Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Heffing Opslag Duurzame Energie hard omhoog

0 reacties

De heffing die alle Nederlanders betalen voor de ontwikkeling van duurzame energie, de zogenaamde Opslag Duurzame Energie (ODE) belasting is over drie jaar 140 euro hoger dan nu. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken aan de hand van een berekening van Pricewise. Inmiddels bestaat bijna de helft van de complete energierekening uit belastingen.

Drie keer zoveel

Een gemiddeld huishouden betaalt nu ongeveer 60 euro per jaar aan ODE. Dat is goed voor een jaarlijks subsidiebedrag van 678 miljoen euro. Dat bedrag stijgt volgend jaar naar gemiddeld 200 euro per huishouden, ofwel ruim drie keer zoveel. Dit ter vergelijking: bij de invoering in 2013 bedroeg de ODE-belasting nog geen 10 euro op jaarbasis.

De kans is groot dat de ODE ook na 2020 verder zal toenemen omdat Nederland steeds meer moet investeren in duurzame energie om haar energiedoelstellingen te halen en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Transportkosten

Ook de transportkosten op de energierekening gaan in 2017 omhoog met ongeveer 13 euro. Netbeheerders mogen namelijk meer kosten doorberekenen voor het transport van stroom en gas en het onderhouden van het energienetwerk.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.