Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hier krijg je de hoogste terugleververgoeding (2022)

Bart Koenraadt

51 reacties

Bijna een half miljoen huishoudens wekken meer stroom op dan dat ze zelf verbruiken. Door de hoge energieprijzen kan het bedrag dat zij hiermee verdienen oplopen tot vele honderden euro’s per jaar.

Het is dan ook niet verrassend dat zonnepanelen bijna niet meer aan te slepen zijn. Er zijn wachttijden van een half jaar of langer.

Deze site zocht voor je uit waar je in 2022 het meeste kan verdienen met jouw zonne-stroom.

Update 23-08-2022: bij Eneco en Oxxio gaat de terugleververgoeding in september omlaag naar 9 eurocent per kWh.

Top 5 – terugleververgoedingen

Bij de onderstaande energieleveranciers krijg je de hoogste terugleververgoeding. Hierbij is gerekend met het tarief dat geldt bij het aangaan van een modelcontract op 23 augustus 2022.

#EnergieleverancierTerugleververgoeding
1Engie€ 0,6017 per kWh
2United Consumers€ 0,5540 per kWh
3Innova Energie€ 0,5168 per kWh
4OM | Nieuwe Energie€ 0,32451 per kWh
5Energie Van Ons€ 0,2899 per kWh
Er is uitgegaan van enkeltarieven

Update 29-08-2022: Ook Engie en United Consumers gaan hun terugleververgoeding aanpassen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt en wat de nieuwe vergoeding wordt.

Benieuwd naar jouw actuele vergoeding? In dit overzicht staan alle terugleververgoedingen per leverancier.

Best betalende leverancier

Engie heeft voorlopig dus de hoogste terugleververgoeding in 2022 en is daarmee op dit moment nog de ‘best betalende’ leverancier. Hier ontvang je het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).

Stel dat je bij Engie 1.000 kWh aan stroom teruglevert. Dan levert dit je ruim 600 euro op per jaar. Dat is omgerekend zo’n 50 euro per maand.

Bij de United Consumers, Innova Energie en Energie Van Ons krijg je overigens ook een zeer degelijke vergoeding. Bij deze maatschappijen is de terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief, maar omdat de stroomprijs lager is dan bij Engie, valt de terugleververgoeding vanzelfsprekend ook lager uit. Bij nummer 4 (OM) ligt het teruglevertarief op een vast bedrag van 0,32451 euro per kWh (per 1 september 2022).

Omgekeerde wereld

Gek genoeg is het voor iemand die veel zonnestroom teruglevert aan het net meestal het meest interessant om te kiezen voor de duurste energieleverancier met de hoogste stroomprijs, mits de teruglevervoorwaarden gunstig zijn.

Wil je overstappen van leverancier? Hier kun je nu energie vergelijken.

Grote verschillen tussen leveranciers

Hieronder zie je een overzicht wat het terugleveren van 1.250 kWh aan stroom op jaarbasis oplevert bij verschillende energieleveranciers:

EnergieleverancierTerugleververgoedingTotale vergoeding
EnergieDirect€ 0,050 per kWh€ 62,50
Essent€ 0,055 per kWh€ 68,75
Green Choice€ 0,080 per kWh€ 100,00
OM Nieuwe Energie€ 0,3245 per kWh€ 405,62
United Consumers€ 0,5540 per kWh€ 692,50
Engie€ 0,6017 per kWh€ 752,12

Zoals je ziet, zijn de verschillen enorm. Tussen de minst betalende en best betalende leverancier zit bijna 700 euro (!) verschil op jaarbasis.

Afhankelijk van energiecontract

Hoeveel je precies per kWh krijgt, is sterk afhankelijk van je huidige energiecontract. Daarbij wordt gekeken naar je variabele leveringstarieven in de voorwaarden. Maar ook naar de algemene voorwaarden rondom teruglevering van zonne-energie.

De regeltjes rondom terugleveren kunnen per energiebedrijf sterk verschillen, blijkt uit onze vergelijking. Zo zijn er leveranciers die slechts 5 cent per kWh bieden, terwijl anderen ruim tien keer hoger zitten.

Koen Kuijper (energie-expert)

Bij het kiezen van een stroomleverancier is het dus lonend om goed hiernaar te kijken.

Voorbeeld

Stel je betaalt nu € 0,3524 per kWh voor stroom, exclusief energiebelasting en btw. Dan wordt daar voor je terugleververgoeding nog de energiebelasting (€ 0,0445), ODE (€ 0,0369) en de btw vanaf getrokken. Je komt dan uit op € 0,2486 euro per kWh aan terugleververgoeding.

51 reacties

 • Ssipjohn

  Ik zie hier een datum van 5 september staan.
  Dus voor juli-augustus krijg ik nog wel kale enkeltarief van ongeveer 21ct? Of gaan ze een soort van middelen? Of krijg ik ook 9ct voor teruglevering van voor 5 september?
  Mijn afrekenjaar loopt van eind maart tot eind maart, zonnepanelen sinds eind juli, en naar verwachting 1000kwh teruglevering per jaar.(1e jaar dus minder ivm geen vol jaar)

  Reageren
 • AAlex

  Zelf heb ik 30 panelen neergelegd, nu is mijn vraag is het verstandig om er nog 70 neer te leggen. Ruimte heb ik. Vooral omdat het allemaal zo onzeker is met de teruglever tarieven. Las dat Engie ook waarschijnlijk fors naar beneden gaat.

  Reageren
 • HHenk Wolters

  Ik ga vanaf volgende weer 10000kw per jaar terugleveren. Dat levert altijd meer op dan geld op de bank ben net overgestapt van Eneco naar Engie. Betaalt €0,60 per kw dat is een extra inkomen van €500 per maand. Gas heb ik ook niet meer. Betaal niks aan energie
  En ontvang elke maand €500 terug.
  (€6000 Word 1x per jaar uitgekeerd.
  Voor zolang het goed gaat.

  Reageren
  • PPiet Jongepier

   @Henk Wolters
   Ik wil hetzelfde gaan doen maar ben bang dat die riante terugleververgoeding geen blijvertje is. weet jij daar wat meer van?

   Reageren
  • BBosworm

   @Henk Wolters
   Gaat ook omlaag gaf Engie aan. Zijn er mee bezig. Had gebeld. Wanneer is niet bekend. Reden was toeloop eneco klanten die zij zo veel moeten vergoeden. Natuurlijk zijn het allemaal boeven. Allemaal uit op winst.
   Ik overweeg een collectief zonder winstoogmerk. OM of zoiets.

   Reageren
  • Eerik

   @Henk Wolters
   op 29/8/22 contact gehad met Engie en ook bij dit bedrijf gaat de terugleververgoeding (drastisch) naar beneden

   Reageren
 • IInge

  Maakt dag en nacht stroom ook nog wat uit? Dat hebben wij. Je wekt overdag stroom op en gebruikt snachts de meeste stroom tegen het laagste tarief. Is dit nu wel of niet gunstig? (Vattenfall)

  Reageren
  • BBetty

   @Inge
   Het voordeligste is stroom gebruiken als de zon schijnt. Verder ligt het er aan of je enkel of dubbel tarief hebt. Als je een dubbele meter hebt, heb je niet perse dubbel tarief. Overdag wek je het meeste op (en lever je het meeste terug denk ik?!) dus dan is dubbel tarief gunstiger zou ik zeggen, al verschilt het tegenwoordig niet veel meer met enkel tarief.

   Reageren
   • CChris

    @Betty
    Dat klopt niet helemaal wat je zegt, wanneer een slimme meter heb en zonnepanelen word je automatisch op normaal en dal tarief gezet.

    Reageren
    • BBetty

     @Chris dat is niet waar 🙂

     Reageren
 • DDijon

  Sinds welke datum wacht jij op het terug te ontvangen bedrag Ria. Ik krijg ook nog geld van ze, ben sinds 29 juli overgestapt.

  Reageren
 • BBertha Veenstra

  Haha. Wij hebben het advies van een monteur opgevolgd om een slimme meter te weigeren. Onze analoge meter draait lekker terug en kan niet beïnvloed worden door onze energieleverancier. Wij krijgen dezelfde prijs voor teruggeleverde electriciteit als van geleverde. Wij leveren meestal 500/600 terug. Tel uit je winst!

  Reageren
  • BBetty

   @Bertha Veenstra hoe kan een leverancier een meter beïnvloeden dan?

   Reageren
  • CChris

   @Bertha Veenstra misschien nog 2 jaar kan je hier nog gebruik van maken.
   We worden stuk voor stuk afgekeurd en iedereen moet met 2025 een slimme meter hebben.
   Geniet er nog maar van

   Reageren
   • OOtto Protten

    @Chris vrijwel elke ferrarismeter (analoge meter) staat op de lijst.
    Ik ben een jaar of 7 geleden door de netwerkbeheerder gestalkt om een slimme meter te laten installeren. Het werd alsmaar dwingender.
    Ik heb een aangetekende brief gestuurd met mijn bezwaren en tot nog toe ben ik met rust gelaten.
    Ik zal proberen de toegang tot mijn woning/meterkast zo lang mogelijk te ontzeggen (m.a.w. ze komen niet meer binnen, m.u.v. het opnemen van de meterstanden).
    Niet alleen het monitoren vind ik een probleem maar de veiligheid (hacks) vind ik een dingetje. Sommige slimme meters (niet all) kunnen op afstand de stroomvoorziening uitschakelen. Fijn voor Russische hackers…

    Reageren
 • KKees

  Eneco kan niet zomaar tussentijd de tarieven aanpassen. Volgens hun modelcontract passen ze 2x per jaar de tarieven aan, en alleen bij uitzonderlijke onvoorziene marktomstandigheden kunnen ze tussentijds extra aanpassen.
  Hun argument dat zonnepanelen niet meer gestimuleerd hoeven te worden is niet onverwacht of onvoorzien.

  Reageren
  • CChris

   @Kees, dat mogen ze ten alle tijden.
   Er zijn 2 vaste tijden wanneer de nieuwe tarieven bekend gemaakt worden. Jaren hebben ze ook alleen die datums gedaan, maar ze mogen tussentijds wel aanpassen.
   Alleen als je variabele tarief heb. Ben je er niet mee eens, dan ben je ook vrij om te switchen naar een andere energiemaatschappij

   Reageren
 • FFrits

  Ik kreeg een paar dagen geleden een mail van Vatenfall waarbij ze melden dat hun terugleververgoeding juist omhoog gaat, van 7 cent naar 16,8 cent per kWh.

  Reageren
  • Jjan

   @Frits ik kreeg daar ook een mail over, weet jij of dit wel klopt?

   Reageren
 • PPerry

  Best leuk om alleen naar de prijzen van kWh te kijken, maar ik heb ook nog steeds gas nodig. Wat doen de gas prijzen bij deze leveranciers?
  Een hoge kWh prijs betekent misschien ook een hoge gas prijs.

  Reageren
  • HHarry

   @Perry juist om dat gas .heb ik 4500 van mijn spaargeld gepakt voor zonne panelen .van mijn vakantie geld een airco .om te verwarmen .mijn belastingteruggave een boiler en inductie .electrische haard .in september sluiten ze mijn gas af .dat is makelijker schoppen voor een andere energie maatschapij. Maar vakantie .volgend jaar maar weer

   Reageren
   • PPerry

    @Harry als je daar voor langere tijd blijft wonen, zijn dat wel slimme investeringen denk ik.
    Het maakt het vergelijken van energieleveranciers een stuk makkelijker.
    Gelukkig hebben we een mooie zomer in NL.

    Reageren
    • AAlex

     @Perry

     En juist dat is de instinker.
     Hebben we net als een paar jaar geleden een regen zomer dan zal de opbrengst veel lager zijn maar ook te warm is slecht voor de zonnepanelen.
     Bij te hoge temperaturen zal de opbrengst ook lager zijn omdat warmte er voor zorgt dat het stroom minder goed geleid word is mij verteld.

     Reageren
   • LLion

    @Lion. Volgens mij is het bij Eneco zo, dat wanneer je meer terugleverd als je eigen gebruik, dat dan het teruglever tarief € 0.09 zal worden.
    Als het anders is lees ik dat denk ik wel.

    Reageren
    • AAlex

     @Lion
     Is bij alle providers zo en is wel! Wettelijk geregeld wat je terug levert is helaas weer vrij gelaten.

     Reageren
   • MM.Schneider

    @Harry wat ben je kwijt voor het afsluiten van het gas en het verdere financiële plaatje van het elektrisch( meer stroom
    vastrecht dus zwaardere stroom aansluiting) andere groepen kast of kan je alles oplossen door zonnepanelen en of energie terugwin

    Reageren
    • KK willlemsen

     @M.Schneider

     Ben zelf in juli dit jaar van het gas gegaan. Gas afsluiten kost niets. Zwaarder afgezekerd worden is niet nodig bij een regulier woonhuis.

     Het mogelijk maken om van het gas af te gaan ligt helemaal aan uw huis en moet je een beetje geluk mee hebben. Hierbij bedoel ik dan de windrichtingen van de daken en hoe het huis is ingedeeld.
     Zelf heb ik 26 panelen verdeeld over oos/west en zuid.

     Ook de indeling van je huis binnen maakt een wezenlijk verschil. Woonkamer wordt nu verwarmd en gekoeld door een airco.
     Keuken door een handdoek radiator met een verwarmingselement erin (ex cv plaat) en een houtkachel als het echt heel koud is (die pakt dan ook de woonkamer mee)
     Boven hangt ook een airco.
     Douche met een 200L boiler
     Keuken met een kleine keukenboiler
     Koken op inductie.

     Stoom verbruik was de laatste 2jr rond de 4500kWh, gezin van 5.
     Gas was rond de 1600m3.
     Stroomverbruik zal iets meer worden, maar we hebben dit jaar 3300 kWh verbruikt en (vanaf april) al 6400 kWh opgewekt. Voorgaande jaren stonden er 2 mobiele airco’s constant aan in de zomer.

     Als het mogelijk is om compleet van het gas af te gaan (wat voor mij persoonlijk wel het idee was) is de investering het dubbel en dwars waard.
     Duurzaamheids lening via de gemeente wat uiteindelijk €105,- p/mnd kost. En geen energiekosten meer. In ons geval ging zou dat laatste van €200,- naar €450,- zijn gegaan.

     Nu betaald onze eigen stroomlevering een gedeelte van de lening terug.
     Ik zie het zo, het geld waren we hoe dan ook kwijt aan de achterlijke prijzen van de energie. Nu betaald me energieleverancier mee aan het verduurzamen van onze woning.

     Reageren
  • BBart Koenraadt

   @Perry

   De actuele gasprijzen kun je hier vinden.

   Reageren
  • PPeter

   @Perry

   Het is niet nodig om gas en stroom bij de zelfde leverancier af te nemen.
   Het is ook de moeite waard om daar goed mee te shoppen.

   Reageren
   • PPerry

    @Peter, dat heb ik nooit geweten. Bedankt voor de tip.

    Reageren
  • PPhilip

   @Perry

   Je kunt bij een groot aantal leveranciers shoppen. Als je belt en je vraagt om een modelcontract dan kun je vragen wat de gastarieven zijn en of je die los kunt afsluiten. Dan heb je stroom bij de 1 en gas bij de ander.

   Reageren
 • WWillemsen

  Eneco model contract nu 0,88 cent kwh en straks 0,9 voor teruglevering.
  Dat is nog eens geld verdienen.
  Mensen nog verder in de problemen helpen kunnen ze goed, helaas heb ik daar ervaring mee met de overname van de klanten van het failliete welkom energie.
  Daar was ik er ook 1 van.
  Eneco heb ik nu gelukkige niet meer als leverancier, keihard bedrijf, goed voor de aandeelhouders maar niet voor de klanten.

  Reageren
  • RRemmieV

   @Willemsen
   Dit maakt niets uit als je niet meer terug kevert dan je verbruikt. Saldering. Dat is nu nog kW voor kW. Ik verbruik meer dan ik terug lever dus ik maak helemaal geen gebruik van de terug lever vergoeding. Tenzij men per maand gaat verrekenen zou dit kunnen uitmaken maar volgens mij doet Eneco dit gewoon per jaar.

   Reageren
 • EErik

  Engie is 42 cent. Niet 60

  Reageren
 • VVos

  Schurken die Eneco.
  Je kan geen kant op.
  Absurd dat ze dit zomaar mogen.
  Is nieuwe eigenaar die wel $$$
  Zien.

  Reageren
 • JJoseph

  Eneco dat zijn dieven van 56 ct naar 9ct .

  Reageren
 • MMaikel

  Ik was gister nog aan het overwegen over te stappen van Vattenfall naar Eneco omdat we nu zonnepanelen hebben
  Lees ik vandaag dat Eneco nu ver onder het tarief van Vattenfall zit…..

  Reageren
 • FFred Dijkstra

  Op de site van Eneco staatde het teruglevertarief op 5 september omlaag gaat en dus niet op 1 september, wat is de goede datum?

  Reageren
  • BBart Koenraadt

   @Fred Dijkstra

   Je hebt helemaal gelijk. Vanaf 5 september inderdaad.

   Reageren
  • TT de Kruijf

   @Fred Dijkstra

   Ik krijg via de chatbot ook 5 sept door. Hun verklaring is dat het nieuwe tarief “marktconform” is. Maar zo kan ik ook rijk worden. Inkopen voor 9 ct en doorverkopen voor meer dan 50 ct. Gauw naar een andere. Dat is dan wel weer het voordeel van modelcontracten 🙂

   Reageren
 • AA.W.Verheij

  Hoe kan het dat eneco de teruglever vergoeding verminderd, terwijl er zoveel vraag naar energie is?

  Reageren
  • MMarinus

   @A.W.Verheij Omdat mensen toch niet overstappen vanwege hogere tarieven bij een ander. Van die situatie wordt gewoon misbruik gemaakt.

   Reageren
   • SSebastiaan

    @Marinus

    Als je teruglevert (dus meer oplevert dan verbruikt) dan maakt het toch niet uit hoe hoog het stroomtarief is.

    Reageren
    • JJochem

     @Sebastiaan precies. Eerst salderen en daarna terugleveren. Ik hou 2000 kWh per jaar over…… X 60cent

     Reageren
    • HHarry

     @Sebastiaan helemaal mee eens .zijn er bij die zelf gruwelijk willen verdienen

     Reageren
   • BBooij

    @Marinus
    Zijn gewoon maffia praktijken
    Je kan tegen woordig niemand meer vertrouwen.

    Reageren
  • EEric-Jan

   @A.W.Verheij
   Het is blijkbaar een trend. Ik heb 48 panelen en zit bij Budget Energie. Deze club heeft eenzijdig de terugleververgoeding gehalveerd van 100 naar 50 %.
   Dat scheelt me in augustus op een zonnige dag dik € 20

   Reageren
   • JJk

    @Eric-Jan

    En wat budget energie ook nog doet sinds 1 juli is dat ze maandelijks salderen. Dus dan krijg je nu een tarief van 50% en straks in de donkere maanden kan je duur betalen.

    Reageren
    • EE Minnema

     @Jk
     Precies dat, er wordt momenteel druk gekeken of dit mag. De wetgeving omtrent dit onderwerp is veel te vaag omschreven, Budget Energie zoekt bewust de randjes op. Het zou mij niet verbazen dat Budget Energie op t randje van omvallen staat en daarom zo handelt.

     Reageren
     • RRia

      @E Minnema
      Dat idee heb ik ook, ik zit daar “nog”. Mijn terug te ontvangen bedrag is zogenaamd vertraagd en wacht ik al een tijdje op. Hoop dat ze niet omvallen voor die tijd. Ben al op zoek naar een andere aanbieder.

      Reageren
    • PPeter7577

     @Jk

     Dat mag niet. Wettelijk moeten ze jaarlijks salderen. Klaag ze aan!

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.