Waar ben je naar op zoek?

Termen en begrippen

EAN-code

De Europese Artikel Nummering (EAN) code is een 18-cijferige code die wordt gebruikt als uniek identificatienummer van een energieaansluiting. De eancode staat ook bekend als ‘aansluiting-identificatie code’.

Vrijwel iedere stroom- en gasaansluiting is voorzien van een eancode. Soms is de dezelfde eancode gekoppeld aan zowel een elektriciteitsaansluiting als een gasaansluiting.

Ean-codes worden ook gebruikt voor verpakte producten. Er wordt dan gebruik gemaakt van een dertiencijferige streepjescode. Hier wordt in dit dossier echter niet verder op ingegaan.

Hier lees je hoe je jouw ean-code kunt checken.

EAN-codeboek

Het eancodeboek is een centraal aansluitingenregister waarin van alle adressen de unieke eanodes per stroom- en gasaansluiting te vinden zijn.

EAN code opzoeken

Je kunt het ean nummer van je stroom- en gasaansluiting vinden door:

  • Te kijken op je (digitale) energierekening of verbruiksoverzicht.
  • Te kijken in je meterkast
  • Te bellen met jouw netbeheerder.
  • De code op te zoeken in het eancodeboek

Voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van de ean code op een energierekening:

Hieronder zie je een voorbeeld uit het eancodeboek van een gasaansluiting op de Kalverstraat in Amsterdam:

Waar wordt de eancode voor gebruikt?

Netbeheerders en energiebedrijven gebruiken de ean-code als identificatie- en communicatiemiddel. De code zorgt ervoor dat leveranciers en netbeheerders kunnen zien bij welk adres welk nummer (en dus welke energieaansluiting) hoort. De kans op fouten bij het aansluiten van stroom en gas is daardoor aanzienlijk kleiner.

Zodra een stroom- of gasaansluiting wordt afgesloten gaat de ean-code ook op inactief. De code wordt nooit opnieuw gebruikt voor een andere aansluiting.

Nieuwe aansluiting

Bij nieuwbouw wordt er een nieuwe stroom- en gasaansluiting aangelegd. De netbeheerder zal dan nieuwe eancodes toewijzen.

Verhuizing

Bij een verhuizing verandert de eancode. Je gaat immers gebruikmaken van een andere stroom- en gasaansluiting. De nieuwe eancode moet je meestal doorgeven aan je energieleverancier.

Overstap energieleverancier

Bij het overstappen van energieleverancier verandert de eancode niet. Je nieuwe energieleverancier zal jouw huidige eancode(s) nodig hebben. Deze worden in vrijwel alle gevallen bij de netbeheerder opgevraagd.

Nieuwe meter?

Krijg je een andere energiemeter, bijvoorbeeld een slimme meter? Ook dan verandert er niets aan de eancode. Het nummer op je meter verandert wel.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank