Nederland stoot toch meer broeikasgas uit
Ondanks de maatregelen die de overheid neemt om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, is de uitstoot in 2015 toch met 5 procent gestegen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De reden voor de stijging is dat er in 2015 meer steenkool is verbrand in energiecentrales. Ook huishoudens verbruikten meer aardgas dan in 2014.
Steenkool
De voornaamste reden voor de stijging van broeikasgas zijn de nieuwe steenkoolcentrales. De centrales zijn goedkoop en zorgen voor een lagere energieprijs, maar ze stoten ook veel CO2 uit. Van aardgas wordt, vanwege de aardbevingen in Groningen, juist minder gebruikt gemaakt, terwijl daar minder CO2 bij vrijkomt dan bij de verbranding van kolen.
196 miljard
De totale uitstoot van broeikasgassen kwam in 2015 uit op 196 miljard kilogram aan CO2-equivalenten. Hieronder valt dus ook de uitstoot van andere broeikasgassen, zoals methaan, stikstofdioxide en F-gassen.
Het is geen goede zaak dat de uitstoot in 2015 is gestegen. Zeker gezien het feit dat Nederland eigenlijk 25 procent minder moet uitstoten ten opzichte van 1990. Op dit moment is de daling nog maar 12 procent. In vier jaar moet er dus nog 13 procent minder broeikasgas worden uitgestoten. De overheid denkt echter dat een vermindering van slechts 17 procent haalbaar is.