eerlijke leider nodig,zo snel mogelijk.

      Reageren
    • JJohnny

      @Michiel

      Je zegt sarcasme, maar ik vraag mij toch echt af of je de waarheid die je schrijft je dat onder sarcame moet plaatsen. Soms is de waarheid hard voor die uitknijpers in denhaag

      Reageren
  • TTon dub

    Mensen laat niet met je sollen ga de straat op ga demonstreren ,we worden naar de afgrond geholpen met deze regering doe je ogen eens open we moeten in opstand komen en niet van we hebben het niet slecht .we worden bestolen hier in Nederland.

    Wordt wakker

    Reageren
    • DDr t

      @Ton word is met een d. Als je je school had afgemaakt had je waarschijnlijk ook een goed salaris gehad en wat kennis van zaken. Hoefde je nu niet iedereen de oogjes te openen. Mafkees

      Reageren
      • -

        @Dr t

        ‘Word’ gebruik je in de gebiedende wijs en wanneer je de ik-vorm gebruikt. ‘Wordt’ gebruik je bij de hij/zij/het-vorm.

        Reageren
      • HHenk

        @Dr t

        Ga je schamen Dr t.

        Reageren
      • LLuppo

        @Dr t

        Sukkel

        Reageren
    • JJoanne Hoeksema

      Wat een vreselijk nare opmerking.

      Reageren
      • MMarcel

        @Joanne Hoeksema helemaal mee eens. Als Dr t een goede opleiding en opvoeding had gehad, dan had hij geleerd om mensen in hun waarden te laten.

        Reageren
    • JJoo

      @Ton dub grootste gedeelte zit op de bank de N O S te kijken. Corona propaganda, en nu weer de Oekraine shit. Schaapjes

      Reageren
  • TTruus

    Met anderen worden je betaalt je eigen gewoon de pleuris in 2023

    Denken ze soms in Den Haag dat ik dom ben!!!!!!!!
    En de mensen maar uitkleden.
    Schaam jullie

    Reageren
    • AAnita

      @Truus

      Ik ben het helemaal met je eens. Ze geven veel geld weg en wij kunnen hogere btw betalen op alles en dat allemaal om de staatskas te vullen…

      Reageren
    • CCora

      @Truushelemaal mee eens en steeds wordt gezegt dat er voor de lage inkomens extra geld wordt uitgegeven maar we worden alleen maar armer en de asiel zoekers krijgen alles
      We worden besodemieterd maar dat ziet niet iedereen jammer genoeg

      Reageren
  • JJeanine

    Met verbazing lees ik deze reacties was even de energie prijzen aan het lezen ik ben 75 jaar en altijd gewerkt en doe al jaren vrijwilligers werk en vind het nog steeds fijn om in Nederland te wonen ondanks deze nare en moeilijke tijden zelf denk ik dat een nieuw kabinet op dit moment het niet beter zal gaan doen zonder te discrimineren echte vluchtelingen dien je te helpen ben het eens dat ons kleine land niet alles kan oplossen er zijn veel zaken fout gegaan laat diegene opstaan die het beter kan er is geen pasklare oplossing misschien simpel gedacht ik volg het nieuws en word moe van al die mensen in de praat programma’s ze weten allemaal hoe het zou moeten misschien maak ik nog andere tijden mee ook ik hoop op betere tijden echter ben nog elke dag dankbaar dat ik in Nederland woon en elke dag eten en drinken heb en een dak boven mijn hoofd!

    Reageren
    • CCees

      @Jeanine
      Bedankt, mooi verwoord.
      Dankbaarheid in Nederland is helaas ver te zoeken.
      Ben 76 jaar, dus al heel wat meegemaakt in Nederland.

      Reageren
    • PPeter Ritzen

      @Jeanine
      Fijn dat er nog mensen zoals jij zijn.

      Reageren
    • FFreek

      @Jeanine

      Ach baby boomers,ja dan kun je dat wel zeggen
      Ga uw mooie woorden maar eens uitleggen aan een student die 945 euro per maand moet neer leggen voor een hokje van 40 m2

      Reageren
      • LL.Maijs

        @Freek
        40 vierkante meter?Veel studentenkamers zijn 12 of 14 vierkante meter en daar betalen ze tussen de 500 en 600 euro voor
        en dat is meer dan schandalig en zo wordt iedere leeftijdsgroep financieel bedonderd door onze regering.

        Reageren
    • FFrank

      @Jeanine

      Je weet niet waar over praat heb al 5 jaar mijn dochter in huis met 3 kleinkinderen waar niets voor gedaan wordt maar wel geld uitgeven voor de buitenlanders en woon ruimte beschikbaar stellen eerst Nederlandse mensen dan de rest

      Reageren
    • AAnoniem

      @Jeanine
      Ik denk dat je je ogen en oren goed moet gebruiken, want dit land heeft betere tijden gekend ja!!!!! maar nu zijn ze echt bezig om dit mooie land ten onder te brengen!!!
      En wees maar blij zegt u…dat u nog een dak, eten ,en drinken heeft want er zijn duizenden (eigen) mensen en kinderen die dat niet meer hebben.
      Wat een regering zeg!!!
      Zij moeten zich inderdaad kapot schamen.
      Zij hebben geen honger hoor en zij leiden ook geen kou!!!!

      Reageren
    • JJoo

      @Jeanine Helaas is er voor steeds meer mensen bittere armoede in Nederland. Gezinnen komen op straat te staan. Voedselbanken kunnen het bijna niet meer aan. Dus eerst dit criminele kabinet eruit. Asielzoekers zitten hier op een Cruise schip. En Nederlanders kunnen hun kachel niet aan doen.

      Reageren
  • Ppartij

    Deze regering moet zo snel mogelijk oprutte!! Het wordt hoogste tijd voor een nieuwe partij. Zou die wel op willen richten . Ik denk dat ik de grootste partij van Nederland wordt…

    Reageren
    • CCas

      @partij en wie zou dat moten zijn de kleine schreeuwers?? Die alles beter weeten tot dat

      Reageren
      • JJohan

        @Cas

        Ja..maar je nu ook concluderen dat het 1 zooitje ongeregeld is

        Reageren
    • JJack

      @partij
      Net alle mogelijke respect !
      Uw redenering getuigd van een vreselijk “simple minded” gedachtengang.
      Heeft u er wel eens over nagedacht
      welke persoon met enige diepgang het stokje van MR kan overnemen?
      Ik ken niemand!!!
      Dus ben benieuwd!

      Reageren
  • TTon

    Nationaliseren is de beste oplossing

    Reageren
  • RRon

    Ja inderdaad 2 × € 190,00 voor dit jaar,en volgend jaar betaal je die dik en dubbel terug,ondanks het prijsplafon. Wat ik wel positief vind bij energie Direct dat de totale m3 Gas en Kwh stroom priis inclusief alle kosten zijn.( belastingen enz..) Gas per m3 € 2,78 en Stroom per Kwh € 0,91.

    Reageren
  • LLasgo

    Je wordt belazerd en besodemieterd waar je zelf bij staat. Witte boorden criminelen zijn het. En de overheid doet er net zo hard aan mee.
    Kunnen ze over een paar jaar weer met een parlementaire enquête komen, met de vraag waarom de energietarieven in 2022/2023 zo gigantisch hoog waren en dat energiemaatschappijen toen miljarden hebben verdiend en mogelijk ook nog kartelvorming plaats vond. We zullen het zien!

    Reageren
    • MMath

      @Lasgo

      Waarom moeten wij een omhoog gevallen acteur van een corrupt land steunen en als inwoner van Nederland er onder doorgaan . We moeten maar de sancties tegen Rusland opheffen én weer normaal gaan doen.

      Reageren
  • FFransm

    Naar eer en geweten. Zo waarlijk helpe mij god almachtig . Wat nu als je eigenlijk geen geweten en eer hebt…. God vergeeft dus kun je overal mee wegkomen …..
    . . .

    Reageren
    • MMassimo

      @Fransm God bestaat niet….Alah wel dat zie je aan al die spelers die met hun vingers in de lucht de overwinning naar hun toetrekken. Hoe anders kun je zeggen dat marocco straks in de finale staat.Dus ik stap ook over naar Alah.

      Reageren
  • SSevket

    Ohhh mensen jullie kunnen wel elke keer discussie doen hup ga met al Holland protesten naar Den Haag maar ik zelf vindt het ook niet leuk maar ja niemand gaan protesteren ik zie ze gewoon bier drinken tv kijken niks doen en discussie doen meer niet hup we mutten protesteren

    Reageren
    • PPolhout

      Dat is jullie eigen schuld de mensen stemmen steeds op het zelfde zooitje

      Reageren
  • PPeggy

    Mischien eens een heel nieuw kabinet, zonder rutte natuurlijk, die een frisse wind laat waaien en met goede en frisse ideeën komt die ook uitvoerbaar zijn, en dan niet, Veel beloven en weinig doen………

    Reageren
    • DDick

      @Peggy

      Juist Peggy! We zijn helemaal de weg kwijt hier in Nederland. En waarom ? Waarvoor? Zeker omdat er 70.000.000.000 gaan uitgeven voor de stikstof?? Te gek gek voor woorden. Het hele land is naar de sodemieter door Rutte, Kaag en Jetten. Weg ermee!!! Hoe moeten we dit gaan betalen?? Ook uit Europa.

      Reageren
    • FFrans

      @Peggy een ander kabinet?!! Daar schiet je niks mee op want dan krijg je er de PvdA en Groen links er bij en ben je nog verder van huis.

      Reageren
      • TTineke

        @Frans Wat heb jij gelijk we komen mischien nog wel van de drup in de regen bij alle twee worden we nat
        En dan D66 erbij word het een hel

        Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.