Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

3 nadelen van een slimme meter die je moet weten

De slimme meter: automatisch uitlezen van meterstanden en nooit meer zelf iets hoeven op te sturen. Het klinkt als een handige toevoeging voor je huishouden. Maar is dat wel echt zo?

Volgens journalist Jaap Meijers is de meter privacygevoelig. Cijfers van netbeheerders laten nu zelfs zien dat 10 procent van de Nederlanders de slimme meter weigert.

Wij zetten drie belangrijke nadelen van de slimme meter voor je op een rij.

1. Gegevens over je energieverbruik komen bij derden

Door een slimme meter te gebruiken weet je energieleverancier alles over je energieverbruik. Sterker nog, een slimme meter kan je energieverbruik real-time in kaart brengen. Dat is interessante data voor veel bedrijven.

Je kunt je afvragen of het wenselijk is dat deze gegevens worden gebruikt (en misschien wel gedeeld) met andere partijen, bijvoorbeeld voor marketing of slimme inkoop.

2. De slimme meter is minder veilig

Met een slimme meter in je huishouden worden als je verbruiksgegevens verstuurd naar de energieleverancier. Die kan in theorie precies zien wanneer je stroom of gas verbruikt en hoeveel. Daarmee kan bijvoorbeeld worden afgeleid wanneer je wel en niet thuis bent. Journalistiek onderzoek heeft aangetoond dat het voor kwaadwillenden relatief eenvoudig is om energiegegevens van huishoudens op te vragen.

Kortom, wat er met jouw verbruiksgegevens gebeurt is lastig om vast te stellen. Het is ook niet zo duidelijk hoe de verbruiksgegevens worden beschermd, zodat derden er niet mee aan de haal kunnen gaan. Dat de slimme meter minder veilig is dan een normale meter staat daarmee vast.

3. Slimme meter zorgt niet voor een lager energieverbruik

Een slimme meter alleen helpt je niet om energie te besparen. De meter zorgt er namelijk alleen voor dat je energieverbruik nauwkeurig wordt gemeten en wordt doorgegeven. Wil je daadwerkelijk energie gaan besparen? Dan moet je de slimme meter koppelen met een speciale app én een slimme thermostaat.

Meer weten?

Op Energievergelijk staat meer informatie over de slimme meter.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

 • HHiske

  Goedemiddag,

  Mijn slimme meter kan niet kloppen, Hoe kom ik hierachter?

  Kan ik eventueel ook weer terug naar een ‘domme’ meter?

  Reageren
  • Rroger

   @Hiske
   Ik ben zeer benieuwd of je ergens inmiddels een antwoord hebt gekregen. Ik zou ook graag terug willen namelijk. Zou het zeer op prijs stellen wanneer je inmiddels meer weet dat je zou kunnen / willen bijpraten. Alvast bedankt!
   groet,
   Roger

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.