Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Ontwikkeling duurzame energie: moet de overheid ingrijpen?

Tijdens de coalitieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks bleek duurzame energie en het klimaat een belangrijk discussiethema. Vooral het CDA en GroenLinks vlogen elkaar in de haren. Klaver vindt bijvoorbeeld dat de overheid moet ingrijpen door duurzame energie nog verder te stimuleren, terwijl Buma er juist van overtuigd is dat de markt ervoor gaat zorgen dat hernieuwbare energie een impuls krijgt. Maar wie heeft gelijk?

Duurzame energie onvermijdelijk

Vanwege technologische ontwikkelingen wordt duurzame energie steeds rendabeler en goedkoper. Neem een voorbeeld aan het opwekken van zonne-energie. Dat is in de laatste zeven jaar maar liefst 85 procent goedkoper geworden. Doordat duurzame energie simpelweg minder duur is om in te kopen op de energiemarkt wordt duurzame energie langzamerhand een aantrekkelijker alternatief voor fossiele energie. Geen overheidsbemoeienis, maar marktwerking.

Het lijkt er dus op dat de discussie tussen GroenLinks en het CDA in de praktijk al wordt gewonnen door het CDA. Dit komt omdat duurzame energie inmiddels zo goedkoop is geworden dat de markt vanzelf de overstap aan het maken is.

Zelfs in de grootste olieproducerende landen ter wereld wordt tegenwoordig fors ingezet op hernieuwbare energie. Landen als Dubai en Saudi Arabië die leidend zijn op het gebied van olieproductie willen dat ook worden op het gebied van duurzame energie. Het is daarom niet gek dat dergelijke landen grote zonne-energiecentrales gaan aanleggen.

Oliemaatschappijen

Ook oliemaatschappijen zoals BP, ExxonMobil en Shell realiseren zich dat er een transformatie moet plaatsvinden, omdat deze bedrijven anders op termijn overbodig worden. Topman Ben van Beurden van Shell gaf onlangs al aan flink meer te willen investeren in duurzame energie en zelfs leider te willen worden in deze sector.

400 miljard

Daarnaast zijn er ook  veel andere grote bedrijven die investeren in duurzame technologieën. Neem de hoofdkantoren van Apple en Google bijvoorbeeld, deze draaien al volledig op zonne-energie. Op dit moment wordt er wereldwijd bijna 400 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie, en dat bedrag stijgt ieder jaar. De markt is voor het grootste deel op eigen houtje bezig om de overstap te maken. Met andere woorden, duurzaam is aan het winnen van fossiel. Maar voordat we echt helemaal over zijn overgestapt, zijn we waarschijnlijk wel 25 of 30 jaar verder.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.