Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hier krijg je de hoogste terugleververgoeding (2022)

Bijna een half miljoen huishoudens wekken meer stroom op dan dat ze zelf verbruiken. Door de hoge energieprijzen kan het bedrag dat zij hiermee verdienen oplopen tot vele honderden euro’s per jaar.

Het is dan ook niet verrassend dat zonnepanelen bijna niet meer aan te slepen zijn. Er zijn wachttijden van een half jaar of langer.

Deze site zocht voor je uit waar je in 2022 het meeste kan verdienen met jouw zonne-stroom.

Update 23-08-2022: bij Eneco en Oxxio gaat de terugleververgoeding in september omlaag naar 9 eurocent per kWh.

Top 5 – terugleververgoedingen

Bij de onderstaande energieleveranciers krijg je de hoogste terugleververgoeding. Hierbij is gerekend met het tarief dat geldt bij het aangaan van een modelcontract op 23 augustus 2022.

#EnergieleverancierTerugleververgoeding
1Engie€ 0,6017 per kWh
2United Consumers€ 0,5540 per kWh
3Innova Energie€ 0,5168 per kWh
4OM | Nieuwe Energie€ 0,32451 per kWh
5Energie Van Ons€ 0,2899 per kWh
Er is uitgegaan van enkeltarieven

Update 29-08-2022: Ook Engie en United Consumers gaan hun terugleververgoeding aanpassen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt en wat de nieuwe vergoeding wordt.

Benieuwd naar jouw actuele vergoeding? In dit overzicht staan alle terugleververgoedingen per leverancier.

Best betalende leverancier

Engie heeft voorlopig dus de hoogste terugleververgoeding in 2022 en is daarmee op dit moment nog de ‘best betalende’ leverancier. Hier ontvang je het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).

Stel dat je bij Engie 1.000 kWh aan stroom teruglevert. Dan levert dit je ruim 600 euro op per jaar. Dat is omgerekend zo’n 50 euro per maand.

Bij de United Consumers, Innova Energie en Energie Van Ons krijg je overigens ook een zeer degelijke vergoeding. Bij deze maatschappijen is de terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief, maar omdat de stroomprijs lager is dan bij Engie, valt de terugleververgoeding vanzelfsprekend ook lager uit. Bij nummer 4 (OM) ligt het teruglevertarief op een vast bedrag van 0,32451 euro per kWh (per 1 september 2022).

Omgekeerde wereld

Gek genoeg is het voor iemand die veel zonnestroom teruglevert aan het net meestal het meest interessant om te kiezen voor de duurste energieleverancier met de hoogste stroomprijs, mits de teruglevervoorwaarden gunstig zijn.

Wil je overstappen van leverancier? Hier kun je nu energie vergelijken.

Grote verschillen tussen leveranciers

Hieronder zie je een overzicht wat het terugleveren van 1.250 kWh aan stroom op jaarbasis oplevert bij verschillende energieleveranciers:

EnergieleverancierTerugleververgoedingTotale vergoeding
EnergieDirect€ 0,050 per kWh€ 62,50
Essent€ 0,055 per kWh€ 68,75
Green Choice€ 0,080 per kWh€ 100,00
OM Nieuwe Energie€ 0,3245 per kWh€ 405,62
United Consumers€ 0,5540 per kWh€ 692,50
Engie€ 0,6017 per kWh€ 752,12

Zoals je ziet, zijn de verschillen enorm. Tussen de minst betalende en best betalende leverancier zit bijna 700 euro (!) verschil op jaarbasis.

Afhankelijk van energiecontract

Hoeveel je precies per kWh krijgt, is sterk afhankelijk van je huidige energiecontract. Daarbij wordt gekeken naar je variabele leveringstarieven in de voorwaarden. Maar ook naar de algemene voorwaarden rondom teruglevering van zonne-energie.

De regeltjes rondom terugleveren kunnen per energiebedrijf sterk verschillen, blijkt uit onze vergelijking. Zo zijn er leveranciers die slechts 5 cent per kWh bieden, terwijl anderen ruim tien keer hoger zitten.

Koen Kuijper (energie-expert)

Bij het kiezen van een stroomleverancier is het dus lonend om goed hiernaar te kijken.

Voorbeeld

Stel je betaalt nu € 0,3524 per kWh voor stroom, exclusief energiebelasting en btw. Dan wordt daar voor je terugleververgoeding nog de energiebelasting (€ 0,0445), ODE (€ 0,0369) en de btw vanaf getrokken. Je komt dan uit op € 0,2486 euro per kWh aan terugleververgoeding.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

75 reacties

 • PPePe

  Waarom salderen afschaffen / afbouwen ??
  Reden: er worden door Energiebedrijven kosten in rekening gebracht bij mensen die geen zonnepanalen hebben ……. zij profiteren dus niet van salderingregeling.
  Wat doen de Regering dan met al die subsidies die zij aan “Jan en alleman” verstrekken, worden die dan ook afgeschaft / afgebouwd ???
  Waar komt het geld voor al die subsidies vandaan dan ?
  Diegene die het minste/geen profijt van subsidie regelingen hebben, zijn zij die het meest aan de Staat/Regering betalen.
  Dan zeggen we: Gelijke monniken – gelijke kappen.
  Het éne afschaffen > het andere ook afschaffen.

  Kan iemand dat onder de aandacht van onze Regering brengen.

  Reageren
 • HHans

  Nogmaals: updaten van de bedragen svp. Dit slaat nergens meer op. CoolBlue Energie is al terug naar 11 cent en Engie naar 45 cent.

  Reageren
 • GG. van de Kraats

  Graag update huidige tarieven saldering energieleveranciers 2023.

  Reageren
 • BBen Brouwer

  De informatie op deze website is niet up-to-date. Misleidend zelfs.. want de teruglevertarieven zijn inmiddels een stuk lager. Wij leveren 2500 extra terug bovenop het salderen, maar kunnen nergens meer terecht voor hogere prijzen voor een nieuw contract. Zitten nu bij United Consumers tot 1 juli 2023 voor een vaste prijs van 0,63ct. Ik houdt het beter bij dan menig website zoals deze. Ik hoop dat Minister Jetten is zijn werk gaat doen en die 80% kale tarieven laat terug betalen, zoals in de nieuwe energiewet staat per 2025. Leveranciers doen alles om de 2 tussenjaren nog even geld binnen te slepen. Van mij krijgen ze niets, als ze niet meer dan 0,30ct of zo betalen, dan gaat de airco in de zomer winter dag en nacht aan voor koelen en verwarmen. Ze moeten namelijk wel salderen. (Ik ga ze dit misschien nog wel even mailen, om zo duidelijk te maken dat het ze nog meer geld gaat kosten).

  Reageren
  • PPiet

   @Ben Brouwer
   Misschien domme vraag maar in de wintermaanden is er toch niet genoeg opbrengst voor gebruik van airco(warmte) ?
   Wij zitten bij engie en het vaste kontrakt loopt af op 31-01-2023.
   En salderen ze dus ineens per mnd. Plus dat ze kijken naar saldering van jaja 01-12-2021 ipv 2022. Dus moet nu van €175,- ineens €425, betalen incl salderen (maar 65kwh 2021) en incl de energietoeslag die er al af is. Heb nu een aanbod van innova 1 jaar vast voor hetzelfde bedrag maar zonder de energietoeslag.salderen op jaarlijks niveau. Eerlijk gezegd snap ik het niet meer zo goed.

   Reageren
   • WW.Langenhuijzen

    @Piet salderen per maand is wettelijk verboden. Was pas bij kassa op TV. Ze moeten per jaar salderen. Even een briefje naar ze sturen.

    Reageren
   • BBen Brouwer

    @Piet
    In principe moeten ze gewoon per jaar salderen. De ACM heeft diverse leveranciers al op de vingers getikt. Budget Energie bijvoorbeeld. Als het niet per jaar gebeurt, is stoken met de airco inderdaad geen optie. Wij zitten tot 1juli goed iig en ik houdt het goed in de gaten.

    Reageren
  • PPiet

   @Ben Brouwer
   Misschien domme vraag maar in de wintermaanden is er toch niet genoeg opbrengst voor gebruik van airco(warmte) ?
   Wij zitten bij engie en het vaste kontrakt loopt af op 31-01-2023.
   En salderen ze dus ineens per mnd. Plus dat ze kijken naar saldering van jaja 01-12-2021 ipv 2022. Dus moet nu van €175,- ineens €425, betalen incl salderen (maar 65kwh 2021) en incl de energietoeslag die er al af is. Heb nu een aanbod van innova 1 jaar vast voor hetzelfde bedrag maar zonder de energietoeslag.salderen op jaarlijks niveau. Eerlijk gezegd snap ik het niet meer zo goed.
   Zou graag weten wat te doen,maar helaas krijg je geen duidelijk antwoord van engie

   Reageren
 • RRemco

  Zojuist mijn terugleververgoeding stroom van United Consumers per 01-01-2023 doorgekregen. Ik ga van 0.26 normaal per Kwh en dal 0,20 per Kwh naar 0.13 per Kwh (gewoon en dal gelijk).
  Tsja, zo maak je als bedrijf dus ook gewoon extra winst.
  De particulier is weer de dupe……

  Reageren
  • LLeendert

   @Remco

   Vreemd op de site staat anders aangegeven…
   zit ook bij UC en moet de eindafrekening van 2022 nog krijgen.

   Reageren
  • Bbert

   @Remco

   Vreemd, ik kom van essent met tlv van 5 ct en ben op 24-11 naar UC gegaan en heb contract vanaf 1-1-2023 met tlv van piek 49ct en dal 36ct ..

   Reageren
 • OOvide

  Graag update huidige tarieven saldering energieleveranciers 2023.

  Reageren
 • BBernadette

  En dan de stroom waar ze 5 cent voor vergoeden omdat je teruglevert wel bij andere voor de volle bak in rekening brengen. Lekkere winst waar jezelf niets voor hoeft te doen als Essent zijnde.

  Reageren
 • JJeroen

  Goedemorgen, bent U voornemens deze terugleververgoedingen te actualiseren voor november? Zo ja, alvast bedankt!

  Reageren
 • KKCSpaendonk

  waarom betaald Eneco zo weinig voor stroom terug gaven van zone panelen

  Reageren
 • RRonald

  Kreeg van oxxio het bericht dat ze vanaf 1 oktober de teruglever vergoeding naar slechts € 0,09 brengen. Als klant betaal je al een vast bedrag per maand opslag energie. Voor de bij hun afgenomen kw betaal je gemiddeld € 0,30 een verschil van € 0,21 die zij verdienen met jou zelf betaalde zonnepanelen. Ik vind dat een vorm van diefstal. Wat wordt hier aan gedaan?!

  Reageren
  • TTheo

   @Ronald
   Als jij nu 0,30 per kWh betaald zit jij hoogstwaarschijnlijk nog met een vast contract. ACM heeft aangegeven dat bij vaste contracten niet zomaar het teruglevertarief aangepast mag worden. Dat ligt anders voor flexibele (variabele) contracten die de meeste mensen nu noodgedwongen hebben

   Reageren
 • MM

  Graag een update over de terugleververgoedingen.

  Reageren
 • WWagenaar

  Worden de teruglever tarieven nog eens bijgewerkt? Zijn verre van up to date.

  Reageren
 • Hherman

  Wij zijn 20 jaar geleden bewust van het gas afgegaan, vanwege uitstoot en allergie van mijn vrouw .
  Wij hebben nu infrarood panelen op advies van een specialistisch arts. Door geen gas. te verbruiken kunnen wij slechts van één prijsplafond gebruik maken .Is dat wel eerlijk ?

  Reageren
 • LLeon

  Wanneer je voor een tweede meter á 500 euro zorgt kun je met twee maatschappijen werken. Hoogste terugleververgoeding krijg je bij een vast contract. Heb nu twee contracten eentje van 14,5 c/ kWh en eentje van 64c/kWh even btw. Betaling moet wel een jaar op gewacht worden en salderen zit er niet in. Bij een verschil van 50c. is dat ook niet direct nodig lijkt me. Sommige eisen dat je beide doet, vaak niet welke hoeveelheid dat moet betreffen, splitsing meterkast is dan een oplossing.

  Reageren
 • Ssipjohn

  Ik zie hier een datum van 5 september staan.
  Dus voor juli-augustus krijg ik nog wel kale enkeltarief van ongeveer 21ct? Of gaan ze een soort van middelen? Of krijg ik ook 9ct voor teruglevering van voor 5 september?
  Mijn afrekenjaar loopt van eind maart tot eind maart, zonnepanelen sinds eind juli, en naar verwachting 1000kwh teruglevering per jaar.(1e jaar dus minder ivm geen vol jaar)

  Reageren
 • AAlex

  Zelf heb ik 30 panelen neergelegd, nu is mijn vraag is het verstandig om er nog 70 neer te leggen. Ruimte heb ik. Vooral omdat het allemaal zo onzeker is met de teruglever tarieven. Las dat Engie ook waarschijnlijk fors naar beneden gaat.

  Reageren
 • HHenk Wolters

  Ik ga vanaf volgende weer 10000kw per jaar terugleveren. Dat levert altijd meer op dan geld op de bank ben net overgestapt van Eneco naar Engie. Betaalt €0,60 per kw dat is een extra inkomen van €500 per maand. Gas heb ik ook niet meer. Betaal niks aan energie
  En ontvang elke maand €500 terug.
  (€6000 Word 1x per jaar uitgekeerd.
  Voor zolang het goed gaat.

  Reageren
  • PPiet Jongepier

   @Henk Wolters
   Ik wil hetzelfde gaan doen maar ben bang dat die riante terugleververgoeding geen blijvertje is. weet jij daar wat meer van?

   Reageren
  • BBosworm

   @Henk Wolters
   Gaat ook omlaag gaf Engie aan. Zijn er mee bezig. Had gebeld. Wanneer is niet bekend. Reden was toeloop eneco klanten die zij zo veel moeten vergoeden. Natuurlijk zijn het allemaal boeven. Allemaal uit op winst.
   Ik overweeg een collectief zonder winstoogmerk. OM of zoiets.

   Reageren
  • Eerik

   @Henk Wolters
   op 29/8/22 contact gehad met Engie en ook bij dit bedrijf gaat de terugleververgoeding (drastisch) naar beneden

   Reageren
 • IInge

  Maakt dag en nacht stroom ook nog wat uit? Dat hebben wij. Je wekt overdag stroom op en gebruikt snachts de meeste stroom tegen het laagste tarief. Is dit nu wel of niet gunstig? (Vattenfall)

  Reageren
  • BBetty

   @Inge
   Het voordeligste is stroom gebruiken als de zon schijnt. Verder ligt het er aan of je enkel of dubbel tarief hebt. Als je een dubbele meter hebt, heb je niet perse dubbel tarief. Overdag wek je het meeste op (en lever je het meeste terug denk ik?!) dus dan is dubbel tarief gunstiger zou ik zeggen, al verschilt het tegenwoordig niet veel meer met enkel tarief.

   Reageren
   • CChris

    @Betty
    Dat klopt niet helemaal wat je zegt, wanneer een slimme meter heb en zonnepanelen word je automatisch op normaal en dal tarief gezet.

    Reageren
    • BBetty

     @Chris dat is niet waar 🙂

     Reageren
   • CChristian

    @Betty zolang er gesaldeerd wordt, maakt het moment van gebruik niet uit.

    Reageren
 • DDijon

  Sinds welke datum wacht jij op het terug te ontvangen bedrag Ria. Ik krijg ook nog geld van ze, ben sinds 29 juli overgestapt.

  Reageren
 • BBertha Veenstra

  Haha. Wij hebben het advies van een monteur opgevolgd om een slimme meter te weigeren. Onze analoge meter draait lekker terug en kan niet beïnvloed worden door onze energieleverancier. Wij krijgen dezelfde prijs voor teruggeleverde electriciteit als van geleverde. Wij leveren meestal 500/600 terug. Tel uit je winst!

  Reageren
  • BBetty

   @Bertha Veenstra hoe kan een leverancier een meter beïnvloeden dan?

   Reageren
  • CChris

   @Bertha Veenstra misschien nog 2 jaar kan je hier nog gebruik van maken.
   We worden stuk voor stuk afgekeurd en iedereen moet met 2025 een slimme meter hebben.
   Geniet er nog maar van

   Reageren
   • OOtto Protten

    @Chris vrijwel elke ferrarismeter (analoge meter) staat op de lijst.
    Ik ben een jaar of 7 geleden door de netwerkbeheerder gestalkt om een slimme meter te laten installeren. Het werd alsmaar dwingender.
    Ik heb een aangetekende brief gestuurd met mijn bezwaren en tot nog toe ben ik met rust gelaten.
    Ik zal proberen de toegang tot mijn woning/meterkast zo lang mogelijk te ontzeggen (m.a.w. ze komen niet meer binnen, m.u.v. het opnemen van de meterstanden).
    Niet alleen het monitoren vind ik een probleem maar de veiligheid (hacks) vind ik een dingetje. Sommige slimme meters (niet all) kunnen op afstand de stroomvoorziening uitschakelen. Fijn voor Russische hackers…

    Reageren
    • PPeter

     @Otto Protten Uiteindelijk zul je er toch aan moeten. Je kunt uiteraard de toegang tot je huis ontzeggen, maar dan wordt je vanzelf een keer helemaal afgesloten. Daarvoor hebben ze geen toegang nodig.

     Reageren
 • KKees

  Eneco kan niet zomaar tussentijd de tarieven aanpassen. Volgens hun modelcontract passen ze 2x per jaar de tarieven aan, en alleen bij uitzonderlijke onvoorziene marktomstandigheden kunnen ze tussentijds extra aanpassen.
  Hun argument dat zonnepanelen niet meer gestimuleerd hoeven te worden is niet onverwacht of onvoorzien.

  Reageren
  • CChris

   @Kees, dat mogen ze ten alle tijden.
   Er zijn 2 vaste tijden wanneer de nieuwe tarieven bekend gemaakt worden. Jaren hebben ze ook alleen die datums gedaan, maar ze mogen tussentijds wel aanpassen.
   Alleen als je variabele tarief heb. Ben je er niet mee eens, dan ben je ook vrij om te switchen naar een andere energiemaatschappij

   Reageren
 • FFrits

  Ik kreeg een paar dagen geleden een mail van Vatenfall waarbij ze melden dat hun terugleververgoeding juist omhoog gaat, van 7 cent naar 16,8 cent per kWh.

  Reageren
  • Jjan

   @Frits ik kreeg daar ook een mail over, weet jij of dit wel klopt?

   Reageren
 • PPerry

  Best leuk om alleen naar de prijzen van kWh te kijken, maar ik heb ook nog steeds gas nodig. Wat doen de gas prijzen bij deze leveranciers?
  Een hoge kWh prijs betekent misschien ook een hoge gas prijs.

  Reageren
  • HHarry

   @Perry juist om dat gas .heb ik 4500 van mijn spaargeld gepakt voor zonne panelen .van mijn vakantie geld een airco .om te verwarmen .mijn belastingteruggave een boiler en inductie .electrische haard .in september sluiten ze mijn gas af .dat is makelijker schoppen voor een andere energie maatschapij. Maar vakantie .volgend jaar maar weer

   Reageren
   • PPerry

    @Harry als je daar voor langere tijd blijft wonen, zijn dat wel slimme investeringen denk ik.
    Het maakt het vergelijken van energieleveranciers een stuk makkelijker.
    Gelukkig hebben we een mooie zomer in NL.

    Reageren
    • AAlex

     @Perry

     En juist dat is de instinker.
     Hebben we net als een paar jaar geleden een regen zomer dan zal de opbrengst veel lager zijn maar ook te warm is slecht voor de zonnepanelen.
     Bij te hoge temperaturen zal de opbrengst ook lager zijn omdat warmte er voor zorgt dat het stroom minder goed geleid word is mij verteld.

     Reageren
   • LLion

    @Lion. Volgens mij is het bij Eneco zo, dat wanneer je meer terugleverd als je eigen gebruik, dat dan het teruglever tarief € 0.09 zal worden.
    Als het anders is lees ik dat denk ik wel.

    Reageren
    • AAlex

     @Lion
     Is bij alle providers zo en is wel! Wettelijk geregeld wat je terug levert is helaas weer vrij gelaten.

     Reageren
   • MM.Schneider

    @Harry wat ben je kwijt voor het afsluiten van het gas en het verdere financiële plaatje van het elektrisch( meer stroom
    vastrecht dus zwaardere stroom aansluiting) andere groepen kast of kan je alles oplossen door zonnepanelen en of energie terugwin

    Reageren
    • KK willlemsen

     @M.Schneider

     Ben zelf in juli dit jaar van het gas gegaan. Gas afsluiten kost niets. Zwaarder afgezekerd worden is niet nodig bij een regulier woonhuis.

     Het mogelijk maken om van het gas af te gaan ligt helemaal aan uw huis en moet je een beetje geluk mee hebben. Hierbij bedoel ik dan de windrichtingen van de daken en hoe het huis is ingedeeld.
     Zelf heb ik 26 panelen verdeeld over oos/west en zuid.

     Ook de indeling van je huis binnen maakt een wezenlijk verschil. Woonkamer wordt nu verwarmd en gekoeld door een airco.
     Keuken door een handdoek radiator met een verwarmingselement erin (ex cv plaat) en een houtkachel als het echt heel koud is (die pakt dan ook de woonkamer mee)
     Boven hangt ook een airco.
     Douche met een 200L boiler
     Keuken met een kleine keukenboiler
     Koken op inductie.

     Stoom verbruik was de laatste 2jr rond de 4500kWh, gezin van 5.
     Gas was rond de 1600m3.
     Stroomverbruik zal iets meer worden, maar we hebben dit jaar 3300 kWh verbruikt en (vanaf april) al 6400 kWh opgewekt. Voorgaande jaren stonden er 2 mobiele airco’s constant aan in de zomer.

     Als het mogelijk is om compleet van het gas af te gaan (wat voor mij persoonlijk wel het idee was) is de investering het dubbel en dwars waard.
     Duurzaamheids lening via de gemeente wat uiteindelijk €105,- p/mnd kost. En geen energiekosten meer. In ons geval ging zou dat laatste van €200,- naar €450,- zijn gegaan.

     Nu betaald onze eigen stroomlevering een gedeelte van de lening terug.
     Ik zie het zo, het geld waren we hoe dan ook kwijt aan de achterlijke prijzen van de energie. Nu betaald me energieleverancier mee aan het verduurzamen van onze woning.

     Reageren
  • BBart Koenraadt

   @Perry

   De actuele gasprijzen kun je hier vinden.

   Reageren
  • PPeter

   @Perry

   Het is niet nodig om gas en stroom bij de zelfde leverancier af te nemen.
   Het is ook de moeite waard om daar goed mee te shoppen.

   Reageren
   • PPerry

    @Peter, dat heb ik nooit geweten. Bedankt voor de tip.

    Reageren
  • PPhilip

   @Perry

   Je kunt bij een groot aantal leveranciers shoppen. Als je belt en je vraagt om een modelcontract dan kun je vragen wat de gastarieven zijn en of je die los kunt afsluiten. Dan heb je stroom bij de 1 en gas bij de ander.

   Reageren
 • WWillemsen

  Eneco model contract nu 0,88 cent kwh en straks 0,9 voor teruglevering.
  Dat is nog eens geld verdienen.
  Mensen nog verder in de problemen helpen kunnen ze goed, helaas heb ik daar ervaring mee met de overname van de klanten van het failliete welkom energie.
  Daar was ik er ook 1 van.
  Eneco heb ik nu gelukkige niet meer als leverancier, keihard bedrijf, goed voor de aandeelhouders maar niet voor de klanten.

  Reageren
  • RRemmieV

   @Willemsen
   Dit maakt niets uit als je niet meer terug kevert dan je verbruikt. Saldering. Dat is nu nog kW voor kW. Ik verbruik meer dan ik terug lever dus ik maak helemaal geen gebruik van de terug lever vergoeding. Tenzij men per maand gaat verrekenen zou dit kunnen uitmaken maar volgens mij doet Eneco dit gewoon per jaar.

   Reageren
 • EErik

  Engie is 42 cent. Niet 60

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.